Gimp 2.8.10 in Precise Puppy

Képszerkesztő, konvertáló programok, minden, ami grafika
NTamas
Hozzászólások: 1655
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Gimp 2.8.10 in Precise Puppy

Hozzászólás Szerző: NTamas »

KépGimp 2.8.10 in Precise Puppy

gimp-precise-2.8.10.pet 17MB
gimp-precise NLS-2.8.10.pet 11.5 MB
Optional python package to open mypaint ORA files
Python-2.7.2-i486.pet 6mb

A pet csomagok telepítése után nálam így néz ki a program.
Kép
Sajnos ebből a Gimp-precise-2.8.10-es verzióból is hiányzik az offline Help súgó, és a Gimp súgóböngésző is, ahogy a mellékelt kép is mutatja. Még jó, hogy azért ebben a verzióban még van súgóböngészőválasztási lehetőség, ha nincs telepítve a Gimp saját súgóböngészője, akkor azért még a rendszeren lévő webböngésző is használható erre a feladatra.
Kép

Update.
Az alább ismertetett új verziójú -gimp-2.8.22- programhoz elkészített angol nyelvű gimp-2.8.22-precise-help.pet csomag ennél a régebbi Gimp verziónál is kitűnően használható, feltelepíthető, a helpcsomag feltelepítése után a program illedelmesen figyelmeztet a Gimp súgóböngésző hiányára, és felajánlja a rendszerben meglévő webböngésző használatát a súgófájlok megtekintésére.
Kép
Amennyiben engedélyezzük a rendszer webböngészőjének használatát, úgy a Gimp azonnal beállítja a súgóböngészőnek a rendszer webböngészőjét, -ezt le lehet később ellenőrizni a beállításokba belépve- és a beállító ablak bezárása után azonnal indítja a webböngészőt az offline súgófájlok megtekintéséhez.

Megjegyzés.
Az alább ismertetésre kerülő új Gimp-2.8.22-es verzióban a beállításban már nincsen meg ez a Gimp böngészőválasztó ablak, -lásd a legalsó képet- ott a rendszer már automatikusan érzékeli, ha hiányzik a Gimp saját súgóböngésző alkalmazása, úgy azonnal a rendszer webböngészőjét indítja el az offline súgófájlok megnézéséhez.
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2017.06.27. 22:40-kor.

azami
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2014.06.20. 20:25

Re: Gimp 2.8.10 in Precise Puppy

Hozzászólás Szerző: azami »


NTamas
Hozzászólások: 1655
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Gimp 2.8.22 in Precise Puppy

Hozzászólás Szerző: NTamas »

The Gimp Precise version is now up-to-date !!
Version 2.8.22


Here is a June 2017 version compiled in precise puppy 3.7.1 (32 bit) , however it should work in many
recent puppies such as tahr slacko tooppy linux
ReadMe is inside package. Remember that G'mic plug-ins require fftw package to be installed!!

Itt van egy 2017 júniusi, precise puppy 3.7.1-es (32 bites) verzión összeállított legújabb, 2.8.22-es verziójú Gimp-et tartalmazó csomag, aminek a precise 571 puppyn kívül elvileg más, modern puppy verziókon is működnie kellene, úgymint a tahr, slacko és tooppy linux.

A ReadMe fájl a gimp-precise-2.8.22.tar.xz csomag belsejében található. Ne feledje, hogy a G'mic plug-inekhez az fftw csomagot is telepítenie kell!
(ezek is benne vannak az említett tar.xz csomagban, pet telepítő formátumban, ahogy a Gimp-2.8.22 és a hozzá szükséges nls pet csomag is! Sajnos viszont az offline Help html Súgó nem lett külön pet csomagként elkészítve, így a Linuxos Gimp-ben az F-1 gombra csak egy hibaüzi ablak jön be, kár, jobb, teljesebb lett volna a precise Gimp-2.8.22 csomag, ha az offline Help is telepíthető lenne a puppynkra. Talán még elkészíti ezt a Murgan elérhető fejlesztő.)

A pet telepítő fájlok megszokott rövid installja utáni első indításkor nálam egy 17-es monitoron a jobb oldali dokkoló ablak teljesen a képernyő jobb szélére csúszott ki alapesetben, így a szoftver normális működéséhez a Gimp felső menűjében, az Ablakok menüpontban beállítható egyablakos módot kellett kiválasztanom ehhez a kisméretű 17-es lcd képernyőhöz.(lásd a képen.)
Kép
Azért az egyablakos mód ki-be kapcsolgatásával egy idő után a default multi-window mode is normális állapotba került, ha nehezen is, de végül is a 17-es monitoron is megfelelően beálltak a dokkolható ablakok,
Kép
csak érdekes, hogy ezt miért nem tették meg azonnal, az első indulásor. Az előző Gimp-2.8.10-es verzió is előadta ezt már nálam, ezen a 17-es monitoron, ott is hasonlóképp kellett játszani az egyablakos mód váltogatással, míg azon a verzión is beállt a normális default multi-window mode képe.
Ahhoz képest, hogy ez az új Gimp-2.8.22-es verzió egy bugfix verzió, ezt a kicsi, de idegesítő hibát valahogy mégsem sikerült egészen javítani.
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2017.06.27. 21:25-kor.

NTamas
Hozzászólások: 1655
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Gimp 2.8.22 in Precise Puppy

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Ami még érdekes lehet ebben az új Gimp verzióban az az, hogy a Windows-os verzió feltelepítése után az új Gimp verzióban alapértelmezett default multi-window mode is helyesen jelenik meg nálam ugyanazon a 17-es lcd monitoron, mint amelyiken az előbb a Linux-os pet verziót próbáltam a puppy linux 571 alatt.
(ott ugyanis az alul látható képen jobboldalt lévő dokkolt ablak teljesen kicsúszott a monitor jobb oldala felé, és a dokkolt ablakból szinte csak annak a széle látszott, a windows-os verzióban ez a hiba szerencsére nem jött elő.)
Kép
Az egyablakos mód -Single-window mode- is temészetesen jól működik a Windows alatt.
Kép
Ami még külön jó a Windows-os verzióban az az, hogy a mostani, pet csomagos Linux verzióban még nem benne lévő help(valamiért nem lett belefordítva???) a Windows-os Gimp verzióhoz különálló .exe telepítőként feltehető a Gimpre, és ezután egy külön ablakban láthatjuk viszont az online, neten elérhető Help html oldalt, jó megoldás, kár, hogy a precise pet csomag mellé a Linux-os Help nem lett lefordítva telepíthető pet csomagént, mert nagyon jól jön (jöhet) néha a gépen lévő súgó, főleg, ha nem vagyunk online a Net-en.
Kép
A nemrégen ismertetett Nomacs linuxos képnézegető kapcsán felmerült a Raw kameraképekben meglévő EXIF adatok kérdése, nos az új Gimp-ben a képek exportálása ablakban egy alapértelmezett funkcióként benne van a képekben esetleg benne lévő EXIF adatok mentési opciója is, nagyon jó dolog, főleg, ha sok ilyen saját kamerás képünk, felvételünk van, amit fel-átdolgozva, és javítva a beavatkozásunk után a képekben lévő EXIF adatok nem vesznek el, hanem menthetőek, mindez itt alapértelmezetten.
Kép
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2017.06.27. 21:27-kor.

NTamas
Hozzászólások: 1655
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Gimp 2.8.22 in Precise Puppy

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Nos, úgy tűnik, sikerült megoldanom a puppy linux 571 precise-re telepített gimp-precise-2.8.22.pet csomagból hiányzó Help(offline) problémát. Egy weboldalról sikerült beszerezni a 2016 októberi html-en verziót tartalmazó csomagot, és ezt a Precise puppy linuxra feltelepített Gimp megfelelő könyvtárába bemásolva azonnal megjelent a program beállítások részében, a súgórendszer résznél az eddig általam annyira hiányolt felirat: A felhasználói kéziönyv helyileg telepítve van! Hurrá!
Kép
A Gimp program felső menűrészén a Súgó menűpontban, illetve a programban az F1-re ütve azonnal elindul az alapértelmezett (nálam ez a Firefox) webböngésző, és offline módban megjeleníti az angol html rendszerű súgót. Jelenleg az offline html súgóból csak angol, és pár európai nyelvű verzió van elérhető, magyar nyelvű html súgó még nincs! De ez az angol offline súgó is jól jön majd, főleg akkor, ha épp nincs elérhető netkapcsolat.
Kép

Az említett angol html súgóból készítettem egy pet telepítőt is, innen tölthetitek. -gimp-2.8.22-precise-help.pet
Size: 28.3 MB Modified: 27.06.2017-
Az említett oldalon amúgy elérhető a Gimp program súgója angol nyelvű pdf kézikönyv formátumban is, ha kellene valainek.
gimp-en.pdf 29-Sep-2016 15:49 31M

Válasz küldése

Vissza: “Grafika”