Yadrádió

Audió és videó vágó, szerkesztő, lejátszó programok, kodekek
NTamas
Hozzászólások: 1785
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Yadrádió

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Ahogy a gtk-dialogban, úgy a yad-ban való programozás, program építgetés sem halt ki, a Murga fórumon utóbbihoz külön Yad-Tipp fórumot is létrehoztak, de ugyanitt megtalálható segítség a gtk-dialogban tevékenykedőknek is.
A napokban tettek közzé egy érdekes rádiólejátszó programot a Murgan, a Yad-tippek fórumában:
http://www.murga-linux.com/puppy/viewto ... &start=375
Ez egy listákból játszó, netes rádióadókat, azok műsorait lejátszó alkalmazás, ami a népszerű RadioSure adatbázisból tölti le magának az adó neveket, címeket, majd ezeket a rádióadókat műfajokra lebontva tölthetjük be a programba, és játszhatjuk le a klf. netes rádiók adásait.
A program két fő függőséget kíván meg, értelemszerűen az első maga a yad program, amiből lehetőleg a legfrissebb verzióra tart igényt, illetve a megszólaltatáshoz szükség van még az mplayer meglétére, ez utóbbi szinte minden Linuxban, és puppy linuxban jelen van, míg a yad csomagot a rendszer csomagkezelőjéből, illetve a rendszerhez való netes tárolóból tölthetjük le.
A program a fenti linkelt Murga oldalról közvetlenül letölthető, (már csak a második, a javított verzió jön le! - közben volt egy fontos, soronkívüli programbeli javítás eszközölve!) -yradio.tar.gz- ezt nem kell telepíteni, elég csak kibontani egy tetszőleges alkönyvtárba, és a kibontás után az yradio fájlra kattintva indíthatjuk el a lejátszót, amennyiben a program két függőségét már feltettük a rendszerünkre. (a letölthető program nem tartalmazza a függőségeket)

Precise 571 Puppy alatt így néz ki nálam a lejátszó.

Kép

A minimál kinézetű, de minden fontos funkciót magában foglaló lejátszó egy külön kis információs ablakban írja ki nekünk az épp játszott zeneszám előadóját, és a szám címét. Ezen infó ablakot a lejátszó Now Playing gombjára kattintva hozhatjuk előtérbe, illetve zárhatjuk be. Az egyes adók műsorának a lejátszását a lejátszó programablakában az adó nevére klikkeléssel indítjuk el, leállításhoz külön stop gomb van beépítve. Több kezelő gomb nincs, a pause funkció elvileg a Space gombra működik, de egy sima rádióstream lejátszóhoz több nem is kell.
Mivel a program nem telepítős, ezért, ha a puppy főmenüjében kívánjuk a programot elhelyezni, láthatóvá, indíthatóvá tenni, akkor egy külön desktop fájlt és egy ahhoz társított kis ikonképet kell magunknak létrehozni, illetve beszerezni.

Az én desktop fájlom tartalma ez:

[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Name[hu]=YRADIO
Name=YRADIO
Icon=/usr/share/pixmaps/radio icon icon(64).png
Comment=YRadio Player
Exec=/root/yradio/yradio
Terminal=false
Type=Application
Categories=AudioVideo
GenericName=YRADIO

A program első indításakor nagyon ajánlatos az Update index gombra kattintani, -a program Help ablakában is leírja ezt- ekkor a program letölti magának a legfrissebb(???) RadioSure adatbázist és frissíti a saját belső adó listánkat, ez időbe kerül, várjuk ki, ne zárjuk be idő előtt a frissítő ablakot, csak ha már megkaptuk a Done kiírást! A frissített kategória listafájlokat a Category mezőben választhatjuk ki, és a Load feliratú gombbal tölthetjük be a lejátszó ablakába.

Magyar adók lekérdezése: - a Search kereső ablakba beírjuk hogy Hungary és a Load gombra kattintunk, majd egy kis idő elteltével a programablakban megjelennek a RadioSure adatbázisban lévő magyar adók nevei. Ezen nevek(adó címek!) sajnos nem naprakészek, a RadioShure adatbázisra ráférne már egy kis frissülés a magyar szekciót illetőleg. Mindegy, kapunk azért használható, játszható adóneveket is, és a Search-ben lekeresett adóneveket az alul elhelyezett Save gombra ütve tudjuk elmenteni egy playlist.Hungary nevű listába. (Itt a Save ablakban csak az adó nevét kell megadni, a playlist előtagot a program hozzáírja az általunk megadott listanévhez)

Kép

Eléggé nehézkesen működik a program ezen része, de működik. Viszont az Add to Favorites gomb funkció nálam valamiért nem akart működni, lehet tán a használt yad fájlom(függőség!) nem volt a legfrissebb, én a 0.33-as yad fájlt használom, precise-hez ez lenne az elérhető legfrissebb, pet csomagként, de van már 0.40-es yad file is, de azt csak a forrásból lehetne a precise puppyra fordítani, pet fájl ebből még nincsen. A program annyira friss, hogy még saját verziószám sincs megadva a programban! Nem vicc, a help-ben nem ír ki verziószámot, a belinkelt Murga weboldalon viszont már említ a készítő ilyet, -v0.0.2- tehát fogjuk fel úgy, hogy egy működő béta programmal van dolgunk, ahhoz viszont már egészen tisztességesen dolgozik a program. Valószínűleg javítja majd még a fejlesztő a programját, de ha így marad, akkor is rádióhallgatásra már így is teljesen megfelelő, igaz kissé fapados a program. Nem kínál (még) a programon belül listaszerkesztési-javítási funkciót, ezért, ha a meglévő listáinkat javítani-szerkeszteni kívánjuk, úgy azt most egy szövegszerkesztővel (pl. geany) tudjuk csak megtenni. Tehát van még mit rajta reszelni, de itt most egy igen figyelemre méltó kis programról van szó, és egy próbát mindenképp megér, még akkor is, ha tudjuk, már számos hasonló rádiós program létezik a netes rádióadások, streamek lejátszására.

Updates.

1. Időközben egy programbéli javítás mellett a fejlécbe bekerült a név mellé annak verziószáma is, és már ez a javított verzió tölthető csak le.

2. Csak nem hagyott nyugodni a dolog, és ez az Add to Favorites funkció nálam kissé döcögös-nem működős volta, és igen! kiderült, hogy nem véletlenül adta meg a program készítője, hogy a yad verzióból a legfrissebb verziót(ez nála a 0.38-s verzió volt akkor) kell használni, már az előbb említett, általam a Precise 571-es használt 0.33-as verzió sem elég már ehhez a funkcióhoz! Ez van sajnos, de nem adjuk fel........egy kis neten való turkálás után beszereztem a Precise-571-es Puppyhoz a legutolsó webupdate. deb fájlt, ennek a verziószáma 0.35-ös, és ezt feltelepítve még ha nem túl szépen is, de már működik a Favorites funkció is a Precise 571 Puppy verzión!

Kép

A programban ráállunk a Favorit listába tenni kívánt adó nevére, és alul rábökünk az Add to Favorites gombra, és egy nem túl szép, de már működő kis ablakot kapunk, és a kijelölt adót a program most már minden további ellenkezés nélkül felvette a Favorites listába!

Kép

Győzelem!

Aki esetleg a Precise 571 Puppyn próbálná ki a programot, annak ez a Yad verzió fog kelleni:
yad_0.35.0-1~webupd8~precise0_i386.deb
https://yadi.sk/d/5j_LN26C3TLJmx

A Tahrpuppyhoz meg ez a két verzió jöhet szóba: (meg persze a legfrissebb, 0.40-es is-de olyanom nekem még nincsen.)
YAD-37.0-TahrPAE.pet
https://yadi.sk/d/9n84O8iW3TLJZ4

yad_0.39.0-1~webupd8~trusty0_i386.deb
https://yadi.sk/d/n-TLO9Xg3TLJgb

Jó próbálgatást, és rádiózást!
A hozzászólást 4 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2018.03.16. 15:37-kor.

Avatar
S-kami
Adminisztrátor
Hozzászólások: 1063
Csatlakozott: 2014.04.16. 12:54
Kapcsolat:

Re: Yadrádió

Hozzászólás Szerző: S-kami »

Puppy linux ! Mert megérdemlem !
Gyertek fel a csetre ! Katt ide a csevegéshez: https://discord.gg/74tBqJk

NTamas
Hozzászólások: 1785
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Yadrádió

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Bocs, skami, de elvi okokból nem használom, és nem is vagyok fenn a face-n.
Így az ott bejegyzett két hozzászólást is csak most, a Te reagálásodra néztem meg.

Igen, az eltérő Yad (és a választott gtk téma) miatt előfordulhat, hogy a lejátszóablak kinézete, az egyes elemek, pl. a gombok, a gombokon lévő kis ikonképek, a kijelölés színei eltérhetnek. A fejlécben kiírt infó eltéréshez meg annyit, amíg az első, eredeti script verzióban - a script 299. sorában - a program ablak fejlécében balra igazítva csak a yRadio név szerepelt, lásd a fenti képen nálam, addig a másnap kiadott, javított verzióban már annak a verziószáma is ott van az említett 299-es programsorban, és valószínűleg a Face-n hozzászóló Mester Imrénél is már ezért látható a fejlécben középen a yadrádió név és annak a verziószáma is.
Kép

Imre barátunk biztosan a második javított verziót töltötte le, szerencsére nálam megvan mindkét verzió, így ellenőrizni lehet az eltérést méretileg és tartalmilag is. Most letöltöttem újra, a weboldalról már csak a javított verzió jön le, és íme az eredmény.

Kép
Kép

A másik hozzászóló kérdésére:
... Balázs Bakos Sziasztok.Kilobite/sec állítható valahol? ...
a válasz rövid, nem, a program a fejlődésének mostani állapotában még nem teszi lehetővé az adaptív stream lejátszást. (amennyiben a kérdésed erre irányult)
Jelen esetben a megszólalásért felelős mplayer motor úgy van paraméterezve, hogy a stream szolgáltató, a rádióadó audió stream kódolását, minőségi beállítását adja vissza, automata módban. Tehát, ha egy olyan rádióadó stream címet kap a program, ahol az audió stream kódolása csupán 64 kbit/s, (64kb/mp) akkor azt a minőséget fogja neked a lejátszáskor is produkálni. Pár példa, ne zavarjon senkit, hogy a képeken a vlc ablakát látja viszont, a példa stream-ek minőségi adatait így volt a legkönnyebb vizuálisan bemutatni.

"MR3_Bartók_Rádió" "Classical" "http://stream001.radio.hu:8080/mr3.mp3"
Kép
"Radio klassik Stephansdom" "Classical" "http://streaming.lxcluster.at:8000/live128"
Kép
"MÜPA_Symphony" "Classical" "http://musorcsere.hu:8120"
Kép

Az MR1 Kossuth Rádió Hungary pl. két minőségi és két kódolási módban is ad a net-en:
http://stream002.radio.hu/mr1.aac|MR1 Kossuth Rádió Hungary|Talk-News
Kép
http://stream001.radio.hu:8080/mr1.mp3|MR1 Kossuth Rádió 2 Hungary|Talk-News
Kép

Tehát jelenleg a programba belenyúlás-szerkesztés nélkül az említett stream lejátszási arányt, illetve annak váltását kvázi csak úgy tudjuk kivitelezni, ha olyan adócímeket adunk be neki, amelyekben eltérő tömörítésű streamek vannak. Léteznek olyan, az egyes adók által a netre kisugárzott m3u fájlok, amiből ki lehet nyerni ilyen, az adó által eltérő minőséggel sugárzott egyes különálló rádióstreameket.(címeket) A RadioShure adatbázisban lévő adócímek viszont nem minden esetben tartalmazzák a streamek minőségének azonosítható jelzését magának a fájlnak (az adócímnek) a nevében.

Ezen fenti példa címeket a yadrádió hibátlanul lejátssza, és a sugárzott stream minőségnek megfelelő a lejátszási minőség is. Az eltérés szinte alig észrevehető, ha jó minőségű fejhallgatóval és hangrésszel rendelkezel, és jól füllel, akkor azért érezni lehet a különbségeket.
Más, nagyobb bitrátával (pl.256 kb/mp)sugárzott streameknél, már jobban észrevehető a minőségi különbség egy 64 kb/mp-vel adó rádió és egy 256 kb/mp-vel (vagy jobb, pl. 320kb/mp minőségben!) sugárzott (pár jazz stream, és pár, hi-fi-nek, HD-nek mondott) stream között.

Igazából ezért nem értem én a Te kérdésedet, és a kérdésedre a Mester Imrének a Face-n leírt válaszát sem.
Ha azt a javasolt -bandwidth <value>- mplayer paraméterezést megcsinálod, (ami szerintem inkább az mplayerrel történő kisugárzáshoz, netre felfelé streameléshez való paraméter) akkor gyakorlatilag a rádióprogram scripjében az mplayer sávszélkorlátozással (ha egyáltalán ez a paraméter itt működni fog) a lejátszási minőségét is le fogod korlátozni egy bizonyos értékre, és az az fölött sugárzó, és minőségileg is jobb steameket is csak azon a beállított, lebutított minőségi szinten fogod tudni meghallgatni. Ennek sok értelmét nem látom, lévén már egy egyszerű, csóró, 1 Megabites ADSL-Váltó netkapcsolat is már (ilyen kis net elérési csomag már szerintem csak igen kevés embernél van) olyan sávszéllel bír, hogy pl. én ezzel a csomaggal simán tudok ezen a Precise 571 Lite puppy verzión akár egy 192 kb/mp-s rádió streamet hallgatni, és vele egyidőben még a neten is böngészni.

A Mester Imre által belinkelt angol nyelvű oldallal szemben van egy ugyanazt a tartalmat leíró magyar nyelvű oldal is, én pl. ezt linkeltem volna be, hiszen a magyar nyelvi magyarázat talán jobban érthető, és ahogy nézem, bővebb is.
http://www.mplayerhq.hu/DOCS/man/hu/mpl ... PCI%C3%93K

MPLAYER DEMUXER/STREAM OPTIONS
-bandwidth <Bytes> (network only)
Specify the maximum bandwidth for network streaming (for servers that are able to send content in different bitrates). Useful if you want to watch live streamed media behind a slow connection. With Real RTSP streaming, it is also used to set the maximum delivery bandwidth allowing faster cache filling and stream dumping.

Adja meg a hálózati átvitel maximális sávszélességét (azoknál a kiszolgálóknál, amelyek képesek különböző bitráta-tartalmat küldeni). Hasznos, ha élő streamelt médiatartalmat szeretne nézni a lassú kapcsolat mögött. Valós RTSP-átvitellel is beállítható a maximális kiszállítási(?) sávszélesség, amely gyorsabb gyorsítótár-feltöltést és adatáramlást tesz lehetővé.

Igazából több, mint húsz mpayer opciós netes leírást átböngészve, közte a gyári, hivatalos magyar weboldalt, illetve annak angol nyelvű verzióját is, egyetlen leírásban találtam csak meg a rendes, fent látható bandwidth paraméterezést, ahol a megadható értéket Byte-ban lehet beadni az mplayernek.

Szerintem az ilyen sávszélkorlátozási kísérlet inkább a netes video streamek esetében lehet indokolt, sima rádiós audió stream esetében én ezt nem érzem indokoltnak. Annál inkább sem, hiszen a neten egyre kevesebb a valóban minőségi (úgy a tartalomra, mint a stream tömörítésére vonatkozóan) rádióadó stream, a már valóban jó minőséget adó 256 kb/mp-s streamek száma is egyre csökken,
Egyetlen esetben lehet értelme ennek a manővernek, akkor, ha valaki a netelérését csak a mobilnet igénybevételével tudja megoldani, és az a mobilnet elérés nem korlátlan adatforgalmat biztosít neki.

NTamas
Hozzászólások: 1785
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Yadrádió

Hozzászólás Szerző: NTamas »

A Yadrádió készítője úgy tűnik, tartja az igéretét, és ma egy újabb, v0.0.3-as verzióval jelentkezett újra. Aki nem ismerné a szerzőt, annak annyit, hogy némi kis köze van a Dográdió programhoz is! :)
Szóval az új -yradio_0.0.3.tar.gz- verzió újdonságai: (a program alap függőségei nem változtak, (Depends on yad (v 0.35 or higher) and mplayer) a stream felvételéhez viszont kell egy telepített vagy utólag feltett Streamripper program)

Változások és fejlesztések:
- Most már képes rádióadókat eltávolítani is a kedvencek közül (a hozzáadás funkció mellett)
(az ehhez a funkcióhoz rendelt Favorites feliratú gomb duplafunkciós, a rádiólista betöltéskor az egyes adók kedvencekhez -favorit.lista-hoz- történő hozzáadását végzi el, míg a Favorit lista betöltéskor a listában lévő elemeket lehet töröltetni vele.)
- A "Now Playing" információ most már a fő GUI része - (ott jelenik meg felül egy külön beágyazott infó-ablakban) és ezzel együtt eltűnt a régi verzióban meglévő Now Playing kapcsoló is. (a régi verzióban ez az infó külön kapcsolhatóan egy kis ablakban jelent meg a programablak alatt)
- A stream (törés) felvétel képessége. (amennyiben a rendszeren a "streamripper" már telepítve van) Ehhez a funkcióhoz egy új Rip Stream gomb lett beépítve.
- Stop / Folytatás (duplafunkciós) gomb (az utolsó kijelölt és lejátszott rádiófolyamat folytatódik, ha leállítás után újra rákattintunk a Stop/Folytatás gombra)
- A program bezárását végző Close gomb a programból el lett távolítva, a program kikapcsolását ezután az ablak felső részében lévő X-el lehet majd elvégezni.
- A Help gomb felülről leköltözött a programablak alsó sávjába, a Close gomb helyére.
- A DogRadio-hoz képest ez a program sokkal egyszerűbb, (csak lista-nézet), de emiatt könnyebben is használható.

A régi és az új verzió egy képen, jól látható, hogy a régi, v0.0.2-es verzióban még ott van alul a kis vékony infó-ablak, és a programban még ott van az ezt bekapcsoló Now Playing gomb is, ez a gomb az új verzióban már nincs jelen, az infóablak pedig a program fejlécébe került beépítésre.
Kép

Az egyes rádióadóknak a Favorit listába történő hozzáadása funkció külön gombra indul, és egy új választó ablakot nyit meg, a Yes-re kattintva most már nem kapunk még egy ok tartalmú kis ablakot, mint a régi verzióban, a rádióadó hozzáadása a Yes gombra ütve azonnal megtörténik.
Kép


Amennyiben a hozzáadott vagy már régebben a Favorit listában lévő adót el akarjuk távolítani, ennek a módja: betöltjük a Favorit listát az ablakba kijelöljük, ráállunk a törölni kívánt adó nevét tartalmazó sorra, és alul a Favorit gombra kattintunk. Ekkor egy újabb, már az eltávolítást végző ablakot fogjuk megkapni, ahol az eltávolítást megerősítve a kérdéses adó törlődik a Favoritok közül.
Kép

A lejátszási listákban az egyes adók műsorából már felvenni is képes a program, amennyiben a Streamripper telepítve van a rendszerünkre. Ha nincs, úgy annak telepítését innen letöltve utólag is megtehetjük. -streamripper-1.64.6-w5c.pet-
Kép
A Streamripper ablakában megadhatjuk hogy hova történjen meg az egyes zeneszámok lementése, a program a zenefájlokat egy, az adó nevével megegyező alkönyvtárba menti le, ahogy azt a Streamrippernél már megszokhattuk. A lementett mp3 minősége az adásban sugárzott stream minőségével fog megegyezni lásd itt két külön adóból történt felvételek képeit.

Kép
Kép
Kép
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2018.03.27. 11:21-kor.

NTamas
Hozzászólások: 1785
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Yadrádió

Hozzászólás Szerző: NTamas »

*** YRadio v0.0.4 ***
Posted: Today, at 07:35
fredx181
http://murga-linux.com/puppy/viewtopic. ... 735#986735

Na, meglepetés, fredx181 nicknevű barátunk igencsak elemében van a Murga fórumon, tegnap kiadott egy fentebb már leírt verziót, és ma reggel már ennek egy újabb, javított -yradio_0.0.4.tar.gz- verziójával rukkolt elő!
A változások listája rövid, ahogy ő fogalmaz, nem jelentős. Inkább a program kinézetét javította, illetve a felhasználás komforját növelte meg ezen új verzió.

Változások (semmi jelentős):
- Az alsó gombokon most már csak ikont látnak, a feliratozás eltávolítva, így jobban néz ki IMHO Smile
(ezért van "ikon" könyvtár is)
- Hozzáadta a "Stop" gombot(végre, már egy rendes stop funkció gomb került bele, így a Pause/Play gomb pedig felvette az általánosan ismert és elfogadott funkciókat)
- A lejátszott utolsó állomás a YRadio lezárása után emlékszik, ezért a "Szünet vagy lejátszás" gombbal folytatható
(amikor újra fut a YRadio)

Így néz ki a fejlesztő gépén az új verzió.
Kép

És így néz ki nálam egy precise-571-es puppyn.
Kép

A gond csak az, hogy bár elindul a program a precise puppy alatt, és az induláskor alapértelmezésként betöltött Favorit listáról, abból lehet adókat kiválasztani, és lejátszani, illetve megy a felvételi funkció is, de van egy kis hiba ezzel a 0.0.4-es verzióval: nem képes valamiért frissíteni, letölteni a netről a RadioShure listát, illetve valamiért nem lehet betölteni a programba az amúgy már meglévő egyéb listákat sem!!! Ilyen hibával már találkoztam nemrég, és ez a yad verzió régisége miatt, illetve az adott puppy glib verziójának a régebbi volta miatt jön elő. És a tegnapi v0.0.3-as verziót ma újra elindítva már ez a probléma itt is jelentkezik a precise-571-nél. Én tegnap az írásom közben a v0.0.3-as verziót egy tahrpup-6.0.6 alatt próbáltam ki, és ott ilyen hiba nem jelentkezett, sajnos tegnap már időhiány miatt nem próbáltam le a v0.0.3-as verziót a precise-571-n, és ezt ma pótolva, illetve az új v0.0.4-es verziót futtatva a precise 571 puppy alatt bizony a már leírt gondok vannak, így az új v0.03-as és a v0.0.4-es verzió sajnos az 571-es precise puppy alatt hibásan működik, ez van.
Még átmegyek a tahrpup-ra, és lepróbálom ezt az új v0.0.4-es verziót, de valószínűleg ezzel ott sem lesznek gondok.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na, kis kitérővel újra itt, és valóban, ahogy az előbb reméltem, a tahrpup-6.0.6-nál már ilyen fentebb leírt hibák nem jelentkeznek, minden működik rendesen, a yad verzió itt már a 0.40-es és a streamripper meg a rendszerben van már alapból, így a számok lementésének sincs akadálya. Illetve van, de az már más ok miatt, lásd pl. ezt a képet.
Kép

Találtam egy olyan rádió streamet, ahol a sugárzott adás ún. windows media player stream, és ezt a hibaüzi szerint a streamripper nem komálja, így marad csak ennél az adónál, stream nél a sima lejátszás, a rippelést itt nélkülöznöm kell. Érdekes egy hibaüzi, lehet, hogy talán kodeck probmléma lehet a háttérben, de inkább nézzünk egy másik adót, hogy ott mi a helyzet:

Kép
Itt már nincs hibaüzi, a streamripper teszi a dolgát, és szépen menti a zenéket.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2018.03.26. 21:28-kor.

NTamas
Hozzászólások: 1785
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Yadrádió

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Csak nem hagyott nyugodni a dolog, nem létezik hogy egy elvileg mp3-as streamet nem képes rögzíteni a streamriper program, ezért a yadrádió program készítőjének a másik rádiós programjához fordultam segítségért , ez ugye a már jól ismert Dogradió, ebbe felvettem új adóként az ominózus német adót és a Dogradiót elindítva, abból lekértem a fájl infót, és ezt kaptam.
Kép

A sugárzott stream egy 128bit/s mp3 stream, de egy végellenőrzésre a vlc-t is bevetettem, és az ezt írta a stream-ról.
Kép

Tehát gyakorlatilag egy standard mpeg stream, -.mpga File Extension: MPEG-1 Layer 3 Audio- amit valamilyen okból(?) a program ún. windows media player stream-nek ismer fel, és ezt ugye a program nem képes rögzíteni. De erre már a v0.0.3-as program is felhívja korrekten a felhasználó figyelmét a stream rögzítés indításakor, csak éppen én nem figyeltem fel erre.
(windows media player stream wont work=A Windows Media Player stream nem működik)
Kép

NTamas
Hozzászólások: 1785
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Yadrádió

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Egy újabb, bővített csomag került kiadásra, ebben már van saját, beépített, felugró ablakos hangerő szabályozó elem is, külön gomb általi indítással. Emiatt megnőtt a program alap függőség igénye is.
Depends on **yad** (version 0.37 or higher), **xdotool**, and **mplayer** installed.

Kép

Added volume control in new version 0.0.5, thanks misko_2083 !
https://github.com/fredx181/yradio/archive/master.zip
A master.zip csomagban megjelent egy License fájl is. :)
És visszakerült a programba az előző verzióban száműzött önálló X gombos kikapcsoló gomb is.

Viszont van egy kis hiba ebben a hangerő-szabályozóban, ami lehet, nem is hiba, hanem direct így van megírva, ha ez utóbbi eset állna fenn, az viszont nem túlzottan jó megoldás. Hogy mire is gondolok?
Alapból, ha az egér bal gombjának a segítségével bekapcsoljuk a programbeli hangerő szabályozást, akkor a felbukkanó ablakban eleve egy gyárilag alapból beállított értéken áll a szabályozó gomb, aminek jelen állás szerint nincsen köze a rendes alsa mixer (retrovol) tálca szabályozó éppen aktív beállításához! Ez nálam a programban egy 25-ös értéken áll a programon belül, és amúgy meg a puppy alsa hangerő (retrovol) beállítása a 84 százalékon áll jelenleg.(nekem, általam a fejhallgatóhoz beállítva!)
Kép

Akkor állítsunk (ha már van ilyen lehetőségünk) a hangerőn, a külön gombra feljövő ablakban, a vízszintes csúszkán beállítható, kijelzett érték nem egyezik meg az alsa (retrovol) tálca szabályozó értékével, attól kicsit elmarad, (nincs szinkronban) ami nem egy nagy hiba, de azért feltűnő jelenség. A programbeli hangerő szabályozó amúgy az alsa mixer master szabályozójára van hatással, azt az ágat növeli vagy csökenti, és talán innen eredhet a csomag master.zip elnevezése is.(nem biztos ;) )
Kép
Kép

Ha beállítottuk a megfelelő hangerőt, a kis szabályozó ablakot az alatta lévő hangszóró ikonos gombra a jobb egérgombal rákattintva tudjuk bezárni. Eddig rendben is lenne a dolog. De, ha netán mégis, ellenőrzésképp újra rákattintunk (a bal egérgomb segítségével) a hangszoró ikonos gombra, akkor meglepetésre nem a már az előbb beállított, és kijelzett hangerő értéket kapjuk vissza, hanem az előbb említett, gyári, alap beállított -ez nálam a 25-ös szint- értéket. Ennek meg köze nincs a tényleges, valós, éppen aktív beállított hangerőszabályzó értékhez, ami jelen esetben nálan a 84-es szinten áll.
Kép

Szóval, nem értem, miért nem lehetett a programban eleve a hangerőszabályozó csúszkának alapértéként a tényleges alsamixerből a tényleges master szabályozó értékét beadni alapkijelzett értéknek, és miért kellet egy semmihez nem köthető, kamu 25-ös érteket alapból kijeleztetni a programban, aminek amúgy, ismétlem semmi köze nincsen a tényleges tálca szabályozó aktív értékéhez.

Fentebb már írtam, ez a hiba lehet, nem is hiba, hanem szándékos (lehet, egy későbbi fejlesztés előfutárakénti) beállítás a program írója részéről, amikor majd a programban lesz egy normális beálítómenü is, és abban be lehet majd állítani, hogy az player motor emlékezzen a rendszer, vagy az előzőleg beállíttatott hangerő beállítási szintre, vagy pedig alapból eleve egy meghatározott hangerő értékkel induljon e el. Mert úgy esetleg lenne értelme a dolognak, de jelen esetben ez most nem áll fenn.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2018.04.14. 18:31-kor.

NTamas
Hozzászólások: 1785
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Yadrádió

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Ismét egy újabb YRadio verzió látott napvilágot, ez már a v0.0.6 verziószámot viseli.
A függőség igény maradt az előző verziónál már megadott, ez nem változott.
(Depends on **yad** (version 0.37 or higher), **xdotool**, and **mplayer** installed.)

Ami változott:
- egy újabb, kiegészítő ikon került bele a programba, ez jelesül a tálcára kitett traymenü kijelzéséhez kell.(kis kék fejhallgató ikon)
- erre az új tálcaikonra a bal egérgombbal rákattintva kijelzi az éppen sugárzott zeneszám és előadó nevét, illetve az ikonra az egér jobb gombjábal való rákattintásra megjelenik maga a tálcamenü. Ebben számos, fontos funkció érhető el közvetlenül.(a DogRadióhoz hasonló megoldás!)
- egy kisebb hibajavítás a program scriptben.

Kép

Ami nem változott, és még mindig meglévő hiba a programban, -nem lett javítva azóta sem- a hangerő változtatására szolgáló ablak megnyitásakor egy állandó, alapszintre áll be, ez a már fent említett, és nálam notórikusan 25-ös értéket mutat, aminek sajnos semmi köze sincs az alsamixer éppen aktuális -a felhasználó által a rendszerben előzőleg beállított- hangerő beállításához. Ez sajnos nagyon nagy hiba, és az is hiba, hogy hiába állítod be az új hangerő értéket, a következő ablakmegnyitáskor ismét a 25-ös alapérték kerül kijelzésre, és nem a tényleges , beállított hangerő értéke!

Download:
https://github.com/fredx181/yradio/archive/master.zip
EDIT 2018-04-13, made small change to the yradio script, previously when exiting from tray there was a yad process ID still active, fixed now.
(egy kis változtatást hajtott végre a program készítő a yradio scriptben, korábban a tálcából való kilépéskor még mindig aktív volt a yad folyamatazonosítója. Ez a hiba most javítva lett.)

Válasz küldése

Vissza: “Multimédia”