Cinelerra, egy professzionális videószerkesztő Linuxra.

Audió és videó vágó, szerkesztő, lejátszó programok, kodekek
NTamas
Hozzászólások: 1758
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Cinelerra, egy professzionális videószerkesztő Linuxra.

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Cinelerra, egy professzionális videószerkesztő Linuxra.

Legalább is ezt hangoztatja magáról a cinelerra-cv.org-on elérhető program, ami mindjárt három verzióban érhető el az oldalon. Alapvetően egyszerű kezelésre, és kis gépigényre törekedtek a készítők, így egy kissé korosabb gépen is jól használható a program, állításuk szerint.
A Cinelerra -CV verzió egy úgynevezett közösségi verziócsomag, hogy ez igazából pontosan mit is takar, még nem jöttem rá, valószínűleg a weboldal köré szerveződött közösség tartja karban ezt a kiadást, és gondolom a közösség által kitalált, és kipróbált dolgok, elemek kerülnek bele a csomagba.
A GG variáns egy Good Guy nevű egyén által készített csomag, míg a harmadik, a HV verzió az eredeti programot fejlesztő Adam Williams keze nyomát viseli magán.
A Cinelerra videószerkesztő program nem ma kezdte a pályafutását, ennek ellenére -noha hallottam már róla- csak most sikerült a programmal kissé jobban megismerkedni, ez köszönhető a Murga fórumon fent lévő Mike Walsh-nak, illetve az általa a puppy linuxhoz elkészített pet és sfs csomagoknak, én ezekből az 5.0-as verziójának 32 bites sfs verzióját próbáltam ki a tahrpup-6.0.5 alatt.
Az sfs csomag kissé komótosan töltött be, de azután simán megjelent a program kezdőképe.

Kép

Mivel a Cinerella már a 4.61-es verziótól képes H-264-es videók dekódolására , ezért két youtube-ról lementett H-264 kódolású mp4-es videó fájlt töltöttem be a próbaképp, egymás után, a Cinelerra szó nélkül felismerte, és betöltötte őket a programba.

Kép
Kép

Mivel két betekintő ablaka is lehet a programnak, így a baloldali viewer ablakban elindítottam a második mp4-es fájlt lejátszásra, a Cinelerra rendben lejátszotta ezt a h-264-es kódolású mp4-es fájlt a file néző-viewer ablakban, és érdekes módon a visszafelé történő lassú-gyors lejátszás itt is működött, -külön gombok vannak hozzá- muris volt a dolog, de egy komolyabb videó szerkesztőben ez a lehetőség adva van, így itt is. Természetesen a file nézőben futó videóra került át ilyenkor a fókusz, a szerkesztő ablakban áll a betöltött file lejátszása,

Kép
Kép

de az is megoldható, hogy a fájlnéző ablakban és a szerkesztő ablakban is fusson egyszerre, de akár eltolva is pl. ugyanazon videónak a képe!
Kép

Mivel ma kissé erősebb napom volt, így a további ismerkedést holnapra halasztom, még azért megpróbálok a weboldalról némi dokumentációt leszedni a jobb ismerkedés reményében.
Még egy fontos dolog, Precise puppy alatt nem is próbáljuk meg a linkelt Mike Walsh-féle verziókat elindítani, nem fog menni, ugyanis a Cinelerra magasabb verziójú glibc verziót kíván maga alá, ez a Precise-nél még a glibc-2.15-öt jelenti, ez Mike Walsh szerint még kevés a programnak.
Kép

A glibc-2.17, glibc-2.19-es és 2.23-as verziókkal már rendben működik, ez a glibc-2.19-es verzió van már a Tahr-puppyban is.

A videószerkesztő program elérhető egy LiveDVD formátumban is, ez egy Slackware 14.2 Linux alaprendszerre épített kiadás, amire több Cinelerra verziót is feltettek, ezt még USB-re is ki lehet írni, illetve lehet ezt a kiadást a merevlemezünkre is telepíteni.
Kép

Válasz küldése

Vissza: “Multimédia”