ROSA Media Player

Audió és videó vágó, szerkesztő, lejátszó programok, kodekek
NTamas
Hozzászólások: 1758
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

ROSA Media Player

Hozzászólás Szerző: NTamas »

ROSA Media Player

A ROSA Media Player egy SMPlayer fork, ami a ROSA Linux verziók alapértelmezett médialejátszója, de más Linux verziókban is feltűnt, mint pl. a Mint-ben, a SUSE-ben stb. Alapvetően az MPlayer motorra épül, és az SMPlayer GUI-hoz hasonló, de kissé puritánabb (ez egyáltalán nem hátrány, szerintem) kinézettel bíró, egyedi megoldásokat használó free lejátszó szoftver. Létezik Windows-os verziója is, és erről a linkelt oldalról idézném a szoftver tudását taglaló, igaz sajnos angolul megfogalmazott leírást, ami azért talán az angol nyelv ellenére is érthető lesz.

ROSA Media Player will work out of the box if properly installed, and because it uses MPlayer as the media playing backend, it will play virtually any media file such as Audio CD, DVD, Video CD, multimedia files in AVi, ASF/WMV/WMA, MOV/MP4, RealMedia, Ogg Vorbis, NUT, NSV, VIVO, FLI, NuppelVideo, yuv4mpeg, FILM (.cpk), RoQ, PVA and Matroska formats recorded with video codecs - DivX , MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, Sorenson, WMV, RealVideo, x264 and audio codecs MP3, Musepack, Vorbis, RealAudio, AC3/A52 (Dolby Digital), AAC (MPEG-4 audio), QuickTime, VIVO audio and WMA and many other less widespread video and audio codecs.

It also supports streaming via HTTP/FTP, RTP/RTSP, MMS/MMST, MPST, SDP, capture and record (via mencoder) of television signal. Other features include automatic download subtitles from OpenSubtitles.org, a built-in graphical video equalizer, full DVD menus support and much more.
Kép

Mivel az MPlayer motort használja, így értelemszerűen annak a gépre telepített codeckjeit alkalmazza elsősorban, és ha a puppy linuxban az /USR/LIB/CODECS-ben megtalálható alap MPlayer codeckeket kiegészítjük más, az MPlayer motor által értelmezhető codeckkel, úgy növelni tudjuk a ROSA lejátszó által megjeleníthető médiaállományok számát. Például nálam a tahrpup-6.0.5 alatt így játszik le egy H-265-HEVC codeckkel készült SpreedMovie-640x360.mkv kiterjesztésű 1 perc hosszúságú H-265-ös teszt videófájlt a lejátszó.
Kép

Mivel a lejátszó program linux alatt ffmpeg-et is használ - már ha az a gépünkre van telepítve- így természetesen az mp4a zenefájlok lejátszása sem probléma.(a windowsos kiszerelésben a saját, beépített mplayer könyvtár mellett az ffmpeg könyvtár is része a windowsos lejátszó csomagnak!)
Kép

Ja, igen, természetesen a FLAC fájlok lejátszásával sincs semmi gond nálam!
Kép

A ROSA playert az SMtube programba is befüzhetjük, felvehetjük a lejátszó közé, így az SMtube által lejátszható youtube videókat már ezzel az SMPlayer fork lejátszóval is nézhetjük például a puppy linux alatt.
Kép
Kép

A kinézetileg talán puritán médialejátszóhoz passzoló, szintén puritán egyszerűségű beállító panel jár, így nem sok mindent kell (lehet) állítgatni szerencsére, így nem kell elmerülni a más médialejátszóknál megszokott beállítások tengerében.
Kép
Kép

Aki a ROSA media playerrről több infót szeretne megtudni, annak az eredeti, orosz nyelvű weboldalt ajánlom forrásként.
Mivel a puppy linuxokban a csomagkezelőből ez a lejátszó nem érhető el, így alternatív oldalakról kell a megfelelő rendszerhez való .deb telepítőt beszereznünk.
Ügyeljünk arra, hogy az egyes puppy verziókhoz szükséges függőségeket -pl. a precise puppy verzióhoz- is alternatív oldalakról kell majd egyénileg beszereznünk!

Csak egy példa.
A fent említett tahrpup-6.0.5-ös puppy verzióhoz ezen rosa-media-playert tartalmazó deb fájlt kell letöltenünk:
rosa-media-player_1.6.9-1~webupd8~trusty2_i386.deb

A deb fájlt kibontva találunk benne egy control nevű fájlt, ezzel a tartalommal:
Package: rosa-media-player
Version: 1.6.9-1~webupd8~trusty2
Architecture: i386
Maintainer: Alin Andrei <webupd8@gmail.com>
Installed-Size: 6461
Depends: libc6 (>= 2.4), libgcc1 (>= 1:4.1.1), libqjson0 (>= 0.7.1), libqt4-network (>= 4:4.5.3), libqt4-xml (>= 4:4.5.3), libqtcore4 (>= 4:4.7.0~beta1), libqtgui4 (>= 4:4.8.0), libstdc++6 (>= 4.1.1), zlib1g (>= 1:1.1.4), mplayer-nogui | mplayer | mplayer2, ffmpeg, xdg-utils
Recommends: mencoder
Section: video
Priority: optional
Homepage: https://abf.rosalinux.ru/uxteam/ROSA_Media_Player
Description: Front-end for MPlayer

Mivel a jelzett függőségek (depends) közül jópár, pl. az mplayer már eleve a trusty-tahr pup része, -a qt4 csomag, az ffmpeg csomag meg más okból előzőleg már telepítve lett- így nekem csak három függőséget kellett utólag levadásznom a netről, illetve frissítenem a tahrpup-ban már meglévő hasonló verziót, ezeket:
libqjson0_0.8.1-3_i386.deb
libstdc++6_4.8.2-19ubuntu1_i386.deb
libstdc++6_4.8.4-2ubuntu1~14.04.3_i386.deb
Ezeket a deb függőségeket, és utána a media lejátszó deb-fájlját is feltelepítve, már gond nélkül használom a ROSA Media Playert a tahrpup-6.0.5 alatt.

Utóirat.
Az ismertető elején már utaltam rá, hogy az iptv stream lejátszás is bizonyos mértékig működik az MPlayer motort használó ROSA lejátszó esetében is, lásd -supported streaming via HTTP/FTP, RTP/RTSP, MMS/MMSH/MMST, MPST, SDP- viszont ha olyan iptv streamet fogunk ki, amely stream olyan codecket használ, amelyet a mi mplayer motorunk esetleg nem támogat, vagy a kellő kodeck éppen nincs is meg nekünk, akkor bizony a más mplayer motort használó média lejátszókhoz hasonlóan -lásd pl. smplayer!- itt is hibaüzit kaphatunk. Ez nem a ROSA hibája, ez az mplayer motorral kapcsolatos normális jelenség.

Pár stream képe, ezek rendben működnek a lejátszóban:
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép

viszont, ha olyan stream címet adunk be a lejátszónak, amihez esetleg nincs hozzárendelhető codeckje, vagy netán hibás, esetleg régebbi codeckje van csak, akkor bizony jönni fog a hibaüzenet kép.
Kép

Válasz küldése

Vissza: “Multimédia”