Pazera Free Audio Extractor

Audió és videó vágó, szerkesztő, lejátszó programok, kodekek
NTamas
Hozzászólások: 1758
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Pazera Free Audio Extractor

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Kép Pazera Free Audio Extractor

Ez egy remek, ingyenes kis 32 bites windowsos alkalmazás, ami filmek, videók hangját menti ki hangfájlba. Kimenete MP3, AAC, AC3, WMA, FLAC és WAV formátumú hangfájl lehet. Nem okoznak neki problémát a következő videófájl formátumok: AVI, DivX, XviD, MPEG, MPG, WMV, ASF, MOV, QT, FLV, SWF, MP4, M4V, 3GP, VOB. A program számos videó formátumot ismer, és a program a videók elő-illetve megnézéséhez saját belső lejátszót használ, ami tulajdonképpen a program által használt, abba beépített ffmpeg kodeck videónézéshez paraméterezett scriptje, ami a videót egy külön ablakba nyitja meg. Ennek a lejátszó ablaknak nincs külön vezérlőgombsora, magát a videólejátszást a program felső menüsorában egy lejátszó ikon indítja el, a videót a Space,vagy a P billentyűvel állíthatjuk meg, (pause-funkció) illetve a videólejátszásból a Q billentyű, vagy az Esc gomb lenyomásával léphetünk ki. Kissé fapados a dolog, de itt ennyi pont elég is, hiszen itt nem ez a videólejátszás a fő funkció, hanem a videóból a hang(sáv) kinyerése, amihez a program megfelelő beállításokat kínál. A program jobb oldalán lévő beállító részben a kimentett hangfájlunk kimeneti formátumát, minőségét, mintavételi frekvenciáját, bitrátáját, csatornáját állíthatjuk be, illetve alkalmazhatunk a kibontott hangfilére egy vízszintes skálán mozgó erősítést is, ha a hang netán túl alacsony hangerejű lenne a videóban. Továbbá a videóban lévő +hangsávok közül ki tudjuk választani hogy melyik hangsávot konvertálja át nekünk a program, alapértelmezésként a videó első hangsávja kerül kibontásra. A kibontás folyamatát egy külön ablakban kísérhetjük nyomon, a kimentett hangfájlunk alapesetben a forrás videofájl könyvtárába kerül lementésre, de ezt a könyvtárat is szabadon beállíthatjuk, ha nem felelne meg a program alapértelmezése. A program rendelkezik egy, a forrás file adatait megmutató, külön nyitható ablakkal is, amiben láthatóvá válnak a videó és a hangsáv főbb paraméterei.
A program mindenképpen többet nyújt, mint a hasonló célú netes, online megoldások, kezdve attól, hogy itt a minőséget magunk állíthatjuk be a leendő hangfájlunknak, míg a netes ingyenes megoldások legtöbbjében ez le van korlátozva egy valamekkora bitrátára, oszt annyi, csak fizetősekkel kaphatsz esetleg jobb minőségű hangfájlt.
Itt viszont a program Free voltához képest te magad adhatod meg, milyen minőséget bitrátát szeretnél a kinyert audio fájlodnak.
A program a hivatalos weboldalán elérhető portable, és telepítősként is, illetve van belőle 64 bites portable verzió is.

Hogy miért is írok egy alapvetően windowsos programról?
Hát azért, mert a puppy linux alatt a Wine programot használva tökéletesen futtatható a program 32 bites portable zip csomagjának a tartalma!
A letöltött Pazera_Free_Audio_Extractor_PORTABLE.zip csomagot bontsuk ki egy hasonló nevű alkönyvtárba. A lényeg, hogy a könyvtár nevében ne legyen egyetlen üres szóköz sem, hanem az egyes szavak közti üres helyeken az aláhúzás karakter álljon, így:
Pazera_Free_Audio_Extractor_PORTABLE
Majd a kész alkönyvtárat, benne a zip-ből kibontott fájlokkal szépen bemásoljuk a puppy linuxba, ezen az útvonalon.
/root/.wine/drive_c/Pazera_Free_Audio_Extractor_PORTABLE
Ezután a puppy linuxban a főmenüben az Eszközökben elindítjuk a wine programok hozzáadása és eltávolítása menüpontot, a kapott ablakban rányomunk a Telepítés gombra, és az újabb ablakban megkeressük a Wine-be előzőleg már bemásolt könyvtárban az egyetlen, programot indító exe fájlt, és a Megnyitás gombra rákattintással elindítjuk a programot.

Ekkor elindul a windowsos program, ahol is a fekete fogaskerekes opciók menüpontra nyomunk, majd a kapott beállító ablakban rábökünk a Create shortcut on the Dektop gyorsindító készítés gombra.

Ekkor a program szépen elkészíti nekünk a puppy linux Desktop alkönyvtárába a programot elindító Pazera Free Audio Extractor.desktop filét, aminek ez lesz majd a tartalma:

[Desktop Entry]
Name=Pazera Free Audio Extractor
Exec=env WINEPREFIX="/root/.wine" wine C:\\\\Pazera_Free_Audio_Extractor_PORTABLE\\\\AudioExtractor.exe
Type=Application
StartupNotify=true
Comment=Pazera Free Audio Extractor 2.5 (32-bit)
Path=/root/.wine/dosdevices/c:/Pazera_Free_Audio_Extractor_PORTABLE/
Icon=937E_AudioExtractor.0

Ezzel a desktop filével indíthatjuk el ezután a Wine-ből a windowsos programot, és ha ezt a desktop filét még bemásoljuk a puppy linuxban az /usr/share/applications-ba, úgy a puppy linux főmenüjéből is indítható lesz a wine-s programunk.

Egy kép a nálam a precise puppy 571 alatt a Wine-ben futó programról.
Kép
A kiválasztott, netről letöltött mp4-es videófiléből az audiófájl kibontásának és mp3-ba konvertálásának képe.
Kép

Válasz küldése

Vissza: “Multimédia”