MediaTomb - UPnP MediaServer

Audió és videó vágó, szerkesztő, lejátszó programok, kodekek
NTamas
Hozzászólások: 1724
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

MediaTomb - UPnP MediaServer

Hozzászólás Szerző: NTamas »

MediaTomb - UPnP MediaServer
(működik Puppy Linux alatt is)

Biztos jó lehet ez a minidlna cucc, -közben kipróbáltam, és nálam is működik- amit janugsa itt közzé tett, de én erre a célra már egy jó ideje a MediaTomb - UPnP MediaServer alkalmazást használom a Precise 571 Puppy alatt.
Mivel ez a Precise Puppy tárolójából is feltehető, célszerű először onnan telepíteni.
Kép
De! Mivel a MediaTomb nem mai gyerek, így előfordulhat, hogy a tárolóban már nincsen meg egy-két, a csomaghoz kellő alkalmazás és függőség(ez utóbbi a használt Puppy Linux-unk függvénye) ezért érdemes ezeket a kellő dolgokat egy Ubuntus-s oldalról beszerezni . Nekem a Precise 517 Puppy-hoz ezek a függőségek kellettek még.
Kép
http://packages.ubuntu.com/precise/libmagic-dev
http://packages.ubuntu.com/precise/libf ... nailer-dev
http://packages.ubuntu.com/precise/libmysqlclient18
Ezen + csomagoknál elég volt nekem a sima, -dev nélküli csomagokat leszedni, azokkal is simán működött a MediaTomb.
A telepítés után a szervert a terminálból indítjuk el, alapesetben.(mediatomb start) (a szerver leállítása: mediatomb stop)
Kép
Tőlem ügyesebb, programozásban jártasabbak gyárthatnak hozzá a Puppy menüjébe beépítés okán külön még desktop filét is, és ha van, -úgy mint nálam a képen is látszik- még a Wbar menüsávjába is betehetik azt.(de ehhez is kell majd egy kis trükközés, ugyanis az Ubuntu-s deb telepítő a Puppy Linux alatt kissé máshova pakolja a konfigurációs filéket, és ezeket meg kell keresni, és pl.a webgui-hoz kellő mediatomb.html filét is a megfelelő helyre kell tenni.
A szerver konfigurálásához érdemes a két belinkelt oldalt alaposan tanulmányozni, és bár jellemzően otthoni használatra szánjuk eleve a szervert, azért még annak a Gui-s felületét érdemes jelszavas védelemmel ellátni. Ezt egyébiránt a készítője is melegen ajánlja.
Kép
Kép
A wbar-ba beépítéskor meg egy külön fájlt kell készíteni, és azt az /usr/bin-be kell tenni. Nálam egy ilyen filét indít el a wbar:
/usr/bin/mediatombweb
Ennek ennyi a tartalma csak:

#!/bin/sh
firefox http://localhost:49152

ehhez egy külön ikont még hozzáadva, a Wbar-ból is elindítható lesz a MediaTomb szerver Gui-s része. Ekkor egy localhost-os weboldalt fogunk kapni, ami szintén a belső hálón lévő MediaTomb szerver GUI-s kezelőoldalát fogja nekünk indítani. A jelszó megadása után, természetesen.
Kép
A médiaszerver képes dlna (stream)üzemre is, természetesen, tud transzkódolni is, de ez a konfigjában ki is kapcsolható, ezeket vezetékes, és wifi hálón is tudja. Nálam az asztali gépen a fent lévő két Puppy Linux-on feltelepített MediaTomb szerver képes volt a régebben már a fórumban megemlített, őskövület Toshiba laptopommal, illetve az abba betett pcmcia-s wifi carddal szépen együtt működni.
A Toshiba laptopon futó webböngészőbe beírtam az asztali gépen futó, belső hálóra tett, illetve belső hálós címet, portot kapott MediaTomb szerver címét, ekkor a fenti jelszavas kép jött be a laptopon. A jelszót beírva azonnal az asztali gépen futó media szerver Gui-s felületére jutottam be, innen a képernyőn látható felületen kiválasztottam a játszani kívánt médiafájt, és itt két lehetőségem volt azonnal.
1. Letöltöttem a belső hálón lévő asztali gépről az ott kiválasztott állományt (rákattintással) a Toshiba gépre, ez megy vezetéken és a wifis pcmcia-card által is. Majd ezután a letöltött fájlt a Toshiba gépen lévő VLC médialejátszóval játszottam le.
vagy
2. Az asztali gépen futó szerver ablakában -a Toshiba-n futó böngésző ablakon keresztül- kiválasztok egy médiafájlt, és arról az egér jobb gombjának az igénybevételével a kiválasztott file címét kimásolom a memóriába, vágólapra, majd ezt a címet adom meg a Toshiba-n futó VLC-nek az URL megnyitása menüben, és ekkor már nem fog letöltődni a médiafile a Toshiba laptpra, hanem elindul a streamelt lejátszás az asztali gépről.
Kép
Kép
Mivel még nincsen okostv-m, így ezt a stream módot azon nem tudom kipróbálni, de asztali gép és a laptop között működik a dolog már régóta.
Az előbbi címkimásolós módszer egyébként az asztali gépen önmagában is működik akárcsak a szerverben a file rákattintós-letöltős mód.
(szerver próbához jó megoldás)
A médiaszerver beállítása nem túl nehéz, a szerverhez a Puppy-hoz felcsatolt tárolókból merevlemezekből a kellő állományokat a szerver WebGUI felületén tudjuk megtenni a Filesystem részre kattintva. Ekkor a felcsatolt tároló tartalmát, vagy annak egy részét, könyvtárakat a konfig oldal jobb részén lévő add gomb segítségével adhatjuk hozzá a mediaszerver adatbázisához. Ennek a részletes leírása ezen az oldalon érhető el.(Meg még pár fontosabb dolog is.) Még annyit, hogy az asztali és a laptopon futó OS tűzfalán a médiaszerver működéséhez kellő portszámot engedélyezni kell. Ez alapesetben itt a 49152-es portot jelenti. De ezt a portszámot mi is megváltoztathatjuk a szerver konfigurációs fájljában a nekünk tetsző portszámra.
Amúgy a MediaTomb médiaszervert előszeretettel telepítik Linux-os szoftvert futtató routerekre is. illetve médialejátszós box-okra is.
A hozzászólást 4 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2016.09.05. 12:05-kor.

Asterix
Hozzászólások: 521
Csatlakozott: 2015.07.11. 08:55

Re: MediaTomb - UPnP MediaServer

Hozzászólás Szerző: Asterix »

Üdv!
Nos,ezek azok a dolgok amihez "abszolute " nem értek!
Nekem sincs okos tv-m, de van rajta 3 HDMI csatlakozó,így bármelyik számítógép képét kiteszem rá hanggal együtt.
A fő TP-Link 3600 routeren van egy 500 GB vinyó (USB), ami megosztva a további 2 routerrel (kábel).Igy wifin v. kábelen minden helységből minden elérhető, akárcsak a fő számítógépem is. A hideg is kiráz,ha újra kellene konfigurálni az egész hálózatot. :oops:
Egyébként tetszenek a leírások! :)

Válasz küldése

Vissza: “Multimédia”