GoldWave Digital Audio Editor

Audió és videó vágó, szerkesztő, lejátszó programok, kodekek
NTamas
Hozzászólások: 1724
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

GoldWave Digital Audio Editor

Hozzászólás Szerző: NTamas »

GoldWave Digital Audio Editor
verzió:5.70 (régebbi, Older Version for XP, Vista és Win7-hez, 32 bites csomag)

Aki ne adj isten még nem ismerné a programot, annak röviden, a GoldWave egy Shareware hangfájl feldolgozó program. A regisztrálatlan változat korlátozottan használható, futtatásonként 150 művelet végezhető el, utána kattintásonként egy figyelmeztető ablak jelenik meg.
A többi hangszerkesztő programhoz hasonlóan a szokásos szerkesztő műveletek: Másolás (Copy), Kivágás (Cut), Beillesztés (Paste), Törlés (Del) itt is használhatóak, elérhetőek az Edit menüből, az eszköztárról, és a szokásos, programon belül beállított gyorsbillentyűkkel. Utóbbiakat az Options menüben a Keyboard Options-ban ellenőrizhetjük le.
Kép
A program számos hangformátumot ismer, nyit meg szerkesztésre, a szerkesztett hangfelvétel mp3-ba mentésére azonban szükség lehet még egy kiegészítő (LAME) telepítésére is.-töltsd le a lame_enc.dll fájlt és másold be a goldwave könyvtárába (alapértelmezésben: c:\Program Files (x86)\GoldWave ) és a c:\WINDOWS\system könyvtárba.-
Kép
Amiért ezt a régebbi verziót említem most, annak egy oka van, a hivatalos oldalon is ezt a verziót jelölik meg, mint a Wine alatti futtatható verziót, és nekem (nekünk) most éppen erre volt (van) szükségem. Persze elvégezhettem volna a szerkeszteni valómat simán a Linux-ban működő valamelyik hangszerkesztővel is, de egyrészt a GoldWave-t már nagyon megszoktam, és nagyon megszerettem, a Windows-ból Linux-ra áttérőknek is inkább ez a program lehet jobban ismerős a másik közismert hangszerkesztő, az Audacy program mellett.

Persze Linux és a Puppy Linux alatt ezen program használatához a Wine elengedhetetlen, de ez talán nem túlzottan probléma ma már. Ráadásul a kisebb Puppy verziókban néha benne lévő wine-1.4-es, (és a magasabb verziószámúakkal is) jól együtt tud működni, nálam a Precise Puppy 571 alatt így néz ki a 32 bites program a wine-1.4 alatti működése közben.
Kép
A GoldWave hivatalos weboldalán már van ettől az említett, v5.70-es verziótól egy frissebb -GoldWave v6.24 (2016-07-04, 12.22MB)- verzió is, de az már magasabb wine-verziókon futtatható, és az már 64 bites verzió.(a weboldalon erre piros betűvel kiemelve figyelmeztetnek is: For Windows Vista/XP, use the older version links below.)
Maga a GoldWave telepítő egy sima .exe kiterjesztésű fájl, ennek a wine alá való telepítése kimerül a letöltött exe filére való kattintással, ezután elindul a Windows-ból már megismert telepítő, és ez simán teszi a dolgát, a fenti képen is látható helyre, a Program Files-be telepíti fel a GoldWave programot. Telepítéskor célszerű csak a Desktop-ra kérni gyorsindító link készítést, a Startmenübe nem.
Kép
A program eleve angol nyelven kommunikál a felhasználóval, de a használatához a webről számos segítő infó, videó, leírás érhető el annak, aki még nem ismerné, de szeretné ezt a programot kipróbálni, használatba venni, akár a Puppy Linux alatt is.
Egy rövidebb, pár mondatos leírás itt érhető el, illetve itt meg van egy bővebb, jobban, részletesebben megfogalmazott leírás, ami a GoldWave program működését, használatát egy példán keresztül mutatja be. A program kézikönyvéből csak ezt a régebbi kiadású, és angol nyelvű GoldWave Manual pdf fájlt találtam, de ez is több, mint a semmi.

Válasz küldése

Vissza: “Multimédia”