DeaDBeeF - The Ultimate Music Player

Audió és videó vágó, szerkesztő, lejátszó programok, kodekek
NTamas
Hozzászólások: 1785
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

DeaDBeeF - The Ultimate Music Player

Hozzászólás Szerző: NTamas »

DeadBeeF, a minimalista zenelejátszó.

Aki esetleg még nem ismerné, a DeadBeeF egy minimalista, kinézetre kissé a régi foobar-ra hasonlító, egyszerűen kezelhető, és több zenei fájl formátumot lejátszani képes program. A zenelejátszó program ablakában felül a kezelőszervek foglalnak helyet, középen meg maga a lejátszólista van, aminek az alján ott a status bar, ahol a program kiírja az aktuális zene tulajdonságait és a listában lévő zenék össz lejátszási idejét. Zenék, albumok hozzáadása a File menü- add folder(s) menüpontban kezdeményezhető, a felbukkanó kiválasztó ablakból kijelöljük a kívánt albumot, és egy kattintásra berakja a kiválasztott zenei mappát ha jól láttam mappastruktúra szerint rendezve, maga a program nem terheli meg jelentősen a gépet, szóval igazi pehelysúlyú, egyszerű, és gyors lejátszó. Alapból nincs túlbonyolítva a lejátszó felülete, de azért vannak hozzá letölthető pluginek, az alapbeállításokban lehet állítani a hangkimenetet, - Alsa, OSS, Pulse - és a legutolsó, deadbeef-static_0.6.2-2 verziószámú kiadásokban már választható a GUI-s felület, van GTK2, illetve GTK3-as felület is, kinek melyik jön be, lehet váltogatni.

Kép

A legutolsó telepítős file verziók deb formátumban:
debubuntu package i686
debubuntu package amd64

illetve létezik még portable kiadás is a programból:
0.6.2 static portable build i686
0.6.2 static portable build x86_64

A program weboldalán még több Linux verzióhoz elérhető DeadBeeF kiadásokkal is lehet találkozni.

NTamas
Hozzászólások: 1785
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: DeaDBeeF - The Ultimate Music Player

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Időközben OscarTalks jóvoltából, és annak weboldalán elérhető egy friss, vagy frissített, 2016-os kiadás is a DeaDBeeF playerből.
Íme a kérdéses pet csomag linkje:
deadbeef-static-0.7.0-i686.pet - 04-Feb-2016 18:08 7.4M

Kép

Precise 571 Puppy alatt kifogástalanul működik!

NTamas
Hozzászólások: 1785
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: DeaDBeeF - The Ultimate Music Player

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Menet közben az említett, Oscar Talks oldalról egy újabb, 0.7.1-es verzió is elérhető lett a DeadBeef programból, itt a közvetlen link hozzá: deadbeef-static-0.7.1-i686.pet

A Sourceforge-s weboldalon már létezik egy újabb program verzió is, de ebből szintén van két, eltérő csomag, ezeknek - static(ezek a .deb kiterjesztésű verziók) és a static_portable(ezek a Binary Builds verziók) - más a belső kialakítása, máshova települnek fel a programban lévő komponensek, így amíg pl. a 0.7.0-s sima static/.deb telepítős verzióra rá lehetett telepíteni a 0.7.1-es sima static/.deb telepítős verziót, mert a belső könyvtárszerkezetük teljesen megegyező volt, (és simán felülírták a fileokat) addig a portable verziók ellenben egy külön alkönyvtárakba -a könyvtárnév a verziószámmal egyezik meg!- csomagolódnak ki, és ezekben a portable jelleg miatt nincsenek ún. destop fájlok, erre azért már figyeljünk oda! (emiatt alapesetben ezek a puppy linux menüjéből nem indíthatóak el.)
(én ezt próbáltam: DeaDBeeF deb package i686 - ez is -akárcsak az DeaDBeeF ArchLinux package i686 csomag- már eleve az /opt-ba telepíti a fő programot -)

Ezért inkább a régi, már a gépünkre feltelepített, és saját igényednek beállított 0.7.1-es verzió meghagyása mellett inkább az új, 0.7.2-1-es verzióból a portable csomagverziót érdemesebb kiválasztani, ezt: DeaDBeeF 0.7.2 static portable build i686
Ugyanis ezt a deadbeef-static_0.7.2-1_i686.tar.bz2 csomagot bárhová kibontva - akár még a /root-ba is, a kibontott deadbeef-0.7.2 nevű alkönyvtárban az új programot az ott lévő deadbeef futtatható filével elindítva, ez a portable verzió már telepített, régebbi deadbeef verzió beállításaival indul el. Ha rendszeresen akarjuk majd az új, portable verziót is használni, akkor ehhez nekünk kell majd külön indító-linket, vagy esetleg külön indító destop filét(+ikonképet) készíteni, illetve legyártani a portable programnak a menüből történő elindíthatóságához.

Egy azért szükséges, hogy a puppy menüből való indíthatóság miatt legyen egy megfelelően elnevezett desktop filénk és ikonunk. A megfelelő elnevezés(átnevezés) azért szükséges, hogy ne rondítsunk (véletlenül ne írjuk felül azokat!) bele a már a gépen lévő, feltelepített másik deadbeef verzió hasonló fájljaiba, hanem a destop és az ikon fájl neve eleve összhangban legyen a portable verzióval, és ekkor a Puppy menüjében is külön megtalálható, és indítható lesz mindkét deadbeef verziónk! Továbbá, ha netán az új, portable verziót a puppy alsó tálcájáról akarnánk indítani, úgy az eltérő nevű desktop fájl kifejezetten jól fog jönni. (gondolok itt pl. az openbox-os tint2 megoldására, ahol ugye alul baloldalt a tálcáról az alkalmazásokat az azokhoz rendelt desktop fiékkel indítjuk el!)

NTamas
Hozzászólások: 1785
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: DeaDBeeF - The Ultimate Music Player

Hozzászólás Szerző: NTamas »

A DeaDBeef statikus stabil verziójából közben legyártottam egy pet csomagot, ez tartalmaz desktop fájlt, és ikonképet is.
deadbeef-static-0.7.2-i686.pet
Size: 7.5 MB
Modified: 22.09.2017

A program fejlesztői -development builds- verzióiból azért készülgetnek újabb kiadások, ebből én két verziót ajánlok kipróbálásra, tesztelésre, az 1.8.0-as verzióból nemrég jelent meg egy új alpha2 kiadás:
-ebből van a linkelt sourceforge oldalon 64 bites verzió is-
deadbeef-static_1.8.0-alpha2-1_i686.tar.bz2
Size: 9.3 MB

illetve a Master verzióból pár órával ezelőtt került fel egy újabb csomag:
-ebből is van a linkelt sourceforge oldalon 64 bites verzió is-
deadbeef-static_devel-1_i686.tar.bz2
Size: 9.3 MB

Ezen két fejlesztői verzió mérete kicsivel nagyobb, mint a stabil, statikus verzióé, így valószínűleg pár plusz új elemet, javítást tartalmazhat, én az 1.8.0-as alpha2-es csomagba néztem bele, -csak portable módként, nem telepítve!- és kinézetre, formára nem láttam különbséget a régi verzióhoz képest, ez tulajdonképpen jó dolog, ami azt is jelzi, hogy a mostanra már megszokott forma stabil, bevált megoldás lett. A beállításokban sem láttam egetverő újdonságokat, ami feltűnt, hogy a fejlesztői verzióban már a kinézet részben újra lehet váltani a GTK2 és a GTK3 kinézet között, ez a régebbi tervezői kiadásban is benne volt már.
Jelenleg a két GTK kinézethez ezen függőségek megléte kell:

GTK2 >= 2.12 (2.16 is recommended), and/or GTK3 >= 3.0.0
GLIBC >= 2.7
xlib (or libx11) - only if you need global hotkeys

és lehet emiatt a portableként való indítás/próba miatt (lehet, ekkor nem látja az elindított program a saját plugins könyvtárát) kaptam én az alpha2 tesztje közben egy hiba logot, ennek ellenére a program azért simán elindult a precise 571 puppy alatt. (végül is mindkét GTK verzió telepítve van a gépen)
Kép
A beállításokban ott van az említett GTK váltókapcsoló, bár érzésre mintha nem váltaná a kétfajta kinézetet, mert mindkét esetben ugyanazzal a GTK2-es kinézettel indul a program,
Kép
viszont a kapott hiba log ellenére a program azért működik rendesen.
És az előbbi feltételezésemet támasztja alá az is, hogy a hiba logban hiányolt fájlok ott vannak a program plugins könyvtárában,
Kép
csak portable módként indítva talán nem látja ezen fájlokat a program, ez mindenesetre érdekes tapasztalás, hiszen az alpha csomagja is valójában egy portable módra kialakított csomag,
Kép
szóval azért illene látnia a saját fájljait a programnak! (még akkor is, ha ez egy alpha2 kiadás)
Ezen még az sem segít, ha a stabil 0.7.2-es verzióból átmásolom az abban meglévő .ddb_portable nevű, 0 B-os, üres állományt.
Kép
Az alpha2 verzió következő indítása ugyanúgy hiba loggal történik meg, de ennek ellenére a program azért még működik, zenél, de sajnos nem váltja át a kétfajta GTK kinézetet!!! - marad a GTK2-es formánál, noha a stabil 0.7.2-es verzió az simán átvált a GTK3 kinézetre, erre.
Kép
Szóval ez az aplha2-es verzió még nem tűnik stabilnak, legalább is a próba nálam nem ezt mutatja!
A másik fejlesztői változat, a deadbeef-static_devel-1_i686 csomag is pont ugyanezzel a hibákkal küszködik, és ez már nem lehet egyszerű véletlen egybeesés, itt valami más hiba lehet a háttérben, igaz ez is zenél rendesen, de ez sem váltja át a kétfajta GTK-s kinézetet, itt is marad -úgy, mint az alpha2 esetében- az alap GTK2-es GUI kinézet, sajnos.
Nagyon úgy tűnik, egy jó ideig még a stabil, statc-0.7.2-es DeaDBeeF verzió a nyerő csomag.

janugsa
Adminisztrátor
Hozzászólások: 506
Csatlakozott: 2014.06.28. 00:17

Re: DeaDBeeF - The Ultimate Music Player

Hozzászólás Szerző: janugsa »

Egyre jobban tetszik ez a Deadbeef. A 0.7.2 próbálom.
A „Fájl-- Hely hozzáadása“ menüpontba netrádió címeket bemásolva játssza azokat, ha az adó tudja akkor a zene címét is kiírja.

Én mostanában jöttem rá, hogy mi az a Nézet-- Tervező mód.
Azt kipipálva, majd az átalakítandó területre jobb egér gombbal katt.
„Csere erre....“ és ott a „szétosztás..., spektrum, szkóp, album...,
lejátszólista“ pontokkal variáltam kinézetet. Igaz az albumborító nem működött.
Az 1.8.2 verziót nem próbáltam.
Screenshot.jpg
Screenshot.jpg (79.8 KiB) Megtekintve 1489 alkalommal

Válasz küldése

Vissza: “Multimédia”