"Groovesquid" egy érdekes mp3 letöltő program

Audió és videó vágó, szerkesztő, lejátszó programok, kodekek
NTamas
Hozzászólások: 1723
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

"Groovesquid" egy érdekes mp3 letöltő program

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Sokféle program van már mp3 fájlok letöltésére, de a következő egyszerű kis program, a "Groovesquid" megérdemel némi figyelmet.
Először is, a program nem igényel semmi komoly szoftveres előkészületet, mindössze egy Sun java.jre futtatót kér maga alá. Ez szinte már minden mai, modernebb Puppy-ban benne van, ha nem, a linkről tölthető.
Létezik a program Windows, Mac OS X és természetesen Linux alá is, utóbbi csomag egy sima .jar file.
Ez önmagában is futtatható, de úgy az igazi, ha a program beépül a menübe, és onnan (is) elindítható.
Kép
Kép
Ezért a fentebb belinkelt weboldalról származó jar filét egy pet csomagba tettem, kiegészítve a Puppy menüjébe való beillesztéshez szükséges dolgokkal, és az elkészült pet csomagot innen tölthetitek le: Groovesquid-0.9.3.pet
A program egy 3.9..11-es kernelszámú, Precise Puppy Lite 571-es verzióval lett lepróbálva, itt tökéletesen működik.
A program telepítésekor letölti a magyar nyelvi fájlt magának, és a program indításakor az már magyar nyelvű lesz.
Egyes más Puppy-verziók esetében a program telepítése után a csomagellenőrzéskor a programnak nem, de magának a Puppy-nak esetleg felléphet függőséghiányossága, ez pedig ez: libxml
Akinél ilyen esetleg fellép, annak ezt a csomagot ajánlom letöltésre, és telepítésre: libxml-2.7.8-w5c.pet
A programot természetesen indítása után be kell állítani, itt a beállítómenü képe:
Kép
Mivel a program az mp3-as fájlokat alapbeállításként eleve a root-ba teszi, egy a filéből kinyert infó alapján elnevezett alkönyvtárba, a káosz elkerülése érdekében nagyon célszerű egy saját letöltő könyvtárat megadni a programnak, ahová az szépen lementegeti az mp3-akat tartalmazó alkönyvtárakat.
Továbbá, alapállapotban a képen is látható, hogy az alkönyvtáron belül milyen formátumban ment, akinek az alapbeállítás nem felelne meg, az javítsa át magának.
A program nem csak a kezdőképernyőben megadott oldalakról képes zenét beszerezni, hanem saját keresőlapja is van, amely kereső oldalon saját magunk tudunk kereséseket indítani, zeneszám, cím, előadó, album formában.
Ekkor, ha pl. egy komplett albumra keresünk rá, a következő képet kaphatjuk:
Kép
A kezdőoldalon és a kereső oldalon felsorolt számokra kattintva lehetséges az aktuális zeneszámot azonnal meghallgatni, vagy letölteni, ha az azonnali meghallgatást választjuk, akkor is van lehetőség a zenehallgatás melletti párhuzamos letöltésre, a képen is látható, hogy a számok mellett baloldalon van egy zenelejátszást kezdeményező ikon, illetve ott van még mellette a letöltési ikon is, ha lejátszás közben erre rákattintunk, a zeneszám azonnal letöltődik a zenehallgatással egy időben a megadott letöltési alkönyvtárba.
Kép
Az általam készített telepítő .pet csomag a root-ba létrehoz egy Groovesquid alkönyvtárat, ebben van a pogram.jar file, és a program a beállításait menteni is tudja egy, az előbb már megemlített Groovesquid könyvtár mellé a program első futásakor létrejövő .groovesquid nevű másik alkönyvtárba, config.json néven. Ide kerül egyébként a nyelvi filét tartalmazó tömörített nyelvi csomag is a program telepítésekor.
Az mp3 kereső-letöltő program a weboldalán önmagát legálisként jelöli meg, reméljük, ez így is van, és nem fogják az ügyes kis programot idő előtt kilőni, mint az a boldog emlékezetű grooveoff programmal is megtörtént, egyébként ez a kis program sikerrel tudja azt helyettesíteni. Csak ne feledjük, mindig legyen elég szabad hely a letöltéshez, erre különösen a frugall telepítésű Puppy tulajok figyeljenek oda! /és ne a saját mentésfiléjükben tárolják a letöltött mp3-as cuccot!/
------------------------------------------------------------------
Időközben a program weboldalán elérhető lett egy újabb verzió, erre a program elindításakor szintén felhívja a felhasználó tisztelt figyelmét.
Kép
A program frissítése mindössze a letöltött újabb .jar file kicserélése a régivel, ami a root-ba lévő Groovesquid alkönyvtárban található. És ennyi a frissítés...ezután indítsd el a programot. Látható változás nincs, a beállított dolgokat a frissített program is megőrzi.
A hozzászólást 4 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2015.07.21. 03:05-kor.

NTamas
Hozzászólások: 1723
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re:Kiegészítés a "Groovesquid" mp3 letöltő programhoz

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Bár a fenti program nálam rendben működik, és teszi a dolgát, azért néha becsúszik egy egy hibás mp3 állomány is, de erről nem a Groovesquid letöltő program tehet!
Ezt leginkább úgy tudjuk kivédeni, ha figyeljük a program letöltő ablakát, és abban a letölteni kívánt állomány méretét.
Ha ezt összevetjük a kérdéses mp3 zeneszám játszási idejével, amit a Groovesquid a Letöltések fülön ki is jelez számunkra, akkor a két dolgot -a letölteni kívánt file méretét, és annak játékidejét - összehasonlítva jó eséllyel gyanakodhatunk, hogy egy pl. 652KB-os méretű, letöltött mp3 nem az igazi, vagy hibás, vagy egy minimális tömörítési aránnyal (32-64kbps) készült, kisméretű, netán stream-sugárzásra készített mp3-as fájlról van szó, rosszabb esetben meg egy demófelvételről. Tehát azért figyeljünk oda a program által letöltött file méretekre is.

Amire viszont hiába figyelünk oda, -mert nem látunk bele a fájlba- az az mp3 fájlok Tag-bejegyzései, ezek vagy megvannak, vagy nincsenek.
Ez utóbbi esetben ezt magunknak kell pótolnunk sajnos, vagy egy olyan lejátszó programmal, ami képes erre, vagy pedig egy külső, erre a célra készült kis programmal.
Egy ilyen program lehet például a most bemutatásra kerülő EasyTAG: A Simple Tag Creator and Editor
A program végtelenül egyszerű, és jól működő alkalmazás, kifejezetten az ID-Tag-ek utólagos javítására, megírására kihegyezve. A belinkelt angol nyelvű ismertetőben lévő, v2.1.7-es verziószámú program a Puppy Linux Precise 571 Lite-ben alapként beállított csomagtárolóból is letölthető, és szerintem nagyon is célszerű innen telepíteni, mert kell a programhoz néhány függőség, amit a Puppy csomagkezelője most hibátlanul le is hoz nekünk. /A program legújabb verzióját, aki akarja, a forráscsomagból is tudja telepíteni./
Kép
Kép
A program kis mérete ellenére sokat tud, és Puppy csomagkezelőből történő feltelepítése után már magyarul szól hozzánk.
Kép
A program ablaka három részre tagolódik, a baloldali fastruktúrában lehet keresni az mp3-as felvételeket tartalmazó fájlok alkönyvtárát, azok a fájlok a középső kis ablakban fognak megjelenni, szépen egymás alatt felsorolva, alapbeállítás szerint piros színnek kiírva a filék nevét.(ez utóbbit a program beállításában meg tudjuk változtatni) és a jobb oldali szerkesztő-ablakban pedig a kiválasztott mp3 filének az ID Tag része látható-szerkeszthető. Apropó, szerkesztés.....mielőtt nekiállnánk az ID Tag-ok szerkesztésének, állítsuk be a programot, hogy milyen szövegkódolással is dolgozzon, ez fontos, hiszen hibás karaktereket eredményezhet a nem megfelelő szöveg kódolás alkalmazása.
Kép
Én nemes egyszerűséggel UTF-8 kódolást állítottam be, mindkét ID-Tagnál,(ID3v2x és ID3v1x) az utóbbinál a felső képen még látható lenyíló ablakból a kódolást itt is UTF-8-ra állítottam át, ez nálam a Puppy alatt megfelelőnek tűnik, de mindenki olyan kódolást állíthat be, ami neki jól esik.

Még egy fontos részlet a beállításnál, a program az Egyéb menüpont alatt képes az éppen szerkesztett mp3 fájlokat le is játszani a Puppy-ban lévő zenelejátszó programot elindítva. /a program képes M3u listafájl készítésére is! - ezt is az Egyéb menüpontból indíthatjuk/
Kép
A beállításokban ezt konkrétan meg is tudjuk adni, hogy nekünk melyik, a gépen lévő zenelejátszót indítsa el az Easy Tag editor program. Nálam éppen a képen is látható audacious van itt beállítva zene lejátszó programként.
Kép
Röviden ennyit érdemes erről az egyszerű, de jó kis programról írni, inkább használni kell, érdemes!

NTamas
Hozzászólások: 1723
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: "Groovesquid" egy érdekes mp3 letöltő program

Hozzászólás Szerző: NTamas »

És akkor, hogy teljes legyen az mp3 filékhez köthető kis csomagunk, -mp3 file beszerzése, ID-Tag szerkesztése, mp3 fájl gain/erősítése- az utolsóként megemlített feladathoz is szintén van Puppy Linux alatt is használható megoldás, ez az easyMP3Gain program!
Sok esetben találkozhatunk a Net-en, illetve mp3 letöltő programok által lehozott klf. mp3-as fájlok esetében azzal a problémával, hogy túl halk a kérdéses zeneszám, ezt jó lenne valamilyen módon felerősíteni, erre szolgál az easyMP3Gain program! Meghatározása szerint:
Graphical User Interface (GUI) for MP3Gain, VorbisGain and AACGain (enables you to modify the loudness level of mp3,ogg,mp4 files) / Frontend for MP3Gain /
A program több Linux verzióra is elérhető, Debian, Ubuntu, Linux Mint, és a http://sourceforge.net-ről letölthető easymp3gain-gtk2_0.5.0-2_i386.deb 1.2Mb-os .deb filét Puppy Linux-ra is fel tudjuk varázsolni. Sajnos ez a .deb verzió - mint a próbánál később kiderült!- az mp3gain programhoz készült Gui-felület mellett még hiába tartogatott egy bin/futtatható filét is, ezzel a deb-es verzióval, bár elindult a puppy-n, nem tudtam dolgozni, nem végezte el a file analizálást, és a kijelölt file erősítését-gain- sem! Így megint a Puppy csomagkezelőjét vettem elő, ahol a kérdéses Gui-program megtalálható, és mellette maga az mp3gain program is!
Kép
Kép
Sajnos, a program csak angol nyelven kommunikál a felhasználóval, így a program használata emiatt kissé nehézkes, de könnyen megtanulható a kezelése.
Kép
A program alapbeállításban a jobb felső részben látható módon, 89dB-es célerősítésre van beállítva, ez egy jó közepes érték, amit csak próbából, illetve tényleges végszükség -a letöltött mp3-as fájlunk nagyon halk- esetén emeljük meg, de vigyázzunk, minden nagymérvű emelés esetleges torzítássá válhat, és az eredeti felvételi szintarányok torzulásához is vezethet, tehát ezt a programot csak óvatosan használjuk, és ugye az erősítendő mp3-akról eleve legyen biztonsági másolatunk.
Én egy, a Net-ről, a Groovesquid letöltő által lehozott André Rieu felvétellel próbáltam ki az easymp3Gain programot, másodjára már a Puppy csomagkezelője általi verziót, és ezzel az említett példa mp3-as felvétellel erre jutottam, elsőnek az eredeti fájl analizált képe látható a programban.
Kép
Itt az eredeti fájlban van egy csodálatos, de kissé halk hegedű szóló, ezt akartam kissé hangosabbra venni, így a cél volume-t megemeltem 98dB-re, durvának tűnő emelés, de próbának ez most megteszi, íme a program által megemelt értékek képe.
Kép
Látható, hogy az eredeti Volume érték 96.2-ről 97.7-re nőtt a 9dB-es erősítés/gain hatására, ez azt jelentette, hogy az a bizonyos, vékony, halk hegedőszóló most már erőteljesebben hallható lett, de az egész felvétel hangereje is növekedett, ez a fejhallgatós teszt-el jól ellenőrizhető volt. Mivel az eredeti, alap fájl is jó, torzítás nélküli felvétel volt, a erősített fájl, amit Edelweiss2.mp3 névvel mentettem el, szintén nem torzított, de a leghangosabb rész, ahol belép a nagyzenekar, és a fúvósok, az már a torzítási határon van, de még nem lett torz az erősített felvétel! Ezt a mentett filét újra betöltöttem az újraindított, és alapértékre visszaállt programba, ekkor már jól látható, hogy az eredeti hangerőhöz képest a 9dB-es erősítés mekkora hangerő(Volume) növekedést okozott.
Kép
A programban így átalakított, és elmentett fájl méretileg alig változott meg az eredeti file méretéhez képest.
Kép
Viszont a cél, a hegedőszóló hangosabbra vétele, az sikerült, de az egész felvétel hangossága is megnőtt ezzel, éppen a torzítás széléig, tehát ezzel a programmal óvatosan kell bánni mert könnyen haza lehet vele vágni az eredeti, felvételkor megálmodott hangképet, nem véletlen, hogy a nagy hangstúdiókban csak sokadjára sikerül egy-egy zeneszám hangképének a kialakítása, úgy ahogy a szerző, előadó eleve elképzelte. Az, hogy erről a gyári felvételről készült mp3 másolat egy idő után természetes módon veszít a hangerőből, meg főleg, ha eleve már rosszul kódolták át mp3-ba, és úgy kerül ki a végeredmény a Net-re majd esetleg hozzánk is, az egy másik dolog. Ha mi nekiállunk ezt a, nevezzük rossz felvételnek, a hangerejét korrigálni, erősíteni, nagyon oda kell figyelni, és több próbát is el kell végezni az egyes felvételekkel. Ehhez annyi segítséget ad a program, hogy van benne Undó lehetőség, tehát egyes, esetleg rossz, nagymértékű, beállított dB-es erősítést vissza lehet vele csinálni, mielőtt a végeredményt kiírnánk, kimentenék fájlba. És bár a program képes több mp3 fájlon is elvégezni egyszerre az erősítést, én ezt nem ajánlom, pontosan azért, mivel minden egyes felvétel más-más hangképre(dinamikára) van megalkotva, és egy egyfajta erősítési beállítást egy albumon belül minden zeneszámra szerintem nem célszerű elvégezni.
Ennek ellenére ennek a programnak van létjogosultsága, így emiatt említettem meg, sok esetben nagyon hasznos segítség lehet egy-egy halkabb mp3 fájl esetében, annak utólagos hangerő növelésére.
Akinek több információra van szüksége a program működéséről annak két linkel is tudok szolgálni, egy letölthető pdf fájl linkjével, illetve egy geeks.hu-s weboldal linkjével.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2015.07.21. 21:54-kor.

azami
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2014.06.20. 20:25

Re: "Groovesquid" egy érdekes mp3 letöltő program

Hozzászólás Szerző: azami »

És bár a program képes több mp3 fájlon is elvégezni egyszerre az erősítést, én ezt nem ajánlom, pontosan azért, mivel minden egyes felvétel más-más hangképre(dinamikára) van megalkotva, és egy egyfajta erősítési beállítást egy albumon belül minden zeneszámra szerintem nem célszerű elvégezni.
Ezt a típusú programot főleg arra találták ki hogy különböző hangerejű számokat egy szintre emeljen :!:
Mert ugye milyen rossz úgy zenét hallgatni hogy a számok különböző hangerőn szolnak, egyiket hallom a másikat nem, vagy éppen ordít....

NTamas
Hozzászólások: 1723
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: "Groovesquid" egy érdekes mp3 letöltő program

Hozzászólás Szerző: NTamas »

azami írta: Ezt a típusú programot főleg arra találták ki hogy különböző hangerejű számokat egy szintre emeljen :!:
Mert ugye milyen rossz úgy zenét hallgatni hogy a számok különböző hangerőn szolnak, egyiket hallom a másikat nem, vagy éppen ordít....
Ne keverd össze a dinamikakompresszorral, az valóban azt csinálja, amit leírtál, és azzal, -a dinamika kompresszorral - simán haza is vághatod egy zeneszám hangmérnöki munkáját, hazavágod vele a gyári keveréskor előállított hangképet, és teljesen fals hangzást kreálhatsz az fájljaidnak, aminek azután az eredeti zenéhez már semmi köze nem lesz!

Egy tény, azonos hangerőn fog szólni minden, ez tény, de ezen belül az egyes zeneszámokon belüli hangképet, és dinamikát simán megölöd ezzel a dinamika kompresszorral. Ezt a dinamika kompresszort élő felvételek esetén leginkább akkor szokták használni, ha az egyes zenei felvételekben bizonyos nem előre jól behatárolható, megadható helyeken hirtelen erős, tranziens beütések, váratlanul nagy erővel megszólaló hangszerek lépnek be, ekkor a felvételi láncba beiktatott dinamika kompresszoron beállítanak egy elméleti csúcsértéket, aminek a feldolgozása még nem vezet a hangfelvételen később torzításhoz, és a váratlan tranziensek csúcsértékeit a kompresszor a beállított érték fölé nem engedi kerülni. Ha ezt a dinamika kompresszort jól kezeli a felvételt vezető hangmérnök, akkor a felvételt utólagosan visszahallgatva a tranziens beütések csúcsainak levágása nem változtatja meg durván a zenészek által előre megálmodott felvétel hangképét. Persze van olyan is, amikor a zene jellege miatt mégis kellenek ezek az erős, tranziens beütések, és hát a legtöbb zenész, de a zenei irodalom sem nagyon szíveli, nem nagyon erőlteti a dinamika kompresszor használatát felvételekkor. Nem beszélve arról, hogy a dinamika kompresszorban lévő elektronikának rettentő igényes kivitelűnek kell, hogy legyen, mert a gyors, hangos lassú-halk részek váltakozását azonnal követnie kell, ez pedig profi elektronikát kíván meg! Ezért is drágák az ilyen cuccok.

Ennek a drága dinamika kompresszornak a lebutított, gyenge változatát találod meg egyes kommersz elektronikai hangláncokban hifi-tornyokban, erősítőkben és tv-készülékekben. Utóbbiakba eléggé silány darabok kerülnek, ezért is van az, ha pl. többcsatornás hangú filmet ad le valamelyik adó, és a filmbéli párbeszéd hangereje a történethez igazodóan alacsony, de van emellett még van film aláfestő zene is, ez viszont a szövegnél hangosabb, mivel külön csatornára van téve, akkor, hogy értsd a párbeszédek hangját, bekapcsolod a tv-ben lévő dinamika kompresszort, az pedig a silány alkatrészek miatt nem képes olyan gyorsasággal kezelni a film hangjainak, aláfestő zenéinek gyors változásait, és a silány elektronikával megépített tv-s dinamika kompresszor simán hazavágja a film eredeti hangképet, és a szöveget szinte alig fogod megérteni. Igaz nem lesz nagy hangerőd, és csatornaváltáskor is megmarad ez a dinamika kompresszor által beállított egyedi hangerő, -vagy nem! mert láttam már olyan tv-t, ahol nem tartotta meg a beállított hangerő-értéket a bekapcsolt dinamika kompresszor pl. egyes régi, Samsung képcsöves szériák!- de a filmed hangképnek annyi lesz.

Amit te mondtál a a zenehallgatásról albumon belül, nos a zenei albumoknak van egy ún. album volume értéke, ezt pont azért találták ki, hogy az albumon belüli felvételek egymáshoz képest ne mutassanak nagy hangerőbeli eltérést. De amíg van több lassú, halk zeneszám, illetve több gyors, dinamikus felvétel is az albumban, addig ezek között mindig is lesznek hangerőbeli különbségek. De az album volume értékének meghatározására is illik amit fentebb leírtam, tehát a max. érték meghatározása már hangmérnöki feladat.

A fenti program egy utómunkához, vagy későbbi, utólagos felvételjavító munkához való alkalmazás, ahol egyes felvételek javítását, normalizálását lehet egyenként elvégezni, -ez a jobb megoldás- illetve lehet több filére egyszerre is alkalmazni egy hangerő normalizálást, netán erősítést is. Ez utóbbi megoldást nem javasoltam ennél a programnál, mert azzal a fentiek szerint simán megölheted az eredeti zene dinamikáját, hangképét, hasonlóan ahhoz, ahogy ezt az élőben történő hangfelvételekor bekapcsolt hibás értékre előre beállított dinamika kompresszorokkal is el lehet érni.

Ennél a programnál viszont a felvevő-szerkesztő programokhoz hasonlóan van egy visszalépési -undo- lehetőség, ahol a hibás hangerő beállítást, emelést, csökkentést, vagy éppen az egy szintre hozást, normalizálást vissza lehet csinálni, így kikisérletezhető minden filére a neki megfelelő beállítás. Ami miatt a programot megemlítettem az az, -de ezt már leírtam de újra le kell írnom- hogy létezhetnek olyan felvételek, amelyek eleve valamiért alacsony hangerővel lettek felvéve, vagy egy idő után -pl. nagyon régi mp3-ak esetében- vesztenek a hangerőből az új felvételekhez képest a tárolás és ide-oda másolgatások, le-feltöltések okán, ezeknek a korrigálására ez a program megfelelőnek tűnt számomra, és nálam bevált, működött.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2015.07.21. 21:57-kor.

azami
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2014.06.20. 20:25

Re: "Groovesquid" egy érdekes mp3 letöltő program

Hozzászólás Szerző: azami »

Anno már win 98-ra is megvolt ez a progi, akkor mentek át magnóról cd-re a hangok ;)
Na ott volt mit tenni ennek a szoftvernek.... :D
Aki jártas abban az időben, és foglalkozott ilyesmivel tudja miről írtam....

NTamas
Hozzászólások: 1723
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: "Groovesquid" egy érdekes mp3 letöltő program

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Csak nem Te is a Magnósok Klubjába jártál annó az FMH-ba? :lol:

Válasz küldése

Vissza: “Multimédia”