SimpleScreenRecorder

Audió és videó vágó, szerkesztő, lejátszó programok, kodekek
NTamas
Hozzászólások: 1724
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

SimpleScreenRecorder

Hozzászólás Szerző: NTamas »

SimpleScreenRecorder

Mivel janugsa fórumtársunk szépen szorgalmasan gyártja a Videók rovatba a klf. puppy-s videókat, továbbá a legutolsó videójában szerepel egy videófelvevő program, ez pedig a címben jelzett szoftver, így elkövettem ezt a is szoftverbemutatót.

Mi is a SimpleScreenRecorder?

A SimpleScreenRecorder egy egyszerű képernyő felvevő alkalmazás, Linux rendszerre. Az alkalmazás használata igen jól jöhet egy-egy asztali tevékenységet, szoftverhasználatot stb. bemutató videó elkészítésekor, lásd pl. az említett puppy segítő videókat.

Program jellemzők:

Grafikus felhasználói felület (Qt-alapú).
Gyorsabb, mint a VLC és ffmpeg/avconv.
Rögzíti a teljes képernyőt, vagy annak egy részét, vagy közvetlenül rögzíti az OpenGL-alkalmazások képét.
Megfelelően szinkronizálja az audió és videó jelet. (egy egy gyakori probléma a VLC és ffmpeg/avconv esetében)
Csökkenti a video frame-rate arányt, ha a számítógép túl lassú. (és takarékosabban bánik a memóriával, mint a VLC )
A rögzítést szüneteltethetjük és folytathatjuk bármikor. (ehhez külön gomb, vagy egy hotkey használható)
Felvételkor előnézet támogatása, gyengébb gépeken nem árt ezt a funkciót kikapcsolni. (a kikapcsolt preview az alapértelmezett)
Felvételi statisztikát mutat a rögzítés során. (fájlméret, átviteli sebesség, teljes felvételi idő, tényleges Képkockasebesség, …)
Libav/ffmpeg könyvtár segítségével történik a kódolás, támogat különböző kodekeket és több fájlformátumot.
Tud élő streaming közvetítést is, de ez még egy erősen kísérleti stádiumban levő feature.
Értelmes alapértelmezett beállítások: nem kell változtatni semmit, ha nem akarja, vagy nem tudja, hogy mit állítson.

A lényeg, a programot a klf. Puppy-verziókon elindítva lehetőségünk nyílik a képernyőn folyó tevékenység videó-fájlba rögzítésére, ezt megtehetjük csak szimplán videóként, illetve hang, hangforrás (mixer-ből kiválasztva) hozzáadásával hangos-videóként is. A felvevő progi tud H-264-es codecket használni, mp4-es kiterjesztéssel, ha ehhez legalább a libavcodec-extra-53 libavformat-extra-53 csomagok fenn vannak a gépen, de használja a gépen lévő libav/ffmpeg libraries-t is az encoding-hoz. Maga a program több ablakból áll, az első az üdvözlő-ablak, ezzel indít a program. A folytatás gombra kattintva kapjuk meg a program tulajdonképpeni főablakát, ebben számtalan dolgot lehet, és kell is beállítanunk a képernyő-tartalom felvételéhez. Lehetőség van az egér kurzor követésének a beállítására is.

Kép

A program harmadik ablakában -Continue- pedig már a felvételkori paraméterek és egy kis online-felvétel ellenőrző ablak is látható, amiben az ellenőrző videó képfrekvenciáját külön be lehet állítani, nagyon magasat nem érdemes, mert eléggé megfogja a gépet. Az előnézet természetesen felvétel közben ki is kapcsolható, ha úgy kívánjuk, gyengébb gépeken ezt érdemes alapból kikapcsolva hagyni, ez a kikapcsolt video preview beállítás a standard beállítás is, egyébként.

A harmadik ablak tetején lévő nagyobb gombbal indíthatjuk a tulajdonképpeni képernyő felvételt, van pillanat-állj funkció is, és van hotkey billentyű hozzárendelés, amivel a videófelvevő ablakot eltüntetve a hotkey gombokkal lehet a szoftvert vezérelni. A Save recording gomb pedig a videófelvételünk fájlba írására szolgál.

A napokban olvastam éppen erről a progiról, és tegnap este sikerült is feltennem a Precise 571-es Puppy Lite-ra, rendben működik, de jelzem, hogy a folyamatos, akadozásmentes felvételhez legalább 1 Giga Ram kell, és egy erősebb processzor, és gyors merevlemez a rögzítéshez! Az én gyenge gépemen csináltam egy 2 perc 47 másodperc idejű proba.mp4-es felvételt, a felvétel fájlmérete:(2:47=7010K(7177382byte)

A felvétel közben elindítottam egy online streamet játszó alkalmazást, és ez az Mplayer lejátszót hozta működésbe, itt, a médialejátszó ablakának rögzítésekor a gépem gyengesége miatt a felvételi betekintő ablakot már eleve bezártam, de ennek ellenére nagyon szaggatott lett a proba.mp4-es felvételben az online stream videó képe, ha tehát valaki ezt az alkalmazást ilyen célra akarná netán felhasználni, -online módon sugárzott netes streamek felvételére- a dolog működik ugyan, de ehhez erős gépet, sok memóriát igényel. És ne feledjük el a stream felvételéhez szükséges elegendő helyet is biztosítani.

Javítás.
A program elérhetősége jelenleg már erősen korlátozott, a precise pupy tárolojából már nem is érhető el.
Jelenleg ezt a két verzió még működő linkjeit találtam, ahonnan még tölthetőek a szükséges simplescreenrecorder.deb és simplescreenrecorder-lib.deb fájlok.

i386 build of simplescreenrecorder_0.3.8+1~ppa1~precise1
https://launchpad.net/~maarten-baert/+a ... /+packages

i386 build of simplescreenrecorder 0.3.3-1~ppa1~precise1
https://launchpad.net/~maarten-baert/+a ... ld/6725821
https://answers.launchpad.net/~skypce/+ ... hive-extra
https://launchpad.net/~maarten-baert/+a ... hive-extra
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2017.06.05. 23:23-kor.

azami
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2014.06.20. 20:25

Re: SimpleScreenRecorder

Hozzászólás Szerző: azami »

A Tahr rendszerre a csomag :https://drive.google.com/file/d/0B0ivZX ... sp=sharing Magyar :!:

A felvételi rátát én le veszem 10-re elég szokott lenni...
Cím nélküli rajz (1).png
Cím nélküli rajz (1).png (81.58 KiB) Megtekintve 2035 alkalommal

NTamas
Hozzászólások: 1724
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: SimpleScreenRecorder

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Az általad jelzett képsebességi rátát a főablakban érdemes legalább 15 fps-re állítani, így a majdani, elkészült videó fájlunk lejátszásakor már nem szaggatott, és darabos lejátszást fog produkálni. A betekintő -preview- ablakban viszont elég a gyárilag is 10fps beállítás. Persze ezen értékek nagyban függnek a videót készítő gép technikai paramétereitől, úgy, mint annak idején, ha egy másik, akár egy Windows-os videó-szerkesztő-készítő programot futtattunk. Gyenge gépre a videó fájlunk beállításában az általánosan elfogadott optimum a 15fps szokott lenni, szinte minden programban. Ez a képkocka sebesség már a szem fizikáját is figyelembe véve elfogadhatóan egyenletes, akadozás-mentes lejátszást eredményez. Ha mégis nagyon gyenge a gépünk, akkor inkább ne a majdani videó fájlunk képkocka sebességét vegyük vissza, hanem inkább hagyjuk el az online betekintést, ezzel is javíthatunk a gépünk videófeldolgozási teljesítményén, ha nem is nagyon, de legalább pár fps-nyi sebességet nyerhetünk ezáltal a filmünknek.
Az általad jelzett 10fps akkor lehet jó megoldás, ha a videónkban kevés a folyamatos mozgás, szinte csak állóképeket mutatunk, azt is sokáig, legalább is addig, amíg megy alatta a hozzátartozó szöveg, netán zenerészlet. Nagyobb mozgást ablakok váltását, nyitását, megnyitott program esetleges működését bemutató pár másodperces részletek esetében már érdemes a legalább 15 fps-nyi képkocka sebességet betartani az egyenletes mozgás látszatának eléréséhez.

Az újabb, Ubuntu-s deb csomagban lévő verzió anyival tud többet, hogy megjelent benne a honosító filek sokasága, közte a magyar nyelvi file is, és hiába van külön encoder csomag, annak tartalma ugyan azt a filét tartalmazza, mint ami a pet-es csomagban eleve már benne van. Sőt, a külön deb csomagban lévő encoder file még jóval kisebb is, és kodeck támogatás terén kissé visszalépésnek érzem -gondolom a szabványok miatt- az új csomag tartalmát, viszont megjelent benne pár előre beconfigurált profil-file, ez viszont jó megoldás.

azami
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2014.06.20. 20:25

Re: SimpleScreenRecorder

Hozzászólás Szerző: azami »

Bemutatót nem szabad gyors egér stb.. mozdulatokkal készíteni, mivel új dolgot lát a néző bizonyos idő kell a megértéshez, sőt érdemes egy pillanatra megállni az indítandó menü, gomb stb.. fölött,
Ezért elég a 10, nekem ez a tapasztalatom, a bitráta le vehető 300 körül, a hang ha nem kell, kikapcsolni :!:

Paradox
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2015.08.30. 20:52

Re: SimpleScreenRecorder

Hozzászólás Szerző: Paradox »

a legujabb VID
kernel 4,0,1 nem ismeri fel.

Válasz küldése

Vissza: “Multimédia”