MPlayer médialejátszó-skinekkel

Audió és videó vágó, szerkesztő, lejátszó programok, kodekek
NTamas
Hozzászólások: 1785
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

MPlayer médialejátszó-skinekkel

Hozzászólás Szerző: NTamas »

MPlayer médialejátszó-skinekkel

Akik régebbről ismerik már, és esetleg megszerették a MPlayer médialejátszót, azok tudják, hogy a lejátszó ellátható skinekel is, hasonlóan a Windows-os Wiinamp médialejátszóhoz. Eddig a legtöbb Puppy-ban jellemzően csak maga a parancssoros felületű lejátszó volt beépítve, egy két verzió kivételével, illetve olyan médialejátszó felületek, alkalmazások, amik szintén az MPlayer motorra épültek. Pedig a magyar fejlesztésű program lehetőséget ad a skinek használatára, és ekkor már nem vagyunk kötve más Gui-felülethez, illetve ha kedvünk támad, magunk is elkészíthetjük a saját skin-verziónkat az MPlayer-hoz.

Ezért összeválogattam pár skint, a legutolsó MPlayer lejátszót, mellé betettem az mplayershell-t is, - ez nem sok verziónak az alaptartozéka, része! - az alap codec könytárat bővítettem az MPlayer honlapján is elérhető frissített codeckcsomaggal, javítottam a .desktop filét is, és mindezt egybegyúrtam egy pet-es telepítőbe.

A végeredményt innen tölthetitek le.
Letöltőlink : mplayer-2014-12-02-i686.pet

Kép

Az alsó képen a fejléc színe, kialakítása mindenkinél az adott ablakezelő témának megfelelően fog kinézni, itt nálam egy Openbox-téma hatására lett ilyen.
A felső képen látható lejátszó ablak viszont mindenkinél így fog kinézni az alap skin-el. A program egy 3.9.11-es kernelü Precise 571 Puppy alatt lett kipróbálva, ezért is van az i686 megnevezés a pet-csomag nevében.
A lejátszó az említett Puppy Linux Precise 571-verzió alatt a beépített+codeck-ekkel kifogástalanul játsza le a mostanában terjedő netes stream adásokat is!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2017.04.18. 12:09-kor.

Avatar
csipesz
Hozzászólások: 631
Csatlakozott: 2014.06.24. 11:02
Tartózkodási hely: Isaszeg

Re: MPlayer médialejátszó-skinekkel

Hozzászólás Szerző: csipesz »

Na, végre jutott idõm megnézni ezt - klassz! Ha még összejön valaha egy dvd anyagom, benne a helye :)
Egy-két észrevétel:
1.Há' mér' arra a gáz data.hu-ra tetted föl? Ha volna egy kisbabám, általános iskolás korba cseperedne,
mire a data.hu-ról lejön valami 1Kb-nál nagyobb fájl! :) Úgyhogy most már itt is lesz:

http://www.solidfiles.com/d/74692ae273/ ... 2-i686.pet
http://www.solidfiles.com/d/fa5a83561a/ ... 1_i386.deb

2.nekem az egész csak a fentebb hozzáférhetõ libdirac decoder hozzáadása után indult el CsipeszPup-on.
3.Gtk youtubeviewer-kedvelõk figyelmébe: a skinezett kezelõszerves GUI csak akkor jön elõ, ha a "preferences"-ben az "mplayer"-t átírjátok "gmplayer"-re!

NTamas
Hozzászólások: 1785
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: MPlayer médialejátszó-skinekkel

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Köszönöm szépen a visszajelzést, örülök, hogy nálad is működik -és remélem jól- a program.
Az általad említett decoder nálam a Precise Puppy 571-es verzión nem kellett a futtatáshoz, illetve enélkül is simán elindult és működött a lejátszó.
Mindenesetre az említett decoder filét köszönöm szépen, elteszem, biztos egyszer még jól fog jönni!
Az igazság az, hogy én előtte az ffmpeg-2.0-i686-s14.0.pet, az mpg123-1.7.3.pet, illetve a libavutil-49.15.0.pet, libavcodec-52.20.1.pet, és a libavformat-52.31.0.pet csomagokat alapból, még a Puppy-telepítésekor mindig felteszem, - ez nálam a minimum alap codeck-csomag, aminek feltétlen fenn a helye a gépen (enélkül pl. az audacius sem indul ám el egy szűz puppy-n, ha ezek nincsenek alapból benne a Puppy-telepítőben!) - és emellé még néha kellhet más, egzotikus codeck is, de azokból jópárat meg már eleve beletettem (codeck)az mplayer-csomagba. És mivel a libdirac decoder is egy ilyen egzotikus videó-tömörítési formátum, aminek ráadásul köze is van a ffmpeg-hez is, meg a már említett libavcodec-hez is, ezért valószínűleg nálam emiatt nem jelentkezett ezen fent említett codeck hiánya, valószínűleg az általam előbb leírt alap codeck-csomag ezt, illetve ennek esetleg egy régebbi verzióját tartalmazza. Esetleg a már bele tett codeck-csomagból használ helyette más codecket, ugyanis ere képes az MPLayer, nézd meg, ha egy filét elindítasz, szépen végignézi, mej codeckek vannak meg, és abból melyikkel tudja megnyitni, és lejátszani a kérdéses médiumot. Magáról a libdirac decoder-ről itt lehet még pár dolgot megtudni, a Dirac project-nek meg ez lenne az oldala.

Amúgy, ha belenézel a kibontott mplayer-pet-be, látni fogod, hogy abban, -a Bin könyvtárban- két file van,(meg +-ban még egy harmadik is!)a gmplayer és maga a 17 Megás fájlméretű mplayer fájl. Az előbbi file, a gmplayer gyakorlatilag csak egy pár kilobytes link fájl, ami magára az mplayer fájlra mutat!
A hagyományos parancssoros indításra továbbra is a megszokott mplayer-t kell kiadni a terminálban. Ekkor a már megszokott módon a terminálban a lehetséges paramétereket szépen ki fogja listázni az ily módon elindított program, és csak a megfelelő paraméterek megadása után fog elindulni a média lejátszás.
Kép
A GUI-azaz a skines felülettel együttindításra a már említett gmplayer link file szolgál, ha így ezen módon indítod a parancssorból a lejátszót, akkor azonnal a skines-GUI-s felületű lejátszó fog elindulni, de a terminálban az mplayer hiányolni fogja a média elindításhoz a médiafájl nevét is. De ez nem gond, mivel a már elindult skin-ből, illetve az abban elérhető mplayer-menüből bármit be lehet tölteni, lejátszani. A programcsomagban lévő mplayer.desktop file is a gmplayer-t indítja el, (exe-ként ez van neki megadva), és így a Puppy-menüben is így tudod elindítani a skinnel együtt a lejátszót.
Kép
A képen a terminálos indításban látható LIRC support hiánya az ne zavarjon, az csak akkor kell, ha van netán valamilyen infrás távirányítód, meg a pc-d alaplapi infraportjára dugott infravevőd, amikkel tudod vezérelni a PC-det, illetve az MPlayer-t is, mert alapból van hozzá LIRCtámogatás, de ezt a LIRC csomagot a saját veboldaláról kell külön letölteni, ha ez esetleg kellene valakinek.

Tehát túl vagyunk a terminálból indított, hagyományos parancssori indításon, valamint a terminálból és a Puppy-menűből indított skines-Gui-s felülettel együtt való elindításon. DE!

Van abban a Bin könyvtárban még egy harmadik fájl is, ezt fentebb már említettem, most erre térnék ki röviden, ez pedig nem másra való, mint a GUI-s felületű lejátszó egy másik programból való, úgynevezett -quiet módban történő indítására, ezt akkor szokás használni, amikor saját paraméterezéssel indítjuk el a média-lejátszást, de nem csak az ilyenkor megszokott sima keretablakot akarjuk látni, és használni, hanem esetleg szükség van a lejátszó belső menüjét is elérhetővé tenni a sines felület elindításával, erre való a harmadik file, az mplayershell fájl. Ennek nincs .destop file megfelelése, tehát a Puppy menüből így ezt nem tudod közvetlenül indítani, ezt csak vagy programból, vagy a terminálból tudod elindítani, utóbbi esetében látható, hogy az így elindított lejátszó, bár elindul, de a lejátszáshoz további paramétereket vár, ezt vagy az említett másik-külső, általad írt programból, abba beépítve, és megfelelően beparaméretezve adod meg neki, vagy esetleg magában a terminálban teszed ezt meg.
Kép
Látható, érzékelhető, hogy a Bin könyvtárban lévő három file, három különböző indítási módhoz ad lehetőséget, megoldást.

Igen, a Data!
Ez nálam megfelelő sebességgel működik, és ez a leggyorsabb megoldás, továbbá, ez nem nyit újabb, máshová vivő web-oldalakat, amire páran jogosan rágnak-rágtak már be, teszem gyorsan hozzá, jogosan. Ezért a Data.

De köszönettel tartozom neked az anyag és a kiegészítő codeck file másik tárhelyre történő újrafelküldéséért, megmentve ezzel engem a + feltöltéstől.

Az SMPlayer-youtube nézőjében meg van lehetőség állítani, mely lejátszóval kívánjuk a lementett videót megnézni, az ott első helyen kiválasztható SMPlayer lejátszó is MPlayer-motort használ, de beépítettet, emellett van lehetőség a már a gépen lévő MPlayer-t is elindítani, de itt a smplayer youtube nézőben sajnos nem tudod átírni ennek a nevét a gmplayer-re,
Kép
így itt vagy az SMPlayer beépített, gui-nélküli lejátszóját, illetve a két külső médialejátszót érdemes használni a youtube-s fájlok nézegetésére.

A Dirac codeck, amit feltettél a solid-ra, simán elérhető innen is, Package "libdirac-decoder0" ráadásul itt még a 64 bites deb file is elérhető a Precise verziókhoz. Ebben 2012-es dátumozású a két fájl.
Kép
A Trusty-verzióhoz már magasabb verziószámú decoder+encoder való, libdirac-encoder0 (1.0.2-6ubuntu1) illetve ez, libdirac-decoder0 (1.0.2-6ubuntu1).
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2017.04.18. 12:10-kor.

Avatar
csipesz
Hozzászólások: 631
Csatlakozott: 2014.06.24. 11:02
Tartózkodási hely: Isaszeg

Re: MPlayer médialejátszó-skinekkel

Hozzászólás Szerző: csipesz »

ntamas, vagy bárki akinek megvan, segítsetek,töltsétek föl valahová ezt a 2014-es skinezhető mplayert, mert nekem letörölgette a szolidfájlsz, de ntamas dataponthu-s linkje is kampó...

NTamas
Hozzászólások: 1785
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: MPlayer médialejátszó-skinekkel

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Töltöm fel a saját Yandex tárolómra a neked összeállított csomagot, link itt, töltheted: MPlayer-Precise.tar.gz Size: 106.1 MB
Ha csak az mplayer-2014-12-02-i686..pet csomag kell, azt innen tudod letölteni: mplayer-2014-12-02-i686.pet Size: 20.4 MB
Néhány egészen jó skin van ebben a csomagban: mplayer skin csomag.tar.gz Size: 1.4 MB

Ez van amúgy benne az MPlayer-Precise.tar.gz csomagban. (a tömörített csomag mérete: 106.1 MB)
Kép
Az mplayer pet az érthető, abban még egy, a csomag összeállításakor létező mplayer bin file van, azt nagyon ajánlatos kicserélni az újabb mplayer bin könyvtárban lévő újabb állományra!(én is kicseréltem, az új file mérete amúgy 19MB)
A libdirac is érthető, Te tudod, mire kell.(mplayer függősége!)
Mellette oda tettem még jópár egyéb függőséget is, talán jól fognak még jönni.
A H264-H265 codeckek nálam mind fenn vannak a Precise 571 Puppy-n, és az mplayer így simán játszik ilyen tömörítésű fileket is. A Full-HD mérettel és felbontással kis képernyőn, és gyenge videókártyával még gondok lehetnek.(neked jó videókártyád van azzal nem lesz gondod, a monitor viszont hmm....)

Itt van két H-265(HEVC) próba videó sample, érdemes letölteni, már csak a kis mérete okán is.
Nálam a H-264-H-265-ös kodeckekkel feljavított mplayer-el mind a két fájl lejátszható, természetesen a gépen okán a Full-HD-s file lejátszása ugyan kissé vontatott, de nem esik ki a lejátszásból, rendesen végigviszi a fájl lejátszást, csak épp lassított módon.(hiába, ehhez a H-265 kodeckhez erősebb gép kell, vagy esetleg hardveres videórásegítés)
Download:

640px × 360px "SpreedMovie-640x360.mkv"
Audio bitrate:
Video bitrate:
File size: 2 MB
1920px × 1080px "spreed-1080p.mkv"
Audio bitrate: 106.43 kbps
Video bitrate: 624.39 kbps
File size: 6 MB

És akkor még egy sample file, ez a már szinte mindenki által ismert jópofa rajzfilm, a Big Buck Bunny ami többféle H-265-ös kódolással érhető el a linkelt weboldalon mkv formátumban.
Nekem ebből ez a fájl szépen ment a feljavított mplayer alatt, kicsit lassan ment ugyan a lejátszás, de szépen végigment.
1280px × 720px "bbb-1280x720-cfg06.mkv"
Audio bitrate: 238.58 kbps
Video bitrate: 1076.5 kbps
File size: 102 MB

A rajzfilmben történt események miatt Bunny haverunk kénytelen Rambó stílusában ügyködni.
Kép
Kép
Kép
Kép

Amúgy a rajzfigurák pl. a Bunny is! kidolgozása erősen emlékeztetett engem a régi, különállő Voodoo GFX 3D-s kártyák képére.
Kép
Ezeknek volt ilyesféle objektum ábrázolása, mint a Bunny-s rajzfilmben is látható figurák, tereptárgyak (fák, ágak stb.) kinézete most.
Kép
Kép

Avatar
csipesz
Hozzászólások: 631
Csatlakozott: 2014.06.24. 11:02
Tartózkodási hely: Isaszeg

Re: MPlayer médialejátszó-skinekkel

Hozzászólás Szerző: csipesz »

Nagyon köszönöm!!!
A biztonság kedvéért mindent leszedtem, most épp birkózom a döbbenetes mennyiségű kodek-gyűjteményeddel - de jó is lesz az még! - kicsit átrendezgetem, kicsit átnevezgetek mappákat, kicsit kitörölgetek dev fájlokat meg egyetlen egy fájlnál duplikáltságot fedeztem fel(egy pont ugyanakkora méretű és nevű fölös fájl végén (1) van ami szintén mehet), aztán majd szépen újratömörítem a cuccost...
Amúgy azok a voodoo kártyák mekkora királyságok voltak a 2000-es évek elején - emléxem, 2004-ben még 4 megás Matrox videókártyával meg egy 16 megás 3dfx voodoo 2-es segítségével nyomtam a Half Life 1-et egy pentium 2-es gépen - a kártya már rég behalt, de az átvezető kurta vaskos kis kábelje még megvan emlékbe...

Válasz küldése

Vissza: “Multimédia”