Smplayer

Audió és videó vágó, szerkesztő, lejátszó programok, kodekek
janugsa
Hozzászólások: 477
Csatlakozott: 2014.06.28. 00:17

Re: Smplayer

Hozzászólás Szerző: janugsa »

Én nem akartam ekkora feneket keríteni neki, ezért nem adtam meg a letöltési címet, gondoltam aki felrakta reagál rá. Willy36 jelentkezett is
csak ő is belezavarodott először.
Smplayert én nem említettem, csak az smtube 19.6.0-t,.
A Norgo mindkettő smtube 19.6.0-ja mindig jó volt.
A willy36 által először feltett kettő smtube fájlnevében ott volt a Slacko630 illetve a Slacko700. Valószínü nem a Norgo oldaláról való volt,
ha igen akkor a pet fájlnevét változtatta willy36.
Amit először írtál az igaz a régi puppykra, például precise( írtad is).
Amit most írsz az is igaz, de nem a hibás smtube-ra, mert az már nincs fenn. Ami most fenn van az jó.
https://sourceforge.net/projects/puppys ... es/SmTube/
Töltsd le az egyiket, nevezd át a pet fájlt ( NE tömörítsd ki).
smtube-19.6.0-qt5-i686-Slacko700.pet
Majd próbáld meg telepíteni egy „modern“ puppyn (ne precise korabeli). Nekem nem sikerült akkor.

NTamas
Hozzászólások: 1763
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Smplayer

Hozzászólás Szerző: NTamas »

A gond az, hogy elbeszéltünk egymás mellett.
Ebben a topicban a kezdetek óta a Murga fórumon lévő, és norgó által gondozott oldal volt az SMPlayer-SMTube forrás, néha kivételesen egy-egy micko-s tárolóból való pet-re is történt még itt hivatkozás.
Mivel a Te általad vitaindítónak beírt megjegyzésben -viewtopic.php?p=8172#p8172- ugyan szerepel a Sourceforge smtube 19.6.0 petek nem jók szövegrész, de először nem értettem a dolgot, ezért inkább az eddigi forráshelyre mentem fel, és ott néztem meg a fent lévő dolgokat.
Ahogy az előbb írtam, ott a fájlnevekben eleve nem szerepelnek a Slackware nevek, viszont az ott most is elérhető pet Smplayer-smtube csomagok régi, Precise és ettől öregebb oprendszereken hibát adnak a telepítéskor, ennek jártam-néztem utána.(lásd fentebb)
Az fel sem merült bennem, hogy willy36 nem onnan vette a pet csomagokat, azt meg végképp nem tudtam megérteni, hogy a fájlnevekben miért kellett valakinek oprendszer nevet bevinni, hiszen ez a pet csomag, -maradjunk az Smtube-nél- de az Smplayer pet is használható más rendszerekhez is, amennyiben azokban meg vannak a kelló függőségi fájlok hozzá. Lévén ezen pet fájlok ún. shared fajtájúak, tehát a rendszerbe fel kell telepíteni hozzá a szükséges függőségeket, ahogy ez a norgó által minden verziónál jelezve is van. Léteznek még az ún. statically verziók, ahol a kellő függőségek eleve be vannak építve a pet fájokba, ekkor nem kell előtte azokat a gépre telepíteni. Ezen jó szokását norgó sajnos kezdi elveszíteni, és egyre kevesebb statically csomag készül már általa.
A Murgán fenn lévő pet csomagok már szinte mind az újabb xz tömörítéssel készülnek, ezt a régebbi oprendszerek alapból nem tudják, és ilyenkor ugyanazt a hibaüzi képet kapjuk, mintha az általad említett, és általam meg nem értett(elsőre) fájlátnevezős pet csomagok telepítésekor.
Amúgy ebbe a hibába még Skami is belefutott annó, amikor a Linux alatti játékprogramját gyártotta, ott is probléma volt, hogy az a könyvtárnév, amiből a játék pet telepítő készült, nem egyezett meg a pet csomag nevével, régen volt, de pont én teszteltem azt a játék pet csomagot, és csak jópár kibontás-telepítő készítés után jöttünk rá a hiba okára.
Janugsa, az általad előbb megadott qt5-ös pet csomagot nem tudom, illetve nem akarom feltelepíteni, mivel ezen az egyetlen, még működő gépemen eleve csak a qt-486 van fenn, és ezzel a qt5-öt igénylő csomaggal nem akarom hazavágni ezt a még működő rendszert. Modernebb puppy rendszer meg ezen a gépen eleve nincs, és a korlátai miatt nem is tehető rá, ez van.
--------------------------------------------------------------
Viszont, hogy ne maradjunk próba nélkül, legalább is az általad nekem belinkelt smtube-19.6.0-qt5-i686.pet ügyben, az ezen a gépemen lévő maradék merevlemez helyre feltettem a szokásos frugall modszerrel egy alkönyvtárba egy régi xPr571-Lite Precise puppyt, -erre a gépre modernebb nem tehető fel- és azt elindítva, majd egy minimális, 32 M mentésfile készítés után ezt a nekem belinkelt smtube-19.6.0-qt5-i686.pet csomagot megpróbáltam erre a régi precise-re feltelepíteni, érdekesen alakult a dolog, mert elsőre eleve nem települt fel!
(megjegyezném hogy ez még egy régi puppy verzió, és így a benne lévő xz tömörítő is régi)
Kép

Ezután következett az általad is ajánlott fájl átnevezés, a pet fájl nevébe beszúrtam a slackware630 nevet, majd ezt az átnevezett pet fájl próbáltam feltelepíteni, természetesen nem jártam sikerrel.
Kép

Ezután a fájl nevéből kivettem az előbb beírt nevet, és az ismét eredeti fájlnevű pet csomag előtt feltelepítetten a fentebb már megemlített két deb fájlt, illetve még egy pet kiegészítést, ezek a régi rendszerben lévő, régi xz-t frissítették fel, majd ezen három fájl feltelepítése után próbáltam telepíteni a már visszanevezett pet fájlt, elárulom sikerrel!
Kép

Mi következik ebből?
A janugsa által nekem belinkelt sourceforge.net/projects/puppyszoftver/files/SmTube/ weboldalon lévő, most tesztelt smtube-19.6.0-qt5-i686.pet csomag, illetve az ott lévő másik i686 pet csomag is az újabb xz-s tömörítéssel lett elkészítve, emiatt a régi puppy rendszereken alapból nem fognak feltelepülni, csak akkor, ha frissítjük a még a rendszerehez illő-való xz frissítő fájlokkal, ügyelve a rendszerben lévő libc6 verziószámra, majd, ha frissítettük az xz tömörítőt, akkor már hiba nélkül fognak ezen új xz tömörítéssel készült fájlok települni. Már amennyiben az eredeti pet fájlnevet nem nevezi át valaki!
Továbbá, jó lenne ezen a nekem belinkelt sourceforge.net/projects/puppyszoftver/files/SmTube/ weboldalon lévő két pet mellé még egy szöveges fájlt is feltenni, amiben figyelmeztetjük a régebbi puppy rendszert használókat ezen csomagok tulajdonságára, illetve arra, hogy a régi rendszerükben lévő xz tömörítést frissítsék. Vagy, ahogy janugsa is, meg én is írtam, ha nem frissítenek, akkor bizony ezen pet csomagokat ki kell bontani, és a saját gépen kell új pet fájlt legyártani, és azt használni.

nocsak
Hozzászólások: 284
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01

Re: Smplayer

Hozzászólás Szerző: nocsak »

Üdv, hogy hozzak egy kis vidámat is:

A topikban említett xz pet install probléma az LX7-ben is él. Modernebb dir2pet szkriptek közül akad amelyek alapból xz-t kínálnak fel. Namost, én ezt úgy oldottam meg, természetesen KuLuSz helytállásával ismét, hogy a libc6 és 2.27-es verziójával bíbelődve, át"hekkeltük" a bionic-ból a petgetet és ami még kellett, hogy elinduljon... Manuálisan belőttem KuLuSz rendkívül jól sikerült videója által a Debian Jessy és Bionic repókat, az újdonsült PPM újdonsült (szintén vele mozgatott) adatbázisfájljába a /root/.packages -ben. Aztán felraktam a Jessy tárolóból a dpkg és xz valamint hozzá tartozó lzma5 csomagokat. Igen a dpkg is kell, valahogy kiebrudalódott az LX7 verzióimból ez a csomag, ami a debian csomagok kezelését hivatott volna teljes körűen kezelni. (Ha jól tudom.) A poén annyi, hogy ezután felrakosgattam pár cuccost az így belőtt bionic tárolóból, igen ám de azok a deb fájlok is már xz tömörödöttek. Tehát, először ezért kellett az előbbi Jessy tárolóból felrakni a már említetteket. Ezután hogy láttam működik a dolog, LX7-re felraktam valamit ami felrakott 68 további függőséget ha nem 86-ot, és még a libwayland is felkerült, szóval a live rendszer egyszerre megrakta a fennmaradó 4GB RAM-ot, eddig hiba nélkül. No, hát aztán pattant ki a már napok óta rügyezni vágyó csodálatos remek és igazán szakmai gondolat a fejemből, telepítsük fel a bionic tárolóból a libc6_2.27-et... Na kérem, életemben először ekkor láttam Linuxot atomjaira omlani, ahogy a folyamat elindult, láncreakció szerűen eltűnt a tálcáról minden, majd az éppen futó alkalmazások párologtak el, szépen megfagyott minden is végül már csak az egér cincogott, vagy inkább kuncogott... :mrgreen:

Szóval a kérdésemre a válasz, ismét csak "Fail"-ig volt igaz. :D

NTamas
Hozzászólások: 1763
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Smplayer

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Időközben Norgo a Murga fórumra kitette az újabb verziós csomagjait.

SMplayer version 19.10.0
smplayer-19.10.0-qt5-i686.pet-shared qt-5.6.1 libs
smplayer-19.10.0-i686.pet-shared qt 4.8.6 libs

Mivel ezek ún, shared verziók, így a működéshez szükséges függőségeket a futtató rendszerben biztosítani kell.

Update: statically version added

SMplayer version 19.10.0 - statically
smplayer-19.10.0-qt5-s-i686.pet-statically qt-5.6.1
smplayer-19.10.0-s-i686.pet-statically qt-4.8.6
(a 64 bites verziók gondolom később kerülnek kiadásra)

ticoo1
Hozzászólások: 567
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Re: Smplayer

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

Helló!

Köszönjük szépen, a Qt4-es változatok itt vannak (32-64 bites) a saját repónkon:
https://sourceforge.net/projects/puppys ... layer-mpv/

Elvileg csak mpv-0.30-cal működnének (illetve az új szolgáltatások ennél lesznek teljesek), de akár mpv.0.23-mal is rendeben "ketyegnek". Én DStretch-7.5-tel próbáltam (ffmpeg-5.2.1, glibc-2.30, K-5.0.1), a "mpv-0.30+kieg-lib.pet" tartalmazza a szükséges lib-eket is.

Ha már van fent a rendszerünkben SMPlayer-19.5 Qt4-es, akkor csak a megfelelő csomagot kell telepíteni, de nem kell az mpv-30.

NTamas
Hozzászólások: 1763
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Smplayer

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Láttam a repóban a .deb csomagokat, mindegyik deb csomag shared típusú, tehát a rendszernek tartalmaznia kell a függőségeket is. Ez nem minden esetben jó megoldás, szerintem jobb a statikus csomagok használata, így akkor az alap puppy rendszer bármilyen qt verziót tartalmazhat, nem lesz összeakadás.
Csak példaképpen, a repóban szerepel ez a deb csomag is:
smplayer_19.10.0-1~precise1_i386.deb 2019-10-28 3.5 MB
Ha ezt letöltjük, és kicsomagoljuk, akkor a deb fájlban lévő control állományban elolvasható az ehhez a deb csomaghoz kellő függőségek, amiket -lévén shared típusú csomagról van szó ez esetben- a futtató puppy rendszernek kell alapból biztosítania, itt a példánkban jelen esetben a qt4-et.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Package: smplayer
Version: 19.10.0-1~precise1
Architecture: i386
Maintainer: Ricardo Villalba <rvm@users.sourceforge.net>
Installed-Size: 15289
Pre-Depends: dpkg (>= 1.14.12ubuntu3)
Depends: libc6 (>= 2.15), libgcc1 (>= 1:4.1.1), libqt4-dbus (>= 4:4.5.3), libqt4-network (>= 4:4.5.3), libqt4-script (>= 4:4.5.3), libqt4-xml (>= 4:4.5.3), libqtcore4 (>= 4:4.7.0~beta1), libqtgui4 (>= 4:4.8.0), libstdc++6 (>= 4.1.1), zlib1g (>= 1:1.1.4), mplayer | mplayer-nogui | mpv (>= 0.6.2)
Recommends: smplayer-themes, smplayer-skins, smtube, alsa-utils, x11-utils, pulseaudio-utils
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De ugyanez van a repóban lévő smplayer_19.10.0-1~xenial1_i386.deb 2019-10-28 3.5 MB csomag esetében is, lásd:
---------------------------------------------------------------------
Package: smplayer
Version: 19.10.0-1~xenial1
Architecture: i386
Maintainer: Ricardo Villalba <rvm@users.sourceforge.net>
Installed-Size: 15342
Pre-Depends: dpkg (>= 1.14.12ubuntu3)
Depends: libc6 (>= 2.15), libgcc1 (>= 1:4.2), libqt4-dbus (>= 4:4.5.3), libqt4-network (>= 4:4.5.3), libqt4-script (>= 4:4.5.3), libqt4-xml (>= 4:4.5.3), libqtcore4 (>= 4:4.7.0~beta1), libqtgui4 (>= 4:4.8.0), libstdc++6 (>= 4.1.1), zlib1g (>= 1:1.1.4), mplayer | mplayer-nogui | mpv (>= 0.6.2)
Recommends: smplayer-themes, smplayer-skins, smtube, alsa-utils, x11-utils, pulseaudio-utils
---------------------------------------------------------------------
Tehát ezek a deb csomagok eleve shared jellegűek és Qt4-et kívánnak maguk alá. Így ha egy olyan puppyba telepíted, ahol eleve a rendszer QT5-el van szerelve, -mondjuk egy qt5-öt igénylő VLC miatt- akkor gondok lehetnek ebből. Nem ártana a repóban ezeket a deb csomagokat úgy megjeleníteni, hogy külön QT4 elnevezésű alkönyvtárba tennéd őket, és a könyvtárnévben szerepeltetnéd a csomagok futtatásához kellő qt verziószámot. (tehát nem a deb fájlok neveit kell átnevezni)
Mert most csak így van a könyvtárnév: SMPlayer-mpv 2019-10-28
Ez meg annak, aki netán nincsen teljesen képben, nem fogja egyértelműen jelezni, hogy a jelenlegi könyvtárnév alatt csak qt4-et igénylő deb csomagok vannak!

A repóban szereplő smplayer_19.10.0-1~bionic1_i386.deb 2019-10-28 3.5 MB csomag szerintem hibás, nálam nem lehetett kicsomagolni, errort adott vissza az UExtract-Version 3.40(2019-october-15), míg a xenial deb csomagot és a precise deb csomagot simán kibontotta, tehát nem a kibontó programban van a hiba. A 64 bitesekkel eleve nem próbálkoztam.

Utóirat.
Az innen letölthető:
https://launchpad.net/~rvm/+archive/ubu ... /+packages
smplayer_19.10.0-1~bionic1_amd64.deb (3.3 MiB)
smplayer_19.10.0-1~bionic1_i386.deb (3.3 MiB)
32 és 64 bites deb csomagok is hibásnak tűnnek, a legutolsó verziójú UExtract-Version 3.40(2019-october-15) sem tudja őket kicsomagolni, hibás csomagként jelöli őket.

Továbbá még hibásnak tűnik az erről a weboldalról tölthető két csomag is!
smplayer_19.10.0-1~disco1_amd64.deb (3.3 MiB)
smplayer_19.10.0-1~disco1_i386.deb (3.4 MiB)

Ebből a belinkelt smplayer forrásból egyedül a
smplayer_19.10.0-1~precise1_i386.deb
smplayer_19.10.0-1~xenial1_i386.deb
smplayer_19.10.0-1~trusty1_i386.deb
és ezek 64 bites verziói a hibátlanok, ezek simán kibonthatóak, míg a jelzett bionic és disco verziós smplayer csomagok hibásnak tűnnek, nem kibonthatóak!

Megjegyzés.
Ugyancsa hibásnak tűnnek ezen a weboldalon -ppa-tárolóban- lévő a deb csomagok is.
smtube_19.6.0-1~cosmic1_amd64.deb (272.8 KiB)
smtube_19.6.0-1~cosmic1_i386.deb (279.2 KiB)
smtube_19.6.0-1~disco1_i386.deb (278.8 KiB)
smtube_19.6.0.orig.tar.gz (756.5 KiB)

A többi smtube verzió hibátlan, és rendben kibontható, és ezek is még QT4-et igénylő shared deb csomagok.
19.6.0-1~xenial1
19.6.0-1~trusty1
19.6.0-1~precise1

NTamas
Hozzászólások: 1763
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Smplayer

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Csak nem hagyott békén ez a fentebb leírt dolog, nevezetesen az zavart, hogy az UExtract-Version 3.40(2019-october-15) program, ami a legutolsó kiadott, friss verzió, nem képes egy deb csomagot kibontani, és mindig egy ilyen hibaüzivel száll ki a program.

Kép

Közben jobban megnéztem a hibaüzi képet, és felfedeztem benne egy utalás erre: data...tar.xz, valamint egy utalás arra, hogy ezt valamiért nem érti, nem kimondottan szabványos debian (deb) csomagnak ismeri fel a tartalmat. Hümm.....
Rendben, rajtam nem fogsz ki, bevetettem ennek a kérdéses smplayer_19.10.0-1~bionic1_i386.deb csomagnak a kibontására egy már más ilyen helyzetben is bevált programot, ezt: Peazip_portable-6.1.0.LINUX.GTK2
Ez egy portable kibontó csomag, - a Murga fórumról szereztem be annó- és ráadásul még tud magyarul is! :)
Nosza, gyorsan betöltöttem a makrancos .deb csomagot, és előbb egy tesztet futtattam rajta, ami hibátlanul lefutott, majd a deb csomagot kibontattam a Peazip portable programmal, és igen! - valóban nem egy szokványos deb csomag tartalmat kaptam, hanem mindössze egyetlen data.tar fájlt, ennek a mérete 16MB lett a deb fájlból való kicsomagolás után. (a puppym szerint 16MB, a Peazip szerint csak 15MB a méret)
Kép

Ez a kép pedig a kérdéses, kicsomagolt data.tar csomag ellenőrzése után készült.
Kép

Szóval ezt látva azért megnyugodtam, hogy mégsem hiába küldözgette az UExtract progi az első képen látható hibaüzit, ez a deb file egy nem szabályos módon elkészített deb csomag, nem véletlenül fújt rá az UExtract, hogy nem szabványos Debian csomag!

Ok, ez megvan, akkor bontsuk már ki azt a data.tar csomagot, lássuk mi is van benne, meg fogtok lepődni a tartalmán!
Kép

Hát egyetlen usr könyvtárat tartalmazott, és tessék csak megfigyelni a könyvtár eredeti dátumát is! - mert ez sokat elmond. (2019.október.27)
Ezt az usr könyvtárat jobban szemügyre véve észrevehető hogy ebből már le lehet gyártani egy normális puppy-hoz való pet telepítőt is, akár. Persze a .desktop fájlokban némi korrekciót kellett végrehajtani, valamint egy szabványos puppy féle képet is mellékelni kellett hozzá. (mert a csomag alapból nem tartalmazott a puppyban megszokott /pixmaps könyvtárat és képet sem)
Az így elkészített pet telepítő csomagot innen lehet letölteni:
smplayer_19.10.0-1~bionic1_QT4_shared_i386.pet
https://yadi.sk/d/bmYZ0ElOuwImiQ
Akinek van egy Bionic puppyja, amit nem sajnál kísérletezésre bevetni, azt megkérném, hogy próbálja már ki ezt a pet csomagot, hogy rendben feltelepül, és működik is valamint a Bionic puppy főmenüjében megjelenik e a kérdéses, új smplayer program.
Ha lesz visszajelzés, azt mindenképp megköszönöm, sziasztok.
----------------------------------------------------------------------------
Update.
Ugyanez a helyzet a 64 bites smplayer_19.10.0-1~bionic1_amd64.deb fájl esetében is, lásd a képet.
Kép

Bocs, de ebből a 64 bites verzióból már nem gyártottam le pet telepítőt.

ticoo1
Hozzászólások: 567
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Re: Smplayer

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

Kedves NTamas!

Köszönöm szépen a leírást és a csomagot. Azon csomagok amiket a repónkra a tesztbe raktam, azok csak tesztre lettek szánva.

Én a bionic-32-es változatot telepítettem, s rendben működik. Az említett csomagokhoz fentebb írtam: "Ha már van fent a rendszerünkben SMPlayer-19.5 Qt4-es, akkor csak a megfelelő csomagot kell telepíteni...", gondolom ebből egyértelműen következik minden.

De abban teljesen igazad van, hogy részletesebben kellene leírni és belőlük "rendes" puppy csomagokat kell csinálni, ilyet is, olyat is. Köszönöm, hogy megtetted.

Egyik csomag sem hibás és UExtract-tal kibontható, s ki is bontottam őket, mert kíváncsi voltam a tartalmukra.
smplayer-kibontas.jpg
smplayer-kibontas.jpg (84.49 KiB) Megtekintve 2284 alkalommal
De ez nem jelenti, hogy másnál is rendben bontható, mivel nem biztos, hogy az UExtratc-hoz ugyanazok a kiegészítőink vannak. Mindegyik teljesen szabványos ubuntus deb csomag!

NTamas
Hozzászólások: 1763
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Smplayer

Hozzászólás Szerző: NTamas »

ticoo1 írta: 2019.11.01. 04:33 Egyik csomag sem hibás és UExtract-tal kibontható, s ki is bontottam őket, mert kíváncsi voltam a tartalmukra.
De ez nem jelenti, hogy másnál is rendben bontható, mivel nem biztos, hogy az UExtratc-hoz ugyanazok a kiegészítőink vannak. Mindegyik teljesen szabványos ubuntus deb csomag!
Hát nem tudom, a repónkból letölthető 32 bites smplayer_19.10.0-1~bionic1_i386.deb csomag kibontásakor továbbra is ezeket a hibaüziket kapom.
Az archívum kibontásra eleve csak ezt a hibaüzi ablakot kapom.
Kép

Az UExtract-Gui-s, telepített programos indításakor meg ezt.
Kép

Az UExtract parancssoros indításakor meg ezt, a hibaüzik dettó azonosak.
Kép

janugsa
Hozzászólások: 477
Csatlakozott: 2014.06.28. 00:17

Re: Smplayer

Hozzászólás Szerző: janugsa »

Lejátszó és youtube böngésző, nem nyitok nekik másik oldalt, ide írom:

ffplay-gtk 0.6 média lejátszó.
Kicsi, mert felhasználja az ffmeg-et.
Fura a használata.
http://murga-linux.com/puppy/viewtopic. ... 56#1043056

Kaku
Hasonló mint az smtube vagy a youtube-viewer csak keveset tud és nagyon nagy. Az appimage változat 59MB, igaz ezt nem kell telepíteni
és ahogy próbáltam tharhup-tól kezdve mindenen elindul. Lassú, de érdekes.
http://murga-linux.com/puppy/viewtopic. ... 21#1043021

Válasz küldése

Vissza: “Multimédia”