GeoGebra, A világ legnépszerűbb dinamikus matematika szoftvere.

Oktatással kapcsolatos szoftverek
NTamas
Hozzászólások: 1724
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

GeoGebra, A világ legnépszerűbb dinamikus matematika szoftvere.

Hozzászólás Szerző: NTamas »

GeoGebra, A világ legnépszerűbb dinamikus matematika szoftvere.

A GeoGebra (http://www.geogebra.org) egy matematika-oktatási segédeszköz, mely témájában a geometriához, algebrához és kalkulushoz kapcsolódik. A programot Markus Hohenwarter fejleszti a Salzburg Egyetemen. Egyrészt egy dinamikus geometriai rendszer, ahol pontokat, vektorokat, szakaszokat, egyeneseket, kúpszeleteket éppúgy ábrázolhatsz, mint függvényeket, majd ezeket az alakzatokat dinamikusan változtathatod. Másrészt egyenletek és koordináták is megadhatók közvetlenül, illetve változóként használhatsz számértéket, pontot, vektort. A GeoGebra képes a függvények deriváltjának és integráljának meghatározására, valamint parancsokat biztosít a gyökök és szélsőértékek kereséséhez. Ezen két nézőpont határozza meg leginkább a GeoGebra-t: alakzat egyszerre van jelen kifejezés és geometriai rajz formájában. A GeoGebrával fejlesztett interaktív tanulási, tanítási és értékelő anyagok, források megoszthatók és mindenki számára elérhetők a http://www.geogebratube.org címen.

A GeoGebra egy nyílt forráskódú geometriai és algebrai oktatóprogram. A szoftver alkalmas az általános és középiskolai matematikaoktatás céljaira. Kezelése rendkívül egyszerű, könnyen tanulható, és az oktatás minden szintjén, ingyenesen használható. A szoftver Java nyelven íródott, így bármilyen ezt futtatni képes számítógépen használható. Számos díjat nyert az oktatási szoftverek között, támogatja a STEM (természettudomány, technológia,mérnöki tudományok, matematika) oktatást és innovációt a tanulásban, tanításban szerte a világon.

* Ingyenesen használható a szoftver tanuláshoz, tanításhoz, értékeléshez
* Teljesen interaktív, könnyen használható felület számtalan erőteljes funkcióval
* Források folyamatosan bővülő tárháza a http://www.geogebratube.org címen
* Számos nyelven elérhető
* Szórakoztató lehetőség arra, hogy láthassuk, megtapasztalhassuk a matematikát és a tudományokat
* Adaptálható bármely tananyagba, projektbe
* Milliók használják szerte a világban

A GeoGebra elérhető több operációs rendszerre, Windows-ra, MacOS X-re, és természetesen Linux-ra is, legalább is a nagyobb disztribúciókra.
A Google Chrome-hoz is letölthető, és a nemrég megjelent GeoGebra-Linux-Portable-5.0.119.0.tar.bz2(91.9MB!) csomagból -ami alapból együtt tartalmazza mind a GeoGebra programot, mind a 32 és 64 bites java -7.0.45-ös futtató könyvtárakat is - készítettem egy, csak 32 bites java futtatót tartalmazó pet-es csomagot, így ez a csak 32 bites GeoGebra már a régebbi Puppy Linux-ra is felvarázsolható. Nálam egy Precise 571 Lite Puppy-ra ment fel a portable csomag, és rendben működik. Noha a rendszeremen már a 8-as verziójú java van alapértelmezettként telepítve, a portable csomagon belül külön alkönyvtárba elhelyezett, és onnan a GeoGebra által még ez a beépített, 7-es rendszerű java hívódik meg, és ezt használja a matematikai program. Mivel a program úgy indul, hogy eleve a program weboldalához akar azonnal csatlakozni, nem árt észben tartani, és arra figyelni, hogy a program a 7-es java esetlegesen még fel nem derített biztonsági hibáival rendelkezhet, ezért pl. a GeoGebra fiókunknak sem árt jó hosszú jelszavat megadni.Azért mindenesetre kicsit furcsa, hogy egy 2015-ben kiadott új verzió még a régi, 7-es java-val operál, na mindegy.
A program természetesen tud magyarul, és a GeoGebra oldalán is találunk számos magyar nyelvű példát hozzá, amiket online módon, bejelentkezve azonnal kipróbálhatunk, illetve legtöbbször zip formátumban le is tölthetünk magunknak.
A portable pet program a rendszerünkbe három helyre épül be, a komplett portable könyvtár az /usr/share/GeoGebra-Portable-5.0.119.0/ útvonalon lesz elérhető, a Puppy menüből történő indításhoz szükséges geogebra_portable.desktop fájl, és a hozzá tartozó geogebra.png képfile pedig a szokásos Applications és Pixmaps könyvtárakba kerül beépítésre. Ennyi, és semmi több, így a későbbi, esetleges eltávolítása a programnak nagyon egyszerűen lesz elvégezhető. A szoftver a Precise Puppy menüjébe a Personal/Személyes menüpontba írta be magát, és onnan indítható el.

Nálam így néz ki az elindított program:
Kép
Kép
Kép
Angol nyelvű Tutorial, illetve a GeoGebra 3.2 magyar nyelvű súgója is elérhető: Itt!
Download link: -GeoGebra-Portable-5.0.119.0.pet- (Size: 59.2 MB-32bit!!!
Egy magyar vonatkozású weboldal link -letöltési lehetőséggel- a sok közül: Miskolci GeoGebra Központ
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2015.05.26. 13:03-kor.

NTamas
Hozzászólások: 1724
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: GeoGebra, A világ legnépszerűbb dinamikus matematika szoftvere.

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Az előbbi ismertetőben már utaltam rá, hogy számomra kissé furcsa, hogy egy ekkora volumenű program szerzője még a régi , és mára már nem támogatott java-7-es verzióból építette bele a futtatható részt,(lásd: Itt a vége: lejárt a Java SE 7 támogatása Gálffy Csaba, 2015. május 04. 12:28 )
De szerencsére, mivel portable csomagról van szó, ami ugye egy csomagban tartalmazza a 32 és 64 bites java verziókat, és az én általam kissé karcsúsított, csak 32 bites verzió a szimpla 32 bites java futtatót, így az egy egyszerű másolással és törléssel felújítható az újabb, 8-as Linux-os verzió könyvtárára.
Az persze lehetséges, hogy nem véletlenül van még a programban a 7-es verziójú java, mivel a 8-as verzióban számos korlátozást vezettek be a biztonság okán, ezért lehet, azzal a verziójú java futtatóval már nem biztos, hogy stabilan, és jól működne a rendszer, gondolok itt én a netes kapcsolat, weblapról letöltés, futtatás kérdéskörére. Amíg ezek nem tisztázottak kellőképpen, addig senkinek sem javaslom - bármilyen egyszerű is a cseréje - a beépített, 7-es verziójú java kicserélését a 8-as verzióra!
Még egy fontos infó a 32 bites csomaghoz!
A kombinált csomagból készült tisztán 32 bites pet csomagban az eredetileg ott meglévő, 32 és 64 bites részhez való jar filékből a 64 bites fájlok(3 darab amd64-re végződő.jar filéről van szó! - a képen aránylag jól kivehetőek ezen fájlok!) ki lettek véve, -a 64 bites java futtatóval egyetemben!- mivel jelenlétük egy sima 32 bites verzióban teljesen felesleges, és csak a végső csomagméretet növelő tényező!
Kép

Válasz küldése

Vissza: “Oktatás”