Peppermint OS 6

Egy érdekes rendszerre hívta fel a minap a figyelmemet Kros54 fórumtárs,  a PeppermintOS SIX – azaz a hatodik kiadásra.

Küldött is egy linket, ez egy ISO fájl, amit közvetlenül egy DVD -ből készített:
https://yadi.sk/d/RgwgWVGupcjaZ

Nem tudom, hogy más e, és miben különbözhet a hivatalos kiadástól, a projekt hivatalos oldala: http://peppermintos.com

A Peppermint eredetileg az Ubuntu 14.04.2 -es kódbázisára és a 3.16 -os kernelre épül, gyakorlatilag egy Lubuntu szerű rendszert valósít meg, de jelentősen kibővítve annak használhatóságát, nem ragadnak le szigorúan az ablakkezelő nyújtotta szolgáltatásoknál, átemelve gnome, xfce, mate elemeket is.

Maga a rendszer igyekszik nagyon felhasználó barát lenni, egyszerű és könnyen kezelhető felülettel, hogy senki ne érezze úgy, hogy linux mágusnak kellene lennie bizonyos dolgokhoz, de a LinuxMint nagyszerű tulajdonságait is ötvözi, többek között a frissítés kezelőben is be van állítva a Mint-repó, valamit napjaink felhő alapú alkalmazásait isfelhasználja – gmail, google drive, zoho docs, stb..

Számomra egy igazán nagy kérdés van.

Ha valakik ilyen nagy felmenőket emlegetve készítik el a saját rendszerüket, ez a rendszer vajon tényleg olyan jól kezelhető és átlátható, mint a LinuxMint és vajon gyorsabb e mint az alapul vett Lubuntu rendszer?

Merthogy a Lubuntu kifejezetten lassú és nagyon nehézkesen volt kezelhető, bizonyos dolgokat valóban csak konzolban tudtam megoldani, kellett szegelni azért vele.

Vajon gyorsabb és tud e többet nyújtani mondjuk a debian alapú puppy -nál, amiben van csaomagkezelő és gyors, kicsi grafikus felület?

Vajon tud e jobb lenni az eddigi favorit Antix 15 rendszernél? Hiszen az valóban gyors és elég jól kezelhető, letisztult rendszer.

Hát, én mindenesetre még nem teszteltem, kíváncsian várom a visszajelzéseket, remélem én is hamarosan tudok annyi időt szakítani, hogy feltelepítsem.

04_menuKépek a Peppermint -ről:
http://peppermintos.com/screenshots/

megosztom

Vélemény, hozzászólás?