Néhány tapasztalat

Kétfajta gépem van, az egyik 800-1200 MHz, 512 MB RAM. A másik típus 1-1,5 GB RAM, és két magos, 2 GHz órajelű processzor.
1. Úgy gondoltam, a feladathoz igazítom az operációs rendszer kiválasztását és nem az álmaimhoz… A kisebbek még alkalmasak offline, egyszerűbb programok futtatására. Ezért arra a Windows XP FL Pc kiadását választottam, mindenféle frissítés, meg további szervízcsomagok nélkül. A telepítés viszonylag gyors, a magyar kezelőfelület a 2. újraindításnál jön el. Ezt követően régi, de nagyon jó programokkal tömtem meg a gépet, ilyen a torpedó, malom, hangya, Charlie the duck, és a többi, ezek a DOS-os világ utáni hagyományos, kitűnő játékok. Kapott gép még három fejlesztő programot, Sebran, Klavaro (gépírásgyakorló) és Imagine (bevezetés a programozásba). Ugyan telepítettem rá egy ősi, kőtáblákon fennmaradt Firefox 19-est, jó szívvel senkinek sem ajánlom ezen a netezést. Ez a korábban ajtókitámasztó gép most vidáman szolgál újra az egyik alsós osztályban, valószínű, még minimum évekig.
2. A nagyobb gépeken végigpróbáltam egy csomó linuxot. A Peppermint3 tökéletes volt készítésének idejében, de most böngészője nem támogattságra hivatkozva sivalkodik. Irodai programjai a Google-hoz kötődő online cuccok, Abiword-ot nem találtam hozzá (igaz, nem is nagyon kerestem). A Peppermint6 jobb, de a gép lassabb tőle… és benne LibreOffice. A Cub Linux is remek, meg a Lubuntu is, ez utóbbiban van Abiword. Olyan hajdenagy net-élményt egyik sem ad, de facebook-ra alkalmas, abban játékra már nemigen. Jó még a friv.com játékállományainak futtatására is. A különböző linuxok alatt a memóriaterhelés 150-230 MB körül ingadozott. Jó még erre a gépre a win7 Lite kalóz-közösségi kiadása is, az, amelyik egy korai XP RAM-jával is eljár.
Tehát a feladat nem megoldhatatlan, de csoda nem lesz, és mindent tudó oprendszer sincs…

kros54
2016-12-06

megosztom

Vélemény, hozzászólás?