Minimal Linux Live – saját linux építése kezdőknek !

Készítenél saját linuxot, de nem ismered az alapokat ?

Nos létezik egy nagyon nagyon egyszerű megoldás kezdőknek, Ivan Davidov – bolgár szakember munkája, a Minimal Linux Live projekt.

http://minimal.linux-bg.org/

Természetesen ilyenkor azért valamennyi alapismeretet mindenképpen feltételezünk, hiszen egy operációs rendszer elkészítése az alapok meglépte nélkül elképzelhetetlen.

Aki ilyesmire adja a fejét, tisztában van az informatikai és hálózati fogalmakkal.

Tehát, maga a projekt egy olyan script csomag lényegében, mint a jól ismert Woof-CE builder a puppy linux esetében, csak egy itt egy tényleg nagyon minimális rendszerről beszélünk, ami áll egy kernelből, ami ugye a rendszerünk magját adja, egy busybox -ból és egy alap fájlrendszerből (Linux kernel 4.1.6 és BusyBox 1.23.2.  ).

Saját rendszer esetén szükséges az alábbi csomagok megléte:

 wget, make, gcc, bc, syslinux, genisoimage

A scripteket le is tölthetjük egy ZIP csomagban és a saját linux rendszerünkön dolgozunk, fordítunk, vagy pedig az ilyen módon elkészült, legújabb live cd képet letöltjük (ISO formátum) és ezzel indítva a számítógépet, a live cd környezetében futtatjuk a /src könyvtárból – ezek szintén mindig a legfrisebb scriptek.

A legújabb csomagban található egy experimental könyvtár, ebben olyan módosítások találhatók, ahol script például a busybox helyett ToyBox -ot használ az ISO elkészítéséhez.

 Legutóbbi (2015 szeptember 14) ZIP arhívum Letöltése itt.
 Az előre elkészített ISO fájlok: 32-bit és 64-bit -es procikhoz.
Végül pedig a szükséges kézikönyv:
http://minimal.linux-bg.org/the_dao_of_minimal_linux_live.txt
Sok sikert!  😀minimalive3
minimalive2

megosztom

Vélemény, hozzászólás?