Linux Kernel 4.10.2 – Wi-Fi javulás, F2FS és EXT4 fejlesztések !

Gondolom, hogy mindenki sejti, miért is kerül ide egy ilyen szigorúan tecknikai jellegű írás, ennyire nem szoktunk belemenni a kernellel kapcsolatos frissítésekbe, hiszen mindig a stabilabb, régebbi, javított kerneleket használja a többség, viszont aki követi a fórumot és a hozzászólásokat, azt már a főcímből is egyből érezhette, ez pont az, amire nekünk is szükségünk van, vagy még tesztelgetjük, amire vártunk, szinte minden javításra került, bár még nagyon sokára fognak feltehetőleg beépülni a pupletjeinkbe, de mindenképpen jelentős a javulás.

Pontosan két héttel a 4.10.1 -es, javított kernel megjelenése után Greg Kroah-Hartman bejelentette a kettes számú javítást !

174 fájlban történt változás, 1929 új bejegyzés és 1010 törlés történt, szóval, aki mindenképpen frissítsen, aki a régebbit használja.

A fejlesztések közül amit mindenképpen érdemes megemlíteni:
  • Javult az ARM64 (AArch64), ARM, MIPS, PowerPC, és x86 hardware architektúrák támogatottsága
  • javultak az EXT4, a Samsungáltal fejlesztett F2FS, NFS, CIFS, Ceph, GFS2, és JBD2 fájlrendszerek.
  • A hálózati stack kapott egy kis SunRPC és Ceph változtatást
  • jó néhány PCI fejlesztés a hang stack implementációs résznél, különösen a ctxfi és a hda meghajtó programoknál.
  • …és hát a fejlesztések közel fele gyakorlatilag meghajtó programokkal kapcsolatos, driver frissítés, ez esetben –> crypto, devfreq, DMA, HV, hwmon, hwtracing, InfiniBand, iiO, MMC, MD, PCI, power, regulator, remoteproc, RTC, SPI, SCSI, staging, USB, virtio, vme, w1, és a hálózati (Atheros és Realtek) meghajtók.

Letöltés és információ kernel.org -on ide kattintva 😀

megosztom

Vélemény, hozzászólás?