FreeBASIC ingyen játékok és magazin

Ki ne emlékezne a nagy idők olyan informatikai vívmányaira, mint amilyen például az első személyi számítógépekkel terjedő, alapértelmezett programozási környezet, a BASIC.

A C64 -et, Spectrum -ot rákötöttük a tévére, behangoltuk és már lehetett is írni az első programunkat.

Ha valaki nem ismerné a BASIC nyelvet, annak itt egy kis bevezető a wikipédián:
https://hu.wikipedia.org/wiki/BASIC

Az IBM kompatibilis számítógépek és az MSDOS operációs rendszer terjedésével a BASIC is új köntösben tűnt fel és persze jelentősen átalakult, ám egy valami nem változott és ez a népszerűsége volt, ami főként a kódkészítés egyszerűségének köszönhető.

Az eltelt közel 20 évben számtalan új programozási nyelv és eszköz látott napvilágot, így napjainkra már szinte teljesen eltűnni látszik a jelentőssége, ám  vitathatatlanul komoly nyomott hagyott az informatika történelmében és máig rengeteg információ, alkalmazás és könyv érhető el a témával kapcsolatban.

Amennyiben valaki napjainban szeretne ezzel a környezettel foglalkozni, annak egy kiváló alternatíva az ingyenesen elérhető, naprakész FreeBASIC.

A FreeBASIC projekt weboldala:
https://freebasic.net/

Egy olyan oldalt és a hozzá kapcsolódó linkeket szeretnék most bemutatni nektek, ami több, mint kétszáz ingyenesen elérhető, tölthető  FreeBASIC játékot tartalmaz.

Ez az oldal a http://games.freebasic.net/

A játékok betűrendben listázva:
http://games.freebasic.net/listalpha.php

Az  oldal természetesen saját fórummal is rendelkezik:
http://games.freebasic.net/forum/index.php

Az oldalhoz tartozik egy nagyon szuper aloldal,  ahol a korábbi elektronikus (E-magazin, E-zine) BASIC játékmagazin 9 kiadását olvashatjuk, ezt mindenkinek feltétlenül ajánlom :
http://games.freebasic.net/basicgaming.php

Napjaink aktívan fejlesztett rendszerei közül a RiscOS Open pélául a mai napig BASIC környezetben programozható.

RiscOS open telepítés és egy kis áttekintés a rendszerről:

…és végezetül egy kis ismertető videó egy megkeresés kapcsán, amikor előkerült valahonnan egy régi QBASIC könyv és megkértek egy kis összefoglaló készítésére.
QBasic 7.1 PDS futtatása DosBox alatt – ebből kicsit már lehet érezni a kor hangulatát:


megosztom