Egyéb OS • ROSA Linux

Nemrégiben szó került itt a fórumban egy különleges Linux verzióról, az orosz fejlesztésű ROSA Linux-ról.
Komoly, nagy rendszer, és létezik belőle egy szerver változat is, ez a ROSA Enterprise Linux Server (RELS) kiadás.
De a Desktop vonalat is fejlesztgetik szépen, és pont a napokban, egészen pontosan 2016-01-21-én készült el belőle egy friss kiadás, és ez 2016-01-26-án került fel a DistroWatch oldalára.
Kép
Egyszerű, letisztult asztalt kapunk alapértelmezésben, nincs teleszórva sok ikonnal a felület, ami alapból egy KDE-felület, ha jól láttam, és maga a rendszerigény sem olyan borzasztó a mai világban.

System requirements:

— A PC with CPU equivalent to Intel Pentium 4 or higher;
— 1.5 Gb RAM for 32bit systems, 2 Gb for 64bit systems;
— VGA video adapter and display supporting 1024×768 resolution, 24-bit color depth;
— DVD drive or SSD of at least 8 GB in size for installation;
— minimum 20 GB of hard drive free space;
— keyboard and mouse.

Ebből a KDE-s vonulatból jelent meg most a megfogalmazásuk szerint a ROSA Desktop Fresh KDE R7 nevű friss verzió, ami a linkelt oldalról is elérhető, de itt van a közvetlen Rosalab-os mirror linkje is, és innen több módon -direct iso linkek és torrent letöltési lehetőség- is elérhetjük ezt a friss Linux verziót. Arra azért készüljünk fel lelkiekben, hogy a 32 bites csomag 1.9GB méretű lesz, míg a 64 bites verzió 2.2GB méretűre hízott meg, tehát elegendő helyet biztosítsunk nekik a merevlemezünkön. A hivatalos oldalon említenek egy USB-re telepítő módszert, amihez egy saját, ROSA Image Writer nevű alkalmazás használatát ajánlják. Ebből az alkalmazásból van Windows-os, két Linux-os,(32 és 64 bites is) illetve egy Mac OS -es verzió is.
Kép
Elsősorban a komolyabb, legalább 1.5 GB RAM-al bíró, 32 bites gépek használóinak ajánlott kipróbálni, illetve 2GB RAM-al, illetve e fölötti RAM mérettel a 64 bites rendszereket futtatni képes masinákat birtoklók is tehetnek vele egy próbát, szerintem érdemes.

Statisztika: Elküldve Szerző: NTamas — Ma, 13:33 — Válaszok 0 — Megtekintve 2


megosztom