DEVX és kernel csomagok – gyűjtemény

Bizonyára többen foglalkoznak fejlesztéssel, programozással, ha más nem, hobby szinten.

Egy bizonyos idő után pedig már a haladó linuxos szakemberek egyre gyakrabban nyúlnak bele a rendszer főbb komponenseibe is, adott esetben mondjuk készítenek saját drivert és kernelt is.

Ehhez két nagyon fontos csomag, két nagyon lényeges komponens szükségeltetik.

Az egyik a fejelsztői kiegészítés, a DEVX, ami tartalmazza az adott puplethez való fájlokat. Minden puppy saját DEVX sfs csomaggal rendelkezik, a puppletek esetében pedig a deriváció alapját adó puppy DEVX sfs csomagját kell letölteni.

A másik, hogyha kernel szeretnénk fordítani, vagy saját drivert, ami könnyen előfordulhat, mondjuk egy wifi, vagy a ismeretlen VGA vezérlő kapcsán, akkor pedig a rendszermag forrására lesz szükségünk, ez pedig a kernel source sfs.

Az ő számunkra talán mindennél fontosabb, hogy legyen egyszerűen és könnyen elérhető ez a két pakk.

A murga fórumos Ally szorgalmas munkája nyomán elérhető egy fantasztikus gyűjtemény az archive.org oldalon, itt egyébként Allytonx néven találjátok meg.

Ő az egyébként, aki többek között a régi puppylinux.hu szerver anyagainak mentéséhez és szétválogatásához is segítséget és tárhyelyet is adott többek között.

A DEVX csomagok:
https://archive.org/download/Puppy_Linux_Devx

A kernel csomagok:
https://archive.org/download/Puppy_Linux_Kernels

Huge kernel csomagok:
https://archive.org/download/Puppy_Linux_Huge-Kernels

Amennyiben valaki a hivatalos, tehát nem a kifejezetten puppy linuxra átalakított kernelt szeretné letölteni, hanem a hivatalos kernelforrásra kíváncsi, annak itt elérhető minden leírás, a változások listája és persze a letöltés is:
https://mirrors.edge.kernel.org/pub/linux/kernel/v4.x/


megosztom

Vélemény, hozzászólás?