PostmarketOS – a mobil eszközök új hajnala !

Egészen pontosan a régebbi eszközök hajnala  jöhet el 😀

Elsősorban a korábban gyártott mobil eszközök kezdhetnek reménykedni abban, hogy még egy darabig nem kerülnek a szemetesbe, vagy bezúzásra.

Itt egy egészen új kezdeményezés, amit én személy szerint óriási reménykedéssel és nagyon izgatottan figyelek, az érintés optimalizált, előrekonfigurált linux, okostelefonokra és egyéb mobileszközökre – ez utóbbi gondolom zömmel a tableteket és Phableteket jelenti.

A PostmarketOS nem teljesen előzmény nélküli. A letisztultságáról és biztonságáról is ismert kicsi és rendkívül gyors AlpineOS alapjaira épül.

Én már korábban is előszeretettel foglalkoztam ezzel a musl-libc alapú kis rendszerrel, bővebben:
http://skamilinux.hu/alpine-linux-3-6-0/

A projekt kezdeményezői is azt teszik szóvá, ami én is sérelmezek, talán túl gyakran kissé, hogy mégis miért kellene eldobnom egy tökéletesen működő eszközt ?

Arról nem is beszélve, hogy miért nincsenek rá a rendszert érintő, súlyos hibákat, komoly biztonsági veszélyeket javító frrissítések?

Hogyan lehetséges az, hogy az egyik nap még gyors és kényelmes alkalmazás másnapra lassú és használhatatlan téglát csinál a telefonomból, tabletemből, holott a szokásaim és az elvárásaim nem változtak egy csöppet sem ?

Nos, a válasz egyszerű. Mindig jönnek ki új technológiák, új megoldások és így sokkal színesebb, szagosabb, szebb alkalmazások és funkciók jelennek meg, ehhez kellenek a még gyorsabb, még erősebb, még nagyobb eszközök.

…de mi van, ha én továbbra is csak két, három weboldalt akarok elolvasni, vagy csak csetelni a kedvenc appomon keresztül azzal a pár ismerősömmel, esetleg megnézni egy-egy videót, vagy csak olvasgatni, amíg jön a busz?

Hát, ezért várom annyira ezt a nagyszerű projektet.

Elképzeltem, ahogy a jelenleg már kissé avittasnak tűnő 4 magos, 1 GB ramos, 8 GB romos telefonomat előkapva elindítom a kedvenc linux alkalmazásaimat és egy ilyen gépen bizony úgy kell fusson az kis böngésző meg zenelejátszó, szövegszerkesztő, könyvolvasó, mint az álom, hiszen azért ez az eszköz mégiscsak erősebb, mint az első laptopom.

A cél, egy olyan folyamatosan karbantartott, frissített, naprakész linux rendszer létrehozása, amely alkalmas arra, hogy kihasználhassuk az elmúlt néhány évben megjelent mobil eszközeinket, hogy akár mindezen feladatok futtatására alkalmas legyen.

Egy átlagos okostelefon használhatóságát kitolni 10 évre !

Szép gondolat.

Nyilván, itt két komoly akadály jelentkezik mindjárt a számos, hanem millió probléma közül, és az egyik bizony a firmware kérdése, a másik, hogy egy valóban használható mobil kezelőfelületet kell összehozni, mert ez talán a az Android egyik legnagyobb előnye, ez abszolú vitathatatlan.

Meglátjuk, hogyan sikerül ezen fontosabb akadályok megoldása, főleg a firmware kérdése, addig is kíváncsian várom az információkat és az első image fájlokat és ezzel biztos, hogy nem vagyok egyedül 😉

A projekt weboldala:
https://postmarketos.org/

 

megosztom

Vélemény, hozzászólás?