Yadrádió

Audió és videó vágó, szerkesztő, lejátszó programok, kodekek
NTamas
Hozzászólások: 1254
Csatlakozott: 2014.06.19. 12:36

Yadrádió

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2018.03.13. 16:54

Ahogy a gtk-dialogban, úgy a yad-ban való programozás, program építgetés sem halt ki, a Murga fórumon utóbbihoz külön Yad-Tipp fórumot is létrehoztak, de ugyanitt megtalálható segítség a gtk-dialogban tevékenykedőknek is.
A napokban tettek közzé egy érdekes rádiólejátszó programot a Murgan, a Yad-tippek fórumában:
http://www.murga-linux.com/puppy/viewto ... &start=375
Ez egy listákból játszó, netes rádióadókat, azok műsorait lejátszó alkalmazás, ami a népszerű RadioSure adatbázisból tölti le magának az adó neveket, címeket, majd ezeket a rádióadókat műfajokra lebontva tölthetjük be a programba, és játszhatjuk le a klf. netes rádiók adásait.
A program két fő függőséget kíván meg, értelemszerűen az első maga a yad program, amiből lehetőleg a legfrissebb verzióra tart igényt, illetve a megszólaltatáshoz szükség van még az mplayer meglétére, ez utóbbi szinte minden Linuxban, és puppy linuxban jelen van, míg a yad csomagot a rendszer csomagkezelőjéből, illetve a rendszerhez való netes tárolóból tölthetjük le.
A program a fenti linkelt Murga oldalról közvetlenül letölthető, (már csak a második, a javított verzió jön le! - közben volt egy fontos, soronkívüli programbeli javítás eszközölve!) -yradio.tar.gz- ezt nem kell telepíteni, elég csak kibontani egy tetszőleges alkönyvtárba, és a kibontás után az yradio fájlra kattintva indíthatjuk el a lejátszót, amennyiben a program két függőségét már feltettük a rendszerünkre. (a letölthető program nem tartalmazza a függőségeket)

Precise 571 Puppy alatt így néz ki nálam a lejátszó.

Kép

A minimál kinézetű, de minden fontos funkciót magában foglaló lejátszó egy külön kis információs ablakban írja ki nekünk az épp játszott zeneszám előadóját, és a szám címét. Ezen infó ablakot a lejátszó Now Playing gombjára kattintva hozhatjuk előtérbe, illetve zárhatjuk be. Az egyes adók műsorának a lejátszását a lejátszó programablakában az adó nevére klikkeléssel indítjuk el, leállításhoz külön stop gomb van beépítve. Több kezelő gomb nincs, a pause funkció elvileg a Space gombra működik, de egy sima rádióstream lejátszóhoz több nem is kell.
Mivel a program nem telepítős, ezért, ha a puppy főmenüjében kívánjuk a programot elhelyezni, láthatóvá, indíthatóvá tenni, akkor egy külön desktop fájlt és egy ahhoz társított kis ikonképet kell magunknak létrehozni, illetve beszerezni.

Az én desktop fájlom tartalma ez:

[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Name[hu]=YRADIO
Name=YRADIO
Icon=/usr/share/pixmaps/radio icon icon(64).png
Comment=YRadio Player
Exec=/root/yradio/yradio
Terminal=false
Type=Application
Categories=AudioVideo
GenericName=YRADIO

A program első indításakor nagyon ajánlatos az Update index gombra kattintani, -a program Help ablakában is leírja ezt- ekkor a program letölti magának a legfrissebb(???) RadioSure adatbázist és frissíti a saját belső adó listánkat, ez időbe kerül, várjuk ki, ne zárjuk be idő előtt a frissítő ablakot, csak ha már megkaptuk a Done kiírást! A frissített kategória listafájlokat a Category mezőben választhatjuk ki, és a Load feliratú gombbal tölthetjük be a lejátszó ablakába.

Magyar adók lekérdezése: - a Search kereső ablakba beírjuk hogy Hungary és a Load gombra kattintunk, majd egy kis idő elteltével a programablakban megjelennek a RadioSure adatbázisban lévő magyar adók nevei. Ezen nevek(adó címek!) sajnos nem naprakészek, a RadioShure adatbázisra ráférne már egy kis frissülés a magyar szekciót illetőleg. Mindegy, kapunk azért használható, játszható adóneveket is, és a Search-ben lekeresett adóneveket az alul elhelyezett Save gombra ütve tudjuk elmenteni egy playlist.Hungary nevű listába. (Itt a Save ablakban csak az adó nevét kell megadni, a playlist előtagot a program hozzáírja az általunk megadott listanévhez)

Kép

Eléggé nehézkesen működik a program ezen része, de működik. Viszont az Add to Favorites gomb funkció nálam valamiért nem akart működni, lehet tán a használt yad fájlom(függőség!) nem volt a legfrissebb, én a 0.33-as yad fájlt használom, precise-hez ez lenne az elérhető legfrissebb, pet csomagként, de van már 0.40-es yad file is, de azt csak a forrásból lehetne a precise puppyra fordítani, pet fájl ebből még nincsen. A program annyira friss, hogy még saját verziószám sincs megadva a programban! Nem vicc, a help-ben nem ír ki verziószámot, a belinkelt Murga weboldalon viszont már említ a készítő ilyet, -v0.0.2- tehát fogjuk fel úgy, hogy egy működő béta programmal van dolgunk, ahhoz viszont már egészen tisztességesen dolgozik a program. Valószínűleg javítja majd még a fejlesztő a programját, de ha így marad, akkor is rádióhallgatásra már így is teljesen megfelelő, igaz kissé fapados a program. Nem kínál (még) a programon belül listaszerkesztési-javítási funkciót, ezért, ha a meglévő listáinkat javítani-szerkeszteni kívánjuk, úgy azt most egy szövegszerkesztővel (pl. geany) tudjuk csak megtenni. Tehát van még mit rajta reszelni, de itt most egy igen figyelemre méltó kis programról van szó, és egy próbát mindenképp megér, még akkor is, ha tudjuk, már számos hasonló rádiós program létezik a netes rádióadások, streamek lejátszására.

Updates.

1. Időközben egy programbéli javítás mellett a fejlécbe bekerült a név mellé annak verziószáma is, és már ez a javított verzió tölthető csak le.

2. Csak nem hagyott nyugodni a dolog, és ez az Add to Favorites funkció nálam kissé döcögös-nem működős volta, és igen! kiderült, hogy nem véletlenül adta meg a program készítője, hogy a yad verzióból a legfrissebb verziót(ez nála a 0.38-s verzió volt akkor) kell használni, már az előbb említett, általam a Precise 571-es használt 0.33-as verzió sem elég már ehhez a funkcióhoz! Ez van sajnos, de nem adjuk fel........egy kis neten való turkálás után beszereztem a Precise-571-es Puppyhoz a legutolsó webupdate. deb fájlt, ennek a verziószáma 0.35-ös, és ezt feltelepítve még ha nem túl szépen is, de már működik a Favorites funkció is a Precise 571 Puppy verzión!

Kép

A programban ráállunk a Favorit listába tenni kívánt adó nevére, és alul rábökünk az Add to Favorites gombra, és egy nem túl szép, de már működő kis ablakot kapunk, és a kijelölt adót a program most már minden további ellenkezés nélkül felvette a Favorites listába!

Kép

Győzelem!

Aki esetleg a Precise 571 Puppyn próbálná ki a programot, annak ez a Yad verzió fog kelleni:
yad_0.35.0-1~webupd8~precise0_i386.deb
https://yadi.sk/d/5j_LN26C3TLJmx

A Tahrpuppyhoz meg ez a két verzió jöhet szóba: (meg persze a legfrissebb, 0.40-es is-de olyanom nekem még nincsen.)
YAD-37.0-TahrPAE.pet
https://yadi.sk/d/9n84O8iW3TLJZ4

yad_0.39.0-1~webupd8~trusty0_i386.deb
https://yadi.sk/d/n-TLO9Xg3TLJgb

Jó próbálgatást, és rádiózást!
A hozzászólást 4 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2018.03.16. 15:37-kor.

Avatar
S-kami
Adminisztrátor
Hozzászólások: 738
Csatlakozott: 2014.04.16. 11:54
Kapcsolat:

Re: Yadrádió

Hozzászólás Szerző: S-kami » 2018.03.14. 22:42

Puppy linux ! Mert megérdemlem !
Kép

NTamas
Hozzászólások: 1254
Csatlakozott: 2014.06.19. 12:36

Re: Yadrádió

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2018.03.15. 19:21

Bocs, skami, de elvi okokból nem használom, és nem is vagyok fenn a face-n.
Így az ott bejegyzett két hozzászólást is csak most, a Te reagálásodra néztem meg.

Igen, az eltérő Yad (és a választott gtk téma) miatt előfordulhat, hogy a lejátszóablak kinézete, az egyes elemek, pl. a gombok, a gombokon lévő kis ikonképek, a kijelölés színei eltérhetnek. A fejlécben kiírt infó eltéréshez meg annyit, amíg az első, eredeti script verzióban - a script 299. sorában - a program ablak fejlécében balra igazítva csak a yRadio név szerepelt, lásd a fenti képen nálam, addig a másnap kiadott, javított verzióban már annak a verziószáma is ott van az említett 299-es programsorban, és valószínűleg a Face-n hozzászóló Mester Imrénél is már ezért látható a fejlécben középen a yadrádió név és annak a verziószáma is.
Kép

Imre barátunk biztosan a második javított verziót töltötte le, szerencsére nálam megvan mindkét verzió, így ellenőrizni lehet az eltérést méretileg és tartalmilag is. Most letöltöttem újra, a weboldalról már csak a javított verzió jön le, és íme az eredmény.

Kép
Kép

A másik hozzászóló kérdésére:
... Balázs Bakos Sziasztok.Kilobite/sec állítható valahol? ...
a válasz rövid, nem, a program a fejlődésének mostani állapotában még nem teszi lehetővé az adaptív stream lejátszást. (amennyiben a kérdésed erre irányult)
Jelen esetben a megszólalásért felelős mplayer motor úgy van paraméterezve, hogy a stream szolgáltató, a rádióadó audió stream kódolását, minőségi beállítását adja vissza, automata módban. Tehát, ha egy olyan rádióadó stream címet kap a program, ahol az audió stream kódolása csupán 64 kbit/s, (64kb/mp) akkor azt a minőséget fogja neked a lejátszáskor is produkálni. Pár példa, ne zavarjon senkit, hogy a képeken a vlc ablakát látja viszont, a példa stream-ek minőségi adatait így volt a legkönnyebb vizuálisan bemutatni.

"MR3_Bartók_Rádió" "Classical" "http://stream001.radio.hu:8080/mr3.mp3"
Kép
"Radio klassik Stephansdom" "Classical" "http://streaming.lxcluster.at:8000/live128"
Kép
"MÜPA_Symphony" "Classical" "http://musorcsere.hu:8120"
Kép

Az MR1 Kossuth Rádió Hungary pl. két minőségi és két kódolási módban is ad a net-en:
http://stream002.radio.hu/mr1.aac|MR1 Kossuth Rádió Hungary|Talk-News
Kép
http://stream001.radio.hu:8080/mr1.mp3|MR1 Kossuth Rádió 2 Hungary|Talk-News
Kép

Tehát jelenleg a programba belenyúlás-szerkesztés nélkül az említett stream lejátszási arányt, illetve annak váltását kvázi csak úgy tudjuk kivitelezni, ha olyan adócímeket adunk be neki, amelyekben eltérő tömörítésű streamek vannak. Léteznek olyan, az egyes adók által a netre kisugárzott m3u fájlok, amiből ki lehet nyerni ilyen, az adó által eltérő minőséggel sugárzott egyes különálló rádióstreameket.(címeket) A RadioShure adatbázisban lévő adócímek viszont nem minden esetben tartalmazzák a streamek minőségének azonosítható jelzését magának a fájlnak (az adócímnek) a nevében.

Ezen fenti példa címeket a yadrádió hibátlanul lejátssza, és a sugárzott stream minőségnek megfelelő a lejátszási minőség is. Az eltérés szinte alig észrevehető, ha jó minőségű fejhallgatóval és hangrésszel rendelkezel, és jól füllel, akkor azért érezni lehet a különbségeket.
Más, nagyobb bitrátával (pl.256 kb/mp)sugárzott streameknél, már jobban észrevehető a minőségi különbség egy 64 kb/mp-vel adó rádió és egy 256 kb/mp-vel (vagy jobb, pl. 320kb/mp minőségben!) sugárzott (pár jazz stream, és pár, hi-fi-nek, HD-nek mondott) stream között.

Igazából ezért nem értem én a Te kérdésedet, és a kérdésedre a Mester Imrének a Face-n leírt válaszát sem.
Ha azt a javasolt -bandwidth <value>- mplayer paraméterezést megcsinálod, (ami szerintem inkább az mplayerrel történő kisugárzáshoz, netre felfelé streameléshez való paraméter) akkor gyakorlatilag a rádióprogram scripjében az mplayer sávszélkorlátozással (ha egyáltalán ez a paraméter itt működni fog) a lejátszási minőségét is le fogod korlátozni egy bizonyos értékre, és az az fölött sugárzó, és minőségileg is jobb steameket is csak azon a beállított, lebutított minőségi szinten fogod tudni meghallgatni. Ennek sok értelmét nem látom, lévén már egy egyszerű, csóró, 1 Megabites ADSL-Váltó netkapcsolat is már (ilyen kis net elérési csomag már szerintem csak igen kevés embernél van) olyan sávszéllel bír, hogy pl. én ezzel a csomaggal simán tudok ezen a Precise 571 Lite puppy verzión akár egy 192 kb/mp-s rádió streamet hallgatni, és vele egyidőben még a neten is böngészni.

A Mester Imre által belinkelt angol nyelvű oldallal szemben van egy ugyanazt a tartalmat leíró magyar nyelvű oldal is, én pl. ezt linkeltem volna be, hiszen a magyar nyelvi magyarázat talán jobban érthető, és ahogy nézem, bővebb is.
http://www.mplayerhq.hu/DOCS/man/hu/mpl ... PCI%C3%93K

MPLAYER DEMUXER/STREAM OPTIONS
-bandwidth <Bytes> (network only)
Specify the maximum bandwidth for network streaming (for servers that are able to send content in different bitrates). Useful if you want to watch live streamed media behind a slow connection. With Real RTSP streaming, it is also used to set the maximum delivery bandwidth allowing faster cache filling and stream dumping.

Adja meg a hálózati átvitel maximális sávszélességét (azoknál a kiszolgálóknál, amelyek képesek különböző bitráta-tartalmat küldeni). Hasznos, ha élő streamelt médiatartalmat szeretne nézni a lassú kapcsolat mögött. Valós RTSP-átvitellel is beállítható a maximális kiszállítási(?) sávszélesség, amely gyorsabb gyorsítótár-feltöltést és adatáramlást tesz lehetővé.

Igazából több, mint húsz mpayer opciós netes leírást átböngészve, közte a gyári, hivatalos magyar weboldalt, illetve annak angol nyelvű verzióját is, egyetlen leírásban találtam csak meg a rendes, fent látható bandwidth paraméterezést, ahol a megadható értéket Byte-ban lehet beadni az mplayernek.

Szerintem az ilyen sávszélkorlátozási kísérlet inkább a netes video streamek esetében lehet indokolt, sima rádiós audió stream esetében én ezt nem érzem indokoltnak. Annál inkább sem, hiszen a neten egyre kevesebb a valóban minőségi (úgy a tartalomra, mint a stream tömörítésére vonatkozóan) rádióadó stream, a már valóban jó minőséget adó 256 kb/mp-s streamek száma is egyre csökken,
Egyetlen esetben lehet értelme ennek a manővernek, akkor, ha valaki a netelérését csak a mobilnet igénybevételével tudja megoldani, és az a mobilnet elérés nem korlátlan adatforgalmat biztosít neki.

Válasz küldése

Vissza: “Multimédia”