Dpup Stretch

Egyéb operációs rendszerekkel kapcsolatos leírások, infók, hírek
willy36
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2017.05.16. 17:43

Re: Dpup Stretch

Hozzászólás Szerző: willy36 » 2017.11.30. 19:56

Tamás és azami, köszönöm ezt a kis értekezletet, sokat léptem előre ezzel a "kis" lökettel :)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára willy36 2017.11.30. 19:59-kor.

NTamas
Hozzászólások: 1163
Csatlakozott: 2014.06.19. 12:36

Re: Dpup Stretch

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2017.11.30. 21:03

Akkor még egy kis löket....

A Dpup Stretch-ben tesztelgettem a Chromium böngészőt, és megakadt a szemem egy kissé harsány PC World-ös cikken, ezen:
... Ezt se felejtsd el, ha a Chrome-ról a Firefox Quantumra váltanál ...
Kicsit morgok magamban miközben a cikket olvasom, hogy minek is váltsak én most a Quantum Firefox-ra a maga majd 300Megás telepítés utáni méretével az amúgy sem egy helytakarékos cucc, és gyakorlatilag mi is az előnye? - jó tud több szálon dolgozni, na ezt a többiek is tudják, van egy beépített képmetszője, nagy ügy, sokkal kezelhetőbbek erre a célra a puppykban megszokott, kicsi és ügyes programok, ráadásul azok kezelése jobban kézreállóbb.
Azt mondják gyors, de hiszen a Chromium sem egy lassú böngésző, a különbség meg nem ér meg annyit, hogy egy behemóttal több legyen a gépemen, így is már 2.2GiB méretű a személyi mentésfájlom, a merevlemezen meg egyre kevesebb a hely. Biztonságosabb, így hírdetik a Firefoxot az ismertetőjében, hát lehet, de a többiek sem egy sok lyukas ementáli sajtra emlékeztetőek e téren, viszont a Firefox most kissé hazavágta a megszokott kiegészítőit, és ez igen csúnya húzás volt tőle, így aki a megszokott, és bevált dolgait akarná használni, lehet hogy lesz olyan kiegészítője, amit cserélnie kell majd. Persze ez idővel kialakul majd, és a kiegészítők terén is helyreállhat a megszokott rend, de tény, lesz/van olyan jól bevált kiegészítő, amitől (a rendszerben történt változtatások miatt) búcsúzni kényszerülünk.
Ezzel szemben a Chrome, Chromium meg nem szenved hiányt kiegészítőkben, alkalmazásokban.
A Firefox, talán engesztelésül emiatt most bedobta a köztudatba a Momentum nevű igen jópofa kiegészítőjét, ezzel a beépülővel (idézem) gyönyörű háttérképre, motivációs idézetre, időjárásra, órára és a napi fókuszunkra cseréli az új lapot a Firefox-ban. Hmm... ez nem is olyan rossz. A Momentum personal dashboard kiegészítőnek az elkövetőit ezen a weboldalon ismerhetjük meg: https://momentumdash.com/about - és ezen az oldalon azért azzal is szembesülnünk kell, hogy a szoftver többet tudó, Plus verziójára bizony csak fizetés ellenében térhetünk majd át. Nem egy nagy összeg a ($2.50/month) kifizetendő pénz, de mindenki döntse el magában, hogy szüksége van e a fizetős Plus verzió szolgáltatásaira.
Az alapverziót egyébbként Firefox-ra és Chrome-ra is le tudjuk innen tölteni, és ha ez így van, márpedig így van, akkor a Dpup-ban működő Chromium-ra is rá lehet ezt varázsolni, itt a Chrome internetes áruházbeli link, ahonnan ezt a jópofa beépülöt leszedhetjük magunknak:
https://chrome.google.com/webstore/deta ... ejjkokdgca
És így néz ki a Chromium böngésző nálam a feltelepített Momentummal.
Kép
A telepítéskor egy nevet kér majd, ezen a néven fog minket üdvözölni, és kér még egy E-mail címet is, de ezt most még nem kötelező megadni, enélkül is működik az alapszoftver. A cuccot beállítani a balodalt alul látható kis fogaskerék ikonnan lehet, ha rábökünk az egérrel, egy ilyen beállító ablak nyílik meg nekünk.
Kép
Még nekem is új a dolog, de talán már van közöttünk olyan Firefox Quantumot használó fórumtagunk, aki ebben a beállításokban segítséget tud esetleg adni, előre is köszönjük neki a plusz infókat.

azami
Hozzászólások: 864
Csatlakozott: 2014.06.20. 19:25

Re: Dpup Stretch

Hozzászólás Szerző: azami » 2017.12.01. 19:21

Az Ntamás által ajánlott Dpup-on ment a vlc chrome páros, a skami által belinkelten sajnos egyik nem.
(Hp laptop,64 bit, intel i3 cpu, intel vga 5500)

NTamas
Hozzászólások: 1163
Csatlakozott: 2014.06.19. 12:36

Re: Dpup Stretch

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2017.12.01. 21:04

Na, ez egy jó hír, gondolom már rád fért egy kis sikerélmény, olvasva a másik topicban írt nem túlzottan sikeres új puppy verzió telepítését...
Amúgy ebben az általam belinkelt verzióban -telepítés után a csomagkezelőt azonnal frissíteni!- a csomagkezelő a letölthető Chromium 61 webböngésző debianos telepítője mellé nem hozta le automatikusan annak a nyelvi fájlját, mondjuk ezen kissé meglepődtem, és emiatt a letöltött Chomium 61-es böngésző eddig angolul kommunikált, mint azt a fentebb lévő képen is látni.

Maga az eredendően angol nyelvű Dpup Stretch verzió is egészen sikeresen magyarítható ezzel a régi, bevált pet csomaggal: langpack_hu_120328.pet

Na, de ha már sikerült az oprendszert majdnem teljesen magyar nyelvűre átalakítani, akkor nehogy a Chromium angolul dumáljon már nekem!
Még élénkem emlékszem arra, hogy nemrégiben a Tomas Matejicek féle debianos Slax Linux 9 kipróbálásakor annak a csomagkezelőjében ugyanez a debianos Chromium böngésző volt letölthető, azzal a különbséggel, hogy ott a böngészőhöz tartozó nyelvi fájlok nemzetek szerint fel voltak darabolva, így lehetővé vált a csak magyar nyelvi fájlt letölteni a Chromiumhoz. Persze annak a csomagkezelője sem hozta le automatikusan a nyelvi fájlt, de ezt akkor be tudtam annak, hogy erősen béta verzióról volt szó.

Viszont a Radky féle Dpup már a2-es besorolású, így joggal remélhettem, hogy itt már a csomagkezelő a webböngészővel együtt lehozza annak nyelvi fájlját is, annál inkább mert itt már egy darab! nyelvi fájlról van szó! - és ezt nem lett volna nagy művészet a függőségek okán lehozni, na mindegy, emlékezve az előbb említettekre, most a csomagkezelőben rákeresten a file nevére, és lőn, van nyelvi fájl, gyorsan le is hoztam.
A képen -középen-a már letöltött nyelvi fájl látható.(ezt kell megkeresni, és letölteni a magyarrá váltáshoz)
Kép
A külön letöltött nyelvi file telepítése után a böngészőben is be kell állítani, hogy milyen nyelvet preferáljon
a Chromium, majd egy újraindítás után már magyarul fog kommunikálni velünk a Chromium webböngésző.
Jól látható a következő képen, hogy a böngésző már a hibaüzit is, és a beállító ablakot is ékes magyar nyelven adja elő.
Kép

Persze azért egyes, csak angol nyelvű programok esetében még marad az angol nyelv, -lásd a képen a Momentum esetében is- de ha már sikerült is -ha nem is egészen- magyar nyelvezetre átállítani az OS-t, akkor azon programok esetében -mint most pl. a Chromium- ahol rendelkezésre áll a programhoz a magyar nyelvi kiegészítés, fájl, érdemes azt leszedni, és alkalmazni.

NTamas
Hozzászólások: 1163
Csatlakozott: 2014.06.19. 12:36

Re: Dpup Stretch

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2017.12.02. 18:28

Sziasztok, vagy itt a fórumban, vagy a főoldalon, a chaten jegyezte meg egy fórumtársunk, hogy a Dpup Stretch-re nem megy fel a wine csomag, nem működik nála. Eléggé elgondolkoztató a dolog járjunk kicsit utána. Természetesen az általam használt, és mára már jócskán felbővített 32 bites Radky Dpup Stretch féle isó ból készített puppy a vizsgálódás alapja, a gyári csomagkezelőben van ugyan valami wine féleség, de finoman szólva.....
Kép
Kép
A képen is látható, hogy a csomagkezelő tartalma igencsak szegényes, van ugyan benne valami wine nevezetű dolog, de annak a mérete 170 valahány kbájt, szóval nem komplett cucc, és a csomagkezelő egyetlen filét említ meg függőségnek, ami szintén kisméretű file, szóval ez nem túl biztató kezdet. A csomagkezelő által felhozott debian fájlok között van ugyan egy kb:170MB-nyi méret fájl, talán az lenne az igazi, hozzá tartozó wine függőség, de ezt a csomagkezelő nem is ajánlja fel-nem hozza fel, mint függőséget, szóval ez így kicsit savanyú.....hagyjuk is a dolgot, és gondolkozzunk kicsit. Az ok, hogy ez a Dpup verzió elvileg debian alapra, csomagokra épít, de ettől még ez egy puppy verzió, és mint ilyen, kutya kötelessége futtatni, működtetni a régi, bevált puppy-s csomagokat is. Szóval, akkor tegyünk rá egy már bevált puppy-wine csomagot, és lássuk mire megy vele a Dpup Stretch.
Csak halkan jegyzem, meg, hogy a kép jobb alján nem véletlenül van ott a már nálam működő, Windowsos RadioSure lejátszó program kicsinyített képe! :D

Mivel a csomagkezelőből való Wine telepítést elvetettem, maradt a másik lehetőség, a pet csomagból való Wine telepítés, én ezt a csomagot használtam fel hozzá, mivel ez nálam eddig is jól teljesített.
wine-1.5.15-i686.pet
Csak ezt a fájlt használtam fel, de van még ehhez tartozó doc és dev pet csomag is, aki akarja, az ezeket is felteheti, itt van a linkjük,
wine_DEV-1.5.15-i686.pet
wine_DOC-1.5.15-i686.pet
bár én most nem használtam fel ezeket a dev és doc pet csomagokat, mert ezek nélkül is működik nálam a Wine, az alap(wine-1.5.15-i686.pet) pet csomaggal.

Szóval, feltelepítettük a pet csomagból a wine-t és az így fog beépülni a puppy főmenüjébe.
Kép
Ezek után essünk neki a wine beállításának, és kattinsunk rá a képen is látható menűbejegyzésben a wine config-ra, mire a wine-config program kérdéseket fog feltenni nekünk, az első kérdése, hogy feltelepítjük e a net-kereteket használó windowsos programokhoz szükséges mono csomagot,
Kép
én erre a Mégse gombra ütve válaszolva kihagytam ennek a csomagnak a feltelepítését, egyrészt mert kevés volt a helyem a merevlemezen,(az említett mono csomag több, mint 100Mega!) másrészt tudtam, hogy nekem csak pár windowsos program fog a gépre felkerülni, és ezek nem igénylik a net-keretprogram támogatást.
A második kérdése a wine config-nak ez volt,(azért az rém érdekes, hogy az első kérdést még angol nyelven intézte hozzánk, míg a második kérdést már magyarul tette fel a program!)
Kép
nos, ezt a gecko csomagot viszont én lazán feltelepítettem, mert ez szinte mindíg kelleni fog, és a működő netről pillanat alatt lehúzta, és feltette a gecko telepítő csomagot a wine config, majd ezután pár pillanat múlva feldobott egy ablakot, amiben megkapjuk a wine már jól ismert, és megszokott beállító ablakát.
Kép
A beállító ablakon belül a felső füleken lépkedve először is nézzük meg a wine logóját, hogy ellenőrizni tudjuk valóban a kiszemelt wine verzió települt fel nekünk.
Kép
Ezek után a füleken váltsunk át Hang fülre,
Kép
és ott katintsunk rá a Teszt hang kockára, ekkor egy rövid hang szignált fogunk hallani, ha rendben megvan a hang, akkor itt jobbra alul kattintsunk rá az Alkalmaz gombra is, majd ezután váltsunk át a felső füleken a Meghajtók fülre, és elvileg ezt fogjuk látni.
Kép
Nos, itt lesz egy kis tennivaló, kattintsunk rá az Automata felismerés gombra, és ezt kell látnunk ezek után,
Kép
ha a képen látható módon a program rendben felismeri a root és a gyökér meghajtót, akkor végeztünk is az alap beállítással, bezárhatjuk a wine-config ablakot, és nekiállhatunk a wine-s programjaink feltelepítésének.

Én ezt a telepítést egyben letudtam oly módon, hogy a már bevált precise puppy-n lévő Wine-ből áthoztam azokat a windows-os programokat, amiket itt is használni kívántam, természetesen a Dpup főmenüjébe való bekerüléshez szükséges desktop filéket és ikonokat a megfelelő helyre be kellett másolnom, és ennyi, ezután a desktop ikonokat az asztalra is kihúzva már innen is elindíthatóak lettek a megszokott windowsos programjaim.
Ezen fórumos beírás közben a háttérben szólt a zene, amit a RadioSure program szolgáltat azóta is, rendületlenül. Időközben ráadásul a netről bővült is a program adatbázisa! A feltelepített és nálam működő programok képei
Kép
Kép
Kép
Kép
A Aeromap PC programot pedig újra regisztráltam a neten keresztül, sikeresen, sajnos ehhez a programhoz most még nem jött újabb frissítés, de a régi is jól használható azért, Szóval én így oldottam meg a Dpup Stretch wine telepítést.

willy36
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2017.05.16. 17:43

Re: Dpup Stretch

Hozzászólás Szerző: willy36 » 2017.12.03. 17:09

NTamás köszönöm a munkádat, mostmár nálam is rendben fent van a wine.

Azami-nak a problémájára írom, ahol azt írja, a VLC Player nem ment fel a S-kami féle verzióra, hogy ha a puppy package manager-ben a vlc-nox_2.2.6-1-et választja, szó nélkül feltelepült nálam, és működik. Nekem is a S-kami féle verzió van fent.

Firefox Quantumnál is volt gond a telepítéssel, ott tar.gz2 file-ból kitömörítve működik, Puppy Package Manager-ből készített sima telepítés után nem indult el.

https://ftp.mozilla.org/pub/firefox/rel ... x-i686/hu/

Remélem, jó helyre írtam, ha véletlen nem felelne meg, légyszíves szólj, törlöm vagy áthelyezem másik helyre a reagálásom, nem szeretném összekoszolni a munkád.

NTamas
Hozzászólások: 1163
Csatlakozott: 2014.06.19. 12:36

Re: Dpup Stretch

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2017.12.03. 17:41

Örülök, hogy nálad is sikeresen lezajlott a wine telepítése!

azami
Hozzászólások: 864
Csatlakozott: 2014.06.20. 19:25

Re: Dpup Stretch

Hozzászólás Szerző: azami » 2017.12.03. 17:58

willy36 írta:
2017.12.03. 17:09
NTamás köszönöm a munkádat, mostmár nálam is rendben fent van a wine.

Azami-nak a problémájára írom, ahol azt írja, a VLC Player nem ment fel a S-kami féle verzióra, hogy ha a puppy package manager-ben a vlc-nox_2.2.6-1-et választja, szó nélkül feltelepült nálam, és működik. Nekem is a S-kami féle verzió van fent.
Az egyiken sem kép sem hang a másikon a Vlc jó, a Chromium beállítások menü nem látható vagyis nem tudok bejelentkezni sem többek közt :?

Válasz küldése

Vissza: “Egyéb OS”