Pale Moon

Böngészők, üzenetküldők, levelezők, stb...
kros54
Hozzászólások: 345
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

Re: Pale Moon

Hozzászólás Szerző: kros54 » 2018.06.14. 14:51

Akkor ez a szótár még ennél is frissebb?
És használható is?
https://sourceforge.net/projects/magyar ... spell/1.7/
magyarispell-1.7.tar.gz (1.1 MB)

NTamas
Hozzászólások: 1450
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Pale Moon

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2018.06.14. 15:51

Az előbb fentebb már említésre került Firefox helyesírási kiegészítő a Firefox letöltési oldaláról elvileg-gyakorlatilag csak a Firefox-hoz tölthető le, Palemoon-ból indítva az oldalt, ahhoz nem ajánl fel a Mozilla oldala letöltést lásd itt: (annak ellenére, hogy maga a kiegészítő használható a Palemoon alatt is!)
https://addons.mozilla.org/en-US/firefo ... ictionary/
A linkelt oldalon jól látható a kiegészítés dátuma, ami egy 2015-ös dátum.
Mivel ez a kiegészítés innen a linkelt Firefox oldaláról közvetlenül nem szerezhető be a Palemoon-hoz, ezért kellett a fentebb leírt kis trükköt végrehajtani a kérdéses fájl beszerzésére, és letöltésére erről a weboldalról a már említett módon.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefo ... /versions/
Az így kerülő úton beszerezhető fájl, a hungarian_dictionary-1.6.1.1.1-typefix-fn+sm+tb+fx.xpi egy 714.8 KiB (717K) méretű fájl, a feltelepített szótárfájlok mérete meg így alakult a Palemoon böngészőbe való telepítés után.
Kép

Nálam rendben működik, és jól használható az így beszerzett helyesírás ellenőrző szótár. A hibásan beírt, a képen látható hibás -ellenőrzó- szóra azonnal piros aláhúzással reagál, és felajánlja a megfelelő, helyes szót. (igaz, ezt neked kell kiválasztani a szó kijelölése utáni jobb egérgombra feljövő menüből) De így is nagy segítség, a helyes szókincse természetesen bővíthető hozzáadással.
Kép
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2018.06.14. 16:41-kor.

ticoo1
Hozzászólások: 189
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Re: Pale Moon

Hozzászólás Szerző: ticoo1 » 2018.06.14. 16:22

Köszi NTamas :D , hálás vagyok érte!

kros54
Hozzászólások: 345
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

Re: Pale Moon

Hozzászólás Szerző: kros54 » 2018.06.15. 08:15

Na, a Pale Moon telepítésére sikerült egy abszolút más utat találnom.
Nyilván lesznek, akik majd a hajukat tépik, meg szörnyülködnek, én viszont örülök, mert saját rendszerem végre friss lett.
1. Tanácsot kértem @Kulusz fórumkartárstól, aki be is linkelte azt a videót, hogy mikért telepít forrásból. Hát, ahogyan azt végignéztem, meg amit közben másutt is olvasgattam, abból az jött le, hogy a valami.tar.gz állomány ebben az esetben simán ki lesz bontva egy könyvtárba. Azután ezt a könyvtárat oda rakom, ahová akarom, s nyilván van benne valahol egy indítófájl, amit azért célszerű lesz megtalálni...
2. Mivel nap közben hivatali környezetben legfeljebb annyit tudok tenni, hogy letöltöm előre a telepítési fájlt, így is tettem. le is jött, ez a 27.9.3 verzió, 32 bites, ami jelenleg a legfrissebb.
3. Utána azon gondolkodtam el, hogy ez a targéza-kibontás tulajdonképpen egy portable könyvtárat hoz létre (erről is volt szó, vagy itt, vagy a discord-csatornán) viszont szerintem ebben az esetben tök mindegy, hogy mivel fogom kibontani, és milyen környezetben. Mit veszíthetek alapon a win alatt a 7zip-pel ki is csomagoltam, azért ez így 102 MB, ami még mindig jóval kisebb, mint mondjuk egy Chrome...
3. Beizzítottam (már késő este a szörnyeteget, azaz a Latitude D30-at, a pendrive-on megkerestem a rendszer Firefox könyvtárát, s abból a benne lévő szótárfájlt eleve bemásoltam ebbe (ezek az .aff fájlok, tegnapi fórumok hozadékai) Ezt annál is inkább megtettem, mert az @NTamas által adott linkek nekem nem működnek,azokat gondolom csak FF alól lehet elérni. Mindegy is, mert a lényeg, hogy ezek belementek a palemoon/dictionaries könyvtárba, hu.aff, hu.dic az En-us-cuccok mellé.
4. Ha a könyvtár hordozható, akkor azt akár a csatolt usb-ről is lehet indítani, de ugye próba-cseresznye, természetesen el is indult, itt van egy szépséghiba, amit majd ide is teszek, hogyan oldható meg. Egy kicsit vacakoltam a beállításokkal, letöltöttem a local-switchert majd a hu.xpi-t, imstall, stb. És - még mindig a pendrive-ról - szépen, magyarul, szótárral ment a Pale Moon.
5. Az usr/share/applications mappából előkerestem a firefox.desktop fájlt, és elmentettem palemoon.desktop néven, persze átszerkesztve, lásd alább.
6. Mivel bárhová lehet tenni, az opt könyvtárat választottam (ha van jobb javaslat, várom) és az elérési útvonalat betettem a desktop-fájlba. Az ikonfájlt szintén beletettem, /opt/palemoon/browser/icons/mozicon128.png
7. És minden működik.
capture21941.png
capture21941.png (124.32 KiB) Megtekintve 332 alkalommal
Köszönöm a sok segíséget - így megint arra jutottam, maradok a saját precise-rendszeremnél...
És a végére a hiba, ez azonban nem a Palemoonból jött, korábbról van.
Indításnál a következő felbukkanó ablak fogad:
capture24769.png
capture24769.png (35.37 KiB) Megtekintve 330 alkalommal
Configuration server couldn't be contacted: D-BUS error: Message did not receive a reply (timeout by message bus)
Csatolmányok
capture24769.png
capture24769.png (35.37 KiB) Megtekintve 331 alkalommal

NTamas
Hozzászólások: 1450
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Pale Moon

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2018.06.15. 11:40

Kedves kros54!
Amit Te most leírtál, telepítési módot, azt már régen alkalmazzuk, legalább is én régóta hasomlóképp telepítek a gyári csomagból, azzal a különbséggel, hogy a Palemoon első telepítését nem így végzem el linux alatt, hanem a gyári linuxos telepítővel!
http://linux.palemoon.org/download/installer/
A jelenlegi, mostani 27-es sorozathoz használható linuxos telepítőfájl neve: pminstaller-0.2.4.tar.bz2
Ezt a filét kibontva a /root-ba egy célszerűen elnevezett -pminstaller-0.2.4- alkönyvtárba, majd az egyetlen futtatható fájlt -pminstaller.sh- elindítva egy linuxos telepítő ablakot fogsz kapni, ami bármelyik linux alatt, így pl. a Precise 571 puppy alatt is működik!
Tehát az első Palemoon telepítést ezzel célszerű végrehajtani, ez a file a működéséhez internetet igényel, ugyanis lehozza neked a legfrissebb verziót (sajnos, csak az angol verziót!) a netről, majd kibontja, és a megfelelő helyre fel is telepíti. (gyakorlatilag neked felesleges is előtte a netről kézzel leszedni az éppen aktuális targéza csomagot, a linuxos telepítő, a pminstaller.sh file ezt simán megoldja neked) Létrehozza az indításhoz szükséges desktop filét is, és így a Palemoon már a puppy menüjéből is elindítható lesz.
Az így, a linuxos telepítővel létrehozott palemoon.desktop fájl tartalma:
----------------------------------------
[Desktop Entry]
Version=1.0
Name=Pale Moon Web Browser
Comment=Browse the World Wide Web
Keywords=Internet;WWW;Browser;Web;Explorer
Exec=palemoon
Terminal=false
X-MultipleArgs=false
Type=Application
Icon=/opt/palemoon/browser/icons/mozicon128.png
Categories=Network;WebBrowser;Internet;
MimeType=text/html;text/xml;application/xhtml+xml;application/xml;application/rss+xml;application/rdf+xml;image/gif;image/jpeg;image/png;x-scheme-handler/http;x-scheme-handler/https;x-scheme-handler/ftp;x-scheme-handler/chrome;video/webm;application/x-xpinstall;
StartupNotify=true
Actions=NewWindow;NewPrivateWindow;

[Desktop Action NewWindow]
Name=Open a New Window
Exec=palemoon -new-window
OnlyShowIn=Unity;

[Desktop Action NewPrivateWindow]
Name=Open a New Private Window
Exec=palemoon -private-window
OnlyShowIn=Unity;

---------------------------------------
Az első indításkor létre kell, hogy jöjjön a Palemoon profilkönyvtára, ami gyárilag a /root-ban lesz létrehozva, a /root/.moonchild productions könyvtárnévvel! Ebben könyvtárban lesz egy másik, egy Palemoon nevű alkönyvtár is, majd ebben egy harmadik, egy számsorozatból és az azt kiegészítő-default névvel ellátott (véletlenszerűen generált, mindeninél más-más szám+default nevű) alkönyvtár is készül, valamint mellé kerül még egy profile.ini fájl is. Gyakorlatilag ez a Palemoon webböngésző profilkönyvtára. Ebbe a profilkönyvtárba kerül bele minden kiegészítés, amit a Palemoon-ba feltelepítesz, így a már tegnap megemlített hungarian_dictionary-1.6.1.1.1-typefix-fn+sm+tb+fx.xpi file által feltelepített hu.aff, és a hu.dic fájlok is ide, a profilkönyvtárba fognak kerülni.(a számos+default nevű profilkönyvtárba, az extensios alkönyvtárba)
Nagyon valószínű, hogy nálad a hibajelzés ennek a profilkönyvtárnak a nem létrejöttére, vagy inkább annak hibás, esetleg nem elérhető voltára utalhat. Pont emiatt célszerű a Palemoon böngésző első telepítését a már említett Linuxos telepítővel elvégezni, akkor ilyen hiba nem jön(het) elő, nálam legalább is ilyen még nem fordult elő.

A Palemoon böngésző magyarítását szerintem sokkal célszerűbb, ha csak a letölthető(a verziószámhoz passzoló) hu.xpi fájllal végezzük el, valamint a Palemoon weboldalán is leírt about:config bejegyzésben a general.useragent.locale beírására előjövő bejegyzésben az értéknél az "en-US" default értéket átjavítva a hu-HU értékre.(és a böngészőt újraindítva az már magyar lesz)
http://addons.palemoon.org/language-packs/
Én nem szeretem a locale switcher használatát, nálam vagy eleve csak angol nyelvű a bömngésző, vagy csak magyar nyelvű.
Persze ettől még Te nyugodtam használhatod a locale switcher-t, ha úgy tartja a kedved.

A linuxos telepítő még egy nagy előnye, hogy vele a verzió update is kényelmesen, annak a menüjéből elvégezhető, amúgy a modernebb puppy verziókban a már említett pminstaller.sh fájlt be szokták tenni az /usr/bin-be,vagy az /usr/sbin-be, és gyártanak hozzá egy külön desktop filét is, így a puppy menüjéből is indítható a linuxos telepítő-update .sh fájl.

Én ezt így oldottam meg, (palemoon-updater.desktop) hiszen nálam a Linuxos pminstaller.sh telepítő fájl a /root-ba lett telepítve, a már említett pminstaller-0.2.4 nevű alkönyvtárba.
------------------------------------------------
[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Name=Palemoon-updater
Icon=/usr/share/icons/mozicon128.png
Comment=Palemoon web browser-updater
Exec=/root/pminstaller-0.2.4/pminstaller.sh
Terminal=false
Type=Application
Categories=X-Internet-browser
GenericName=Palemoon web browser-updater
-----------------------------------------------

Mivel nem sikerült -legalább is ezt írtad- a linkelt weboldalról lementeni a magyar nyelvi szótárfilét, így készítettem egy csomagot, amiben ez, és még a legújabb palemoon verzióhoz való hu.xpi fájl, illetve a Linux-os installer is helyet kapott. Valamint benne van még egy pet csomag is, a targéza csomagok kibontására puppy alatt igen jól használható UExtract telepítő pet csomag, uextract-3.30.pet névvel.
Downloads: Palemoon-hoz.tar.gz

A Palemoon webböngésző függőségei:

GTK+ v2.24
GLibc v2.17
Pango
X.Org
libstdc++ 4.3

továbbá egy SSE2 multimédiás kiegészítést tudó processzor.

Megemlítendő még, hogy van egy olyan Palemoon verzió csomag is, ami csak a SSE multimédiás kiegészítést tudó régebbi procikhoz készült, erről ezen a weboldalon olvashatsz infót.
A legújabb Palemoon verzió a csak SSE-t tudó procikhoz innen tölthető le:
ftp://ftp.palemoon.org/SSE-Linux/

kros54
Hozzászólások: 345
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

Re: Pale Moon

Hozzászólás Szerző: kros54 » 2018.06.15. 13:35

Azért azt megjegyzem, hogy egy linux alatti újszülöttnek elég sok új akad...
A win alatt kibontott és pendrive-ról kipróbált, felszerszámozott, majd véglegesen is használatba vett programról jómagam nem sokat olvastam (egyszerűbben fogalmazva: semmit). Miután tökéletesen működik, most már inkább nem törölném, s nem próbálok más megoldást.
A root könyvtárban itt is létrejött a .moonchild productions mappa, azon belül minden más is.

A hibaüzenet szerintem másra utal, de az alighanem javíthatatlan. Ez a puplet egy 32 GB-os mini-pendrive-ra van telepítve, a gépnek igazi merevlemeze nincs. A megjelenő D-BUS.error inkább csatolási hibát, illetve problémát jelez, ami a föntiek miatt akár jogos is lehet.

Még egy adat. A napokban próbáltam @nocsak friss LX7-verzióját. Ezen Precise 5.7.1 (amelynek a kernele 3.9.11, míg az LX-ben 3.2.XX ketyerészik) nagyjából ugyanazokon az oldalakon (egy normál skamilinux.hu + egy youtube.com + híroldal valami) nagyjából ugyanannyi RAM-ot kért a htop szerint.
Igazából az is remekmű, szépen optimalizálva.

Viszont ezen a saját rendszeren
capture28661.png
capture28661.png (31.4 KiB) Megtekintve 294 alkalommal
ami egy kissé átalakított PR571Lite.iso (https://yadi.sk/d/WmJMuf_bF6fze) ami ugyan 4 éves, most viszont friss lett,
benne van a saját szokásaim alapján összerakott programválaszték, meg van csinálva a tálca, szóval ez annyira testre szabott, hogy minden másban ezt keresem, illetve ilyenre alakítanám, ami persze tervnek - gondolom - szép, csak éppen időm nincs hozzá.

Avatar
Asterix
Hozzászólások: 436
Csatlakozott: 2015.07.11. 08:55

Re: Pale Moon

Hozzászólás Szerző: Asterix » 2018.06.15. 14:06

Üdv!
Ez a "yadi.sk" oldal tiltott a munkahelyemen, majd este otthon letőltöm, addig maradjon már fent! ;)

kros54
Hozzászólások: 345
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

Re: Pale Moon

Hozzászólás Szerző: kros54 » 2018.06.15. 18:10

Ezen fórumnak van egy pár "társoldala".
Ez is az: http://puppylinuxhu.blogspot.com
Erről van a link.
S ez a blogspot-oldal a főlapról is elérhető, http://skamilinux.hu/puppy-linux-oldalak/, a Letöltések->Linkek útvonalon is.
Erről jut eszembe, hogy szívesen kibővítem, az elérhető újabb pupletekkel.
@Csipesz, @Nocsak @ticoo1 (+aki még gyárt...) - a Ti pupleteitek is odamehetnének, ha priviben adtok egy listát.

Avatar
Asterix
Hozzászólások: 436
Csatlakozott: 2015.07.11. 08:55

Re: Pale Moon

Hozzászólás Szerző: Asterix » 2018.06.15. 20:28

Üdv!
Csalódtam, azt hittem ezen megjegyzés miatt "Viszont ezen a saját rendszeren" + " szóval ez annyira testre szabott, hogy minden másban ezt keresem" ,hogy a "hipi-szupi" 571 rendszeredet osztod meg! :(
Mondjuk, teljes titoktartás mellett szívesen kipróbálnám! Bocs, ha tolakodó lennék! :D

NTamas
Hozzászólások: 1450
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Pale Moon új v28-as verzió.

Hozzászólás Szerző: NTamas » Ma, 21:28

Kép
Download Pale Moon for Linux
Latest release: 28.0.0
http://linux.palemoon.org/download/mainline/

A Murga fórumon megjelent poszt szerint az új, 28-as verzió másfajta profil formát használ, mint a 27-es verziók, ezért, ha netán vissza akarnánk térni a megszokott v27-es verziónkra, a v28 telepítése előtt nagyon ajánlott a régi, 27.xxx-es verziónak a profilkönyvtárát -".moonchild productions" - lementeni magunknak!

Az új verzió.
Kép

A profilkönyvtár szerkezeti kialakítása majdnem megegyezik a régi verzióval, ám az új profilkönyvtár kevesebb alkotó elemet tartalmaz, így jogos a Murga fórumon elhangzott figyelmeztetés, és ajánlott a teljesen tiszta telepítés.

A program weboldaláról letölthető a magyar nyelvi kiegészítő fájl a 28-as verzióhoz, a magyar nyelvre való átállítás a már eddig is megszokott módon történik, ahogy ez amúgy a weboldalon le is van írva.

Kép

https://addons.palemoon.org/language-packs/
Kép

Ezt a kis ismertetőt is már a magyar nyelvre átállított új, 28-as verziójú Palemoon webböngészőből írom a fórumba.
Érzésre gyorsabbnak tűnik a 28-as verzió a 27-stől.

És még egy beállítási újítás.
Kép

Az eddig megszokott átmeneti webm támogatás itt már teljesnek mondható, és ezért egyel kevesebb lett a beikszelhető kis kocka is ezen funkcióhoz.
A youtube html5 teszt oldal itt ezen a tahrpup-6.0.5-ös verzión futtatva ezt mutatta,
Kép
noha a host oprendszer, as Tahrpup-6.0.5 képes h-264-es lejátszásra, ilyen rendszerben kódolt videók megjelenítésére.

A html5 youtube videónak is azonnal volt hangja, nem kellett a pulse audiós mókolás, megy rendesen az alsa-val is.
Kép

Válasz küldése

Vissza: “Internet”