Pale Moon

Böngészők, üzenetküldők, levelezők, stb...
NTamas
Hozzászólások: 1424
Csatlakozott: 2014.06.19. 12:36

Pale Moon

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2015.10.05. 22:21

A Pale Moon egy nyílt forráskódú böngésző, amelynek középpontjában a hatékonyság és a könnyű, biztonságos használat áll.
A Pale Moon kínálta böngészési élményt biztosítja a böngészőben teljesen beépült a saját, önállóan kifejlesztett forrás, amely a Firefox / Mozilla kódjára épül, és annak gondosan kiválasztott funkciói, és azoknak a megfelelő optimalizációja révén maximalizálja a böngésző sebességét.

A legfrissebb 32 bites palemoon verziók linkjei:
palemoon-25.7.2-i686.pet 05-Oct-2015 10:39 31M
palemoon-25.7.2-i686.sfs 05-Oct-2015 10:39 31M

Létezik hozzá külön letölthető nyelvi .xpi fájl is, ezt a Download részben találod meg a honlapon.

Létezik kimondottan Linux alá írt online módban működő telepítő is, ez a saját weboldaláról letölthető. Egy pminstaller.sh fájl, és egy readme.txt fájl a csomag tartalma, a pminstaller.sh fájlnak futtatási jogot adva, majd arra rákattintva kapunk egy ablakot, ahol kezdeményezhetjük az online módban történő telepítést, illetve, ha már van feltelepített Pale Moon webböngészőnk, annak az update-jét is. Célszerű verzióváltáskor a pminstaller.sh fájlt is újra letölteni, így mindig a legfrissebb Pale Moon verzióhoz fogunk tudni hozzájutni.

NTamas
Hozzászólások: 1424
Csatlakozott: 2014.06.19. 12:36

Re: Pale Moon 27.4.1

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2017.08.15. 20:14

Új Palemoon webböngésző verzió lett elérhető nemrég.
2017.Aug.03
Pale Moon 27.4.1


Elérhető a program hivatalos weboldalán egy palemoon-27.4.1.en-US.linux-i686.tar.bz2 csomagban is, de ekkor, ha ezt választjuk, akkor nekünk kell manuálisan telepíteni az új verziót.
Ha van már fenn a gépen egy régebbi Palemoon verzió, úgy könnyebb a dolgunk, az új verziót tartalmazó tar.bz2 csomagból kibontjuk annak tartalmát, és kézzel a megfelelő helyre bemásoljuk. Előtte természetesen a régi verzió fájljait töröljük. A profilunkat tartalmazó könyvtárat, ez alapesetben a /root-ban található .moonchild productions nevű könyvtárat jelenti, nos ezt a könyvtárat nem fogjuk törölni!(teljesen tiszta telepítés esetében ezt a beálításokat tartalmazó könyvtárat is célszerű törölni -de mi most egy frissítő tlepítés okán ezt a beállításokat tartalmazó könyvtárat megtartjuk!)

Aki nem akar manuális módon telepíteni/frissíteni, az használhatja a palemoon-hoz készített linuxos installer programot, ami gyakorlatilag a manuális telepítést végzi el automatikusan, úgy, hogy előtte megkeresi, és letölti nekünk a legfrissebb verziót tartalmató gyári csomagot, majd azt a megfelelő helyre feltelepíti. Ez a linuxos telepítő a saját weboldaláról letölthető.
(http://linux.palemoon.org/download/installer/)
Érdemes mindíg a legfrissebb instalert használni, így az update-kor biztosak lehetünk abban, hogy a legfrissebb Palemoon verziót szedi le nekünk a program.

Aki inkább a puppy linuxban megszokott pet csomagot szeretné hasznáni, annak tudom ajánlani a fent említett tar.bz2 csomagból általam elkészített pet telepítőt:
palemoon-27.4.1.en-US.linux-i686.pet
Size: 44.8 MB
Modified: 15.08.2017

Mivel ez egy angol nyelvű csomag, ezért szükséges hozzá egy magyar nyelvi fájlt(és egy magyar helyesírási szótárat is) tartalmazó pakk is, ez:
Hu language packs+hu_dict of the Palemoon browser (v27.4.1)
Size: 1.1 MB
Modified: 15.08.2017

A pet csomagot feltelepítjük, -én egy tahrpup-6.0.5-re és egy precise 571-es puppyra tettem fel- és a telepítés után az angol nyelvű programot a hu-langpakk-ban található palemoon-27hu.xpi file segítségével (Open File, -palemoon-27hu.xpi- és telepít) és a Palemoon about:config-jában már megismert (és itt leírt: http://addons.palemoon.org/language-packs/) módon állítjuk át magyar nyelvűre.
A hu language pakkból a másik filét -hungarian_dictionary-1.6.1.1.1-typefix-fn+sm+tb+fx.xpi- ezután szintén feltehetjük a helyesírás ellenőrzéséhez.
Az új webböngésző már alapból html5 lejátszót használ a youtube videók nézéséhez, maga a böngésző pl. tahrpup alatt ezeket támogatja, lásd a képet.
https://yadi.sk/i/Nl6BaCr73M3KT6
Precise puppy alatt már kevesebb a kék ablak, itt csak az első és az utolsó két lehetőség adott, támogatott, a két középső ablak piros kockával jelölt, lásd a képet.
https://yadi.sk/i/Cyh5o5g43M3QEo
Ez nem azt jelenti, hogy nem tudunk majd html5 (és webm)videót nézni, de a lehetőség kiaknázásához még pár dolgot meg kell tennünk a precise puppy esetében. Először is nyissuk meg a precise puppy csomagkezelőjét, lásd a képet.
https://yadi.sk/i/keeEimXN3M3TSP
Beírjuk az ablakba: libVPX és ha a két, a képen zöld nyíllal kijelölt állomány még nincs a gépünkön, akkor telepítsük fel azokat, ha már vannak ilyen fájljaink, akkor meg frissítsük azokat, hiszen valószínűleg nekün régebbi verziónk vannak ezekből a filékből. Ha megvagyunk, menjünk be a Palemoon beállításába, és keressük meg ezt az ablakot.
https://yadi.sk/i/6rIzS2wI3M3QhJ
Alapból a Videó részben az első három pont lesz kijelölve, a negyedik beállítás -az MSE engedélyezése a WebM videó-hoz- szürkén fog látszani. Ekkor, ilyen esetben ha megnyitunk egy youtube videót, ott csak a 360-as, esetleg 480-as videó felbontás fog a rendelkezésünkre állni. Ezt elkerülendő vegyük ki a pipát a második beállítási pont elöl, az Aszinkron MSE használata elől!(úgy, ahogy a képen is látszik!)
Ha ezt megtettük, akkor a negyedi beállítási pont -az MSE engedélyezése a WebM videó-hoz-kijelölhetővé válik, így azt most már ki tudjuk jelölni, ahogy a képen is látható.
Ekkor egy youtube videónál (már ha van ilyen több felbontású videó) elérhetők, lejátszhatók lesznek a magasabb felbontással készült videófájlok is, lásd a képet.
https://yadi.sk/i/rrKJvjGt3M3RbF
A Palemoon böngészővel ezután a precise puppy alatt is lejátszhatók lesznek a webm codeckes videók, lásd a képeket.
https://yadi.sk/i/eVfNuBrx3M3Rnz
https://yadi.sk/i/OJ_DEyl63M3Rpr
https://yadi.sk/i/yOsMVQfO3M3RrU

Még egy fontos apróság:
az új Palemoon verzióhoz bizonyos régebbi add-ons csomagok is használhatóak, a régi böngészőverzió frissítésekor a telepítés utáni első induláskor az új böngésző átnézi a profilban lévő kiegészítőket, (na, ezért nem töröltük ki a régi profil könyvtárat!) és a palemoonhoz megfelelőek kék jelzést kapnak, míg a nem az új verzióhoz készült add-ons fájlok narancsszínű pöttyöt kapnak, ami azt jelzi, hogy a kérdéses kiegészítők ún. kompatibilis módban fognak működni, lásd a képen.
https://yadi.sk/i/v6EGcQLx3M3USK
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2017.08.16. 11:57-kor.

NTamas
Hozzászólások: 1424
Csatlakozott: 2014.06.19. 12:36

Re: Pale Moon

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2017.08.16. 11:02

A már fentebb említett, a Precise puppy alatti webm átkapcsolós műveleteket a tahrpup-6.0.5 puppynál is végrehajthatjuk.
Itt is nézzük meg először a csomagkezelőt.
Kép
Láthatjuk hogy itt már a Precise puppyval ellentétben magasabb verziószámú libVPX érhető el, célszerű erre frissíteni.
Most nézzük meg, hogyan módosult a youtube-html5 ablak képe.
Kép
Jól látható, hogy most már minden támogatott, minden kék színű lett.
Ezután jöhet a Palemoon beállítási ablaka.
Kép
Itt vegyük ki a képen is látható Aszinkron MSE használata elől a pipát, majd engedélyezzük a legalsó sort, ahogy a képen is látható.
Nézzük meg a Palemoon about:config-ban, hogyan módosult az alap webm beállítás.(tahrpup alatt)
Kép
Látható, hogy az Aszinkron MSE használata sor kikapcsolása, és az alsó sor -az MSE engedélyezése WEBM videókhoz- engedélyezése milyen hatást okozott az about:config beállításban, a harmadik beálító sor is true-ra váltott át!
(Az alapértelmezett webm beállítás egyébként az első és a harmadik sor false értéke volt.)
Az első sorban lévő elemek értékét még nem mertem átváltani, mivel nem tudom hogy ebben az új Palemoon verzióban ez mit okozhat, így az az érték maradt a gyári false értéken.
Így is elérhetővé vált a webm codeckel a youtube videók magasabb felbontású fájljainak elérése.
Kép
Természetesen ehhez a magasabb felbontások használatához/megnézéséhez megfelelő videókártya és monitor szükséges, de a webm codeck-es lejátszás kisebb felbontású videónál is működik, lásd a képet.
Kép
Ha pedig a Palemoon-ban visszaváltunk az Aszinkron MSE használatra, akkor a legalsó WEBM-es sor újra ki fog szürkülni, és a h-264 mp4 codeck-el tudunk majd videókat lejátszani.
Kép
De ekkor számoljunk arra, hogy az egyébként rendelkezésre álló magasabb felbontásokból minden videófelbontást nem fogunk tudni elérni, lásd a képet.
Kép
Hogy ez miért van, csak találgatni tudok talán a webm codeck használat nem terheli le annyira a youtube-t, mint a h-264 mp4 codec, és a webm használattal egyenletesebb sávszél kihasználást lehet elérni, de ez csak talán, nem biztos állítás.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2017.10.11. 13:59-kor.

NTamas
Hozzászólások: 1424
Csatlakozott: 2014.06.19. 12:36

Re: Pale Moon

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2017.10.11. 12:13

Ja, igen, tegnap még a Palemoon-ból is kiadtak egy újabb verziófrissítést.

Kép

Célszerű a linuxos updater használata annak, akinek már eleve magyar nyelvű Palemoon böngésző volt a gépén, mert az updater így azonnal a magyar nyelvű csomagot hozza le, és frissíti fel nekünk. Az updatert magát nem kell frissíteni, amennyiben ebből mi már a 0.2.3-as verzióval rendelkezünk.

Kép

Ebben a frissített verzióban is alapértelmezett a html5 lejátszás, a beállítások a fentebb említetteknek megfelelően itt is élnek.

Kép
Kép

A html5- lejátszóhoz itt még szerencsére nem kell a Pulseaudiós marhaságokkal szenvednünk, anélkül is van rendes Alsa hangja a youtube videóknak. Az új verziójú böngészőt én a tahrpup-6.0.5 alatt próbáltam ki, és rendben működik nálam.

Kép

Közben az új Palemoon verziót nézegetve jöttem rá, -könnyű volt, mert figyelmeztetett rá a böngésző,-
hogy a flash playert is frissíteni kellene, mivel abból is újabb verziót adtak ki.

Update.
32 bites:
palemoon-27.6.1-i386.pet 22-Nov-2017 11:27 (45M) - a pet csomag tartalmazza az updatert is!-
http://ftp.cc.uoc.gr/mirrors/linux/pupp ... 1-i386.pet
64 bites:
palemoon-27.6.1-x86_64.pet 23-Nov-2017 13:23 (43M) - a pet csomag tartalmazza az updatert is!-
http://ftp.cc.uoc.gr/mirrors/linux/pupp ... x86_64.pet

NTamas
Hozzászólások: 1424
Csatlakozott: 2014.06.19. 12:36

Re: Pale Moon

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2018.01.16. 14:11

Tegnap óta újabb Palemoon verzió érhető el, a 27.7.0-as verzió.
A változások lista eléggé nagyméretű lett...
http://www.palemoon.org/releasenotes.shtml

A Linux-os verzió függőségei:
Egy SSE2-t tudó processzor
GTK+ v2.24
GLibc v2.17
Pango
X.Org
libstdc++ 4.3

Az előző, 27.6.2-es verzióhoz hasonlóan a főbb beállítások itt is ugyanazok,
Kép
és ezután a youtube html5 oldal szerint ezzel az új verzióval sem gond már a html5-ös videók megtekintése.
Kép
Kép

Ja, még most sem kell hozzá az Apulse-s trükközés, alapból megy normálisan Alsa hanggal a youtube videó.

NTamas
Hozzászólások: 1424
Csatlakozott: 2014.06.19. 12:36

Re: Pale Moon

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2018.01.18. 15:07

Egy biztonsági javítás miatt ma újabb verziót adtak ki: 27.7.1 néven.

Pale Moon: Release notes
27.7.1 (2018-01-18)
This is a minor emergency update to address website breakage and a theme issue.

Changes/fixes:

Added support for Array.prototype[@@unscopables].
Unfortunately, the addition of Javascript's ES6 Unscopables in 27.7.0 was incomplete, which caused a number of websites (e.g. Chase on-line banking, some Russian government sites) to display blank or not complete loading after updating to that version of the browser. This update should fix the problem by adding the missing part of the feature.
Fixed an issue with the default theme causing tab borders to be drawn too thick at higher settings for visual element scaling (125%/150%) in Windows.
------------------------------
Bocs, Google fordítás...
Ez egy kismértékű sürgősségi frissítés a weblaptörés és egy téma kérdésének kezelésére.

Változások / javítások:

Hozzáadta az Array.prototype támogatását [@@ unscopables].
Sajnálatos módon a Javascript ES6 Unscopables 27.7.0-ban történő hozzáadása hiányos volt, ami számos webhelyet (például Chase online banki tevékenységet, néhány orosz kormányzati webhelyet) okozott, hogy a böngésző ezen verziójának frissítése után üres vagy nem teljes betöltést jelenítsen meg. A frissítésnek javítania kell a problémát a szolgáltatás hiányzó részének hozzáadásával.
Az alapértelmezett témával kapcsolatos hiba javítása miatt a lapszegélyek túlságosan vastagabbak a Windows rendszerben a vizuális elemek méretezéséhez (125% / 150%).
----------------------------------------------------------

Ez a javított verziós csomag jelenleg csak windows-os zip csomagként tölthető le.

Download Pale Moon x86 - 27.7.1
http://www.palemoon.org/palemoon-win32.shtml
Download Pale Moon x64 - 27.7.1
http://www.palemoon.org/palemoon-win64.shtml

A Linux kiadások verziószáma még maradt a január 15.-i 27.7.0
http://linux.palemoon.org/download/mainline/
A linux installer is még a 27.7.0-as verziókat hozza le jelen beírás pillanatában!

NTamas
Hozzászólások: 1424
Csatlakozott: 2014.06.19. 12:36

Re: Pale Moon

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2018.03.29. 22:58

Pale Moon: Release notes
27.8.3 (2018-03-28)
This is a small update to address a pervasive crashing issue.

Changes/fixes:

Backed out some responsive layout code that caused intermittent but not uncommon crashes in the browser depending on window sizes and page content.

Downloads:
palemoon-27.8.3.en-US.linux-x86_64.tar.bz2 (direct download)
Size: 41.14 MB

palemoon-27.8.3.en-US.linux-i686.tar.bz2 (direct download)
Size: 41.92 MB

Language Packs

Avatar
KuLuSz
Hozzászólások: 379
Csatlakozott: 2014.06.17. 20:19

Re: Pale Moon

Hozzászólás Szerző: KuLuSz » 2018.03.30. 07:01

Nemtom ki hogy áll vele , de nekem hiányzik a WEBRTC (Real Time Chat) a palemoon-ból (27.8.1 32bit) , ami nem csoda mert írják is az oldalon hogy azért lett kiszedve mert biztonsági kockázatot jelent . Namost így a főoldalon a chat be sem töltődik ...

Kérdés vagy kérés : Nem tud valaki megoldást erre, hogy benne legyen mint a firefoxban ?

Én már nézelődtem,de nem sokmindent találtam . Egyébként a facebook-on sem lehet így telefonálni , emiatt. Gondolom nincs ez másképp skype és egyéb csevegő oldalaknál ...

Itt lehet tesztelni hogy mit tud a böngi RTC-ben.
-<(].K.u.L.u.S.z.[)>-
---------------------------------------
Általában megtalálható vagyok az Angol irc csevegőn vagy a Discordon KuLuSz néven.

Avatar
S-kami
Adminisztrátor
Hozzászólások: 833
Csatlakozott: 2014.04.16. 11:54
Kapcsolat:

Re: Pale Moon

Hozzászólás Szerző: S-kami » 2018.03.30. 11:06

Most ez van fenn.
Ezen megy a cset, de mindjárt megnézem az újabb 64 bites kiadást.
capture13518.png
capture13518.png (485.27 KiB) Megtekintve 308 alkalommal
Puppy linux ! Mert megérdemlem !
Kép

Avatar
S-kami
Adminisztrátor
Hozzászólások: 833
Csatlakozott: 2014.04.16. 11:54
Kapcsolat:

Re: Pale Moon

Hozzászólás Szerző: S-kami » 2018.03.30. 11:53

Sajnos, nekem csak ezzel sikerült...
Letöltöttem a legújabb Chrome 64 bitest Tahr64 alá...
chrome.jpg
chrome.jpg (150.17 KiB) Megtekintve 302 alkalommal
Puppy linux ! Mert megérdemlem !
Kép

Válasz küldése

Vissza: “Internet”