Alternatív szövegszerkesztő-parányok

Az irodai munkához elengedhetetlen szoftverek - Office, PDF olvasó, szerkesztő...
kros54
Adminisztrátor
Hozzászólások: 410
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

Alternatív szövegszerkesztő-parányok

Hozzászólás Szerző: kros54 »

Az elmúlt néhány napban pár pupletet kipróbáltam, másokat újra elővettem. Megint előjött a hármas szabály: adott gépre, adott feladatra kell megfelelő operációs rendszert választani.
Ám most nem ezekről írok, hanem arról, hogy néha jól jön, ha az adott gépen legalább alapszintű irodai munkát el tudunk végezni. Mint az kiderült, a Goffice-párost, azaz az Abiword-öt meg a Gnumeric-et nem igazán fejlesztik. viszont ennek ellenére elég jól kompatibilisek az MS office alkalmazások által gyártott fájlokkal.
Az alternatív office-k közül nagy kedvencem a Softmaker. Azok között is be van tárazva pendrive-ra is egy warez-verzió, mindössze 60 MB és mindent nyit, szerkeszt, ráadásul diavetítő-szerkesztő is van benne.
Legkevesebb 15 éve figyelem az Atlantis word processor fejlődését is. Ennek ráadásul portable verziója is van, tehát olyan Puppyban, amelyben van wine, simán használható, puszta bemásolással. Van egy további előnye, amit ide is írok, azaz gyárt epub-formátumot. Tehát az van, hogy rengeteg könyvet olvasok, méghozzá Kindle könyvolvasón. A könyveket hol itt, hol ott találom, khm, biztosan értitek, mire gondolok..., s a legkülönbözőbb formátumokban. Általában online konvertert használok, de az sem mindegy, miből indulok és mibe érkezek majd meg (cél fájlformátum a valami.mobi).
Ide jónéhányszor csak többszörös konvertálással lehet eljutni.Pl. egy valami.docx művet beolvas az Atlantis. Ez a program csinál belőle valami.epub fájlt. Na, ezt már simán viszi az online konverter - és pont ehhez kell az Atlantis...
Letöltés: http://www.softpedia.com/get/PORTABLE-S ... ssor.shtml
Egy másik szövegszerkesztő-parány az AbleWord. Ez sem linux alatti, tehát ehhez is egy wine-vel felszerelt példány kell és még telepíteni is szükséges.Végső mérete 13 MB körüli, s mindent tud, amit a nagyok, sőt, még pdf-szerkesztésre is jó. (Persze azért vannak határai...) ez freeware cucc, ajánlom mindenkinek, sajnos portable verziója még nincs. Letöltés: http://www.ableword.net/index.html
Nem tudom, hátrányuk-e, hogy angol nyelvűek, méretük miatt elférnek bárhol.

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Alternatív szövegszerkesztő-parányok

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Az Atlantis.zip csomag kibontva, a zip-ben lévő Atlantis nevű könyvtár a wine drive_c könyvtárba bemásolva, Atlantis.exe elindítva, működik!
Kép

Nem zavar az angol nyelv, a felső menüsor nemzetközi, érthető, a benne lévő pontok úgyszintén, az viszont kérdés még, hogy a program shareware lévén milyen korlátozásokkal bír, mennyire használható ki a program teljes tudása, ha erről írnál, megköszönném.

Kép
Kép

kros54
Adminisztrátor
Hozzászólások: 410
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

Re: Alternatív szövegszerkesztő-parányok

Hozzászólás Szerző: kros54 »

Az a helyzet, hogy én nem pont ezt a verziót töltöttem le, hanem egy másikat, ami alighanem warez, tehát annak nincs korlátozása, viszont ahhoz nem adok pontos linket, csak azt, hogy soft98 szerepel benne...
Évekkel ezelőtt viszont hosszabb ideig használtam a telepített verzót, regisztráció nélkül, és nem emlékszem olyan funkcóvesztésre, ami használhatatlanná tette volna, alapfunkciói nem sérültek.
Van fórumuk, lehet, oda be kéne nézni: https://www.atlantiswordprocessor.com/en/forum.htm

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Alternatív szövegszerkesztő-parányok

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Az Atlantis Word Processor szoftverről egy jó kis magyar nyelvű leírást, és gyakorlati útmutatót olvashatunk el itt, akit a program komolyabban érdekel, az mindenképp látogasson el a belinkelt weboldalra.
Ahogy kros54 is írta, a szoftver eredendően angol nyelvű Windowsos, és fizetős kategória,
Kép
de létezik belőle portable verzió, ez a legújabb csomag esetében egy usb-telepítést jelent.
Kép
A belinkelt 2015-ös ismertető weboldalon a cikk írója, Varga Csaba nagyon ajánlja a szoftver megvételét, az akkor is már 35 dolláros árért, (ami kb. akkor 10.ezer Ft-ba, ma már talán kicsivel többe kerülhet) szerinte megéri a vételt, mert sok munkát takaríthat meg vele az egyszeri olvasó, és hosszabb távon mindenképpen megéri. Már annak, aki az e-pub könyvek készítésére áll rá, aki csak néhány könyv erejéig venné igénybe a szoftver tudását, annak viszont bőven elég lesz a 30 napos kipróbálási periódus.
A programról, illetve annak régebbi verziójáról meg itt egy másik, 2010-es leírás, hasonlóan jó véleménnyel a programról.

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Alternatív szövegszerkesztő-parányok

Hozzászólás Szerző: NTamas »

kros54 írta: 2018.04.02. 20:00 Évekkel ezelőtt viszont hosszabb ideig használtam a telepített verzót, regisztráció nélkül, és nem emlékszem olyan funkcóvesztésre, ami használhatatlanná tette volna, alapfunkciói nem sérültek.
Köszi, ez azért biztató volt. :)
Kép
Az okosságnak hála a Wine alatt futtatva is szépen felfrissült a program a legfrissebb 2018-as v3.2.1.0 verzióra. És ebben a képen látható, felfrissített verzióban már benne van a honlapról letölthető, és általam feltelepített magyar spellchecker is.
(atlantis_spellcheck_hu.exe)
Kép
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2018.04.03. 09:26-kor.

kros54
Adminisztrátor
Hozzászólások: 410
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

Re: Alternatív szövegszerkesztő-parányok

Hozzászólás Szerző: kros54 »

Az Atlantist az epub-konvertálás miatt hoztam fel, ami azért, valljuk be, eléggé speciális igény.
Viszont nem árt, ha tudunk erről.
Egy évben kétszer-háromszor használom, akár azt is tehetném, hogy használat után törlöm, majd újrainstallálom, ha szükség van rá.

Az ebook-problémára a teljesség miatt hozzáteszem, hogy a LibreOffice is nagyon jó, mert a különféle oldalnagyságok beállításában nagyszerű lehetőségeket ad. Ez inkább akkor jön elő, ha bármiért is pdf-re van szükség. Ezt ugyanis - vagyis az oldalméretet -, kb. be kell lőni az adott könyvolvasó méretére.

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Alternatív szövegszerkesztő-parányok

Hozzászólás Szerző: NTamas »

... a LibreOffice is nagyon jó ...

Ebben teljesen egyetértünk, és amit én speciel nagyon szeretek benne az az, hogy van egy ún. startcenter oldala, ami induláskor bejön, (ha úgy indítjuk el) és abban lehet a szoftvert beállítani, illetve célzottan az egyes elemeket elindítani.
Ilyen startcenter oldala pl. a másik kedvencemnek, a SoftMaker Free Office-nek nincsen..... eddig, de most már van! :)

Kép

Igaz, hogy ez a kis, mini startcenter ablak nem olyan nagy, és sokat tudó, mint a Libre csomagban lévő, de a célnak azért ez is megfelel, hiszen ebből már választhatóan indíthatóak el a SzofMaker Free Office 2016 alkotó elemei. Az indító parancsikon a desktopra lett kihúzva, és arra kattintva kapjuk meg a startcenternek hívott indítás választó kisablakot.

Az ötlet a Murga fórum böngészése közben jött, már jó ideje figyelem ott a yad-tippek topikot, és az ott fejlesztgetett yadrádió programot, amit amúgy mellesleg a már ismert Dográdió program készítője jegyez. Ezen topicban tett egy bejegyzés Mike Walsh:
http://murga-linux.com/puppy/viewtopic. ... 493#987493
aminek a lényege, hogy Mike a yad-ban programozva készített egy jópofa programindító kisablakot a Free Office alkalmazások közvetlen elindításához. A kisablak így néz ki:
Kép
ez pedig az ablakot létrehozó kód:
Code:
------------
#!/bin/sh
#
#Selector for SoftMaker FreeOffice components: © Mike Walsh Apr 2018 - with thanks to Smokey01
#
yad --center --window-icon=/usr/local/lib/X11/pixmaps/office-2-icon.png --title="SoftMaker FreeOffice2016 StartCenter" --form --width=425 --text="SOFTMAKER FREEOFFICE2016 STARTCENTER

Please choose your desired office module:-" \
--image="/usr/local/lib/X11/pixmaps/office-2-icon.png" \
--field="TEXTMAKER (word processor)":fbtn "textmaker16free" \
--field="PLANMAKER (spreadsheet)":fbtn "planmaker16free" \
--field="PRESENTATIONS (slideshows, etc.)":fbtn "presentations16free" \
--no-buttons --close-on-unfocus
-----------------------------------------
Felhívnám a figyelmet a kód utolsó sorára, az ablak bezárását az ablakról levett fókusz végzi el, tehát a parancsfilével -amit a desktopra kiteszünk, és hozzárendelünk egy ikonképet- elindítjuk a startcenter ablakot, és ott rákattintva valamelyik indító gombra, a megnyíló alkalmazásra kerül át a fókusz, és emiatt a startcenter ablaka automatán bezáródik, jópofa megoldás.(*)

Elnézve a kódba beírt program indító neveket, Mike valószínűleg a Linuxos Free Office 2016 csomaghoz készítette ezt a kis alkalmazását, viszont én a nagy igyekezetemben a Windowsos Free Office 2016 verziót töltöttem le, és telepítettem fel a tahrpuppyban meglévő Wine-be. Emiatt kis problémám akadt a programkat indító exe fájlok befűzésével a stratcenter ablakba, ugyanis abban a sima exe fájlt indítva, illetve később a win+exe fájlt indítva nem működött a program. Sebaj, készítettem három kis parancsfájlt, amiket az /usr/local/bin-be téve, és azokra hívatkozva a startcenter ablakban már simán működött a Wine-s Free Office 2016 verzió indítása.

Az átalakított, wine-s programhoz (azokhoz az indító parancs fájlokhoz) igazított kód nálam most így néz ki:

Code:
------------
#!/bin/sh
#
#Selector for SoftMaker FreeOffice components: © Mike Walsh Apr 2018 - with thanks to Smokey01
#
yad --center --window-icon=/usr/local/lib/X11/pixmaps/office-2-icon.png --title="SoftMaker FreeOffice 2016 StartCenter" --form --width=425 --text="SOFTMAKER FREEOFFICE 2016 STARTCENTER

Please choose your desired office module:-" \
--image="/usr/local/lib/X11/pixmaps/office-2-icon.png" \
--field="TEXTMAKER (word processor)":fbtn "/usr/local/bin/textmaker" \
--field="PLANMAKER (spreadsheet)":fbtn "/usr/local/bin/planmaker" \
--field="PRESENTATIONS (slideshows, etc.)":fbtn "/usr/local/bin/presentations" \
--no-buttons --close-on-unfocus
-----------------------------------------
Az /usr/local/bin-be bemásolt három kis segéd parancsfájl(lok) tartalma meg ez lenne: -csak a textmaker fájl tartalmát írom be, a másik kettő ugyanezen elv alapján lett elkészítve-

Code:
---------------
#!/bin/bash
wine "/root/.wine/drive_c/Program Files/SoftMaker FreeOffice 2016/Textmaker.exe"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

A kis alkalmazás használatához a puppyban szükséges a yad program megléte, ezt a csomagkezelőből, illetve a netről pet csomagként is be tudjuk szerezni. (a használt pupynak megfelelő verziót, természetesen) Ez Precise 571-es puppy esetében a yad-0.35-ös verziót jelenti, míg az általam használt tahrpup-6.0.6 esetében ez már a yad-0.40-es verziót jelenti, ez utóbbit a tahr csomagkezelőjéből szereztem be én is.

Utóirat(*)
A Precise 571 Puppy-nál, az abban használható, és általam is használt yad-0.35-ös verziónál a --close-on-unfocus nem működik! - vagyis hiába került át a fókusz a megnyitott Office ablakra, a Startcenter ablaka itt (valószínűleg a yad verzió hiba miatt) nem fog eltűnni, hanem továbbra is megnyitva kinn marad a desktopon. Ez mondjuk nem egy katasztrófa, valószínűleg ez a funkció csak az újabb yad verziókban érhető el, a tahr puppynál alkalmazott yad-0.40-es verziónál ilyen hiba nem lépett fel!

Amúgy a Precise571 puppy-ban nálam a régebbi 2012-es Linuxos! Softmaker Free Office van feltelepítve, és ahhoz egy kicsit módosítani kellett a startcenter kódját, ami így néz ki a Precise 571 alatt.

Code:
-------------
#!/bin/sh
#
#Selector for SoftMaker FreeOffice components: © Mike Walsh Apr 2018 - with thanks to Smokey01
#
yad --center --window-icon=/usr/local/lib/X11/pixmaps/office-2-icon.png --title="SoftMaker FreeOffice 2012 StartCenter" --form --width=425 --text="SOFTMAKER FREEOFFICE 2012 STARTCENTER

Please choose your desired office module:-" \
--image="/usr/local/lib/X11/pixmaps/office-2-icon.png" \
--field="TEXTMAKER (word processor)":fbtn "/opt/freeoffice/textmaker" \
--field="PLANMAKER (spreadsheet)":fbtn "/opt/freeoffice/planmaker" \
--field="PRESENTATIONS (slideshows, etc.)":fbtn "/opt/freeoffice/presentations" \
--no-buttons --close-on-unfocus
----------------------------------------------------

Láthatóan nem nagy a változás, mindösszesen csak a Linuxos Softmaker 2012 programban lévő indítható bináris fájlok eléréseit -"/opt/freeoffice/textmaker"- kellett hozzáigazítani az adott Startcenter verzióban, illetve még átírni az Office 2012-re a verziószámot.
Kép

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Alternatív szövegszerkesztő-parányok

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Időközben a Murga fórumon fredx181 nicknevű barátunk megerősítette, hogy a yad programban a fentebb már emített --close-on-unfocus funkció csak a yad-0.37-es verziójától él, tehát az ezen verziószám alatti yad csomagokal ez a funkció, a fókusz áthelyezéssel kiváltott alkalmazás bezáratás a Precise-571 -nél még nem fog működni, mivel az ahhoz való legutolsó hivatalos yad frissítés a yad-0.35-ös verzió volt. Aki esetleg itt mégis szeretné ezt az új funkciót is használni a Precise-571 alatt, annak egy újabb yad csomagot kell fordítania magának a legújabb yad forrásból.

kros54
Adminisztrátor
Hozzászólások: 410
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

Re: Alternatív szövegszerkesztő-parányok

Hozzászólás Szerző: kros54 »

Ezeket a kódokat akár magyar nyelvű felirattá is át lehet alakítani, írni.

Kód: Egész kijelölése

text="SOFTMAKER FREEOFFICE 2012 STARTCENTER
[Please choose your desired office module:-" \
--image="/usr/local/lib/X11/pixmaps/office-2-icon.png" \
--field="TEXTMAKER (word processor)":fbtn "/opt/freeoffice/textmaker" \
--field="PLANMAKER (spreadsheet)":fbtn "/opt/freeoffice/planmaker" \
--field="PRESENTATIONS (slideshows, etc.)":fbtn "/opt/freeoffice/presentations" \
--no-buttons --close-on-unfocus	

Pl. az első sorban a STARTCENTER helyett indító
Please choose your desired office module helyett Válaszd a kívánt modult
(word processor) helyett szövegszerkesztő, vagy akár szövegek
(spreadsheet) helyett táblázatkezelő vagy akár táblázatok
(slideshows, etc.) helyett diák vagy diaszerkesztő
Akár el is hagyni ezeket a magyarázatokat, de egyébként ez tényleg ízlés és megszokás kérdése.
Az említett yad helyett ugyanezt meg lehet csinálni pl. úgy is, hogy egy meglévő GUI-t szerkeszt át a felhasználó,
pl. az említett pupletben a Leállítás-ra alkalmazottat. Ezek úgyszintén ízlés, megszokás szerinti átalakítások, változtatások.

Avatar
KuLuSz
Adminisztrátor
Hozzászólások: 606
Csatlakozott: 2014.06.17. 21:19

Re: Alternatív szövegszerkesztő-parányok

Hozzászólás Szerző: KuLuSz »

Én csak azt nem értem hogy mért erőltetik ezt a yad gui-t , amikor szimpla shell guival is meg lehetne oldani ... :)
-<(].K.u.L.u.S.z.[)>-
-----------------------------------------------
Elérhetőségeim: Angol irc csevegő, (reg mentes) Discord, YouTube

Válasz küldése

Vissza: “Irodai szoftverek”