Firefox

Böngészők, üzenetküldők, levelezők, stb...
NTamas
Hozzászólások: 1868
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Firefox

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Update: 2017.10.06.

Ma, 2017.10.06.-án kiadták a Firefox-57.0b6-Quantum verziót, az ebből készült pet csomag linkje fentebb található meg.

Mivel a gépemen lévő puppy verziókban szinte mindegyikben van már valamilyen Firefox verzió telepítve, így az egyedüli puppy verzió, amiben még nincsen telepítve FF böngésző, nos az a csipesz féle MiniPuppy volt, ez ugye 571-es puppy, de valamivel régebbi kernellel, és jó sok alkalmazás+függőségeik ki lett ebből a Mini verzióból csipesz által pusztítva! (lévén, egy Mini verzióról van itt szó)
Nos, én a Mini puppy megjelenítése után ezt a verziót kissé a magam szájíze szerint felturbóztam, visszatettem bele, illetve még + olyan alkalmazásokat és azok függőségeit is belepakoltam, ami nekem hiányzottak, erről annó írtam is.
Szóval a legújabb FF-57-Quantum bétának ez a Mini puppy lett kiszemelve, és az elkészült pet csomagomat erre szabadítottam rá.

Kép
Kép
Kép

Persze előtte a még ebből a Mini puppyból is hiányzó gtk3-as verzióhoz való fájlokat a csomagkezelőjéből sikeresen feltelepítettem majd ezután jött a Firefox-beta telepítése, ami gond nélkül megtörtént. Az első indítás után az új beta verziós böngésző rendben elindult, lehetett belakni, beállítani. Sajnos, mint feljebb már írtam, ez a béta verzió is kinyírja a régi, megszokott, és nem FF-57 kompatibilis add-onokat kiegészítőket, ahogy a Mozilla ezt már jelezte is. Pár jól bevált kiegészítő így ment a levesbe, de hát ez van, tudtunk róla. Viszont a feltelepített, és beállított Firefox béta böngészőt bezárva és a beachbit takarítót elindítva, megint ért meglepetés, mutatom.

Kép

A takarító programban annak első indulása után pár, még a régi Gecko motorhoz tartozó dolgok -hogy mik voltak ezek, nem tudom- is törlésre kerültek, majd a bleachbit másodszori futtatása után már a bétánál megszokott kép fogadott

Kép

Szóval az a már fentebb is említett bleachbit piros hibajelzés ebben az újabb béta verzióban is jelen van, illetve ezen újabb FF-verziót feltelepítve, és a bleachbit-et futtatva még mindíg elő jön a hibajelzés, pedig full tiszta telepítés volt, és a Firefox által létrehozott profilt tartalmazó alkönyvtárban most is ott van a kérdéses fájl, amire a hibaüzi vonatozik.
Természetesen ehhez is kell a Pulseaudió, ha hangot is akarunk hallani a webböngészőből, de itt már nekem nem a már említett, pulseaudio-4.0-tahr606-i386.pet csomag lett a jó megoldás, hanem egy másik pulse-s csomag, ez: pulseaudio-2.1-wheezy.pet
Ezt a másik pulse petcsomagot feltéve, és a desktopra kitett pulseaudio --start és pulseaudio --kill parancsfájlokkal elindítva, illetve leállítva a Pulse-daemon-t már simán lett hangja az új beta webböngészőnek ezen precise puppy verzió alatt.

A pulseaudio problémára jelen esetben a megfelelő megoldást ez a murga-n megjelent OscarTalks által írt mondat adta meg.
http://www.murga-linux.com/puppy/viewto ... 919#959919

Others have provided links to pulseaudio packages. I have some version 2.1 pets that might work in older Puppies. Firefox 54.0.1 with pulseaudio 2.1 worked for me in Wheezy but pulseaudio is a daemon so you have to make provisions to start it with "pulseaudio --start".
http://smokey01.com/OscarTalks/pulseaud ... wheezy.pet

Mások linkeket adtak a pulseaudio csomagokhoz. Vannak 2.1-es verziójú háziállatok, amelyek régebbi kiskutyákban működhetnek. A Firefox 54.0.1 a pulseaudio 2.1-vel dolgozott Wheezy-ben, de a pulseaudio egy démon, ezért rendelkezéseket kell hoznia a "pulseaudio - start" elindításával.
http://smokey01.com/OscarTalks/pulseaud ... wheezy.pet
(Google-ferdítés, de azért a lényeget jól ki lehet belőle hámozni)

Amúgy az eddigi próbák ezen a precise-571-es Mini puppyn futtatott új béta verzióval meglepően jó eredményt mutattak, az új webböngésző egyetlen egyszer omlott csak össze, azt is természetesen egy youtube weboldalon adta elő, és a böngészőt újraindítva már azon az oldalon sem omlott már utána össze, ezt én haladásnak tudom be. Eddig nálam ezen a Mini puppyn futtatva egészen gyorsan adja be az oldalakat, és egyenlőre még stabilan, és gyorsan lehet vele böngészni, a belinkelt pulseaudio-2.1-wheezy.pet csomagot használva, és semmi más pulse-s csomagot nem feltelepítve még a hangot is simán és egszerűen elő lehetett varázsolni szóval nekem ez a béta6-os verzió, úgy tűnik hogy jobb lett, mint az eddigi kiadott beta-verziók.

NTamas
Hozzászólások: 1868
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Firefox

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Tegnap, október 09.-én kiadtak a FF-ESR vonalból egy javított, 52.4.1-es verziót.
Kép

Ma, 2017.10.10.-én 01:45-kor kiadták a Firefox-57.0b7-Quantum verziót.
Kép

Avatar
nocsak
Hozzászólások: 408
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01
Kapcsolat:

Re: Firefox

Hozzászólás Szerző: nocsak »

Namost, lehet UFÓk költöztek nálam a rendszerbe, de a Pfinddal sem jutok előbbre a következő ügyben:

Firefox-57.0b7-Quantum verziójából is készítettem egy natúr sfs-t, az /usr/lib/fiefox helyre, de azzal is dettó ugyanaz a tapasztalat. Mindkét esetben felkínál vagy anélkül kapásból frissítéssel indul a firefox. Lefut a frissítés és kigyomlálva az előbb említett könyvtárat eltűnik a rendszerből a böngésző. Jegyzem meg, Live módban tesztelve ugyanez történik. Csatolom a natúr sfs-t, ami hozzáfűzi a rendszerhez a benne található /usr/lib/firefox könyvtárat és ~50MB-os tartalmát, majd megnyitom a böngészőt, ekkor betölt, gyorsan átmásoltam a mentésfájlból a .mozilla könyvtárat a root-ba, hogy legalább az első indulást követően ki tudjam exportálni a könyvjelzőimet. Megtettem, menü >Súgó>Névjegy>Frisítés. Eztuán még elidnul, de ugyanide navigálva még kér frissítést, ekkor egy nagyobb állomány letöltése után elindul a frissítés újbóli folyamata, majd kapok egy sikertelen újraindulást, pontosabban újra sem indulást, majd belenavigálok ROX-szal az elérési útvonalba és gyakorlatilag pár mappát és fájlt leszámítva üres könyvtárat kapok. Másnál mi a tapasztalat?

---

Megoldva! Időközben új kiadás jelent meg, egyelőre ezzel megy tovább minden.

Avatar
KuLuSz
Adminisztrátor
Hozzászólások: 606
Csatlakozott: 2014.06.17. 21:19

Re: Firefox

Hozzászólás Szerző: KuLuSz »

No nem tudom hogy van-e már ilyen videó, de az angol irc-n 1 olasz emberkének segítek ezzel a videóval telepíteni 1 firefox-ot tar.bz2 csomagból . Ezt bármelyik verziónál alkalmazhatjuk. Nyilván az újabb böngészőknél előfordulhatnak függőség hiányosságok , abban az esetben nem ilyen egyszerű a történet, De a videó végén látható hogy terminálból is indítom, tehát ott kibukik ha hiba van ...
És a videó : Firefox install to puppy
"Néma" videó , néhol beirok pár angol szót hogy értse hogy mi zajlik (ne lepődjünk meg) :lol:
-<(].K.u.L.u.S.z.[)>-
-----------------------------------------------
Elérhetőségeim: Angol irc csevegő, (reg mentes) Discord, YouTube

NTamas
Hozzászólások: 1868
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Firefox

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Pár sorral feljebb már belinkeltem egy Firefox esr verziót, azóta újabb verzió látott ebből napvilágot.
Ez év(2018) január 23.-án frissült fel az esr vonal egy újabb verzióra, ebből a letölthető magyar nyelvű esr csomagból készítettem egy pet telepítőcsomagot, akit érdekel, innen töltheti:
firefox-52.6.0esr-Hu.pet
Size: 58.3 MB
Modified: 15.02.2018 16:59

A csomag a tőlem már megszokott módon az /opt-ba telepíti fel a FF esr webböngészőjét.

Kép

NTamas
Hozzászólások: 1868
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Firefox

Hozzászólás Szerző: NTamas »

A Firefox-esr sorozatból március 16.-án kijött az 52.7.2esr-linux-i686-hu verzió.
Akinek már fenn van a fenti, belinkelt firefox-52.6.0esr-Hu.pet csomag, az esetleg megpróbálhatja azt a böngészőből a névjegyre kattintva lefrissíteni, elvileg működik a dolog, de van, amikor mégsem, lásd pl. most nálam, megtalálja, és leszedi a 11 Megás kis frissítőt, de valamiért most nem képes a meglévő FF-telepítésre ráfrissíteni, ezért inkább a teljes csomagletöltést és a kézi frissítést(az előző FF-verzió könyvtárának kitörlése után!) ajánlja fel, mint lehetőséget.

Kép
Kép
Kép
Kép

Ok, akkor lássunk neki a kézi frissítésnek.

A friss, magyar nyelvű Firefox-esr csomag letölthető a cég ftp oldaláról -https://ftp.mozilla.org/pub/firefox/rel ... -i686/hu/- és a normál webes -https://www.mozilla.org/en-US/firefox/o ... ions/all/- FF-esr csomagletöltő oldalról is.

A File neve: firefox-52.7.2esr.tar.bz2 56M 16-Mar-2018 07:25

Ne feledjük el, ehhez a friss FF verzióhoz(akárcsak a régebbi, ff-52.6.0esr-hez) is kell már a gtk-3 csomag megléte, illetve valamilyen pulseaudiós megoldás is, legyen az akár egy emulátoros, akár a teljes Pulse audió csomag telepítés.
(vagy a neten olvasható, egyéb -http://www.murga-linux.com/puppy/viewto ... ?t=109902- megoldás)

Külön pet csomagot ebből nem láttam értelmét készíteni, hiszen, ha valaki netán feltette a fenti, belinkelt firefox-52.6.0esr-Hu.pet csomagot, az könnyen frissítheti kézzel azt az újabb verzióra. Letölti a friss firefox-52.7.2esr.tar.bz2 csomagot, kibontja, és a benne lévő firefox könyvtárat kompletten bemásolja az előző pet csomag által az /opt-ban létrehozott firefox könyvtár helyére.(amit ilyenkor, a frissítéskor ugye előtte már kitörlünk)
Így lesz egy friss FF-esr verziónk, és hozzá megmarad (mert azt ugye nem töröljük ki!) az előző verzió profilja, amit az új verzióval is simán használni tudunk.

Kép

NTamas
Hozzászólások: 1868
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Firefox

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Bár már május 9.-én kiadták a friss esr verziókat, de aki még nem tette volna meg, annak érdemes frissíteni a Firefox-esr böngészőjét a legfrisebb, 52.8.0-as és a már elérhető 60-as esr verzióra. Az új 52.8-as verzióban történt javításokról itt írnak bővebben:
https://www.mozilla.org/en-US/security/ ... sa2018-12/

Önálló csomagként innen tölthetőek le:
https://www.mozilla.org/en-US/firefox/o ... tions/all/
Mivel az FF-verzióval való szinkronban fejlesztés idővonala mára már összeért, így a linkelt oldalról elérhető az FF-60-as -esr verziója is!
Kép
Firefox ESR Release Overview

Kép

Az 52-es esr verziót a cég inkább a gyengébb gépekre ajánlja maga is, a 60-as esr verziót meg inkább a mai erősebb gépekre.
És ha a Mozilla által kiadott táblázatot figyelmesebben megnézzük, rájöhetünk, hogy sajna a gyengébb gépeknek az idén már csak egy 52-es esr verzió jut majd, és ezután már csak az erősebb gépekhez passzoló 60-as esr verzió és azok frissítései lesznek elérhetőek.

willy36
Hozzászólások: 220
Csatlakozott: 2017.05.16. 18:43

Re: Firefox

Hozzászólás Szerző: willy36 »

Köszi Tamás !
Tökéletes kerek infót adtál, de most figyeltem, így nem teszek semmi több infót, mivel a táblázatot is kitetted, amin jól látszik, hogy megszűnik nemsokára az 52.9 ESR támogatása, amit régebben már olvastam valahol.

NTamas
Hozzászólások: 1868
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Firefox

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Tegnap elérhetővé vált a Firefox webböngésző -Version 61.0, first offered to Release channel users on June 26, 2018- új kiadása, és ezzel együtt az ESR verzióból is új verzió érhető el.(alternatív letöltési link)

Kép

Módosított a Mozilla az ESR és a Firefox verziók kiadási menetrendjén is, már ami a két verzió egymás melletti fejlesztését, és elérését illetve a verzió számozásokat illeti.
A fentebb belinkelt, és már nem elérhető táblázat képe mára már módosult, itt az új kép az egyes verziók együtt futására. Jól látszik, hogy a 60-as széria jelzése hogyan alakul a főverziónál, és az ESR verziónál ezután.

Kép

Ezzel együtt a fentebb már megemlített ESR-52-es széria kivonul, és helyére az ESR-60-as széria kerül be. Ezt csak a 68-as FF főverzió kiadásakor fogja majd elérni, és váltani az FF-ESR-68-as verziószám.
Az, hogy ezután az ESR változatok elérhetőek lesznek még 32 bitesként is, nem tudni, mindenesetre a jelenleg letölthető esr-60.1.0-s verzió még mindkét -32 vs. 64 bit- kiadásban elérhető, letölthető.

Avatar
S-kami
Adminisztrátor
Hozzászólások: 1089
Csatlakozott: 2014.04.16. 12:54
Kapcsolat:

Firefox 65 HU i686 PET

Hozzászólás Szerző: S-kami »

Nocsak kolléga jóvoltából új firefox-hu-65.0-i686 pet csomag érhető el !

A bejelentés:
https://www.puppylinux.hu/2019/02/firef ... to-el.html

A letöltési link:
https://sourceforge.net/projects/puppys ... t/download
Puppy linux ! Mert megérdemlem !
Gyertek fel a csetre ! Katt ide a csevegéshez: https://discord.gg/9pm6rTfG5s

Válasz küldése

Vissza: “Internet”