Tippek-trükkök

Szoftverek, alkalmazások - játékok, böngészők, driverek, videó lejátszók, ablakkezelők, témák
NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Tippek-trükkök

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Ez lemaradt az előző magyarázat végéről.
DESCRIPTION
xgamma allows X users to query and alter the gamma correction of a mon-
itor
via the X video mode extension (XFree86-VidModeExtension).
Kép
Ez a program alapvetően nem a fényerő szabályozására való, az igaz, hogy a gamma értékének változtatásával csökken, vagy növekszik a fényerő valamennyit, de ezzel együtt elállítódik a kép természetes egyensúlya is, amit viszont korrigálni kell. Ha csak a gamma értékét variáljuk a kép természetellenes halvány világosba, illetve szőrös , csúnya feketés képbe megy át, ez tehát semmiképp nem való a monitor tényleges fényerő szabályozására. Túl sok gamma értéket beállítva meg szélsőséges esetben akár még károsodhat is a megjelenítő.

Avatar
KuLuSz
Adminisztrátor
Hozzászólások: 606
Csatlakozott: 2014.06.17. 21:19

Re: Tippek-trükkök

Hozzászólás Szerző: KuLuSz »

Buék Ma baranogoltam a neten , és nemtom hogy keveredtem oda ahol leírják hogy a xev paranccsal megtudhatunk sok dolgot a használt beviteli eszközökről ... kiemelném itt a billengyűzetet , amiről megtudhatjuk hogy melyik gomb hanyas kóddal szerepel a rendszerben (keycode) . Igen nyomásra kiírja élőben ha fut a parancs . Hogy ez miért jó ? mert ha van pl multimédiás billentyűzetünk , akkor be tudjuk állítani az ablakkezelőn keresztül ( pl jwm > /root/.jwmrc ) hogy az adott billentyű megnyomására mi történjen , így akár böngészőt, imélt, vagy bármit indíthatunk vele .
-<(].K.u.L.u.S.z.[)>-
-----------------------------------------------
Elérhetőségeim: Angol irc csevegő, (reg mentes) Discord, YouTube

Avatar
KuLuSz
Adminisztrátor
Hozzászólások: 606
Csatlakozott: 2014.06.17. 21:19

Re: Tippek-trükkök

Hozzászólás Szerző: KuLuSz »

Nos nemtom hogy a közösség hogy áll a YOUTUBE HTML5 dologgal , de nálam a régi firefoxban van hogy hangyás kép jön be és nem csinál semmit . de van hogy elindul ... ez vagy hardware vagy lassu internet probléma lehet , mindenesetre érdekes ... viszont most nem erről akarok írni , hanem arról hogy a link megváltoztatásával bejön a flash lejátszó (legalábbis nálam müködik firefox18 )
szóval például az eredeti link ez : https://www.youtube.com/watch?v=Cuf8kRQvdc4
amit ugye alapból html5-el akar lejátszani . viszont ha megváltoztatom a linket
ilyenre : https://www.youtube.com/v/Cuf8kRQvdc4
akkor már flashplayerrel fog indulni a videó teljes ablakban .
nem értem hogy miért ... néztem most több videót is hogyan lehet átkapcsolni flashre. egyet kipróbáltam ,azzal nem müködött . Ez történetesen a youtube video flash player kiegészítő volt , elvileg csak annyit csinál hogy lehet kapcsolgatni flash és html5 lejáccó között , nekem nem müködött. egy másik az about:config-ban alkotott , ott viszont nem találtam azokat a kapcsolókat amiről beszélt .
az egyenlőség jel után a videó címe szerepel , tehát azt nem kell változtatni. a lényeg hogy a "watch?v=" -t írjuk át "v/" -re vagy ugyis megy ha "embed/" aztán a videó ID címe .
-<(].K.u.L.u.S.z.[)>-
-----------------------------------------------
Elérhetőségeim: Angol irc csevegő, (reg mentes) Discord, YouTube

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Tippek-trükkök

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Ez a probléma nálam is előjön újabban.
Eddig még sikeresen megoldható volt a html5 és a flash lejátszás váltása a Firefoxhoz letölthető Flash-HTML5 plugin váltóval, majd ez egy idő után már nem volt képes a flash lejátszás átváltására, csak a yuotube-n alapként már véglegesített html5 player indul el, ezzel a váltókapcsolóval is.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefo ... ash-html5/
http://mybrowseraddon.com/youtube-flash-html.html
Sajnos, a Youtube html5 oldalán már nem lehet kivenni a pipát a html lejátszás kérése elől. (régebben még lehetett váltani itt, és kivenni a html5 player kérését)
https://www.youtube.com/html5

Erre áthidaló megoldásként egy újabb Firefox kiegészítővel ideiglenesen megoldható volt a flash lejátszás kapcsolása, mégpedig a Firefoxhoz szintén letölthető, Youtube Flash Video player-el, (ez már az 54.0-as verziónál tart jelenleg) ez is egy flash-html lejátszó váltó, ami szintén csak egy ideig volt használható, jelenleg nekem már ez sem tudja váltani a yuotube-n alapként beálított html5 lejátszót, hiába van letöltve a legfrissebb flash player verzió, nem tudok, csak html5-el youtube videót nézni a Firefoxban közvetlenül. Ez lenne az egyébiránt:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefo ... rnal-bdcom

A Te általad beírt mindkét linkek közül az első -ahogy írtad is- csak html5-ként indul el nálam az 51.0.1-es verziójú Firefox böngészőben. A javasolt /v/Cuf8kRQvdc4 buherálás sem megy, lásd a képet, nem adja be a videó képét, hiába frissítem az oldalt akár ezerszer is, ez az eredmény: -csak egy fehér böngészőablak, nem induló lejátszás-
Kép

Egyedül egy esetben lehet a Firefox ablakában a flash lejátszást elérni, és példának a Te második linkedet átvariálva nálam csak így jön be a Firefox böngésző ablakában a flash lejátszás: -a https helyett sima http-t kell beírni a /v/ beírásával megvariált cím elejére-

http://www.youtube.com/v/Cuf8kRQvdc4

Ezt a címet írtam be, és ez lett az eredmény:
Kép

Ekkor a lenyíló kis ablakban a flash engedélyezés folytatására kattintva már elindul a videónak a flashplayer általi lejátszása a böngésző-ablakban:
Kép

Jól látható, hogy a Firefox böngésző ablakában így már bejön a flash player lejátszó induló képe, (ez az állókép kitölti majdnem teljesen a böngésző ablakát) és a flash lejátszó beállítási részében az összes elérhető felbontás kiválasztható, így akár már 4K-s felbontással is nézhetjük ezt a videót, ha a gépünk és a monitorunk ezt lehetővé teszi esetleg! És az is érdekes, hogy eddig nálam a 480-as felbontás lejátszása már akadozott, most viszont, ezzel a variált megoldással a Firefox böngészőn belül a flash player már nem akadozik a 480-as felbontású videó lejátszásakor sem. (talán már kevesen nézik flash playerrel a yuotube-t, így lehet, nagyobb sávszél jut ide, gondolom én)
Viszont, ha az eddig megszokott teljes képernyőre szeretnék átváltani a jól ismert régi, YouTube melletti kockában kattintva, nem történik semmi, nálam nem vált át teljes képernyőre, kiszürkül a kocka képe, de nem lép ki a böngésző ablakából! (mondjuk ez is érdekes fejlemény)
Kép

És az is érdekes még, -bár végül is érhető- hogy a kérdéses videó lejátszásának a végén nem jön be a megszokott következő videó lejátszása automatán, hanem a régi elv szerinti videó kiválasztó ablakot adja be a képernyőre, és megáll a lejátszás addig, amíg ki nem választjuk az újabb youtube videót lejátszásra.
Kép
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2017.08.09. 16:31-kor.

Avatar
KuLuSz
Adminisztrátor
Hozzászólások: 606
Csatlakozott: 2014.06.17. 21:19

Re: Tippek-trükkök

Hozzászólás Szerző: KuLuSz »

A full screen nálam sem müködik az ikonra kattintva ... a https meg a biztonságos böngészést jelenti , lehet át kell állítani valamit a böngiben hogy a youtube tudjon indulni biztonságosan is (mármint a flash a youtube-on) melesleg tegnap nem indult el 1 rakat videó html5-el , de bementem az about:config -ba , rákerestem a html5-re , megváltoztattam a extension.html5rendvalami -t és utána már elindultak a videók html5-el . a html5rend -re ha rákeresünk ,keressünk olyan sorokat ahol az értékben nagyon sok karakter van random beírva( nem link , nem 1 szám , nem true/false) azokat állítsuk alaphelyzetbe (visszaállítás, ha jobb gombot nyomunk rá) azért nemtom pontosan hogy mire kell rákeresni mert azóta eltünt a listából aza 3 sor :D
rámentem a youtube/html5 oldalra és ott azt jelezte hogy nincs WEBM , a fenti dolog után meg lett ... lehet a rend azt jelenti hogy render ami a videó lejátszáshoz kapcsolódik, aszem ez a html5 grafikus motorja , ha jól rémlik .
amugy amikor flash lejátszóval indítod a videót akkor egész ablakba töltődik az egész flash keret (ebből adódóan az autómatikus lejátszás sem müködik , mivel az a normál honlapon müködik ahol van fejléc meg a többi szarság) , tehát ahogy huzod az ablakot a videó méretezése úgy változik , megtartva az aspect ratio-t. ja amugy a fullscreent még megpróbálhatod az f11 -el elérni , olyankor maga a firefox fut teljes képernyőn.
-<(].K.u.L.u.S.z.[)>-
-----------------------------------------------
Elérhetőségeim: Angol irc csevegő, (reg mentes) Discord, YouTube

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Tippek-trükkök

Hozzászólás Szerző: NTamas »

... azért nemtom pontosan hogy mire kell rákeresni mert azóta eltünt a listából aza 3 sor ...

Nálam ma már csak ennyi látszik itt:
Kép

Viszont este én is nézegettem youtube videókat, pár kedvenc előadómat és azok régi-új videóit, és érdekes módon nálam egyre jobban működik a html5 lejátszó a Firefox 51.0.1-es verzióban. Újabban a 480-as felbontás sem gond már a youtube weboldalán, régebben itt flash playerrel max.360-as volt az a felbontás, amit gond, és szaggatás nélkül tudott lejátszani a Firefox, ez most úgy tűnik, jobb lett egy fokozattal.

Hogy azért ne legyen teljes az örömöm, az MTVA Médiaklikk oldalon lévő weboldalba illesztett lejátszónál viszont csak ismét a 360-as felbontás az, ami akadás nélkül megy nálam. Itt valószínűleg a stream sávszéllel lehet a gond, ugyanis ezt az oldalt igen sokan nézik, még ülföldről is, így talán nagyobb lehet az ide jutó terhelés, gondolom én. De lehet, hogy még más ok is bejátszhat ebbe.

Avatar
KuLuSz
Adminisztrátor
Hozzászólások: 606
Csatlakozott: 2014.06.17. 21:19

Re: Tippek-trükkök

Hozzászólás Szerző: KuLuSz »

hát nálam elég lassacskán megy a html5 pedig annyira nem rossz a gépem , na meg az hogy hol megy hol nem megy , az elég tré . nézegettem a webm dógot ki/be lehet kapcsolgatni az about:configban , de ez alapján elindulva elkezdtem keresni a flash-hez valami beállítást , de sikertelenül . hiába kapcsolom ki a webm-t és mondom neki azt hogy induljon 1 plugin ha a másik nem elérhető , a flash nem akar bejönni helyette ... no mind1

nocsak kollega meg azt mondja hogy 2020-ra a flash elfog tűnni a netről , legalábbis ezt olvasta a hwsw.hu -n vagy mi a tökömön :D
-<(].K.u.L.u.S.z.[)>-
-----------------------------------------------
Elérhetőségeim: Angol irc csevegő, (reg mentes) Discord, YouTube

Avatar
KuLuSz
Adminisztrátor
Hozzászólások: 606
Csatlakozott: 2014.06.17. 21:19

Re: Tippek-trükkök

Hozzászólás Szerző: KuLuSz »

no próbálgattam a firefoxokat LX7-en , először letöltöttem a 42-es verziót , mondom kipróbáljuk , müködik de lefagy nemtom mér ... jó visszatettem a 18-at amin a html5 szarakodik elég sűrűn , viszont megy viszonylag normálisan . na aztán rányomtam hogy frissítse magát , erre elkezdte letölteni a 42.x.x verziót , mert a rendszer nem tud újabbat alkalmazni , jó kipróbálom , az eredmény ugyanaz mint az általam telepített 42-vel . mondom jó próbáljuk ki a legújabbat 52 vagy 53 nemtom már az meg aszonnya pulse audió meg gtk3 , én meg azt hogy "_nyád" aztán elkezdtem nézni a firefox history bejegyzéseket és visszafele haladva megálltam a 31-es verziónál , ebből is az esr verziót szedtem le , ezen müködik a html5 nem fagy le (egyenlőre) nem használ gtk3-t és pulse audiot se . szóval egyenlőre ez a legmegfelelőbb választás lx7-re ha nem akarunk függőségeket vadászni firefoxhoz .

A hivatalos verzió : firefox-31.0esr.tar.bz2 (magyar)
Ha van firefoxunk keressük meg a helyét a rendszerben és cseréljük ki a csomagban levővel (csomagoljuk ki a helyére ) Lx7-nél a /usr/lib/firefox mappát kell eltávolítani majd ugyanide kicsomagolni a pakkot .
-<(].K.u.L.u.S.z.[)>-
-----------------------------------------------
Elérhetőségeim: Angol irc csevegő, (reg mentes) Discord, YouTube

Avatar
KuLuSz
Adminisztrátor
Hozzászólások: 606
Csatlakozott: 2014.06.17. 21:19

Re: Tippek-trükkök

Hozzászólás Szerző: KuLuSz »

Tegnap az angol irc-n valakinek kellett 1 kis segítség , és én segítettem . Az emberkének annyi volt a kérése hogy az esemény kezelőben belehet állítani a leállítást 1 idóponttal tétlenség esetén . Namost az emberke ugyanezt szerette volna elérni csak nem leállítással hanem ahogy ő írta "suspend" -el , azthiszem ez az alvást jelenti . Namost ugye erre már volt példa a mi fórumunkban is hogy kell hozzá minden ACPI támogatás meg stb. Erre tegnap a csóka kiírta hogyan csinálja az altatást, mert neki sincs ACPI támogatás.

Tehát a parancs a következő :
echo -n mem > /sys/power/state

Nem próbáltam , tehát mentésfájl nélkül próbáljátok , akinek kell .
-<(].K.u.L.u.S.z.[)>-
-----------------------------------------------
Elérhetőségeim: Angol irc csevegő, (reg mentes) Discord, YouTube

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Tippek-trükkök

Hozzászólás Szerző: NTamas »

echo -n mem > /sys/power/state

Mivel ez az utasítás kernelszintű, így elvileg megkerüli a Bios-t és annak meglévő klf. S1-S3-S4 módjait, -acpi- és ez a közvetlen syscall. a rendszermag függvényeket fog hívni, és elvégzi a megfelelő műveletet. A rendszermagban a dts-ból származó elemeket kapja. A konfigurált eszköz leáll.
Valójában az "echo mem> / sys / power / state" parancs végrehajtásakor a rendszer "felfüggesztés memóriába" vált, és a legtöbb SoC IP-t kikapcsolja. A display háttérvilágítását a háttérvilágítás driver vezérli, ellenőrizheti annak definícióit a rendszer .dts fájlban.

Egy kis irodalom ehhez:
https://www.mjmwired.net/kernel/Documen ... states.txt
http://www.armadeus.org/wiki/index.php? ... management
Console commands to hibernate and standby / sleep Linux machines
Bár itt meg azt írják, hogy:
Készenléti / Felfüggesztés a memóriába (S3 vagy S1, a BIOS beállításaitól függően) -tehát kell hozzá a Bios-ban az klf. S-módok megléte-támogatottsága-
echo mem> / sys / power / state

Általában nem minden S-mód támogatott a régebbi hardvereken, ha ilyen gépe van, akkor ellenőrizze a rendszermagjegyzéseket.
https://www.kernel.org/doc/Documentatio ... states.txt

Saját gépünk lekérdezése terminálból:
Kép

A különböző S-módokhoz rendelhető utasítások.
Kép
Kép


Egyes rendszereken hiba jöhet elő a "echo mem > /sys/power/state" használatával(kernelprobem), lásd az alábbi cikket:
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1235555

Ezért, ahogy Kulusz is említette, a kipróbálását csak óvatosan végezzük el.

Kulusznak.
Van itt két érdekes tartalmú cikk, talán érdemes a figyelmedre.
https://armbedded.taskit.de/node/372
https://community.arm.com/dev-platforms ... leep-state

Válasz küldése

Vissza: “Szoftverek, alkalmazások”