Életre kelt a Dell

Totál hétköznapi témák, ötletek, tutira nem linux és nem PC

Moderátor: S-kami

kros54
Adminisztrátor
Hozzászólások: 410
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

Életre kelt a Dell

Hozzászólás Szerző: kros54 »

Egy másik fórumszál kanyarodott el ide.
Aki nem ismerné az előzményeket: kaptam egy viharvert, úgy 10 éves Dell D420 12 collos laptopot. Merevlemeze volt ugyan, de azt az alaplappal összekötő rendszer nem élt.
01gep.jpg
01gep.jpg (77.39 KiB) Megtekintve 5560 alkalommal
Még Dell emblémát is szereztem...

Emiatt egy 4 GB-os pendrive-re telepítettem a Rufus segédprogram segítségével, kinn, win alatt a Pr571LiteHu pupletet.
Közben megrendeltem egy 32 GB-os, s USB2.0 szabványt tudó minipendrive-ot, ami tegnap meg is érkezett. 9 dollár, azaz kb 2600 Ft volt, aliexpress, mivel a gép csak USB2.0-t tud, szükségtelennek tartottam az USB3.0 szabványút.
03pen_kezben.jpg
03pen_kezben.jpg (145.07 KiB) Megtekintve 5560 alkalommal
Na, milyen remek méretű...?

Lehet, több lépést elbénáztam, illetve általam ismeretlen, korábban nem tapasztalt hibába futottam bele, de ez a belakás nem volt eseménytelen és egyszerű.
Először is, a korábbi pendrive-on lévő mentésfájlt rámásoltam a minire - és az így nem indult el...
Szóval bekapcsoltam a régivel, s igyekeztem a megváltoztatott fájlokat összegyűjteni, könyvtárhelyesen. Volt sok, az usr/share/applications a .config/tint2 és még jó sok mappában, persze, hogy a háttérképet elfelejtettem, stb.
04pen_hatfal.jpg
04pen_hatfal.jpg (94.53 KiB) Megtekintve 5560 alkalommal
Ugye érthető miért jobb a kisebb pendrive. A másik USB-eszköz az egér vezérlője. Még mindig marad a munkára egy szabad USB-aljzat, ahol most a 4 GB-os van.

Átalakítottam erre, már a 32 gigás pendrive-meghajtón dolgozva, és hopp, megint csináltam egy nem próbált részt. Eddig mindig a 2fs formátumot választottam a mentésfájlnak, most a 4fs-t, és 4 GB méretet. Nem volt nyerő, ezzel nem indult a gép. Töröltem a mentésfájlt (másik gépen) majd újrakezdtem, és maradtam a 2fs-nél és az 1 GB-os mentésfájlnál. (A 32 gigás "külső" részére is tudok menteni, letölteni, maximum másolgatnom kell egy kicsit.)
A teljes boot-idő most kb 1 perc. Ugyanez a gép - a sérült, helyesebben agyonhajtott (a S.M.A.R-T adatok alapján állítható...) merevlemezzel és win7-tel ennek közel kétszeresét kérte.
A 32 GB-os minipendrive sebességtesztje:
05speedtest.jpg
05speedtest.jpg (76.38 KiB) Megtekintve 5560 alkalommal
Nem valami acélos, de működik.

Persze frissítettem a Firefoxot az elérhető maximumra (45.0.2 verzió) és az Adobe Flashplayert is. Nem állítom, hogy ez a böngésző az idők végeztéig jó lesz, most hibátlanul teszi a dolgát.
A gép az általam többször megfogalmazott elv alapján teszi a dolgát.
- Van egy kipróbált és kiforrott linux, a - szerintem - eddig legjobb, a Precise, egy kicsit átalakítva.
- Bele van építve egy wine, amivel simán lehet különösen portable, win alatti, megszokott, esetleg jobban ismert, vagy kisebb méretű programokat futtatni.
- Kiválóan működik rajta a net, tehát akár online alkalmazásokkalmis lehet bővíteni az alkalmazásokat. Ezeket be is szoktam könyvjelzőzni, ilyen többek kötött a zseniális, nagy tudású és ingyenes képszerkesztő, a http://pixlr.com - de ez már inkább ízlés dolga.
Biztos vagyok benne, hogy ennél jobb eredményt is el lehetne érni:
- olyan linux verzióval, amelyik tartalmazza a flash-mentés opciót.
- jobb (minőségi) pendrive alkalmazásával. (A 4 GB-os korábbi sebességtesztje jobb lett a 32-esénél...)
- nem próbáltam, de simán előfordulhat, hogy az itt már @NTamas által említett hibridrendszerű saját Puppy-telepítővel is jobb lenne.

Minden esetre, a korábban kidobott gép nem túl nagy anyagi ráfordítással és néhány óra munkával életre kelt, és teljes értékű munkára kész, komótosan teszi a dolgát, de irodai feladatokra teljesen alkalmas - a Puppyval.

Avatar
S-kami
Adminisztrátor
Hozzászólások: 1089
Csatlakozott: 2014.04.16. 12:54
Kapcsolat:

Re: Életre kelt a Dell

Hozzászólás Szerző: S-kami »

Le a kalappal kedves uram!

Igazi férfimunka, ahogy a közmédiában mondanák!
:lol: :lol: :lol:

Szép, mutatós darab az a pendrive!
A sebesség nem olyan nagy lényeg, én is így vagyok vele, csak menjen megbízhatóan.
:-D
Puppy linux ! Mert megérdemlem !
Gyertek fel a csetre ! Katt ide a csevegéshez: https://discord.gg/9pm6rTfG5s

kros54
Adminisztrátor
Hozzászólások: 410
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

Re: Életre kelt a Dell

Hozzászólás Szerző: kros54 »

Ugyanezt a gépecskét kipróbáltam a gamechannelpuppy nevű, slacko-alapú puplettel is.
Tulajdonképpen működött, de... ebben egy korábbi 3.10.X kernel van, tehát a Precise-alapú vitathatatlanul frissebb.
Igazából alig egy órát tartott csak a kísérlet, s ennyi idő a pontos beállításokra valószínű, nem is elegendő. Pl. ott a videofelbontás, mármint az, amit felajánl "gyárilag", na, ez a Precise alatt lényegesen bővebb, itt nyilván kézzel kellett volna szerkesztgetni.
Ha már..., akkor belepróbáltam volna az általam is ajánlott új Opera böngészőt, hát az nem települt, hibaüzenettel. A Firefox rendesen frissült, a szokásos 45.0.2. verzióra. A flasht is próbáltam naprakésszé tenni. Kapott egy wine-t is, az rendesen települt, méghozzá ez: wine-1.5.13-i486_v2.pet
Csak ezt telepítettem, (korábban olvastam Csipesznél, hogy egymás után több verziót is felrak) ez eddig mindig működött, nekem csak a Foxit pdf-programokra meg a Softmakerre kell.
És rájöttem arra is, persze nem biztos, hogy ez egy jó megfigyelés, hogy "drága", azaz 9 dolláros minipendrive helyett alkalmazhattam volna egy USB microSD-kártya olvasót, amelybe berakok egy microSD-kártyát. (Ez együtt nincs egy ezres, by Aliexpress...) Nagy kérdés, melyik bírja jobban.
A lényeg, hogy maradtam a bevált, belakott Precise verziónál.
Nincs kizárva, hogy teszek egy tesztet a legfrissebb Csipesz-Slacko-val, de igazából az általa gyártott Xenial lenne előrelépés.
Viszont emellett döntenék, valahogy csak kigyomlálnám és személyre szabnám, nem mintha nem értékelném Csipesz munkáit, de ugye az optimalizálás az meg jól esne. Ehhez viszont valószínű, az sfs-fájlt kéne szerkeszteni remaster helyett. Ez egyrészt idő, másrészt egyelőre ismeretlen terület...

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Életre kelt a Dell

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Nem akarlak a Xenialról lebeszélni, de azért józanul gondold át ezt még egyszer.
Az oké, hogy frissebb kernel van benne, mint a már bevált, és megbízható Precise-ben, de, egyáltalán abban a Dell gépben létezik e olyan hardver elem, ami ezen új kernelt, illetve az abba beépített újabb dolgokat, eszköztámogatást egyáltalán igényli???
Mert ha nem, és nem is tervezel bele újabb hardverelemet -például usb-s wifi-dugót- tenni, akkor miért is kellene neked az újabb Linux kernel???

Gyakorlatilag Te írtad, csak egy alap Linuxot használnál, arra jönne rá a megszokott Office szoftvereid, amik a régi, Precise kernellel is jól működnek, az iskolai munkához való szoftvereid sem igénylik szerintem az új kernel meglétét, -ha igen, javíts ki, kérlek- és valószínűleg scanner és nyomtató problémáid sincsenek hiszen azt már jelezted volna felénk.

Amúgy meg a Xenialban egyáltalán nem érzékelek olyan új szoftvert, szolgáltatást, ami azt sürgetné, hogy Te most arra a rendszerre válts át.

Egyetlen okok tudok, ami esetleg igazolhatná a modernebb OS létét, ez pedig az Ubuntu támogatás, illetve az a tény, hogy a Precise Puppy alatt még meglévő Ubuntu 12.04 támogatása elvileg a közeljövőben meg fog szűnni, így a tárolókból az ehhez az Ubuntu 12.04-hez való dolgok lehet, el fognak tűnni a közeljövőben, lásd pl. az openjdk-7 Ubuntus deb filéit a napokban már csak némi trükközéssel tudtam egy Precise Puppyra felvarázsolni, köszönhetően annak, hogy ebből nekem volt saját mentésem, így a tárolóból pirossal jelzett nem elérhető deb elemek ellenére saját fájlokból mégis fel tudtam tenni ezt, jellemzően egy LibreOffice miatt kellett ezt megtennem.

Viszont Te nem használsz elvileg újabb szoftvereket, -Te írtad!- a LibreOffice-hoz meg már gondolom az openjdk-7 eleve a Dell -re van téve, szóval nem igazán értem, miért akarod mindenáron a xenial-puppyt.
----------------------
Sd kártya, kontra usb dugó.
Fényképész ismerősömtől tudom, az elmondásai alapján az sd kártyák minősége jobban hullámzó, mint az usb-s kulcsoké.
Nem beszélve arról, hogy sérülékenyebben is, rendszerük okán. Nem hinném, hogy túl jó ötlet lenne sérülékenyebb sd kártyáról oprendszerezni, mi van akkor, ha az sd kártya egy hirtelen impulzusra átmegy RAW-ba, ez amúgy az egyik leggyakrabban előforduló hiba, sérülés az sd kártyáknál, akkor aztán annyi a rajta lévő Puppy OS-nek.

Igaz a pendrivek is sérülhetnek, jellemzően a nem megfelelő leválasztások miatt, de szerintem azért talán strapabíróbbak, mint az sd kártyák.
Nekem is vannak több éve vett noname, és márkásnak mondott usb-s kulcsaim, mai napig semmi gondom nincs velük, ami nem azt jelenti, hogy esetleg nem is lesz majd, de egyenlőre jól bírják a strapát, a sok írást-olvasást.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2017.05.17. 11:36-kor.

kros54
Adminisztrátor
Hozzászólások: 410
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

Re: Életre kelt a Dell

Hozzászólás Szerző: kros54 »

Pontosan az írtak miatt nem érzem aggasztó szükségességét a változtatásnak...
Egy kis próba meg némi izgalmat hozhat...

kros54
Adminisztrátor
Hozzászólások: 410
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

Re: Életre kelt a Dell

Hozzászólás Szerző: kros54 »

Mivel ez a legkisebb gépem, ráadásul valóban hordozható (magyarán szólva, az akksija kb. szűk órát kibír...) ezt vittem nyaralásra. Ahová megyek ócska a net, messze a tornyoktól, a mobilt osztom meg.
Az apró gép megint jól vizsgázott, azon feladatokat, amelyeket akár esik, akár fúj, naponta többször akárhonnan is megcsinálok (pl. email-ellenőrzés) simán vitte. Persze ezt a mobil is megcsinálja, ellenben azon utálok válaszolni, ez a virtuális billentyűzet nem a kedvencem...
Közben olvastam @NTamas tezstjét az újabb Pale Moonról, hagytam is azt, ami van, és még súlyos megákat is spóroltam...

kros54
Adminisztrátor
Hozzászólások: 410
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

Re: Életre kelt a Dell

Hozzászólás Szerző: kros54 »

Különböző okok miatt, amelyeket most nem részletezek, megválnék ettől a géptől.
Amit tud, azt is végig tudtátok követni.
Természetesen benne fogom hagyni a 32 GB pendrive-ot, s van egy bár nem új, de használható hordtáska is mellé, s persze a töltő is.
Nyáron óriási selejtezést végeztem, de ha megtalálom, odaadom a most benne nem lévő, általam nem használt 1,8"-os merevlemezt is, s azt a "kábelt" is, ami azt beköti a gépbe.
Teljesen jelképes összeget találtam ki, ami mondjuk egy láda sör ára, másképpen fogalmazva 5 ezer forintok.
Tudom, adhatnám ingyen is, de azt tapasztaltam, aminek van ára, mégha az jelképes is, azt megbecsülik - és használják.
Akit érdekel, írjon, átadás Budapesten személyesen lehetséges.

Válasz küldése

Vissza: “Off Topic”