Windows

Egyéb operációs rendszerekkel kapcsolatos leírások, infók, hírek

Moderátor: S-kami

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Windows

Hozzászólás Szerző: NTamas »

azami írta:Föl telepítem valamely Linuxot ha egyből indítom működik és csak addig míg őt indítom, ha visszatérek Windowsra azután már nem indítható a Linux, ha ugyan azon a merevlemezen ha külső merevlemezen van telepítve akkor sem :shock:
Mit tett a Windows a partícióval/fájlrendszerrel?
Találkozott e valaki hasonló problémával, tud e megoldást?
Természetes jelenség, ugyanis a Win10, de már a W7, sőt a Vista is képes volt az MS oprendszerének indító boot bejegyzésében történő helytelen beírást -ezt tette nálad a Linux telepítője valószínűleg- az indításakor automatikusan javítani. A Windows belső bcedit-jével ez parancssoros felületen való működéssel korrigálható, javítható, de a legegyszerűbb, főleg annak, aki útálja a parancssor használatát, egy külső, vizuális szoftvert használni a probléma megoldására, ez pedig nem más, mint a már az Xp-Vista óta velünk élő EasyBCD program, ami immáron Windows 10 és UEFI képes.

Kezelése roppant egyszerű, könnyen tanulható, és a használatával több, egymástól eltérő oprendszer is indítható belőle, mint pl. a klf. Linuxok.
A program a saját weboldaláról is letölthető, de szép számmal vannak programoldalak, ahonnan szintén el lehet érni, és letölteni.
A saját veboldalán jobbra fent van egy Screenshots menüpont ahol gyakorlatilag képekben elbeszéli a program használatát. A lényeget ez a kép jól mutatja:
Kép

Az egyes indítandó oprendszerek bejegyzésénél a program nem a linux-ban megszokott partíció nevekkel hivatkozik azokra, hanem az egyes particióknak egy ún. ID számot ad, és azzal az ID számmal azonosítja az indítandó oprendszert tartalmazó partíciót, illetve a megfelelő parancs beírása után magát az oprendszert, ami, ahogy a képen is látszik, akár egy Linux is lehet.

Amúgy ez az elv, mármint a partíciókra egy generált ID-számmal történő hivatkozás ismerős kell, hogy legyen a Puppy linuxból is, lásd a második képet,

Kép

ahol példának okáért éppen három indítandó oprendszer van, jelen esetben egyetlen merevlemezen és partíción, -emiatt, ha jól megnézed a képet, az ID szám mindhárom esetben azonos, a Puppy-ban ez az EasyBCD által alkalmazott ID szám a képen is látható, uuid bejegyzésnek felel meg.
A title menüpontban a zárójelben azért a biztonság kedvéért a hagyományos linux-os elérési út is fel van tüntetve, de ennek amúgy az információs értékén kívül semmi szerepe nincs, hiszen ez az indítható oprendszer nevének kiíratásakor, mint + kiírandó szöveg jelenik csak meg, magában a bootolási folyamatban ez nem játszik/szól bele, az az ID szám alapján történik meg elsődlegesen, meg a megfelelően beírt indítási bejegyzés hatására. A programról a neten , ha kell, bővebb, és magyar nyelvű leírást, infót is lehet bőven találni.

azami
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2014.06.20. 20:25

Re: Windows

Hozzászólás Szerző: azami »

Föl sem ismerte pedig még egy Linux és két rossz bejegyzés van az efi boot menüben
bcd1.png
bcd1.png (37.21 KiB) Megtekintve 6789 alkalommal
És hozzáadni sem tudtam
bcd.png
bcd.png (40.29 KiB) Megtekintve 6789 alkalommal
Viszont újratettem a Linuxot és nem akar eltűnni :) így nagyon nem mélyedtem bele mert nincs kedvem újratelepíteni mindent ha elrontok valamit...

Azért kösz, másnak is hasznos lehet!

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Windows

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Ha mégis bele akarnál mélyedni:

EasyBCD and UEFI
NeoGrub
EasyBCD-Wiki
EasyBCD-leírás vdeós segítséggel
vagy itt van még ez is , ötletet meríteni belőle:
How to Dual Boot Windows 10 and Linux Mint

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Windows

Hozzászólás Szerző: NTamas »

azami írta:Viszont újratettem a Linuxot és nem akar eltűnni :)
Ha megnézed a Te második képeden a szürke bejegyzésedet,láthatod, hogy a Linux grubja hova, melyik partícióra lett téve, ez ugye nálad egy 450 MiB méretű partíció,
Kép
ami w10 esetében kísérteties analógiát mutat a W10 telepítésekor létrejött 450MiB méretű Recovery partícióval, szóval úgy tűnik, valamit nem jól csináltál.
Kép
(ez a w10 kép csak kölcsönben van, mivel a gépemen nincs w10, de illusztrációnak ez is megteszi.)

azami
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2014.06.20. 20:25

Re: Windows

Hozzászólás Szerző: azami »

Ha úgy van akkor sem érzem magam hibásnak mert úgy a Windows mint most a Debian automatikus beállítások mellett tette a dolgát telepítéskor, de mint írtam most valami oknál fogva működik.
Teljes merevlemez törlés és új telepítések lenne a megoldás de se időm se kedvem hozzá.
2.jpg
2.jpg (23.64 KiB) Megtekintve 6758 alkalommal

azami
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2014.06.20. 20:25

Re: Windows

Hozzászólás Szerző: azami »

A windows az utolsó indításnál az összes Linux állományt úgy le indexelte vagy ki tudja mit tett vele de elszállt minden, ezek puppy és egyéb live rendszerek mentései voltak jobb híján a windows repült.
Helyére egy Mx mely szerintem az utóbbi idők legjobb rendszere ami Linux alapon található, arra egy Vbox és ide a Windows 10 32 bit .
No itt kiélheti magát kárt nem csinál . :D
Mivel igazán ritkán használom egy kicsit szét néztem benne.
A menüt átalakítottam a régire a Classic Shell progival http://www.classicshell.net/ nem volt kedvem agyilag rögzíteni mi micsoda hol érhető el, így viszont nagyjából tudom mi micsoda. :)
Nézelődés közben Menü/Programok/Windows Kellékek között egy Problémarögzítő nevű programra leltem.
pr.jpg
pr.jpg (24.4 KiB) Megtekintve 6276 alkalommal
Lényegét tekintve képernyőképet készít az aktuális műveleteknél, a művelet leírásával és zöldre-keretezéssel, majd az összefűzi mht formátumba amit csak az Edge nyit meg , és csak ZIP-be lehet menteni.
Így ha legközelebb megakarjuk tekinteni előbb unzip.
Itt egy mht a kuka beállításáról.
Recording_20180121_1440.zip
(312.64 KiB) Letöltve 278 alkalommal.
Nem mindig van kéznél Windows/Edge és szeretnénk más böngészőben megtekinteni, esetleg az adatokat kinyerni belőle, ezért konvertálót kerestem és találtam mht to htm progit itt: https://sourceforge.net/projects/mht2htm/
Vagy egyből letöltheted :
mht2htm-1.8.1_05.apr.2016.win_i386.zip
(619.83 KiB) Letöltve 277 alkalommal.
Akár ki is próbálhatod ;)
A kibontott mappában a main.htm fájlt kell elindítani ezt már más böngészők is felismerik.
Linux alá a kibontott fájl :
kibontott.zip
(310.89 KiB) Letöltve 290 alkalommal.
A megnyitott oldalon van egy ilyen lehetőség a 8. sorban "Review the recorded steps as a slide show" ez diavetítésként jeleníti meg a mentett képeket fölötte a művelet leírásával.
Lehet nem okoz nagy sikert mindenesetre érdekesnek találtam ezért osztottam meg veletek.

Még egy külön megjegyzés, Wine alatt nem tudom működne e az "mht to htm" progi, ennyi hibája van az Mx-nek hogy szerintem nem jól fut rajta a Wine így nem használom.

Avatar
S-kami
Adminisztrátor
Hozzászólások: 1089
Csatlakozott: 2014.04.16. 12:54
Kapcsolat:

Re: Windows

Hozzászólás Szerző: S-kami »

Köszi a leírást, tényleg tök érdekes.

Igen, az MX tényleg egy nagyon jól sikerült rendszer. Rengeteg hasonló okosság, megoldás van benne, mint a puppy -ban.

Csak a rend kedvéért jegyzem meg, hogy nekem is került egy windows 10 a gépemre, illetve nyilván eleve azzal kaptam és hát van pár speciális dolog, ami miatt néha kell, de ez tényleg havonta, két havonta van, nincs is rajta szinte semmi.

Tehát!
Amikor elindul, kell neki vagy 10 perc minimum, mire rendesen elindul, büdös lassan és kellemetlenül sokat recseg a vinyó, szinte fáj a szívem, mert csak arra gondolok, na, most megy tönkre, mert elforgácsolódik a nagy pörgetésben! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Miután bejött, általában elég jól lehet vele dolgozni, kivéve, hogy néha felakad monddjuk a böngésző, vagy egy nagyobb dokumentummal.

Könyörgöm! Ez egy 4 magos gép 8 GB rammal ! Jesszusom... nyilván lebutítottam és kiszelektáltam mindent belőle, hogy minél gyorsabb legyen.
Most egy zavaró apróság van már csak, nem lehet kikapcsolást nyomni a start menüben, mert nem áll le, csak újraindítja a windowst, mindig újraindítást kell nyomni és a bios képernyőnél tudom leállítani a gépet, szóval hanyagolom... :-D
Különben is, puppy linux alatt videókat készítek és vágok vele, biztos érdekel, hogy mi baja a windowsnak...
Puppy linux ! Mert megérdemlem !
Gyertek fel a csetre ! Katt ide a csevegéshez: https://discord.gg/9pm6rTfG5s

azami
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2014.06.20. 20:25

Re: Windows

Hozzászólás Szerző: azami »

Én a virtuális gépben bekapcsolom a feladatkezelőt induláskor majd megvárom míg a proci terhelése lemegy pár százalékra majd utána használom, mert itt még kevesebb a memória és proci lehetőség.
Persze ha elindít az ember valami alkalmazást érezhető hogy itt még rengeteg minden megy a háttérben, sőt anélkül is.
Egyszer belenéztem a feladatütemezőbe, hát ott van annyi feladat amit nem is tudom mire való így kiszedni sem merem inkább bezártam.
Elkeserítő a Windows egy Linux után, bár én minimális szoftvert használok és kevés alkalmazást.
De ez csak rám igaz, másnak kellhet és nagyon jól tudja esetleg használni.

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Windows

Hozzászólás Szerző: NTamas »

azami írta: 2018.01.21. 19:33 Még egy külön megjegyzés, Wine alatt nem tudom működne e az "mht to htm" progi, ennyi hibája van az Mx-nek hogy szerintem nem jól fut rajta a Wine így nem használom.
Működik a Windowsos mht2htm program Linuxban a Wine alatt, én egy Tahrpup-6.0.6-s alatt próbáltam, a wine verziója: v1.6.2
A Wine alatt elindított program nyitó képe.
Kép

Ez pedig már egy Firefox által egy mht fájlba lementett weboldal kibontásának végét mutató kép,
Kép
a művelet szintén a Wine-vel futtatott mht2htm windowsos programmal történt a Linux alatt.

(a Firefox-os weblapok mht-fájba mentéshez egy megfelelő firefox plugint kell hozzá feltelepíteni! - a Firefox Quantumhoz már nem jó ez az addons!)
(Az 52.4.1-es FF-ESR-hez viszont még jó, és szépen működik vele!)

Látható a képen, hogy a program létrehoz két saját állományt is a weboldal fájljai mellett, ezeket:
_0_start_me.htm
_1_info.nfo
Ebben a két filében dokumentálja a program a saját tevékenységét, aki kíváncsi a program által elvégzett műveletekre, ezekben utána nézhet ennek.
Ezt a két filét nem csak a windowsos program hozza létre, hanem a program Linuxos verziója is, igen, van a programnak Linuxos verziója!
Ráadásul kétféle, van egy cl nevű parancssoros-terminából kezelhető verziója, ebből van több régebbi, és van egy, a windowsos programmal megegyező, 2016-os évjáratú verzió, ez utóbbi van a képen, és fut a Tahrpup alatt.
Kép

Továbbá létezik még GTK2-es GUI-s verzió is ezekből is több verzió van, és a három legutolsó verziót próbáltam ki, mindegyik szépen működik a Tahrpuppy alatt! (vannak Linuxos sima gtk-s verziók is, de azok nálam nem működtek valamiért)

mht2htm-1.6.0.3BETA-04.oct.2007.gtk2.zip
Kép

mht2htm-1.6.6.20RC-31.jun.2008.gtk2.zip
Kép

mht2htm-1.7.3.15BETA16.apr.2011.Linux-GTK2.zip
Kép

Látható, hogy ez az utolsó, 2011-es GUI-s Beta verzió kicsit már a Windowsosra hasonlít, abban az értelemben, hogy már ebbe is betettek egy grafikus doboz képet, bár itt még valami miatt nem látszik jól a betett kartondoboz kép, ez valószínűleg grafikai kirajzolási hiba, ugyanis ráér a képre, rálóg arra a felette lévő Options vbox ablak feleslegesen nagyra vett kerete. Ha viszont kinyitom az alkalmazást teljes klépernyősre, ott már nincsen ilyen hiba.

Az azami áltam fentebb elküldött Recording_20180121_1440.zip csomagban lévő mht állományt én a 2008-as GUI-s RC verzióval bontottam ki, az eredmény az alábbi képen látható, ahol is az első ablakban az azami által küldött kibontott zip-ben lévő fájlok láthatóak, a középső képen/ablakban a 2008-as GUI-s RC verzió által az mht file kibontásakor létrehozott alkönyvtárat láthatjuk az mht fájl mellet, míg a legutolsó ablakban az előbb említett, kibontott alkönyvtár tartalma látható. Jól észrevehető, hogy a Linuxos progi által a kibontásor kapott/kibontott fájlok teljesen azonosak, és darabszámilag is egyeznek, így a Linuxos GUI verziók is ugynolyan jól használhatóak, mint a windowsos társaik.

Kép

janugsa
Adminisztrátor
Hozzászólások: 617
Csatlakozott: 2014.06.28. 00:17

Re: Windows

Hozzászólás Szerző: janugsa »

Lassan két éve van fenn a win 10, most frissült 1804-es verzióra.
Még mindig nincs aktiválva, ameddig engedik használom.
A hibernálás miatt gyorsan indul, és gyors is a kétmagos , 4 GB ramos gépen.
Mivel ritkán indítom el, így az elején frissítések és a víruskereső terheli.
A gépem nem uefi-s (és minden intel benne) könnyen felraktam rá a puppykat.
A puppy grub4dos bootmanagerét pendrájvra raktam, a puppykat pendrájvra és a winchester
kettő ext4 partíciójára és egy ntfs partíciójára manuálisan frugal telepítettem.
A windows indul ha kihúzom a pendrájvot, de a grub4dos pendrájvról is el tudja indítani.

A régi írásom:
viewtopic.php?p=4517#p4517

Válasz küldése

Vissza: “Egyéb OS”