Windows

Egyéb operációs rendszerekkel kapcsolatos leírások, infók, hírek
NTamas
Hozzászólások: 1157
Csatlakozott: 2014.06.19. 12:36

Re: Windows

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2017.01.05. 12:29

azami írta:Föl telepítem valamely Linuxot ha egyből indítom működik és csak addig míg őt indítom, ha visszatérek Windowsra azután már nem indítható a Linux, ha ugyan azon a merevlemezen ha külső merevlemezen van telepítve akkor sem :shock:
Mit tett a Windows a partícióval/fájlrendszerrel?
Találkozott e valaki hasonló problémával, tud e megoldást?
Természetes jelenség, ugyanis a Win10, de már a W7, sőt a Vista is képes volt az MS oprendszerének indító boot bejegyzésében történő helytelen beírást -ezt tette nálad a Linux telepítője valószínűleg- az indításakor automatikusan javítani. A Windows belső bcedit-jével ez parancssoros felületen való működéssel korrigálható, javítható, de a legegyszerűbb, főleg annak, aki útálja a parancssor használatát, egy külső, vizuális szoftvert használni a probléma megoldására, ez pedig nem más, mint a már az Xp-Vista óta velünk élő EasyBCD program, ami immáron Windows 10 és UEFI képes.

Kezelése roppant egyszerű, könnyen tanulható, és a használatával több, egymástól eltérő oprendszer is indítható belőle, mint pl. a klf. Linuxok.
A program a saját weboldaláról is letölthető, de szép számmal vannak programoldalak, ahonnan szintén el lehet érni, és letölteni.
A saját veboldalán jobbra fent van egy Screenshots menüpont ahol gyakorlatilag képekben elbeszéli a program használatát. A lényeget ez a kép jól mutatja:
Kép

Az egyes indítandó oprendszerek bejegyzésénél a program nem a linux-ban megszokott partíció nevekkel hivatkozik azokra, hanem az egyes particióknak egy ún. ID számot ad, és azzal az ID számmal azonosítja az indítandó oprendszert tartalmazó partíciót, illetve a megfelelő parancs beírása után magát az oprendszert, ami, ahogy a képen is látszik, akár egy Linux is lehet.

Amúgy ez az elv, mármint a partíciókra egy generált ID-számmal történő hivatkozás ismerős kell, hogy legyen a Puppy linuxból is, lásd a második képet,

Kép

ahol példának okáért éppen három indítandó oprendszer van, jelen esetben egyetlen merevlemezen és partíción, -emiatt, ha jól megnézed a képet, az ID szám mindhárom esetben azonos, a Puppy-ban ez az EasyBCD által alkalmazott ID szám a képen is látható, uuid bejegyzésnek felel meg.
A title menüpontban a zárójelben azért a biztonság kedvéért a hagyományos linux-os elérési út is fel van tüntetve, de ennek amúgy az információs értékén kívül semmi szerepe nincs, hiszen ez az indítható oprendszer nevének kiíratásakor, mint + kiírandó szöveg jelenik csak meg, magában a bootolási folyamatban ez nem játszik/szól bele, az az ID szám alapján történik meg elsődlegesen, meg a megfelelően beírt indítási bejegyzés hatására. A programról a neten , ha kell, bővebb, és magyar nyelvű leírást, infót is lehet bőven találni.

azami
Hozzászólások: 855
Csatlakozott: 2014.06.20. 19:25

Re: Windows

Hozzászólás Szerző: azami » 2017.01.05. 20:33

Föl sem ismerte pedig még egy Linux és két rossz bejegyzés van az efi boot menüben
bcd1.png
bcd1.png (37.21 KiB) Megtekintve 433 alkalommal
És hozzáadni sem tudtam
bcd.png
bcd.png (40.29 KiB) Megtekintve 433 alkalommal
Viszont újratettem a Linuxot és nem akar eltűnni :) így nagyon nem mélyedtem bele mert nincs kedvem újratelepíteni mindent ha elrontok valamit...

Azért kösz, másnak is hasznos lehet!

NTamas
Hozzászólások: 1157
Csatlakozott: 2014.06.19. 12:36

Re: Windows

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2017.01.05. 21:43

Ha mégis bele akarnál mélyedni:

EasyBCD and UEFI
NeoGrub
EasyBCD-Wiki
EasyBCD-leírás vdeós segítséggel
vagy itt van még ez is , ötletet meríteni belőle:
How to Dual Boot Windows 10 and Linux Mint

NTamas
Hozzászólások: 1157
Csatlakozott: 2014.06.19. 12:36

Re: Windows

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2017.01.05. 22:39

azami írta:Viszont újratettem a Linuxot és nem akar eltűnni :)
Ha megnézed a Te második képeden a szürke bejegyzésedet,láthatod, hogy a Linux grubja hova, melyik partícióra lett téve, ez ugye nálad egy 450 MiB méretű partíció,
Kép
ami w10 esetében kísérteties analógiát mutat a W10 telepítésekor létrejött 450MiB méretű Recovery partícióval, szóval úgy tűnik, valamit nem jól csináltál.
Kép
(ez a w10 kép csak kölcsönben van, mivel a gépemen nincs w10, de illusztrációnak ez is megteszi.)

azami
Hozzászólások: 855
Csatlakozott: 2014.06.20. 19:25

Re: Windows

Hozzászólás Szerző: azami » 2017.01.06. 08:18

Ha úgy van akkor sem érzem magam hibásnak mert úgy a Windows mint most a Debian automatikus beállítások mellett tette a dolgát telepítéskor, de mint írtam most valami oknál fogva működik.
Teljes merevlemez törlés és új telepítések lenne a megoldás de se időm se kedvem hozzá.
2.jpg
2.jpg (23.64 KiB) Megtekintve 402 alkalommal

Válasz küldése

Vissza: “Egyéb OS”