PeaZip for Linux 6.1.0

Fájlkezelő programok, commanderek
NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

PeaZip for Linux 6.1.0

Hozzászólás Szerző: NTamas »

PeaZip for Linux 6.1.0
free rar zip software
LINUX FILE ARCHIVER UTILITY


A PeaZip sokoldalú ingyenes tömörítő és archiváló, amely a könnyű kezelés mellett számtalan extra szolgáltatással is rendelkezik. Ilyen az állományok darabolása, egyesítése, összehasonlítása, ellenőrző hash kezelése, a jelszóvédelem, többféle algoritmus támogatás, illetve a szoftver felületének megváltoztatása.
Be tud tömöríteni 7Z, ARC, BZ2, GZ, PAQ, PEA, QUAD, BALZ, TAR, UPX, ZIP formátumokba, és ki tud tömöríteni majdnem 150 különböző formátumból.
Támogatott formátumok: 7z, 7-zip sfx, arj, bzip2, cab, chm, cpio, deb, gzip, iso, jar, lha, lzh, nsis, ooo, paq, pea, quad, rar, rpm, split, tar, z, zip.
A program angol nyelvű ismertetője a Wikipedia-n olvasható el, és itt a jobboldali keretrészben látható, hogy a szoftvert Linux alóli futtatásra is elkészítették, mégpedig két formátumban, GTK2(függőségek leírása itt: http://www.peazip.org/dependencies-gtk2.txt) és QT(requires Qt 4.3.4, illetve a további függőségi lista itt: http://www.peazip.org/dependencies-qt.txt) formátumban, ezen belül a program gyári weboldalán, a letöltési oldalán Linux-hoz többféle formátumú csomagok érhetőek el, illetve van ott telepítést nem igénylő portable verzió is, 32 illetve 64 bites verzióban.

Én a 32 bites deb telepítőt, illetve a 32 bites portable csomagot töltöttem le, és az utóbbival, a portable csomaggal tettem egy próbát a Precise Puppy 571 Lite alatt. A 32 bites portable verzió -peazip_portable-6.1.0.LINUX.GTK2.tar.gz kibontása után a lenti képen is látható, futtatható peazip filére kattintva nálam simán elindult a program.

A szoftver alapból angol nyelven települ, a portable verzió is angolul jelentkezik be, de magyar nyelvűre is átállítható, a felső menüsávban az Options-ra kattintva, és ott a legördülő ablakban a Localization pontra kattintva a felbukkanó ablakból ki kell választani a hu.txt-t, és arra kell rákattintani. Ekkor a szoftver villan egyet, bezáródik, és pár pillanat múlva már magyar nyelvű lesz az alkalmazásunk.
Amennyiben netán mégis vissza akarjuk állítani a telepítéskori nyelvezetre a programot, ezt simán megtehetjük, csak a fent említett menüpontban ekkor a default.txt-t kell majd kiválasztanunk, és a program ezután visszavált majd a telepítéskori angol nyelvezetre.

A programnak a belinkelt verziója jelenleg a legfrissebb kiadás, ezt három nappal ezelőtt, 2016.08.02.-án tették közzé, tehát igencsak friss verziónak lehetünk boldog tulajdonosai, ha letöltjük az alkalmazást.

Akik már ismerik, azoknak az új verzió kezelése sem fog gondot okozni, akik még nem annyira, mint pl. én is, azoknak kissé szokni kell majd a program használatát, amiben nagyban segít az, hogy a program magyarul is kommunikál a felhasználójával.

Kép
Kép
Kép
Kép
Kép

Bár a legtöbb Linux verzióban megtalálható gyárilag az UExtract, azért a fentebb megemlített programot is érdemes kipróbálni, már csak a plusz szolgáltatásai miatt is. A szoftver képességeit a gyári weboldalról letölthető peazip-add-ons csomagokkal növelhetjük. Én innen három kiegészítő csomagot töltöttem le:
1.UNACE Plugin
2.UNRAR5 Plugin
3.Additional Formats Plugin 2

Ezen csomagok a portable verzióhoz készültek, telepítésük a weboldalon is említve van, a portable csomag könyvtárában, a res nevű alkönyvtárba kell ezeket értelemszerűen kézzel feltelepíteni, az unrar csomagot kibontva kompletten, könyvtárostól, míg a másik két csomagban lévő filéket kibontva pedig a portable csomagban -a res-ben- már meglévő plugin alkönyvtárakba kell ezeket egyenként kézzel bemásolni.

A telepítős PeaZip csomagokhoz természetesen vannak telepítős plugins csomagok is, ezek elvégzik helyettünk a fájlok megfelelő helyre való másolását. A fent már említett, PeaZip-GTK2 függőségi txt-ben említett fájlok nálam már a puppy-ban eleve léteztek, viszont a plugin-ek telepítése után egy újabb függőségi igény lépett fel: -libgmp.so3-
Ennek kiküszöbölésére egy .deb fájlt kellett még pluszban letöltenem, ezt: libgmp3c2_4.3.2+dfsg-2ubuntu1_i386.deb
Hogy ezt a Multiple Precision Arithmetic Library (GMP) könyvtárfilét mire használja, fogalmam sincs, de biztosan a klf. plugin tömörítők okán kellhet neki az ezen filékben lévő tartalom.

Ha már így alakult, akkor a PeaZip Portable csomagból, plusz a letöltött pluginokból, és a még kellő libgmp3c2_4.3.2+dfsg-2ubuntu1_i386.deb filéből gyártottam egy 32 bites pet csomagot, innen peazip_portable-6.1.0.LINUX.GTK2.pet tölthető. Ez a csomag nem csinál sokat, mindössze a PeaZip Portable csomagját egészíti ki egy desktop filével, és a hozzá kellő png képpel, illetve a még szükséges lib filékkel. A már említett, alap függőségi filék nincsenek ebben a pet csomagban, azokat mindenkinek a saját rendszeréhez kell kiválogatnia, szerencsés esetben ezek már nála is a használt puppy verziójában lapulnak.

A pet csomag hatására a PeaZip Portable csomag már a puppy menüjéből is indítható, illetve a program Súgó-jában, a Névjegy-nél látható a plusz pluginok jelenléte is. Ugyanitt van egy jó kis magyar nyelvű Help rész is, jó segítség a program kezeléséhez-használatához.
Kép
Kép
Kép

Válasz küldése

Vissza: “Fájlkezelés”