Slacko 5.7.0 PAE, K3.10.32 BT Hun/Eng - 2024, február

Pupletek, Új puppy változatok, veruiók, ISO fájlok,
Avatar
csipesz
Hozzászólások: 683
Csatlakozott: 2014.06.24. 11:02
Tartózkodási hely: Isaszeg

Slacko 5.7.0 PAE, K3.10.32 BT Hun/Eng - 2024, február

Hozzászólás Szerző: csipesz »

SZERKESZTVE: LEGFRISSEBB CUCCÉRT UGORJ, KÉRLEK, IDE:
viewtopic.php?p=10227#p10227




Csõ Mindenki. Megint csináltam valamit, a szûnni nem akaró esõs napok rossz hangulatát közömbösítendõ: egy slacko 5.7.0 pae modot.(CD, 699 Mb)
Tölthetõ innen:
NEM, NEM! A TÖBBSZÖRÖSEN JAVÍTOTT, LEGÚJABB VERZIÓÉRT NÉZZ A LAP ALJÁRA!!!
A cucc majdnem fullos, de hogy nehogy má' kerek legyen a világ, a publikálás elõtt felfedeztem benne egy mocsok kis hibát, azóta se jöttem rá miért csinálja ezt: ha teljes telepítést akarok csinálni, nem csinálja meg jól... - szerencsére tudok gyógyírt a problémára: be kell menni az /initrd/pup_ro2 mappába, és annak teljes tartalmát(kb 2gb) átmásolni a cél-partícióra.
Ha ezzel megvagyunk, futtassuk a hibásan mûködõ puppy universal installer-ünket a szokásos módon, a megfelelõ kérdõablakban válasszuk a teljes telepítést, ugyanoda, ahová a pup_ro2 tartalmát másoltuk, végül ne a törlést, hanem a frissítést válasszuk! - ha kész, jöhet a grub4dos és juhé.
Wine alatt jó kis játékokkal játszani szeretõ nvidia kártya-tulajoknak driver innen:
http://murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=101347
Ez az új cucc is a tõlem már megszokott szereplõket tartalmazza, sajnos libre office meg gimp nem fért közé, mert szerettem volna cd méreten belül tartani a cuccot:
wine
clamAV
openbox/lxpanel
take-a-shot
wm-switcher
xvkbd
pvidgets
pupclockset
mousecursor-themes, gtk and openbox themes, icon themes
gpicview
getflash
qt482
fbreader
bleachbit
pupcontrol
audacious
vlc210
dosbox
hydrogen/drumkits
zynaddsubfx
timidity/gus-patches
zsnes
random wallpaper changer
openjdk_icedtea
imagination
audacity
evince
xvidcap
guvcview
pstartup/shutdown-sound
avidemux
1-2 minijáték.
csak pár dolgot dobtam ki: viewnior, rubix, xsoldier, picpuz
Megtartottam az eredeti, sajnos csak angol nyelvû firefox 17 böngészõt, amely avíttassága ellenére igen sokoldalú, gyors, egy baja van: nem mega-kompatibilis! A mega data-store használatához muszáj leszel felrakni egy chromium böngészõt is, vagy lecserélni a firefox 17 -est valamelyik sokkal utóbbi verzióra.
A szerkóban, ahogy a vivid beta2-ben is, sok magyarítás búvik meg, úgy hogy ha az elsõ boot után átállítjátok a lokalizációt magyarra, egy x újraindítás után egész kellemesen magyar lesz a holmi. A wine alatti windowsos segédprogik közül a total commander, a sumatra pdf, a winrar, a radioshure és a photofiltre simán áttállítható magyarra, csak figyelmesen körül kell nézni vagy a menüjükben, vagy a mappájukban.
És hát így fest az új holmi:
Screenshot_2015-10-21_165146.jpg
Screenshot_2015-10-21_165146.jpg (88.83 KiB) Megtekintve 8365 alkalommal
Ez meg a cd logo:
logo.jpg
logo.jpg (35.5 KiB) Megtekintve 8364 alkalommal
A hozzászólást 5 alkalommal szerkesztették, utoljára csipesz 2021.03.08. 12:37-kor.

Asterix
Hozzászólások: 521
Csatlakozott: 2015.07.11. 08:55

Re: slacko 5.7.0 PAE CD - Wine-nal meg sok egyébbel

Hozzászólás Szerző: Asterix »

Üdv!
Nos, megpróbáltam ezt is! Most igy néz ki.
Screenshot_2015-11-27_110906.jpg
Screenshot_2015-11-27_110906.jpg (177.58 KiB) Megtekintve 8119 alkalommal
Rendesen mükszik, nvidia driver (most már elég a .pet fájl) telepítve, ami kell updatelve.

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: slacko 5.7.0 PAE CD - Wine-nal meg sok egyébbel

Hozzászólás Szerző: NTamas »

csipesz írta:
audacious
hydrogen/drumkits
zynaddsubfx
timidity/gus-patches
Nálam az Audacious a midi filéket csak a következő beavatkozás után játssza le, de ehhez ugye a Fluidsynth-et fel kellett tennem a Puppy csomagkezelőből, (nem emlékszem már, hogy az eredeti cd-n ez eleve fenn volt, én újra feltelepítettem, azt tudom - illetve, a puppy csomagkezelőjéből az Audacious-3.2.1-es verzióját telepítve függőségként ezt is felteszi a csomagtelepítő) illetve a Fluidsynth-hez való sf2 Sound Fontot -FluidR3_GM.sf2 fájlt- (141 MB uncompressed-tömörítés nélkül, tömörítve kb.129 MB méretű a file) is telepíteni kellett a gépre, (elérési-telepítési útvonala: /usr/share/sounds/sf2/FluidR3_GM.sf2) és annak fluidr3_gm.cfg-jét a timidity.cfg jébe is be kellett vezetni.(etc/timidity/timidity.cfg - lásd benne a legalsó -#nélküli- source sorokat!)

# Instrument configuration file for timidity
# $Id: timidity.cfg,v 1.7 2005/09/03 19:26:03 hmh Exp $

# You can change just about every option in TiMidity++ using
# This config file. Please refer to the timidity.cfg(5) manpage
# for more details

# By default, try to use the instrument patches from freepats:
#source /etc/timidity/freepats.cfg

# alternatively, you can use the fluid-soundfont:
source /etc/timidity/fluidr3_gm.cfg
source /etc/timidity/fluidr3_gs.cfg

illetve a SoundFont csomagokban az sf2 mellett lévő cfg (fluidr3_gm.cfg és a fluidr3_gs.cfg) állományokat a timidity könyvtárba - /etc/timidity/- be kellett még másolni a timidity.cfg file mellé. Ezt már csak azért is érdemes megtenni, mivel így a gépünkön esetleg fenn lévő TiMidity++ program is képes lesz ezen FluidR3_GM.sf2 és FluidR3_GS.sf2 hang fontokat használni.(az alapértelmezett source /etc/timidity/freepats.cfg és a freepats pat csomag helyett)

És ezután az Audacious beállításában az amid-nél a Fluidsynth-et kiválasztva már működik a midi filék lejátszása is! Annyi van még, hogy az Audacious beállításban a Sound fájl(ok) -sf2- betöltése csak az első midi file betöltésekor valósul meg, ekkor a lejátszás elindítása előtt, -az első .mid file lejátszása előtt- még bufferel kicsit a program, ekkor betölti a Sound filét a memóriába, és csak ezután indul el a tényleges midi lejátszás, erre figyeljünk oda, ez nem hiba, ez így működik helyesen!

Illetve az Audacious beálításában magát a Fluidsynth sf2 Sound fájlt is hozzá kell adni a beállításban az Audacious-hoz, hogy legyen miből (hangmintából) lejátszani a midi kottát az Audavious-nak! Van még egy Sound File, amit érdemes még emellé leszedni, ez a Fluid (R3) General MIDI SoundFont (GS).sf2 fájl, ez jóval kisebb méretű, és tulajdonképpen az előző Fluid (R3) GM soundfont extra kiegészítése. Ha kevés memóriánk van, akkor érdemes a FluidR3_GM.sf2 fájltól kisebb méretű sf2 hangfájlokat keresni.
A FluidR3_GM.sf2 és a hozzá tartozó FluidR3_GS.sf2 fájlok .deb formátumban is elérhetőek, letölthetőek az Ubuntu és Debian weboldalakról is:
https://packages.ubuntu.com/trusty/fluid-soundfont-gm
https://packages.ubuntu.com/trusty/fluid-soundfont-gs
https://packages.debian.org/sid/fluid-soundfont-gm
https://packages.debian.org/sid/fluid-soundfont-gs
Ezen .deb csomagokban benne vannak a már fentebb említett fluidr3.cfg fájlok is, lásd egy ilyen deb file tartalmát:
/etc/timidity/fluidr3_gm.cfg
/usr/share/doc/fluid-soundfont-gm/README
/usr/share/doc/fluid-soundfont-gm/README.Debian
/usr/share/doc/fluid-soundfont-gm/changelog.Debian.gz
/usr/share/doc/fluid-soundfont-gm/copyright
/usr/share/sounds/sf2/FluidR3_GM.sf2

Létezik egy olyan csomag is, amiben mindét sf2 (GM & GS) file benne van, viszont ebbe a csomagba érthetetlen módon nincsenek beletéve a szükséges config (.cfg) fájlok, aki netán ezt töltené le, az erre a tényre figyeljen oda!

Az Audacious beállításban meglévő másik lehetőségnél, az Alsa-mid szolgáltatásnál nálam meg sem mukkant az alaplapi Cmedia_042 Chip AC97 CODEC - Channel 5.1 CH hangrész, (ennek ismeri fel: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller [8086:24c5] (rev 02)) pedig ez ráadásul még AC-97 kompatibilis is, és ennek ellenére itt nem szólaltak meg a midi fájlok.

Én egyenlőre tehát csak a Fluidsynth-es megoldással tudom lejátszani az Audacious-al a midi filéket, figyelve arra, hogy nem mindegyik midi file hangereje egyforma, tehát korrigálásra is szükség lehet. (hangerő-emelésre, erre az Audacious mixer-jében van mód a master hangerő pár decibeles megemelésére)

Végezetül arra azért figyeljünk oda, hogy a memóriába betölteni kívánt sf2 Sound File mekkora terjedelmű/méretű, ugyanis pl. a FluidR3_GM.sf2 hangfile jelen esetben 142MB méretű!!! - tehát, aki Frugall módban próbálkozik - mint én is tettem! - az ne legyen meglepődve azon, hogy a midi lejátszás közben egyes jól hangszerelt midi fájlok lejátszásakor meg-megbicsaklik a lejátszás, és a processzor használata is megnövekszik, ez ezzel jár, természetes dolog, oda kell rá figyelni!

És végül, akinek kevés memóriája van, és gyenge a processzora, az egynél több Sound Filét ne akarjon betölteni a memóriába, mert abból is gondok lehetnek, a fenti leírásban két fluidr3_gm.sf2 és a fluidr3_gs.sf2 Sound File szerepel hivatalosan, ezek vannak beírva a timidity.cfg-be is, de!- gyenge gépekkel, kevés memóriával elég csak egy Sound Filét érdemes betöltetni, és értelemszerűen ki kell tapasztalni, hogy melyik Sound Filével kapunk szebb, élvezhetőbb hangot, és emellett melyik Soundfile fogja meg kevésbé a gépet, és akkor csak azt az egy fájlt töltsük be. A nálam megejtett kísérletezés végeredménye az lett, hogy az első, a FluidR3_GM.sf2 hangfile lett a legjobban használható, igaz, jelen esetben 142MB méretű a fájl, de ez még épp a működtetés határán való file-méret, viszont ezzel szólalt meg nálam talán a legszebben a legtöbb, fiókból újra előkerült midi fájl.
A hozzászólást 4 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2017.09.25. 11:42-kor.

Avatar
csipesz
Hozzászólások: 683
Csatlakozott: 2014.06.24. 11:02
Tartózkodási hely: Isaszeg

Re: slacko 5.7.0 PAE CD - Wine-nal meg sok egyébbel

Hozzászólás Szerző: csipesz »

Üdvözlet! Végre, sok veszõdség után ez a puplet is átesett egy tökéletesebbítõ kúrán. Szerintem jó lett...
Változások:
Meglepõen sok bújdosó fölösleges holmit találtam és tessékeltem ki belõle, jó sok helyet felszabadítva ezzel további hasznos cuccok számára;
A mûködni sehogysem akaró guvciew-et felváltottam a kissé fapadosabb luvcview-vel, érdekes, ez azonnal megy...
az audacious-t bennhagytam, de a prioritást a zenelejátszásra alkalmas appok közül az újabban megkedvelt és most ide is betett Qmmp kapta;
került bele Fotoxx, freetuxtv, streamtuner, valamint a legnagyobb sikerélmény az volt, hogy kipróbáltam e rendszeren a Nero Linux nevű cd/dvd-írót, ami eddig egyetlen másfajta, általam ismert puppylinuxon nem volt hajlandó tisztességesen működni, ezen a rendszeren meg ment, mint a pinty!
Firefox 17 böngészőt felváltottam 40-essel, valamint bekerült egy opera 36-os is - jó az, ha van :)
Végül, mivel még mindig volt hely 700 Mb-on belül - hát raktam a wine-os szekcióba egy friss Google Earth Pro-t. Ezzel csakis egy gond lehet: működőképes opengl módot vár el, aminek nem mindenki videó-megjelenítője fog tudni megfelelni...
Na ennyi nagyjából. - ja, a Fotoxx-ról annyit említenék, hogy csempésztem bele egy nem 100 százalékos magyarítást, amit úgy lehet aktiválni, hogy a progi "tools" menüjében a "change language" menüpont alól a "galacian" nyelvre kell rábökni, akkor magyarra fog váltani.
Ez a V2-es verzió letölthető innen:
https://drive.google.com/file/d/0B38lNu ... sp=sharing
vagy innen:
https://mega.nz/#!8UtwTLCI!66aLsMSuzQgZ ... TSpRL3E1Ds
Így fest első betöltődése után:
FirstLookOfMy5.7.0V2.jpg
FirstLookOfMy5.7.0V2.jpg (83.85 KiB) Megtekintve 6991 alkalommal
Én meg most így használom éppen:
APossibleCustomizedLook.jpg
APossibleCustomizedLook.jpg (95.3 KiB) Megtekintve 6991 alkalommal

Avatar
csipesz
Hozzászólások: 683
Csatlakozott: 2014.06.24. 11:02
Tartózkodási hely: Isaszeg

Re: slacko 5.7.0 PAE, K.3.10.32 EngHun CD - 4-ik revízió

Hozzászólás Szerző: csipesz »

Szerbusztok, rég jártam már itt aránylag - és ez a jelentkezésem sem jár túl nagy drámával - csak a legutóbb publikálthoz képest ennek az 5.7.0-ás slackónak 2 komolyabb átnézés utáni verzióját közlöm mindössze. Új cuccokat nem volt kedvem elővenni - egyszerűen nem olyan "kezesek", "gyúrhatóak", mint ezek a régibbek...
Csak a szokásos: hibaszűrések, szépészeti dolgok, még jobb magyarítás itt-ott, pár kisebb progival való bővítgetés.
Letölthető - régebbi gépeseknek - innen:
https://drive.google.com/file/d/1p7C2VI ... sp=sharing
És ez az első indulásnál a képernyőnk képe:
Screenshot_2019-02-03_152145.jpg
Screenshot_2019-02-03_152145.jpg (72.28 KiB) Megtekintve 5969 alkalommal

ticoo1
Hozzászólások: 625
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Re: slacko 5.7.0 PAE, K.3.10.32 EngHun CD - 4-ik revízió

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

Helló!

Köszönöm szépen, remek mint mindig!

Még egyszer neki kell, hogy fussak, mert szeretném a legújabb böngészőket belepakolni, de ahhoz kicsit több időt kell rászánnom. Csak attól tartok, hogyha a hozzájuk szükséges módosításokat elvégzem, akkor több "kárt okozom, mint hasznot" :mrgreen: . Majd meglátom. Ja és a kernelen is szeretnék változtatni. Úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz.

Avatar
csipesz
Hozzászólások: 683
Csatlakozott: 2014.06.24. 11:02
Tartózkodási hely: Isaszeg

Re: slacko 5.7.0 PAE, K.3.10.32 EngHun CD - 4-ik revízió

Hozzászólás Szerző: csipesz »

Hi, ticoo, először is köszi, hogy jutott rá időd és megnézted; egy apróbb kis segítség, vagy tanács:
a firefox egészen biztosan frissíthető kvantum valahanyas verzióra, DE: ne a rendszerben található firefox-ból frissítsétek, mert úgy tönkreteszi a jelen verzióban jól működő magyarítást, hanem ha fontos a frissítés, könyörtelenül ki kell törölni ától cettig a mostani firefoxot, és a 60-as körüli kvantumot eleve magyar nyelvűben megszerezni és berakni! - próbáltam, onnan tudom...

Avatar
csipesz
Hozzászólások: 683
Csatlakozott: 2014.06.24. 11:02
Tartózkodási hely: Isaszeg

Re: Slacko 5.7.0 PAE K.3.10.32 Eng/Hun CD - 5-ik kiadás

Hozzászólás Szerző: csipesz »

Szerbusztok - frissítettem kicsit ezen a Slackó fajtán - ráfért már...
E cucc hátrányai:
Botrányosan képtelen bármilyen webkamerakezelő szoftverrel(guvcview/luvcview/ucview) együttműködni - viszont érdekes módon a rendszer alap-alkatrész Pavrecord alkalmazásban azért ad kameraképet;
Bluetooth-kezelés nincs;
A Puppy Package Manager "félholt" - van ami lejön róla, van ami nem, ha frissítenéd, a frissítés folyamata egy-két letöltésrész után félbeszakad...
Hasznosabb kis cuccok:
Gyorsgombok LibreOffice 6 magyar változat letöltéséhez, ha kéne;
2 Webböngésző(Opera 45, Palemoon 28.6.1-glibc219tweak) szolgál benne, ezek elég stabilak, ha nem is legújabbak;
Wine, DOSbox
Audacity
Avidemux
Nero4Linux CD-író
Qmmp
Streamtuner
Ez a cucc még angol nyelven indul el, de szinte bármit átállíthatsz magyarra, amit csak akarsz.
Az ISO, Nvidia driver-ek és fontosabb rendszer sfs-ek letölthetőek innen:
slacko-5.7.0K3.10.32EngHun5thEd2021March.iso - 699,7 Mb
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Slacko5.7.1Screenshot2021-03-07.jpg
Slacko5.7.1Screenshot2021-03-07.jpg (66.89 KiB) Megtekintve 3606 alkalommal

Avatar
csipesz
Hozzászólások: 683
Csatlakozott: 2014.06.24. 11:02
Tartózkodási hely: Isaszeg

Re: Slacko 5.7.0 PAE, K3.10.32 BT Hun/Eng - 2024, február

Hozzászólás Szerző: csipesz »

Üdv kedves puppy közösség; csipesz az ószeres megint elővett egy régiséget, hogy működésileg/szépészetileg kívánatosabbra turbózza - asszem sikerült... Onnan kezdeném, hogy - nem bízván a korábbi tudásszintemben - inkább újraépítettem alapról ezt a mostani slacko 5.7.0-ás remastert; ez - tekintettel az 5.7.0 saját pekédzs menedzserének erősen korlátozott használhatóságára - eléggé megnövelte a készítés idejét, kábé 2 hetembe volt elérni azt a szintet, amit ezen új remaster nyújtani képes. Szeretném azt is bejelenteni, hogy a továbbiakban már nem fogom erőltetni egy saját művemnél sem azt, hogy férjen el a rendszer egy CD méretébe - ezt egyszerűen már "nem hagyja a világ" - túl sok megalkuvásba kerül... - így lett ez a mostani kis "dög" is 1388,9 Mb - cserébe a következő fontosabb dolgokat tudja, nyújtja:
Webböngészésre Firefox 79-es, hasznosnak vélt könyvjelzőkkel és pluginokkal;
LibreOffice 6.0.1.1; Java;
Doksi-olvasgatásra Calibre, Djvu-viewer, Evince, Fbreader;
Média/zenelejátszók/eszközök: Audacious, Deadbeef, Vlc, Mpv, TvPlayer, Pupradio, Audacity, Avidemux, Xvidcap, Zynaddsubfx - ééés: tűrhetően szolgáló Bluetooth streaming!(Ha valakit neadjisten érdekelne, hogy az 5.7.0-nál a bluetooth-kapcsolódást miknek a feltelepítgetésével tudtam megvalósítani, az átnézheti ezt: BluetoothForSlacko570.zip:
https://drive.google.com/file/d/1aurnZf ... drive_link )
Képnézegető/kezelő: Fotoxx, Gpicview, Mtpaint, Viewnior, Xnview
Virtualizáció: Wine 2-es, mindenféle kis vindózos extrákkal, ahogy' szoktam;
Játékfélék/emulátorok: Dosbox, eDuke32, Map, Java MicroEmulator, Net, ScummVM, Snes9x, Xjigsaw, Xrick, xScavenger.
Kamera-cuccok: Guvcview, Luvcview, UCview, MulticamPortable.
Azért megemlítem az egyetlen hibát is, amivel szembesültem a rendszer farigcsálása során és nem jöttem rá, mi okozza: bizonyos kódolású text fájloktól megbolondul a genie vagy a leafpad és az istennek nem képes megnyitni ezeket... szerencsére csak ritkán jelentkezik ez a gond.
No, hát ilyesmik vannak.
Az iso a rendszeren kívül tartalmaz még 4 darab, .pet formátumú nvidia drájvert is.
Letölthető innen:
slacko-5.7.0PaeK3.10.32BT-HunEng2024FebCsipesz.iso:
https://drive.google.com/file/d/1LS4pao ... drive_link
Az asztal kinézete 4:3-as monitoros asztali gépen:
Screenshot1.jpg
Screenshot1.jpg (61.86 KiB) Megtekintve 613 alkalommal
És így fest annak a kis Dell Inspiron Mini laptopnak a képernyőjén, amelyen az egész készült:
Screenshot2.jpg
Screenshot2.jpg (55.52 KiB) Megtekintve 613 alkalommal

ticoo1
Hozzászólások: 625
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Re: Slacko 5.7.0 PAE, K3.10.32 BT Hun/Eng - 2024, február

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

Helló!

Köszönöm szépen, megint van mit nézegetnem...

Jó hír, simán fut AMD Ryzen 5 Pro gépemen, ezen régi kernellel is.

A geany megjelenítési hibát valószínűleg az okozza, hogy nagyon sok függőség-hiány van benne, szerintem ez sok mindent befolyásol, pl. hogy nekem a BT esetében a párosítás nem sikerül.
Screenshot.jpg
Screenshot.jpg (148.95 KiB) Megtekintve 411 alkalommal

Válasz küldése

Vissza: “Pupletek”