Precise 5.6 - Öreg 512 Megás Pendrájv Kiadás

Pupletek, Új puppy változatok, veruiók, ISO fájlok,
Avatar
csipesz
Hozzászólások: 683
Csatlakozott: 2014.06.24. 11:02
Tartózkodási hely: Isaszeg

Precise 5.6 - Öreg 512 Megás Pendrájv Kiadás

Hozzászólás Szerző: csipesz »

Pár héttel ezelõtt egy ismerõsöm hozzám vágott két baromi régi pendrájvot -az egyik 128 mega, a másik 512 mega tárkapacitású.
Így gondoltam, az 512-eshez csinálok (végre) valami kisebb rendszert, ami még kényelmesen elfér rajta. E célra a 3.2.44-es kernelû precízt választottam. talán csak azért, mert ez már alapból is meg volt támogatva vagy 4 féle video-drájverrel, melyek egy quickpet precise 2 felrakása után abból az appból elérhetõek. A rendszer elõtelepített progikészlete a csipeszpup-nál megszokott, csak nem ugyanolyan rengeteg. Egy hét alatt kész lett, 2 gépen teszteltem, rendesen viselkedik. Wine természetesen van benne. Mivel nemsoká publikálom a murgán is, ezért alapból angolul indul, de minden lényeges benne van az átmagyarításhoz, mondok egy példát: seamonkey>edit>preferences>appearance>default language>átállítod magyarra>újraindítod - és így tovább.
precise-5.6OldPendrvSizeEdEngHunCsipesz2015Nov.iso 470.0 MB(ebbõl a rendszer sfs csak 400 megabájt, a többi függelék)
https://mega.nz/#!wFlExBRZ!6U4Mv09nSRwt ... 9nJVHD74d0
Így néz ki:
capture16505.jpg
capture16505.jpg (95.85 KiB) Megtekintve 5752 alkalommal

Avatar
csipesz
Hozzászólások: 683
Csatlakozott: 2014.06.24. 11:02
Tartózkodási hely: Isaszeg

Re: Precise 5.6 - Öreg 512 Megás Pendrájv Kiadás

Hozzászólás Szerző: csipesz »

ja és van egy feltöltés solidfiles-ra is(ez legalább kifért mindenféle darabolás nélkül):
http://www.solidfiles.com/d/52d62d34e1/

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Precise 5.6 - Öreg 512 Megás Pendrájv Kiadás

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Ma egy ilyen kipróbálós napot tartok, sajnos a másik topic-ban, a Pen-puppy-s topicban közreadott új verzióval felesre sikerültek az eredmények, ott valami probléma van, Asterix barátunk is kínlódik csak vele.
Viszont Csipesz produktuma teljes siker!!!

Ugyanazon módon teszteltem ezt az eredetileg pen-re készített puppy-t is, mint a Pen-puppy-t, és elsőre ez sem akarta az igazságot ez ugye nem gond, mert ...szóval nem! Elsőre nem jön össze, azt bármi okozhatja, az még önmagában nem jelent hibát! - szerintem!
Viszont másodjára újraindítva gyorsan végigfutott a szöveges betöltő perióduson, kicsit vacakolt a háttérben, gondolom a videókártyát próbálgatta, majd a legnagyobb megdöbbenésemre feldobott egy régi, még a szöveges telepítőkből ismerős karakteres nyelv és billentyűzet kiválasztó ablakot!!! - itt már kezdtem dörzsölni a kezemet, ez igen, egy normális telepítő, kevés ram-hoz karakteres felület, eleve egy szimpatikus megoldás. Ezután tovább, a videó-vizzard szintén karakteres módban végre egy majdnem teljesen jó beállítással örvendeztetett meg, egyébiránt ez is 76Hz-re akarta volna, és állította is be elsőre az NVidia kártyát, -akárcsak a Pen-es puppy!- amit én ugye elve a natív 60Hz-re szeretek tenni induláskor, ennek megvan az értelme, mert ilyenkor -a 60Hz-nél - nem megy el a kép se balra-se jobbra marad következetesen a helyes középállásban!.

Szóval már elsőre adott képet, akárcsak a Pen-puppy, igaz, hasonló módon 76Hz-re téve a képfrissítést, emiatt ugye a kép eleve elment baloldalra, de azért így is tökéletesen bejött a csipesz féle könnyített Desktop! Megvan az az első+ pont! Mivel eleve komplett rendszert kapunk itt, így azonnal vad képernyőfotózásba kezdtem, és az első ablakot simán lefotóztam, ebben még a 76Hz-es felajánlott képfrissítés látszik, és érthetetlen módon nem az az ország, amit a karakteres kiválasztásban megjelöltem, hanem valamilyen egyéb időzóna, és angol nyelv akarta magát rámerőszakolni, egyedül a billyentyűzet típusa maradt ugyanaz amit én a karakteres telepítéskor kiválasztottam a magyar hu-HU és az Európa/Budapest időzóna mellett! Kissé érdekes volt, de semmi gond, újra beállítottam a magyarnak megfelelő dolgokat, és a numlock, a tűzfal, illetve az idő szinkronizációját is kértem egyúttal, nem véletlenül! Ugyanis, ha le tudja magát szinkronizálni az időszerverhez, akkor látja, és tudja is használni eleve a hálókártyát, ez a manőver ugye a Pen-puppy-nak ma nem sikerült! Itt viszont a gyorsbeállító ablakot leokézva már minden működött, lett magyar nyelv, lett jó időszinkronizálás, -és ezzel együtt azonnal észlelte a hálókártyát, a videóvarázsló meg a megszokott második beállításra végre eltalálta a helyes képfrissítési frekvenciát, így azonnal középre igazított desktopot kaptam, a monitor adjust gombjához eleve hozzá se kellett nyúlni!!!Nagy szó! - és nagy köszönet érte, természetesen ezután a hangkártya felismertetése se okozott problémát. Egyedüli szépséghibának talán azt rónám fel halkan, hogy szerintem nem kéne mindíg azt a Master beállítást erőltetni, és egyedül csak azt meghagyni, ugyanis sok alaplapi integrált hangrész inkább -így az enyém is! - a PCM szabályozót részesíti előnybe, ezért a gordiuszi csomót elvágva szerintem mindkét szabályozót be kéne kapcsoltatni ilyenkor, ekkor biztosabban adna hangot a Puppy. Mert most itt csak a Master szabályozó volt beállítva, de ezzel nekem nincs hangom, csak a PCM-el. De ezt a vitát amúgy sem értem, mert ugye egy új puppy-nál eleve be kell lőni a géphez, hangolni a géphez a szoftvert, és ebbe következetesen bele tartozik a hangrész beállítása, és a hangerő esetleges felhúzása, ez ma már alap dolog, sokan meg ezért szólják meg a puppy készítőjét, hogy ez nincs, az nincs, és pont ezért kéne -szerintem- mindkét szabályozót engedélyezni, azután a Tisztelt felhasználó meg majd magának, és a használt szoftvereihez beállítgatja a hangrészt! Bocsi, hogy ezzel elidőztem, menjünk is tovább.

Szóval jó a képem, középen a Desktop, van hálózat(eth0), van hangkártya-van Audacious-még egy hatalmas piros pont érte!-mert ugye nem élhetek zeneszó nélkül, ugyi. Fotózok rendületlenül, nézem milyen dolgokat is kaptunk Csipesz Mestertől megint. Ahogy ezt elnézem, ez el fog tartani egy kis ideig, amíg teljesen áttanulmányozom, de gyakorlatilag egy teljes, komplett indulókészlet be van építve, meg még a bónuszok hada!!!! Ja igen, a Wine-t még nem próbáltam, bocsi, de utána fogok járni, de annyi a feladat így elsőre, hogy mindenről nem is tudok beszámolni azonnal.

A lényeg az, hogy aki nem usb-n akarja használni ezt a puppy-t, az Frugall módú merevlemezre telepítés esetében is sikerre számíthat. Ha elsőre nem jön össze a videófrekvencia-beállítás, nem kell kétségbe esni, második varázsló állításra már jó lesz, főleg, ha netán az előzékenyen mellékelt driverek, vagy egy saját driver is feltelepítésre kerül. Gyorsan feldobtam még az IPTV-s programomat is, tesztelni a videólejátszást, működik, van benne beépített MPlayer lejátszó, és a Hydrogen dobgép is megy!
Képek a csomagban, párat beteszek ide is, és a végére már csak a köszönet maradt, köszönjük az ismételten remek munkát, remélem a Murga-n is kelendő portéka lesz!
Kép
Kép
Kép
Kép

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Precise 5.6 - Öreg 512 Megás Pendrájv Kiadás

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Igéretemhez híven röviden leteszteltem a beépített Wine jó működédét. Ez abból állt, hogy a képen is látható Windows-os portable xmplay zenelejátszót simán, egyszerűen az exe filére kattintva elindítottam, semmi wine configolás, -az alapbeállításra voltam kíváncsi, és az jónak tűnik!- az exe kattintás után két pillanat múlva már zenélt is a Windows-os zenelejátszó program a Linuxban! Szóval a Wine is a helyzet magaslatán van, én meg egy kicsit-nagyon alakítgatom a saját ízlésemre a Csipesz puppy-t, a régi verziós pwidgets progit egy újabb verziósra cserélve több infót jelenítek meg a jobb oldalon, más lett a háttér, -ez még a beépített darabok közül van- tettem bele jópár új programot, új flash, új 8-as java, új 42-es Firefox-Hu-s verzió került bele, pár hanghoz tartozó program is bővíti a kínálatot, a Seamonkey-nek is megvan már a friss csomagja, de azt már csak reggel teszem fel, Még zenélek kicsit, azután alvás. Viszont egy apró, kis hibát találtam benne, lenn a tálca baloldalán, a Bleachbit ikonja mellett a Pprocess folyamatkezelőnek nincs/vagy eltűnt? az ikonja. - elvitte a kiskutya-
Majd holnap arra is ránézek, mégegyszer köszönjük a fáradságos munkát, jó kis rendszer -jól bővíthető- lett belőle.
Sziasztok!
Kép

Avatar
csipesz
Hozzászólások: 683
Csatlakozott: 2014.06.24. 11:02
Tartózkodási hely: Isaszeg

Re: Precise 5.6 - Öreg 512 Megás Pendrájv Kiadás

Hozzászólás Szerző: csipesz »

ntamas, köszi szépen a dícséreteket, nagyon jól estek. Volna hozzád egy kérésem, persze kizárólag, majd csak ha ráérsz sokat irkálni: azt vettem észre, hogy kiválóan fel tudod turbózni a pwidgets kevésbé használt funkcióit; ennek fortélyairól írhatnál egyszer kimerítõbben egy újonnan nyitott témában - valahogy úgy, ahogy én tettem régebben pl. a compiz-fusion-nal... szerintem többünket érdekelné - engem mindenképpen, aki minden scriptekkel kapcsolatos "varázslattal" kínkeservesen küzdöm meg...
Más: mivel az éjjel ért egy csöppnyi csalódás a quicpet precise 2-bõl is letölthetõ, e kernelhez tartozó nvidia 319-es drájverrel kapcsolatban(ugyanis én kis naiv azt hittem, ez simán kezelni fogja a 9600 gt kártyámat közbe' dehogy), ezért legyártottam friss, ropogós 340-es drájvereket(pet, sfs, doc), egybe zippeltem õket és felraktam ide:
http://www.solidfiles.com/d/2fe5f9e05c/

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Precise 5.6 - Öreg 512 Megás Pendrájv Kiadás

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Igazán röstellem Csiesz, de kis gondom akadt, nevezetesen az alsó tálcán baloldalt elsőnek látható menüvel, illetve a képernyőre-desktopra kattinta előjövő openbox-os jobb klikkes menüvel, ebből az utóbbi az rendben lévőnek tűnik, ellenben a tálcáról elérhető menü az valamiért nem jól működik nálam, nevezetesen, ha feltelepítek új programokat, azok abban nem mindig jelennek ott meg, véletlenszerű a dolog, mert amíg pl. a Multimédia részben/menükben simán látom az újabb telepítésű alkalmazások neveit, és azokat onnan el is indíthatom,
Kép
Kép
addig pl. az Internet menükben már nem jelennek meg a pluszban feltelepített dolgok, itt van két kép az Internet menüpontokról, hogy jobban értsük, mire is gondolok én.
Kép
Ez ugye az Openbx-os, desktopra kattintva előugró menü, ezzel nincs bajom, ebben jól látszanak az utólag feltelepített dolgok.
Ellenben itt, a tálcáról elérhető menüben már nem(???) jelennek meg ezek az utólag feltelepített programok, így azok innen el sem indíthatóak!!! Lásd a sárga tálcás Internet menü képet.
Kép
Az azonban érdekes, és ezért írtam az előbb, hogy viszonylagos a dolog ugyanis Te jól tudod, hogy az alaprendszerben, a Te verziódban pl. nincs benne a Tixati torrentes alkalmazás, és például ez mindkét helyre szépen bekerült, de pl. az utólag a rendszerre feltelepített új Firefox (az új, 42_Hu-s verzió), az új Seamnkey(a legutolsó 38-as magyar Mozilla Build-verzió) már nem látszik a tálcás menüben.
A tálca is megér egy misét, mert ez, ha jól tévedek, egy lxpanel, aminek az alsó, és felső beállító filéjét megtaláltam, de érdekes módon az alsó beállító filében csak egy képhivatkozás van a legelső menüpontra, a tálcáról kinyitható menüre, de maga az a fájl, amiben ennek a tálcamenünek a leírása-menüelemek felsorolása lenne, annak a filének a nevére nincs hivatkozás, míg a normális openbox-hoz tartozó menüelemek leírása a szokásos helyen megvan, és az itt is meglévő jwmtray file is megvan a jwm felülethez, de ennek a sárga tálca menünek a filéjét nem találom, kérlek írd meg hol fogom ezt megtalálni, és ebbe miért nem jelennek meg rendesen az utólag feltelepített programok, mert ez így nem túlzottan jó dolog, és kissé zavaró számomra.
És még egy dolog zavar nagyom, a Seamonkey böngésző, -a beépített 2.17.1-es, és a puppy tárolóból elérhető-frissíthető 2.19-es verzió- nem jegyzi meg a jelszavakat, hiába van a configban beikszelve a jelszava megjegyzése kocka, ennek ellenére nem jegyzi meg, csak a felhasználónevet, a jelszót már nem! Pedig még Mesterjelszó sincs jelenleg beállítva, tehát még ez sem zavarhat be. De a legújabb stabil verzió, a 2.39-es sem jegyzi meg a jelszavakat, feltettem azt is, ráadásul az már máshova -opt- települ már, mint a régi 2-es széria, de az sem jegyzi meg a jelszavakat. Van erre valami trükköd esetleg? :?:

Avatar
csipesz
Hozzászólások: 683
Csatlakozott: 2014.06.24. 11:02
Tartózkodási hely: Isaszeg

Re: Precise 5.6 - Öreg 512 Megás Pendrájv Kiadás

Hozzászólás Szerző: csipesz »

Helló, ntomi, hazaértem végre. Az lxpaneles problémára rögtön mondom a megoldást, a seamonkey hibája nekem eddig nem tûnt fel - azt ki kéne vizsgálnom... arra látatlanban ötletem sincs, legfeljebb annyi, hogy a testreszabás nevében rúgd ki nyugodtan és rakj a helyébe egy friss-ropogós firefox-ot, azok dolgoznak úgyis a legjobban puppylinuxokon manapság. - akkor térjünk rá a nem megjelenõ programok+ikonjaik kérdésére:
A kutya ott van elásva, hogy ahány lxpanel-verzió, annyi fajta "tájszólást beszél" - mit is értek ezalatt? kitelepítesz progikat, amelyek telepítõi szinte mindig dobnak a /usr/share/applications mappába egy õrájuk vonatkozó, *.desktop végû fájlt. ha bármelyik ilyen fájlt felnyitod valamelyik jegyzettömb-progival, mindegyikükben ott találod azt a sort, hogy "Categories"! utána pedig egy speckó szót, pl. x-desktop settings, vagy x multimedia vagy AudioVideo stb.
MINDEN AZON MúLIK, HOGY AZ áLTaLAD AKTUáLISAN HASZNáLT LXPANEL éRTELMEZNI TUdJA-E EZEKET A KATEGóRIA-SZAVAKAT, VAGY NEM. Ha nem, vegyél elõ egy olyan korábbi progid *.desktop fájlját, amely sikeresen jelen van az lxmenüdmen, és használd fel az abban található szót, és írd azt a nem megjelenõ programod *.desktop fájljában a categories után! atán ezt mentsd el, indítsd újra az x-et és fogyeld a hatást!
- Remélem érthetõen sikerült fogalmaznom.

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Precise 5.6 - Öreg 512 Megás Pendrájv Kiadás

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Igen, értelek, és köszönöm a reagálást.
De hiába variálok a Categories nevekkel, így sem kerülnek be az új alkalmazások a sárga tálca-menübe.
Ami érdekes, ott most a képen is látható a getflashplayer, -ez amúgy épp most szedte le a legújabb, 548-as végű új flashplayert!- annak a .desktop-jában megnézve ugyanazon kategória szerepel, mint abban a programban, ami az openbox-os menübe viszont simán beleírja magát, míg ebbe, hiába az azonos Categórianév, már nem.
Igazából annak a fájlnak a nevére lettem volna kíváncsi, ami ezt a lxmenü szerkezetet tárolja, onnantól már megoldom én is.
A röhej az, hogy tegnap késő éjfél után véletlenül megtaláltam a Te puppy-dat próbálgatva, de valahogy becsukódott a Rox ablaka,és azóta nem találom azt az ominózus filét.
Az openbox menühöz, a jwm menühöz való filék megvannak, és azokban szépen benne is vannak az új progik hiánytalanul, ezért nem igazán értem a Categória dolgot, hasonló a categória név a jwm-nél, az openbox-nál, de az lx-tálca menüjébe mégsem kerülbe a program. Még egyre tudok gondolni, hogy az lx-menüben ékezetes nevek szerepelnek, a másik kettőben meg nem, bár ennek meg ellentmond az a tény, hogy ugyanezen progik meg a kros54 féle openbox-os magyar menünévvel ellátott menübe simán beírják magukat. Vagy maga az lxmenü szerkezete nem kompatibilis, még ennek utána nézek.
A Seamonkey továbbra sem menti el a jelszavakat, röhej, az újonnan feltelepített Firefox42Hu meg röhögve dolgozik, és menti a jelszavakat a Te puppy-don!

Utóirat.
A legújabb, 2.39-es Hu Seamonkey már rendben menti a jelszavakat, csak akkor nem ment, ha az újjal csak frissítettem a Te Öreg 512Megás puppy-dban lévő régi. 2.-valahányas verziót, ami még régi széria. (De jól működik kevés memóriával!)
Szóval gyökerestül eltávolítottam a régi verziót, nem volt elég csak a csomagkezelővel való sima eltávolítás, kézzel is mindent ki kellett pucolni, eltávolítani, ráadásul az új verzió már az /opt-ba települ fel, nem úgy, mint a 2-es verziók első szériája.

Idézet tőlem:
... Igazából annak a fájlnak a nevére lettem volna kíváncsi, ami ezt a lxmenü szerkezetet tárolja, ...
nos, megvan, kicsit nyomoztam ez ügyben, és ez a file a menü leírásának a fájlja: lxmenu-data_0.1.2 -ez van az Öreg 512 puppy-ban- is, de a puppy csomagkezelője már feldobott este egy újabb, frissebb filét ebből: lxmenu-data_0.1.2-1 (freedesktop.org menu specification required files for LXDE)
Ebben a filében van leírva az lxmenu panel első tagjának, a menu-nak a szerkezete! - és ahogy azt Csipesz már pedzegette is, ahány verzió, annyiféle menükialakítás létezik.
Hos, az említett, a puppy csomagkezelője által frissítésre felajánlott lxmenu-data_0.1.2-1 fájlt ráeresztve(újratelepítve) az Öreg 512Megás pupy-ra, érdekes egy menükialakítást kaptam. Csökkent a menüpontok száma, a főmenüből nyíló almenű-nek már nincs segédablaka, de van viszont egy új, érdekes angolul other nevű menüpont. Ez az egyéb menüpont viszont az összes, a főmenübe nem bekategórizálható, és emiatt abban meg sem jelenő programokat mindet bevágta az other/egyéb menüpontba, és kaptam egy igen méretes, le-fel görgethető új segédablakot, amiben ott vannak a hiányolt telepített programjaim! A képen látható, a hosszú menü tetején és az alján kis nyíl látszik, azzal lehet tovább gördíteni a menüt le-fel, és így ezzel a menüben való keresgélés is megoldott, igaz kissé időigényes, de legalább minden gépre feltelepített programot meg lehet már így találni. Nem túl elegáns megoldás, de legalább működik, és nem kell kilépni egy teljes képernyős alkalmazásból, és az asztalról az Openbox menüjében keresgélni, hanem így, az alsó tálca menüjéből is -igaz kissé trükkös módon- de minden program elérhető már.
Kép
Kép
Amúgy ugyanezt a hatást éred el akkor is, ha az Öreg512Megás puppy csomagkezelőjéből a puppy-ba beépített lxpanel-0.5.8-nak egy frissebb, újabb felajánlott verzióját teszed fel, frissítesz rá a már meglévőre, -a képen a legalsó fájl az említett friss verziójú fájl-
Kép
ráadásul a csomagkezelő még pár függőséget is lehúz ilyenkor, ami ugye nem árt, ha megvan!
Ez a látszatra talán nem túl szép megoldás viszont célszerűségét, és a most már egyszerűen megvalósítását nézve megfelelő megoldásnak tűnik a felmerült probléma oldására. Biztos van jobb, ügyesebb mód is, egyenlőre most ez marad a gépen.
Aszterix-nek válaszolom itt, -ezért nem írok új hozzászólást - hogy majdnem eltalálta a fájlokat, csak azokban éppen nem a tényleges, már a gépen lévő főmenü-szerkezet van, hanem csak az ajánlott kialakításra való példák!!! - és ez nem ugyanaz!
Innen még a leghasználhatóbb file az /etc/xdg/menus/hierarchy file, ugyanis ebben a fájlban van leírva a Puppy menü szerkezete, mint követendő ajánlás, és ebben szépen látszik minden menüpont kialakítása, annak esetleges almenüje, és jobb oldalt még pár példaprogram is fel van sorolva, hogy ezek általában hova szoktak a menübe bekerülni.
De nekem az lxpanel alsó tálcáját leíró file, a /root/.config/lxpanel/default/panels-ben levő, abban az első bejegyzésként megemlített menu névre hivatkozó file kellene, amiben a tényleges, már a gépen lévő, kinyitható menü, és az abban leírtak látszanak. (az ugyanitt lévő top fájl pedig a felső menütálca leírását tartalmazza, és kézzel is bővíthető, akárcsak az alsó tálcaszerkezetét leíró, előbb már említett panels nevű fájl.)
A hozzászólást 7 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2015.11.12. 16:55-kor.

Asterix
Hozzászólások: 521
Csatlakozott: 2015.07.11. 08:55

Re: Precise 5.6 - Öreg 512 Megás Pendrájv Kiadás

Hozzászólás Szerző: Asterix »

Üdv!
NTamas!
Csak tippelek:lxde-applications.menu vagy a lxlauncher-applications.menu.
capture14968.png
capture14968.png (64.72 KiB) Megtekintve 5665 alkalommal
vagy itt a felső 2 mappa valamelyikében esetleg megtalálod a fájl nevét:
https://github.com/lxde/lxmenu-data
Ha eltévedtem, akkor elnézést!

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Precise 5.6 - Öreg 512 Megás Pendrájv Kiadás

Hozzászólás Szerző: NTamas »

A válasz feletted olvasható, egybevontam a fenti válasszal.

Válasz küldése

Vissza: “Pupletek”