Alkatrészek, gépek

Figyelem ! Csak és kizárólag a fórum felhasználóinak fóruma!
Megunt, felmaradt ,hiányzó alkatrészek.
A kereskedelmi célú illetve céges hirdetések azonnal törlésre kerülnek !

Moderátor: S-kami

Fórum szabályok
Figyelem ! Csak és kizárólag a fórum felhasználóinak fóruma!
Megunt, felmaradt ,hiányzó alkatrészek.
A kereskedelmi célú illetve céges hirdetések azonnal törlésre kerülnek !
kros54
Adminisztrátor
Hozzászólások: 410
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

Alkatrészek, gépek

Hozzászólás Szerző: kros54 »

Van 15-20 db olyan gép, amely a napi forgalomból ki van vonva.
Ezek közül némelyik fénykorában win98 alatt működött, mások, a többség winXP-t is vitt.
Van, amelyik működőképes, van, amelyik nem.
Nincs mazsolázás: az egészet egyben adom. Ingyen.
Előre egyeztetett időpontban jön, (bepakolni segítek) és viszi, szeptember elején.
Vannak működő CRT monitorok is, 13" és 14" is.
Rászorulóknak oda lehet adni, kisebb konfigurációt ezekből összehozni, stb.
Település: Nagykőrös.
*****
Miután a gépekért senki sem jelentkezett, elektronikai hulladékgyűjtő cégnek adom.
Jól is járok: helybe jönnek érte, és kapok értük pénzt is - na, nem túl jelentős összeget.
Tehát kvázi elkeltek.

gjuhasz
Adminisztrátor
Hozzászólások: 152
Csatlakozott: 2014.08.17. 13:52

Asus P4S8X-X

Hozzászólás Szerző: gjuhasz »

Kedves Csipesz!

A komplett gép, benne a szóbanforgó alaplappal (http://www.baber.com/motherboards/asus/asus_p4s8x-x.htm), jól működött, amikor kikapcsoltam kb 2 éve. Aztán most bekapcsoltam és semmi. Se az ilyenkor elvárható hibajelző morzézés, se egyéb, kivéve egy kis zöld led az alaplapon, amely világít, azaz legalább a hálózati kapcsoló OK (a kézikönyv szerint "indicates that the system power is okay". A szabad floppy táp-csatlakozón nincs értelmezhető feszültség. Kihúztam az összes perifériát és a memória paneleket is, ugyanaz a semmi. Sajnos nincs PCI buszos alaplap-teszterem.
Szerintem nem érdemes javítgatni, pl. ha kiszáradt egy kondi, akkor a mellette lévő sem fogja sokáig bírni. Még megnézem majd a tápot, de gyanúm szerint meg kell látogatnom a bontót egy jobb alaplapért.

A hűtőgép-gumi gyári új volt, azaz szavatosság illeti meg a T. Vásárlót. Kíváncsi vagyok, mit szólnak az Orczy téri boltban, ahol vettem.

Köszi az együttérzést, üdv

gjuhasz

azami
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2014.06.20. 20:25

Re: Alkatrészek, gépek

Hozzászólás Szerző: azami »

Tudna valaki Wifi usb adaptert ajánlani amit kicsit régebbi Linuxon is lehet használni és még kapható.

gjuhasz
Adminisztrátor
Hozzászólások: 152
Csatlakozott: 2014.08.17. 13:52

Re: Alkatrészek, gépek

Hozzászólás Szerző: gjuhasz »

azami írta:Tudna valaki Wifi usb adaptert ajánlani amit kicsit régebbi Linuxon is lehet használni és még kapható.
Kedves azami!

Én a TP-LINK TL-WN321G típust használom mind a mai napig. Működik az összes puppyval, amit néztem, a 4.0-ól a Puli-ig bezárólag.

(A nagyon régieknél a setup-ban be kell állítani az egyébként a rendszerben meglévő rt73 modult, a többit, pl. rt2750, pedig feketelistára tenni)

Az Amazonon még kapható: http://www.amazon.com/TP-Link-TL-WN321G ... B0034CN06W

Itthon is kapható újabb változat a TP-LINK TL-WN821N, több szabványt ismer, de azt nem próbáltam régi linuxokon.

Jó terelgetést!

üdv

gjuhasz

azami
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2014.06.20. 20:25

Re: Alkatrészek, gépek

Hozzászólás Szerző: azami »

Köszönöm :!:
3-as kerneltől fölfele érdekelne, régebbi rendszert már nem akarok futtatni....

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Alkatrészek, gépek

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Ehhez még annyit tennék hozzá, hogy igazából nem a wifi-card(PCMCIA vagy Cardbus), vagy az usb-s wifi-adapter gyártója itt a lényeg, hanem a benne - a készülék belsejében - lévő wifi-chipset a meghatározó, a linux wifi-kezelésében! (úgy ahogy a router kezelésében is!) Bármelyik linux verzióban, amiben már van wifi-kezelés, ott a wifi beállító paneljében ki lehet választani a wifi driver hozzáadása menüpontnál a különféle wifi chipsetek driverjeit és abban a menüben kell kikeresni a te wifi adapteredhez illő chipset drivert, vagy lehet a windows-os ndiswrapper-t is használni, de ez most nem lényeges jelen kérdésünkben annyira. Tehát nézd meg, vagy nézz utána, abban az usb-s wifi eszközben milyen wifi chipset dolgozik, és ahhoz kell a Linux-okban drivert kiválasztani a wifi-kezelőben, már, ha olyan wifi chipset driver van beépítve a linux wifi-kezelőjébe. Általában az Atheros, a Broadcom, a Telink, Ralink, Realtek, meg még pár chipset driver választható ki, így jó eséllyel, főleg, -ha az az usb-s wifi eszköz netán régebbi gyártmány netán- van ott olyan driver, amivel életre lehet az eszközt kelteni.

Én csak a magam példáját tudom erre felhozni, nekem a már többször említett Toshiba ősöreg laptopom képes PCMCIA-PC CARD, vagy más néven említve Cardbus-os Wifi-kártyát kezelni. Nekem egy Ralink chipes Edimax Cardbus-os kártyám van, amit még mai nap is lehet kapni, ez egyébiránt egy nagyon bevált, és jól működő darab, akinek kellene egy ilyen Cardbus-os Wifi adapter, annak nagyon tudom ajánlani. Igaz csak a standard IEEE802.11g/b-s, azaz csak 54Mbps-es sebességre képes a carbus-os eszköz, de van benne egy Turbó-nak nevezett némi sebességnövelést eredményező mód is, és ezt a kártyát, illetve a benne lévő Ralink RT-61-es Wifi-chipsetet, és az ahhoz illő Ralink_RT61-es lévő wifi drivert szinte minden Linux verzió ismeri,(be van építve ez, és még vagy három másféle Ralink driver is!)és szépen lekezeli így a klf. Puppy verziók is!!! Például a Toshiba-ra napokban feltett TuboPuppyv0.2-es Linux Puppy-ban is van hozzá beépített Ralink RT-61-es wifi driver, és tökéletesen működik is.

Jellemző, hogy a régi Linux-osok közül sem mindenki ismeri, tudja, hogy a Linuxban nagy általánosságban az egyes kernel-verziókban milyen wifi driverek vannak már eleve benne, erre ez a cikk jó példa, itt a kérdező szintén egy Ralink RT-61-es drivert keres, és a végén csak annyit kellett tennie, hogy a wifi kezelő scriptben a régi Ralink driver nevét átírta RT-61-re, és lám, azonnal, minden driver-telepítés nélkül működött a wifi-eszköze, magyarán a használt Linux-ban már eleve kernelszinten benne volt az RT-61-es wifi drivertámogatás is, csak a fiú ennek nem nézett konkrétan utána.

Ezért én a Ralink Wifi egységet/chipsetet tartalmazó eszközöket ajánlanám elsősorban, ezekhez nagyon jó eséllyel minden Linux-ban találhatsz belső wifi-drivert,vagy esetleg letölthetsz hozzá a net-ről.
Van ilyen Ralink chipset-es usb-eszköz is, utána kell nézni, és végül itt egy összehasonlító táblázat Ralink chipsetes usb-s wifi adapterekről.
Meg még találtam egy ilyen táblázatot is, Ralink chip-es wifi eszközökről, Linux driverekről.

azami
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2014.06.20. 20:25

Re: Alkatrészek, gépek

Hozzászólás Szerző: azami »

Sajnos az csak 1 dolog hogy van e kapcsolat a Wifivel, de milyen a minőség mert most ezzel küzdök.
A laptopban levőt felismeri de lassú kidobálja stb, az usb-s TP link meg simán ment csak a precise puppyk nem ismerték föl ezért gondoltam egy másik adapterre.....

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Alkatrészek, gépek

Hozzászólás Szerző: NTamas »

A gjuhász által ajánlott TP-LINK TL-WN321G usb-s wifi adapter egy Ralink 2870-es chip-et és az ehhez való V5-ös drivert használja, ami a legtöbb Linux-ban, így a wifi képes Puppy-ban is megtalálható./ ennél a TP-Link-nél a driverek v1-től v5-ig mennek, és különböző wifi chipekhez készültek. A v5-ös a Ralink vezérlős./
Kép
Az említett Linux driver Ubuntu-ra telepítéséhez itt egy cikk, talán érdemes beleolvasni. Már csak azért is, mert ez már a letölthető -2010_0709_RT2870_Linux_STA_v2.4.0.1.tar.bz2- linux driver telepítését taglalja, és ez már egy 2010-es, modernebb driver, ugyanebből a driver-verzió családból, aminek a letöltési linkje itt a cikkben már nem nem él, sajnos.
Ubuntu Linux: Install RT2870 Chipset Based USB Wireless Adapter
De a Google a barátunk, és itt már van hozzá letölthető Linux driver link. innen is elérhető: -2010_0709_RT2870_Linux_STA_v2.4.0.1.tar.bz2-
Kép

A nagyobb, 300-as sebességre képes usb-s wifi dongle eszköz is többféle wifi-chip-el készült, ezeknek, akárcsak a fenti kisebb wifi egységnek a driver, vagy firmware verziószáma a lényeg, a v.mögötti verziószám jelöli a klf. wifi vezérlő chipekhez való wifi drivereket, például:
TP-LINK TL-WN821N v4-es driver, ez már egy Realtek chipes wifi-s eszközt jelöl, míg az alacsonyabb verziószámú driverek eltérő wifi-vezérlőket jelentenek, illetve azokhoz valóak. Vagyis a vásárlás előtt pontosan tudni kell, hogy a kiszemelt eszköz milyen vezérlő chip-el van szerelve, és ehhez milyen verziószámú driver jár, ez elvileg az eszköz dobozán rajta szokott lenni, tehát, ha a nagyobbik wifi-s usb-s eszköz dobozán azt látjuk, hogy az egy TP-LINK TL-WN821N v4-es drivert tartalmaz, akkor tudni fogjuk, hogy egy Realtek vezérlővel készített wuifi-s Usb-eszközzel állunk szemben.Így a Linux drivert és az esetleges Linux támogatást, drivert is ehhez kell keresnünk.
Kép
Míg a v1-től v3-ig tartó driver verziók az Atheros wofi chipes vezérlővel ellátott darabokhoz valók.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2015.05.02. 17:38-kor.

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Alkatrészek, gépek

Hozzászólás Szerző: NTamas »

azami írta:Sajnos az csak 1 dolog hogy van e kapcsolat a Wifivel, de milyen a minőség mert most ezzel küzdök.
A laptopban levőt felismeri de lassú kidobálja stb, az usb-s TP link meg simán ment csak a precise puppyk nem ismerték föl ezért gondoltam egy másik adapterre.....
Nem írtad, hogy a laptopodban milyen beépített wifi-egység/card van, akkor könnyebb lenne wifi drivert vadászni hozzá.
A precise puppy-kban ha jól tudom már a frisbee a wifi kezelő, abban pedig már ki lehet jelölni, úgy ahogy már írtam az előbb, a beépített wifi driver általi támogatást, a precise kernel már sok wifi drivert , eszközt támogat alapból.
De, ha a varázslóval teszed fel a wifi drivert, vagy állítod be a wifi-t, akkor az első beállító ablakban ott van a driver hozzáadása gomb, amit megnyomva egy következő ablakban ott vannak a beépített wifi driverek listája, abból lehet választani. De ehhez tudni kel, a laptopodban milyen wifi.eszköz-pci-kártya van, és az milyen wifi chipet használ.
Az meg hogy lassú, az jelentheti azt is, hogy csak a régebbi, lassabb wifi-szabványt támogatja a beépített wifi-card, ezért nem tud a wifi-routerrel összebeszélni, összehangolódni, netán a laptopba beépített wifi kártya titkosítása nem tudja azt a fokozatot, amit a router használ éppen, mert ez is szakadásokhoz, lassuláshoz vezethet. Talán ezeket kéne előbb megnézni, és ezeket pontosabban beállítani.
A router tud x sebességet(vagy b-s(11Mbps), vagy g-s(54Mbps), vagy n-es(300Mbps) vagy a legújabbak már ennél is többet támogató sebességűek) és alapból többféle titkosítási protokoll-t, wep, wpa, wpa-psk,WPA2-PSK tudnak.
A laptopban lévő beépített wifi, főleg, ha régebbi, nem mai típus, akkor legfeljebb csak a g-s, vagyis csak az 54 54Mbps-es átviteli sebességet támogatja, és valószínűleg nem mindegyik titkosítási protokoll-t ismeri fel.(lehet, hogy csak a wep-et, és a wpa-tudja csak, netán a wpa-psk-t még, de ez utóbbit már nem biztos, hogy a régebbi wifi kártyák támogatják!) Ezeket össze kell hangolni, és úgy beállítani a titkosítási protokoll-t routerben, hogy az tudjon kommunikálni a lassabb eszközzel. (ad abszurdum: volt már olyan,hogy a titkosítási protokoll-t ki kellett kacsolni, és a wifi kapcsolat csak titkosítási protokoll nélkül üzemelt, mert nem lehetett a routert és a laptopban lévő régi, beépített mini wifi cardot összehangolni másképp, csak így. Nem volt biztonságos megoldás, de mivel nem volt mód más wifi-s eszköz használatára, (és vételére!) így maradt ez a titkosítás nélküli wifi megoldás.) De ehhez tudni kell a laptopban lévő wifi egység wifi chipjének a nevét, majd utána nézni, az milyen paraméterekkel bír.

azami
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2014.06.20. 20:25

Re: Alkatrészek, gépek

Hozzászólás Szerző: azami »

screenshot_2015_05_02_18_59_35.png
screenshot_2015_05_02_18_59_35.png (38.91 KiB) Megtekintve 9129 alkalommal
Fel ismeri, csatlakozik, csak nem stabil mint más rendszeren, és nagyon nehéz kapcsolódni vele...
Az újabb deb vagy ubuntu és windows-on minden oké :!:
Na majd jönnek az új puppyk....

Válasz küldése

Vissza: “Adok-veszek cserélek”