Kezdő lépések.

A puppy linux operációs rendszer és szoftverei
kros54
Adminisztrátor
Hozzászólások: 410
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: kros54 »

A napi munkában időhiány miatt sajnos nem tudok részt venni. Most e témához több ok miatt próbálok valamit hozzátenni.
1. Windows kontra Linux. Én kétlaki vagyok, és semmi bajom a windows-szal, de szeretem a Linuxot is. Van eszközöm mindegyik rendszerre, és pl. a windows8.1 stabilságát és gyorsaságát sajnos a Puppy nem közelíti meg - de ettől még szeretem a Puppyt. Is. Sőt. Ugyanez van az okostelefon fronton is: az dícséri az Androidot, akinek még nem volt a kezében windowsphone, ahol lehet, nem pakolhatsz mindent ide-oda, viszont 2x gyorsabban működik. Saját tapasztalatok, nem egy készüléken.
2. Grafikus felület. Alapvetően egyetértek ati5 véleményével. Az átlagjúzernek az kell, hogy telepít egy rendszert, s azt várja, hogy az működjön. Ne csináljon semmit, és mégis működjön. A világ ez irányba halad, lásd android Google Play, ami hamisítatlan Linux, és beavatkozás nélkül telepítesz akármit, semmiféle Terminált soha elő nem veszel, és ha nem tetszik, egy gombnyomásra le is töröl mindent. A windows 8 alatt ugyanez van: alkalmazásbolt, persze keresgélhetsz mindenféle exéket meg msi-ket, attól még ez működik és egyre jobban teret nyer. És az iOS alatt (iPhone, iPad) ez hajszálpontosan ugyanígy van: mindenféle tudás nélkül azt raksz rá, amit kinéztél magadnak.
Tehát ez egy trend: ne tudj róla semmit, de használd. És akkor egy kérdés: ha otthon felkapcsoljuk a villanykapcsolót, hogy legyen fény, kell-e azért ismernünk a paksi atomerőműben zajló folyamatokat...? (Írom ezt ide informatika és fizika tanárként, és ahol kell, ott természetesen a szükséges dolgokat tanítom is...) Ati5 tehát jól érzi a trendet.
Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne legyen becsülete azoknak, akik értenek a kódokhoz: ők csinálják a csicsát. Már most azt sem lehet mondani, a 4-8-16 meg ki tudja, hány gigabájtos RAM-okkal szerelt gépeknél, hogy ez erőforrást-zabál: kit érdekel, ha egyszerűbb...?
3. A stílus. Ezt nem tudom sokadjára szó nélkül hagyni. Nem értem a kioktatásokat, és nem is tudom elfogadni. Itt elég sokan vagy a jelenlétükkel, vagy kidolgozott megoldásaikkal, de hozzá tudtak tenni a Puppy Linux magyarításához, egyáltalán ahhoz, hogy ez a linux-variáns ismert legyen. Olyan kár ezt személyeskedő megjegyzésekkel elrontani, egy közösséget a szavakkal bántani, amire nem tudok mit írni, azon kívül, hogy mérhetetlenül sajnálom.
Alecto, amúgy légy üdvözölve, rengeteg puplet van készen, csak egy linket adok, nézz körül: http://puppylinuxhu.blogspot.hu/2014/07 ... oltve.html

Alecto
Hozzászólások: 20
Csatlakozott: 2015.01.09. 14:13

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: Alecto »

Köszi kros54, már próbálgatás alatt egy eddig számomra új puplet (valamelyik retroprecise, csipesz verzsön), bejövős nagyon :) Egyébként teljesen egyet tudok érteni az androidos, winphonos példával. Pont minap hoztam fel egy antilinuxosnak, hogy a tabletjén is az van, mégis használja... :D És ő sem érti a működését :)
NTamas üzenetének csak arra a részére reagálnék, ahol azt írja, nagy mellényem van ahhoz képest, hogy új vagyok itt. Való igaz, most regisztráltam, de eddig is olvasgattam itt, csak én amolyan csendes őrült típus vagyok...a többit figyelmen kívül hagyom, nem látom értelmét a veled folytatott eszmecserének. Egyébként, senkit nem akartam megsérteni, megbántani, csak kimondtam a véleményemet :)

NTamas
Hozzászólások: 1874
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Alecto írta:Köszi kros54, már próbálgatás alatt egy eddig számomra új puplet (valamelyik retroprecise, csipesz verzsön), bejövős nagyon :) Egyébként teljesen egyet tudok érteni az androidos, winphonos példával. Pont minap hoztam fel egy antilinuxosnak, hogy a tabletjén is az van, mégis használja... :D És ő sem érti a működését :)
NTamas üzenetének csak arra a részére reagálnék, ahol azt írja, nagy mellényem van ahhoz képest, hogy új vagyok itt. Való igaz, most regisztráltam, de eddig is olvasgattam itt, csak én amolyan csendes őrült típus vagyok...a többit figyelmen kívül hagyom, nem látom értelmét a veled folytatott eszmecserének. Egyébként, senkit nem akartam megsérteni, megbántani, csak kimondtam a véleményemet :)
Én sem akartam eddig se, és ezután sem senkit megbántani, ezt is leírtam már, de újra elismétlem. A válaszaim stílusa, erősen függ attól, hogy milyen módon nyilatkozik meg az, akinek válaszolok, ezt sem részletezem, aki erre már rájött, az érti, miért is van ez így.
Azt írod még:
...a többit figyelmen kívül hagyom, nem látom értelmét a veled folytatott eszmecserének.
amíg én is látom az értetlenséget, úgy szintén azt tudom csak erre mondani, valóban nincs értelme a veled folytatott eszmecserének.

A félreértések elkerülése érdekében újból leírom, az újonnan érkezők miatt, nem részesítem egyik oprendszert sem előnyben a másikkal szemben, ugyanis enne nem látom semmi értelmét.
Magam is több rendszert használok, és régebben még több is volt a gépeimen, mindegyiket használtam aktívan, mindegyiknek, - ahogy krs54 is írta - volt azért valami nyűgje, de ezért nem szidtam, és nem helyeztem egyiket a másik elébe, és itt sem tettem ezt, még ha egyesek ezt úgy is értelmezték félre.
Tudomásul veszem a hibáikat ha vannak, de nem lépek be - mint ahogy ezt is tévesen vélték itt egyesek - egyik ún. oprendszer szektába sem!
Mindegyik rendszert arra használom, ahol az az adott oprendszer kissé jobban teljesít, mint esetleg a másik, illetve ahol, amely rendszer alatt a céljaimat, feladataimat jobban, gyorsabban el tudom végezni.

Alecto
Hozzászólások: 20
Csatlakozott: 2015.01.09. 14:13

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: Alecto »

:lol: :lol: :lol:
Kedves NTamas! Most értetlen vagyok, mert nem értem, miért és hol voltam értetlen. De nem kell válaszolnod, látom, van elég bajod így is... :)
Szép napot!

ati5
Hozzászólások: 143
Csatlakozott: 2014.06.17. 11:14

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: ati5 »

Tamás !
A stílusod nem ahhoz igazítod , hogy a másik fél milyen stílusban ír !!! Soha nem neveztelek hazugnak , álszentnek , nem írtam olyat hogy nyüszítesz stb . Ezek szándékosan sértő , személyeskedő megjegyzések . Talán el kellene gondolkodnod azon , hogy rajad kívül , még senkinek sem kifogásolták meg a hangvételét a fórumon , de neked már többször is . Miért ????
Esetleg lehet , hogy van benned is egy kis hiba ? Mondom számomra nem probléma , de felhívom a figyelmed , hogy ezek a kifejezések , és hangvétel más ember számára bántó lehet .
ati5

Mert befagyott ablakot már láttam , de megfagyott pingvint még soha :D

kzprog
Hozzászólások: 98
Csatlakozott: 2014.07.05. 16:51

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: kzprog »

Kedves kzprog !
Félreértettél . Én nem akarom a linuxot megreformálni , nem is lennék erre képes . Csak azt szeretném , hogy ha idetéved egy kezdő , akkor ne azzal kezdjük , hogy válaszd az Ubuntut , vagy hasionló "nagy" oprendszert kezdésnek , mert ott meg tudod tanulni a parancsokat rendesen . Tapasztalatom szerint ezzel lehet a legjobban elijeszteni az érdeklődő win-es felhasználót . Tudom , hogy a jó szándék vezetett , és elnézést ha én túlreagáltam , de sajnos sokszor olvasok olyan hozzászólásokat , cikkeket amiben az egyébb linux felhasználók eleve leírják a puppyt . pl. Nincs több felhasználóra lehetőség , ezért nem is igazi linux . Meg hogy a kezdőknek előszőr javasolnák egy rendes linuxot amin megtanulhat rendesen mindent. ...
Ezzel a hozzászólásoddal tökéletesen egyetértek. Csupán csak arra akartam rámutatni - mert korábbi hozzászólásokból nekem a fordítottja jött le - ,hogy a parancssort ne akarjuk száműzni végleg! Jó ha van, bár nem mindennapi használatra való. És igen, az szerencsés, ha nélküle is boldogul a felhasználó, de ha gond van, legyen a parancssor választható lehetőség. Ha meri, had próbálja, lehet így gyorsabban megoldja a problémáját.
Ahogy már korábban írtam, amikor a puppyjainkon nem jött be a grafikus felület, akkor jól jött a parancssor. De - persze - jóval kényelmesebb lett a használata amikor - ext2-ről ext3-ra való átállás után - már nem volt rá szükség!
A lelkesültséged - szerintem - kis túlzásra ragadtatott téged, ami - alighanem - belőlem is a szükségesnél erőteljesebb reagálást váltott ki. Ha ez indította el ezt a "lavinát", akkor elnézést minden belekeveredőtől!
Nekem - úgy tűnik - ez a gyengém. :) Nézzétek el nekem!

ati5
Hozzászólások: 143
Csatlakozott: 2014.06.17. 11:14

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: ati5 »

Kedves kzprog !

Köszönöm a megértést , és megnyugtatlak nem ez indította el a lavinát , igazából inkább csak belekeveredtél .
Nekem az verte ki a biztit , hogy aki nem tudja , vagy akarja megtanulni a parancssorok használatát az ne is használjon linuxot (ezt nem te javasoltad nekem ) . Én ezt javaslatot azért nem fogom megfogadni . Ezután is fogom használni , természetesen az én "tudás" szintemen , és mások lesújtó véleménye ellenére is örömöm fogom lelni benne .

Elárulom , hogy eme vita hatására megnézegettem az említett oldalt a linux parancsok kezdőknek , nos nem értettem meg belőle szinte semmit sem . Ez nyilván az én hibám , és nem az oldalé , egyszerűen hülye vagyok hozzá , de így elsőre úgy érzem hogy képtelen lennék megtanulni . Nem is mertem kipróbálni egyet sem , úgy hogy nem tudom mit csinálok , gyanítom jobban el tudnám rontani a rendszerem , mint grafikusan . Egyenlőre maradok inkább alulképzett :D Azzal kevesebb kárt okozok .
De ha egyszer lesz másik gépem amit éppen nem baj ha elrontok , igyekszem majd megbarátkozni velük . Persze ezt azért nem ígéretnek szántam . Ne kérjétek számon légyszi :D
ati5

Mert befagyott ablakot már láttam , de megfagyott pingvint még soha :D

Avatar
KuLuSz
Adminisztrátor
Hozzászólások: 606
Csatlakozott: 2014.06.17. 21:19

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: KuLuSz »

Micsoda szócsaták vannak itt , én ezt még csak most olvasom :D Én csak annyit fűzök hozzá hogy :
hozzám is szoktak jönni emberkék , aztán elsírják magukat hogy "jaj te aza gép olyan sz*r, lassu a windows , nem megy ez , nem megy az " , erre én azt mondom hogy , ha nem hardver hiba akkor a rendszerrel van gond. Ezekután rögtön ajánlom a puppy-t mint linux/alternatív lehetőség . 1 nagyon rövid kis reklám szöveggel : kicsit más mint a windows , de mindent meg tudsz vele csinálni. Volt már aki használta is , azt mondta jó, de pl a viber-t nem tudta rátelepíteni (na azt még én sem :lol: ). Mások pedig óckodnak , mivel nemtudják hogy miről van szó , nem tudják hogy működik illetve hogyan használhatják . Erre az lenne a legjobb megoldás ha az alapvető dolgokat megtaníttatnánk az (érdeklődő)emberekkel .
Itt nem kell nagy dolgokra gondolni pl :
-mi az a mentés fájl és miért van?
-hogyan használhatom a merevlemezt és egyéb meghajtókat?
-hogyan állíthatom be a felbontást ?
-hogyan állíthatom be a hátteret ?
-hogyan tehetek ikont az asztalra?
-hogyan telepíthetek programokat ? - és milyen programokat ?
Röviden ennyi ami lényeges a windows userek számára akik még abszolut nem használtak linuxot .
Természetesen aki már használt linuxot az már másra kíváncsi illetve több dolgot is tudhat a rendszerről és annak használatáról ...

Mj.: szerintem a linuxot használó emberek 90%-a windows-al kezdte , mint pl én is . Én is paráztam eleinte hogy elrontok valamit a gépen , de mivel adódott 1 vinyó amit arra használok amire akarok így elkezdtem kísérletezgetni a nagyobb disztrókkal , amik elég gyengén muzsikáltak a gépemen . Aztán tovább érdeklődve kb úgy 2 hónap után (nem adtam fel) rá találtam a puppyra a szűkített keresési opciókkal (kicsi, gyors,magyar/magyarítható, nagy programválasztékkal azaz alap dolgokat tudjak elvégezni benne) , és azóta szeretem a kutyákat. Persze ezek után az már csak 1 EXTRA opció hogy akár saját rendszert is lehet belőle készíteni . Nos , szerintem ha ilyen kommenteket látnak/látnának a windows user-ek szerintem jobban megjön a kedvük a próbálgatáshoz vagy használathoz . Az meg hogy ti nem rég a terminálról vitáztatok , csak össze zavarja őket , mert azt hiszik hogy nekik is tudniuk kellene használni a terminált , holott nem sokat találkoznak vele , max a boot során meg a kilépésnél , amikor írkálja a különböző műveleti üzeneteket, de nem hinném hogy ez annyira elrettentő lenne . Ennyit akartam durván .

-:...P.E.A.C.E...:-
-<(].K.u.L.u.S.z.[)>-
-----------------------------------------------
Elérhetőségeim: Angol irc csevegő, (reg mentes) Discord, YouTube

ati5
Hozzászólások: 143
Csatlakozott: 2014.06.17. 11:14

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: ati5 »

Ott a pont KuLuSz ! :D
ati5

Mert befagyott ablakot már láttam , de megfagyott pingvint még soha :D

Sgor
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2015.01.06. 15:33

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: Sgor »

.edj kiterjesztésű file-kat hogyan lehet telepíteni?

Más: Osztom KuLusz véleményét, szívesen látnék én is ilyen összefoglaló irodalmat!

Válasz küldése

Vissza: “Puppy Linux”