Chromium OS x86

Egyéb operációs rendszerekkel kapcsolatos leírások, infók, hírek
Avatar
S-kami
Adminisztrátor
Hozzászólások: 814
Csatlakozott: 2014.04.16. 11:54
Kapcsolat:

Chromium OS x86

Hozzászólás Szerző: S-kami » 2017.05.13. 18:15

Töltöm, valakinek van már tapasztalata vele?
Puppy linux ! Mert megérdemlem !
Kép

nocsak
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2014.09.29. 14:01

Re: Chromium OS x86

Hozzászólás Szerző: nocsak » 2017.05.14. 18:05

Hello mindenki!

Én a 64 bites változatról próbálom megírni mostani jelenleg minimális tapasztalataimat, hát... hol is kezdjem:

A wikipédián jártam legutóbb, mégis mivel állok szemben. Sokszor sokat hallottam már a Chrome OS -ről a Chromium OS -ről és a ChromeBook-okról, megjegyzem ahogy nem csak Samsung gyártói példányok készültek belőle, hanem Acer gyártmányúak is (wikipédiából informálódva) így nem lepődtem meg, hogy az egyébként Ubuntuval valamiért használhatatlan Acer Aspire 5920-asom ami elég öregecske modell már, jól vette az akadályt és szerintem csak kodekhiányosságok végett de idáig nem sok teszteléssel a háta mögött jól teljesíteni látszik. Mint írott itt: Wikipédia, úgy még meg kell szoknom a felhő és internetorientált működést és használatot egyaránt, de nem tudom például ha olyan célzásnak indulna a dolog fejlődését tekintve hogy pl.: adott a YouTube, oda valahogy pl.: raw videókat megszerkesztve zenei aláfestéssel adott esetben amihez inkább nem is gondolok bele létezne e szoftver a Chrome Áruházban lenne/van e lehetőség, már csak abból kiindulva, hogy oké, hogy YouTube, de akkor már lehessen produktívan feltölteni is videókat ne csak nézni - van e lesz e lehetőség?

Ez csak egy szempont a sok közül, de szerintem így már érthető miket pedzegetek, nyilván ezt le is írták Wikin, hogy
a Chrome OS célcsoportját azok a felhasználók alkotják, akik a számítógép előtt töltött idejük nagy részében az internetet használják.
Oké, értem de megint felmerül bennem az a kérdés, hogyha valaki hosszú távra használná alternatívaként, akkor megoldást nyújthat e ez az OS?

Tapasztalatok:

  1. 16 GB Pendrive-ra img kiír, célhardverről beboot, indulás után, magyar nyelv kiválaszt, bejelentkezés, utána kevés szabad hely figyelmeztetés fogadott
  • Majd, hogy ezt elkerüljem adatmentés a belső HDD-ről és innen paraméterezve install oda.
  • Vissza a grafikus felületre, leállítás, pendrive ki, bekapcs, újraboot és elölről a bejelentkezést.
  • Használatbavétel után Epson típusú nyomtatómat próbáltam vele összehangolni USB-ről sikertelenül (Google Cloud Print erőltetését kihagyva.)
  • Előzőt leszámítva a bejelentkezést követően sikerrel használatba vettem az OS-t.
  • Mp3 fájlokat nem játszott, miután pendrive-ot viszont sikeresen tudtam csatlakoztatni, ide gondolom liszensz és kodek problémák vonatkozhatnak,
    YouTube lejátszás viszont sikeres.
Jelenleg itt tartok, számológépet telepítettem még az Áruházból. Ha esetleg valakit érdekel ezt is átnéztem mielőtt nekifogtam a tesztelésnek. Meglátjuk....

Avatar
S-kami
Adminisztrátor
Hozzászólások: 814
Csatlakozott: 2014.04.16. 11:54
Kapcsolat:

Re: Chromium OS x86

Hozzászólás Szerző: S-kami » 2017.05.15. 05:06

Köszi a leírást, majd kíváncsi leszek, hogy mire jutsz a kodekkel.

Én még annyit tennék hozzá, hogy nekem még a telefonomat is felismerte és egyből két meghajtónak csatolta, egy a belső meghajtónak és egy az SD kártyának külön.
Amúgy nekem szinte minden működik, nagyon nagy meglepetésemre.
Ha a videólejátszás menne mondjuk vlc -vel, vagy valamivel és a kodek problémát is sikerül orvosolni, sok egyszerű felhasználónak megfelelne.
Vannak nekem is ismerőseim, akiknek ez is megtenné bőven...
Még ugye a skype, messenger telepítés lenne lényeges esetleg...
Puppy linux ! Mert megérdemlem !
Kép

kros54
Hozzászólások: 300
Csatlakozott: 2014.06.17. 06:01
Kapcsolat:

Re: Chromium OS x86

Hozzászólás Szerző: kros54 » 2017.05.15. 07:27

A skype-hoz nem tudok hozzászólni, mert nem használom.
Helyette ott a Viber, weben elérhető, vagy a Google csevegője is, mindkettő tökéletesen működik.
Nem értem a Messenger telepítési problámát, ott a böngésző, http://messenger.com - azután ezt bekönyvjelzőzni és kész. Mobilon is gyorsabb így.

Avatar
S-kami
Adminisztrátor
Hozzászólások: 814
Csatlakozott: 2014.04.16. 11:54
Kapcsolat:

Re: Chromium OS x86

Hozzászólás Szerző: S-kami » 2017.05.15. 08:53

Akkor gyakorlatilag szinte csak a kodek probléma maradt :-D

Attól függetlenül, hogy nekem ez már túl puritán és csak egy böngésző van benne, amit még csak nem is szeretek ráadásul, de van pár ismerősöm, akiknek ez a rendszer tökéletesen megfelelne.
Puppy linux ! Mert megérdemlem !
Kép

NTamas
Hozzászólások: 1349
Csatlakozott: 2014.06.19. 12:36

Re: Chromium OS x86

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2017.05.15. 09:46

Nekem leginkább az a tény zavaró ebben, hogy ez az OS-nek titulált Google rendszer élő folyamatos net-kapcsolat hiányában gyakorlatilag használhatatlan. Hogy a Chromium OS mokányolás ezen mennyit változtatott, nem tudom, de igazából nem is érdekel.
Egy böngészőbe, ráadásul, ahogy skami is írta, egy olyan böngészőbe (amit nem szeretek, és ezért nem is használok) épített puritán valami, ami eleve a netre van kötve, anélkül meg nem túl működőképes, nem igazán hoz lázba, sőt, tudom, ezért sokan fognak fújni rám, eleve nem is tartom túl jó ötletnek, már a biztonsági szempontok miatt sem. Ha azt vesszük, hogy az a távoli cél, hogy az Androidon futó összes app ezen az OS tákolmányon is fusson, hát nem túl biztató, lévén hogy a mostani Android appok számos biztonságot igen befolyásoló dolgokat produkálnak, lásd egy app sok mindenhez való hozzáférési kényszerét, amit a program működése amúgy nem indokolna, szóval, ha ezek a biztonsági szempontból erősen kifogásolható Androidos appok a Google Store-ból simán feltelepíthetőek lesznek, akkor ez az OS mennyiben fog különbözni a mostani, erősen kifogásolható Android rendszertől?
Kell ez nekünk egyáltalán, szükség van e erre?
Ha meg azt nézzük, hogy oktatási vonalon jó lenne egy olyan rendszer, ami teljesen elszeparálni a net káros részétől, programjaitól stb. a diákokat, az, mint ötlet elsőre jól hangzana, de, a mai diákokat ez a lekorlátozási kényszer sok esetben az ellenkezés felé terelné na, nem az agyonbutított amcsi diákokat, és azokat, akiknek ezen erősen lekorlátozott appok esetleg kielégítik a minimális számítógéphasználati, és netezési szokásait, hanem azokat, akik eleve ahhoz vannak szokva, hogy a saját igényeiknek megfelelő dolgokat, programokat használjanak, és ne legyenek eközben semmilyen módon korlátozva a program használatban (net-elérés hiánya miatti nem működés) illetve a programok estleg meglévő korlátozott funkcióiban.
Úgy esetleg talán még lenne értelme a dolognak, ha ez az OS azt nyújtaná, hogy induláskor lehetne választani két működési mód közül, első lenne a netre kötött, mostani böngészőbe épített OS megoldás, ahol gyakorlatilag a felhőbe telepített programokkal operálna a felhasználó, a dolgait a netes tárolóra(fiókba) mentve, és lenne egy induláskor kiválasztható normál(eddig megszokott, általános) oprendszer mód, ami a saját gépen futó, telepített programokkal dolgozna elsősorban, természetesen a saját, előbb már említett netes tárolót elérve, (a netes tároló (fiók) szinkronizáció lehetősége!-mélységének testre szabhatósága!!) az azokra mentett dolgokkal is tudna akár net hiányában is dolgozni a saját gépén a felhasználó.
A jelenlegi Chromium OS úgy tudom, nem teszi lehetővé egy merevlemezre telepítéskor a dual-boot megoldást, (azaz más oprendszer mellé telepítést) így ezért magában a Chromium OS-ben kéne ezen váltható OS-módot biztosítani a rendszer betöltésekor, mint kvázi egy válaszható OS szolgáltatást.
Viszont ahogy olvasgattam, külön merevlemezről, SSD-ről viszont megoldható lenne az induláskori két, akár még eltérő OS rendszer választhatósága, tehát, ha a mostani, modern M.2-SSD-ket alapul véve, nem túl nagy probléma lenne egy Chromium OS-t futtató laptopban két M.2-SSD tároló alkalmazása, már azért sem, hiszen ilyen gépekben eleve nincs is már cd-dvd meghajtó, tehát hely az bőven lenne egy ilyen megoldásra, kérdés egy plusz tároló mennyivel dobná meg egy Chromium OS gép bekerülési költségét, illetve annak a végső, kiskereskedelmi árát.

nocsak
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2014.09.29. 14:01

Re: Chromium OS x86

Hozzászólás Szerző: nocsak » 2017.05.15. 18:05

Korábban ma délután írtam volna, hogy az mp3 valószínű plugin probléma miatt nem működik, de mire posztoltam volna a komplett hozzászólásomat, a hálózat mint olyan ismeretlen fogalommá vált a Chromium OS-em számára, s így itt részemről be is fejeződött a további tesztelése. Azóta sincs vezeték nélküli hálózat rajta.

Továbbá szerettem volna választ kapni arra is, ha már egy újabb operációs rendszerről van mégis szó, hogy nagyobb szoftveróriásoknak miért nem éri meg Linuxra is fejleszteni, gondolok itt az Adobe-ra is. Ugyanúgy meg lenne a profit szerintem, de mint oly sok dologgal szemben itt is csupán értetlenül állok. Tehát marad a jó öreg LX7. Millió más dologról írnék, de ez már talán nem ide tartozna, mindenesetre érdekes, hogy a XXI. században ott tartunk, hogy adott célterületre nincs optimális operációs rendszer még mindig. Van dual boot stb. de optimális nem igazán. (Saját vélemény.)

Avatar
S-kami
Adminisztrátor
Hozzászólások: 814
Csatlakozott: 2014.04.16. 11:54
Kapcsolat:

Re: Chromium OS x86

Hozzászólás Szerző: S-kami » 2017.05.16. 05:10

Jah, nálam is törlés lett a vége... :lol: :lol: :lol:

A Sparky nekem az egyik fő rendszerem lett, nagyon bevált, nekem egyszerűen tökéletes, csak véletlenül hazavágtam egy PhoenixOS installal...

Most xenial van devx -el meg RemixOS pár androidos alkalmazás miatt, meg persze játszani is lehet rajta, de például már azt sem fejlesztik egy ideje...
:roll:
Puppy linux ! Mert megérdemlem !
Kép

Válasz küldése

Vissza: “Egyéb OS”