Saját Live rendszer egyéb linuxról

Egyéb operációs rendszerekkel kapcsolatos leírások, infók, hírek
azami
Hozzászólások: 935
Csatlakozott: 2014.06.20. 19:25

Saját Live rendszer egyéb linuxról

Hozzászólás Szerző: azami » 2016.09.30. 20:13

Nagyon egyszerűen készíthetünk live rendszert saját telepített rendszerünkről egy magyar fejlesztő lévén, AntiX, Ubuntu alatt prímán működött.
Ismertető letöltés itt: http://wiki.ubuntu.hu/index.php/A_Syste ... %C3%A1lata

NTamas
Hozzászólások: 1349
Csatlakozott: 2014.06.19. 12:36

Re: Saját Live rendszer egyéb linuxról

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2016.12.29. 13:47

Ez ok, de azt is odaírhatnád, hogy Kende úr egyébként remek backup programja milyen Ubuntu verziókkal -és az abból, azt kezelni képes Puppy Linux verziókkal- kompatibilis, mert pl. a Precise rendszerek ebből a szempontból kissé hátrányban vannak. Hogy értsd, mire gondolok, a https://sourceforge.net/projects/systemback/ oldalról leszedhető legutolsó Systemback_Install_Pack_v1.8.402.tar.xz csomagban lévő program, illetve a program mellé csomagolt readme.txt-ben ez olvasható:

This Install Pack contains the Systemback Debian installation packages.
These packages are compatible with the following Linux distributions:
- Ubuntu 14.04.X LTS (Trusty Tahr)
- Ubuntu 15.04 (Vivid Vervet)
- Ubuntu 15.10 (Wily Werewolf)
- Ubuntu 16.04.X LTS (Xenial Xerus)
- Debian 8.0 (Jessie)

Kép

Szóval, aki Precise Puppy rendszert használ, vagy ettől netán egy régebbit, annak ez a program nem biztos, hogy megfelelő lesz, lásd ezt a cikket, ami ugyan a program Ubuntu-ra telepítésére vonatkozólag íródott, de abban említést tesznek a Precise rendszerű Ubuntu-ra is.

Azután ott van még a jelzett tárolók kérdése, azt már tudjuk sajnos, hogy a Precise alappú Puppy-k csomagtárolójából ez az alkalmazás nem tölthető le! Sajnos!

Kép

Marad a buhera, és a Te általad belinkelt oldal figyelmes elolvasása infó -ppa:nemh/systemback- ügyileg.
Ez ugye egy kezdőnek már biztos, hogy gondot fog okozni, de akiben van némi leleményesség, az könnyen rájöhet, hogyan is érje el azt a tárolót a barátunk(Google) segítségével!
Szóval erről beszélek:
https://launchpad.net/~nemh/+archive/ubuntu/systemback
Már ez az oldal is eléggé beszédes, de ha, az oldal közepén, kissé jobbra lévő linkre, erre: View package details rákattintunk, akkor feltárul egy másik oldal, ahol a tárolóban jelenleg még elérhető Ubuntu verziókhoz való csomagok vannak felsorolva, és abból kiválaszthatjuk a saját Ubuntu rendszernek megfelelő Systemback csomagot.
https://launchpad.net/~nemh/+archive/ub ... /+packages
Itt jól látható, hogy már a Precise alapú Ubuntu-k sem támogatottak, ebből az is következik, hogy az ilyen alapú Precise Puppyk sem.
Lehet, hogy kisebb erőlködéssel a Trusty-hoz készült csomag felmenne a Precise rendszerű Puppykra,

Kép

de ez nem száz százalék, hogy jól is működne azok alatt egy eleve más rendszerre készített systemback verzió. Meg lehet próbálni persze Precise Puppy verzión is, - előtte azért nem árt a rendszerünkről egy mentést készíteni megfelelő helyre! - de nincs rá teljes körű garancia, hogy ezen a Trusty-hoz készült csomag hibátlanul működni is fog.
A fentebb már belinkelt, a https://sourceforge.net/projects/systemback/ oldalról leszedhető legutolsó Systemback_Install_Pack_v1.8.402.tar.xz csomagban lévő program Precise 571 Puppy alól indítva nem települ fel, hála a gondos telepítő.sh file kialakításnak, nem engedi más rendszerre feltenni a programot, csak arra, amit támogat. Lásd a képen:

Kép

Szóval, azami, nálad az antiX alatt azért működik a program, mert az antiX Linux eleve Debian alapú, az Ubuntu-n meg lásd a fentebb leírtakat.

azami
Hozzászólások: 935
Csatlakozott: 2014.06.20. 19:25

Re: Saját Live rendszer egyéb linuxról

Hozzászólás Szerző: azami » 2016.12.29. 14:47

Az AntiX alapból tartalmazta.
Marad a buhera, és a Te általad belinkelt oldal figyelmes elolvasása infó -ppa:nemh/systemback- ügyileg.
Ez ugye egy kezdőnek már biztos, hogy gondot fog okozni,
"A Systemback nem található meg az Ubuntu kiadásainak alapértelmezett csomagtárolóiban, de külső tárolóból (PPA) telepíthető és frissen tartható. Ehhez csak gépeljük be a következő parancsokat egy terminálemulátorba:

sudo add-apt-repository ppa:nemh/systemback
sudo apt-get update
sudo apt-get install systemback"

Aki nem tudja mi a terminálemulátor annak biztos.

A Deepin-től a Lubuntuig rengeteg újabb debian alapú rendszereken kipróbáltam nem volt semmi gond, de volt ahol a tárolóból én is a letöltött csomagokkal telepítettem föl.

Minden programra van kritérium hogy mire telepíthető, minden programot meg kell tanulni kezelni.

NTamas
Hozzászólások: 1349
Csatlakozott: 2014.06.19. 12:36

Re: Saját Live rendszer egyéb linuxról

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2016.12.29. 15:00

azami írta:Az AntiX alapból tartalmazta.

Aki nem tudja mi a terminálemulátor annak biztos.

A Deepin-től a Lubuntuig rengeteg újabb debian alapú rendszereken kipróbáltam nem volt semmi gond, de volt ahol a tárolóból én is a letöltött csomagokkal telepítettem föl.

Minden programra van kritérium hogy mire telepíthető, minden programot meg kell tanulni kezelni.
Az antiX a Debian alpúság okán tartalmazhatta alapból a programot ha figyelted volna a readme-ben leírtakat rájöhetnél végre!
Az újabb debian és a megfelelő Ubuntu rendszereken azért nincs gond, mert azok is megfelelnek a program által támasztott követelménynek!

Az, hogy meg kel ismerni, meg kel tanulni egy programot, az szindén ok, de ezt egy teljesen kezdőtől hogyan is várhatnád el, ha Te eleve nem adsz az ajánlott programodhoz semmi kiegészítő információt mert nem tetted!
Csak belinkeltél egy oldalt, ahol a program Ubuntu-n való használatát, az arra telepítését írják le, egy kezdő ebből nem biztos, hogy érteni fogja elsőre, mi is itt a nagy helyzet!
Főleg akkor, ha az a kezdő eleve még a terminal használattal sem bírkozik meg netán erre számos példa akadt nálunk is a fórumon, a régebbi-újabb tagok esetében, sőt van egy téves elmélet is itt a fórumon, miszerint a kezdőknek nem is igazán fontos a terminál használata. Persze.....

Amiért írtam a fentieket az azért volt, mert bár belinkelted azt az Ubuntus oldalt, de nem adtál meg mellé minden kellő és ez esetben fontos infót, ezt tettem meg helyetted, nem kell megköszönni.

azami
Hozzászólások: 935
Csatlakozott: 2014.06.20. 19:25

Re: Saját Live rendszer egyéb linuxról

Hozzászólás Szerző: azami » 2016.12.29. 19:12

Ha nem tudja valaki értelmezni akkor gondolom kérdez mint más esetben is, erre való a fórum!
De még nem kérdezett senki semmit, így vagy nem is érdekli őket, vagy megy nekik :D
Bármely is a helyes válasz eddig még fölösleges lett volna többet írnom ;)

ati5
Hozzászólások: 143
Csatlakozott: 2014.06.17. 10:14

Re: Saját Live rendszer egyéb linuxról

Hozzászólás Szerző: ati5 » 2016.12.30. 19:47

NTamas írta: sőt van egy téves elmélet is itt a fórumon, miszerint a kezdőknek nem is igazán fontos a terminál használata. Persze.....
Szerinted téves elmélet . Több mint 10 éve csak linux rendszereket használok , és egyetlen egy parancsot sem ismerek . A 10 év alatt nem is volt szükségem rá . Ezzel persze nem akarom azt mondani , hogy nincs igazad , természetesen igazad van , és ez nem is vitatható semmiképpen sem , csak annyit állítok hogy az elméleted még nincs tudományosan igazolva . Nyilván az idő téged fog igazolni , és biztosan eljön az idő amikor szükségem lesz ezirányú fejlődésre , és akkor majd rengeteg parancsot meg kell tanulnom vezeklésképp lustaságomért .
És kérek minden kezdő linux felhasználót , hogy ne az én példámon induljon el , mit sem tudván a szöveges parancsokról , és csak úgy
felelőtlenül használgassa az oprendszerét saját örömére léhaságból , hanem gondosan sajátítsa el a nálam sokkal többett tudók által javasolt fontos dolgokat !

És az iróniát félretéve , természetesen abból nem lehet baj ha megtanulja , ebben igaza lehet Tamásnak . Egyszer talán szüksége lehet rá . Azt viszont a saját tapasztalatomból bátran állíthatom , hogy egy egyszerű felhasználónak nem biztos hogy feltétlenül szükséges . Ezért ne riasszon el egyetlen Windowsról átkalandozni szándékozó kedves leendő linux felhasználót sem , hogy nem akar parancsszavakat magolni ! Nekem sikerült , és a mai korszerű linux rendszereken bárkinek sikerülhet saját örömére használni (természetesen felhasználói szinten ) egy szabad , jogtiszta linux rendszert .

Kívánok hozzá sok sikert , és örömet !

És minden kedves fórumtársamnak , és idelátogatónak kívánok BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT ! :D
ati5

Mert befagyott ablakot már láttam , de megfagyott pingvint még soha :D

NTamas
Hozzászólások: 1349
Csatlakozott: 2014.06.19. 12:36

Re: Saját Live rendszer egyéb linuxról

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2016.12.31. 11:40

ati5 írta: Több mint 10 éve csak linux rendszereket használok , és egyetlen egy parancsot sem ismerek . A 10 év alatt nem is volt szükségem rá .
Bocs, de csak most volt időm erre válaszolni.
Szóval, miért is jó neked boldog tudatlanságban élni?
Nem hiszem el, hogy a 10 év alatt, -te írtad ezt- még soha nem volt szükséged arra, hogy a terminal-ban utána nézz pár dolognak néhány egyszerű parancs bepötyögésével, legyen az akár egy verziószám lekérdezés, vagy esetleg a feltelepített, és esetleg nem működő program függőségeinek kiíratása, hogy csak a leggyakrabban előjövő dolgokat említsem meg. Vagy mi van akkor, ha olyan linux verzióval kerülsz szembe, amiben a beleépített programot nem tudod a szines-szagos(ikonos) menüből elindítani? - csak a terminalon keresztül, már akkor is kell legalább egy, igaz nagyon alapvető parancsot ismerned, szóval ez a kijelentésed kissé sántára sikerült, szerintem.

ati5
Hozzászólások: 143
Csatlakozott: 2014.06.17. 10:14

Re: Saját Live rendszer egyéb linuxról

Hozzászólás Szerző: ati5 » 2017.01.01. 10:50

NTamas írta: Nem hiszem el, hogy a 10 év alatt, -te írtad ezt- még soha nem volt szükséged arra, hogy a terminal-ban utána nézz pár dolognak néhány egyszerű parancs bepötyögésével, legyen az akár egy verziószám lekérdezés, vagy esetleg a feltelepített, és esetleg nem működő program függőségeinek kiíratása, hogy csak a leggyakrabban előjövő dolgokat említsem meg. Vagy mi van akkor, ha olyan linux verzióval kerülsz szembe, amiben a beleépített programot nem tudod a szines-szagos(ikonos) menüből elindítani? - csak a terminalon keresztül, már akkor is kell legalább egy, igaz nagyon alapvető parancsot ismerned, szóval ez a kijelentésed kissé sántára sikerült, szerintem.
A hiteddel nem tudok vitába szálni , de az a tényen semmit sem változtat . Bibliai névrokonodhoz hasonlóan csak azt hiszed el amit akarsz , látsz , megtapogatsz stb . Remélem nem akarsz a fejembe nyúlni , mint ő tette Jézus sebébe belenyulván , hogy tényleg halott e .
A felsorolt érvekkel tudok vitázni . A mai korszerű linux rendszereken a saját programtárukból letöltött programok , feltelepülnek , és működnek minden függőségvadászat nélkül . És felhasználóként mindig találtam elegendő progit ( böngészők , médialejétszók , lemezírók , office stb ) , sőt a programok olyan bősége áll rendelkezésre hogy azt hiszem minden igényt kielégít . És hangsúlyozom ezek hozzák automatikusan azokat a függőségeket ami kell nekik .
De természetesen előállhat olyan helyzet amikor majd valakinek terminálra lessz szüksége mondjuk 5 évben egyszer ( ez feltételezés ) . Azért érdemes bemagolni több száz parancsot ? Akkor ráérek a fórumokon , olvasgatva , segítséget kérve az adott problémára megkérdezni a mondjuk szükséges 3 parancsot . Vagy egyszerűen választok egy másik programot a szoftvertárból .
Gondolom ha neked mondjuk egyszer szükséged van egy teherautóra szállítás céljából 1 napra , nem veszel egy IFA-t , hanem bérelsz . Bár lehet tévedek , és neked otthon van mindenből egy amire valaha egy embernek szüksége lehet az életben .
Tudom ezt a vitát úgysem tudjuk lefolytatni , mert nem akarod elfogadni azt a tényt , hogy egy átlag felhasználó jól elvan terminál nélkül is . Pedig bizony nagymamák , anyukák , és fiatalok is használják így a linuxot . Köztük én is . Tudom , hogy ez számodra hihetetlen , de igaz .
És tényleg nem akarlak provokálni , ha úgy írtad volna az elején mondjuk ... Hogy itt a fórumon is kialakult az a véleményem szerint téves elmélet , hogy nincs szükség a termiál használatára ........... , nem is reagáltam volna . Ellenben te kinyilatkoztattál .
Azért mert te nem hiszel valamiben az nem tény , és nem feltétlenül tévedés . Vannak különböző emberek , különböző elvárásokkal , különböző felkészültséggel még az OP rendszerek terén is . Ha mondjuk mindenki tudná mindazt a számítástechnikáról amit te , az lenne az ideális . Ezt el is fogadom . De mi átlagemberek lusták , tudatlanok , tehát gyarlók vagyunk . Gondolom azért még van helyünk a világban . Ha másért nem , hát azért , hogy a nálunk okosabbak kioktathassanak :D
ati5

Mert befagyott ablakot már láttam , de megfagyott pingvint még soha :D

azami
Hozzászólások: 935
Csatlakozott: 2014.06.20. 19:25

Re: Saját Live rendszer egyéb linuxról

Hozzászólás Szerző: azami » 2017.01.01. 13:47

Ati5 egyet értek veled alapesetben, egyszerű felhasználóként nincs szükség a parancssorra!
Ha meg úgy van megírva az adott programhoz a parancsok mint a fentebb említett cikkben, ott meg tényleg csak annyit elég tudni, mi az a terminál.
Ha úgy sem megy és érdeklődő típus akkor jöhet a fórum, de ezek már felhasználói fokozatok előre mindent megírni meg nem is lehet na meg talán fölösleges is.

NTamas
Hozzászólások: 1349
Csatlakozott: 2014.06.19. 12:36

Re: Saját Live rendszer egyéb linuxról

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2017.01.01. 15:08

ati5 írta: ... Ellenben te kinyilatkoztattál ...
... De mi átlagemberek lusták , tudatlanok , tehát gyarlók vagyunk ...
... azért , hogy a nálunk okosabbak kioktathassanak :D
A szövegértésed valami okból kifolyólag hibás, nem kinyilatkoztattam, hanem a tapasztalásaim okán írtam azt, hogy hibás az a nézet, ami itt a fórumon elterjedt, és nem véletlenül van még a legkisebb puppy verzióban is ott a terminál, és annak az ikonja alapesetben is kinn az asztalon!
Az, hogy te azt nem vagy képes használni, az egy dolog, mondjuk 10 évnyi linux használat után erre én pont nem lennék olyan büszke, és arra sem, hogy átlagembernek és a lustaságod okán tudatlanságban levőnek, abban megragadt-nak vallod magadat. Úgy azért megkérdezném, és miért nem teszel ez ellen, miért nem fejleszted a tudásod egy kicsivel, hidd el, nem fogsz abba belehalni, és akkor talán majd már nem szorulsz rá mindenkor, hogy a legkisebb hiba esetén is mástól kérj segítséget, hanem a megszerzett tudásod okán magad is sikeresebben boldogulsz el az esetleg fellépő hibák javításában, legyen az egy egyszerű programbeállítás, vagy egy csomagkezelőből letöltött és látszólag minden függéség megléte ellenére el nem induló program működésre bírása.
És hidd el, ez nem kioktatás részemről, hanem a tapasztalásaim okán kialakult véleményem átadása, segíteni akarásból, persze ezt nem kell tőlem elfogadni, ez a szíved joga, hogy nem értesz velem egyet, de a tények akkor is tények maradnak, ha te a homokba fogod is dugni a fejed, és ezekről nem akarsz tudomást venni.

Válasz küldése

Vissza: “Egyéb OS”