usb kulcsra frugall telepített tahrpup

Driverek, meghajtó programok - video,wifi, hang, stb...
NTamas
Hozzászólások: 975
Csatlakozott: 2014.06.19. 12:36

usb kulcsra frugall telepített tahrpup

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2017.03.19. 21:05

Bár nem kimondottan az usb sebesség témába tartozik, ezért inkább egy új bejegyzésben írom meg a tegnapi, ma délelőtti próbálkozásom eredményét.
Ugyanis a fiókom legmélyéről a papírok alól tegnap előkerült egy igen régi, 1Ggigás usb-2-öt tudó fémházas, de nevesincs usb kulcs, még valamikor egy vállalati pr-es dolgozótól kaptam ajándékba, alig használtam, majd betettem a fiókomba, és erre jöttek rá szépen a borítékok levelek, doksik, az usb kulcs őkelme meg ott sunyított csendben alattuk, egészen a tegnapi napig, amikor rábukanva eszembe jutott, hogy ezt még akár valami hasznos dologra is fel lehetne használni.
Felsejlett előttem a napokban kros54 küzdelme a merevlemez nélküli Dell laptoppal, és az usb-kulcsra tett, arról futó puppy linux, és úgy gondoltam, nekem is jól jöhet egy usb-re telepített rendszer, (hamár így előkerült a fiók mélyéről) ami a saját gépem merevlemezét kímélve még alkalmi netezésre online tv-zésre, rádiózásra is jó lehet, de akár még egy laptop/asztali sz.gép ellenőrzésére, pár diagnosztikai program lefuttatására is lehetőséget adhat. Első körben, mivel a Tahrpup' 6.0.5 pae-s iso file éppen kéznél volt, gondoltam ezzel teszek egy próbát, és kiírom rá ezt a puppy verziót, és majd meglátjuk. Hát meg is láttam, ugyanis sem a Rofus, sem az Unetbootin (sem a windows-os, és sem a Linux-os verzió) nem tudott olyan usb-kulcsot készíteni, ami azonnal, hiba nékül bebootolt volna az asztali gépemben. És itt nem csak a menu.lst-ben való hibás bejegyzésről, vagy a syslinux.cfg hibás voltáról volt szó elsősorban, hanem arról, hogy az asztali számítógép alaplapjának a Bios-a a gépbe dugott usb kulcsról nem tud natívan bebootolni, hanem, mint ez jóval később kiderült, -némi ősz hajszál elhullása kíséretében- csak mint USB-FDD volt képes az usb kulcsról helyesen bootolni. Ekkor más lehetőséget nem látva a tahr puppy bootflash usb-telepítőjéből próbáltam meg a dolgot, mégpedig az ott említett, utolsó, combó módszer szerint.(biztos ami biztos alapon)

Kép

Ugyanis ezt láttam a legjobb megoldásnak, és az eredmény engem igazolt, az így elkészített usb-kulcsra telepített tahr puppy azonnal bebootolt az indításkor, az usb kulcs az F11 gomb megnyomására feljövő bootsorrendből történő kiválasztásakor, és a képernyő bal felső részébe induláskor kiírta ezt: FDD majd a syslinux elindulva villámgyorsan végigment a betöltésen, érdekes módon a betöltés második fázisa már kissé belassult, de még így is gyorsabban töltött be az usb kulcsról, mint az asztali gép merevlemezéről.
Szóval ez a combó módszer az usb kulcsomat kétfelé partícionálta, -a partíciók vfat rendszerűek lettek- lett egy 255 Megás sdb4 partíció, erre kerültek telepítésre az iso-ból a puppy rendszer fő fájljai, a második, 728 Megás sdb1 partícióra (ez a tulajdonképeni home partíció) meg a puppy mentésfiléje került fel, mármint az usb-kulcsról való első futtatás után az elkészítendő mentésfilét oda tette/másolta be a rendszer. És csak ezzel a trükös megoldással lehetett az én asztali gépemben egy usb-kulcsra telepített puppyt bebootoltatni. Lévén ez a gép csak az USB-FDD ként kezeli/bootolja be az usb kulcsot, nem pedig natívan usb flash kulcsként, mint azt a modernebb gépek már megteszik. Sokan elfelejtik, hogy nem elsősorban az számít, hogy milyen programmal -Rofusz, Unetbootin stb.- készítjük elő az usb kulcsot, hanem inkább az a fő gond, hogy a gépünk Bios-a miként hajlandó az usb kulcsot kezelni, és milyen módban képes a gépünk arról az usb kulcsról bebootolni, sok régi gép az enyémhez hasonló módon nem kezeli natívan az usb-flash kulcsot, és bootolni arról csak USB-FDD, netán USB-FLOPPY módban képes. Ez a combo módszer viszont az esetek többségében az ilyen háklis, öreg gépeknél is megoldást jelenthet, egyszerűen végrehajtva. Tudom léteznek klf. bootmanagerek -plop- -grub4dos, ez utóbbi sem vált be amúgy nálam- de ez volt a legegyszerűbb és leggyorsabb módszer, és nálam most jól bevált.

A gépemen lévő, frugall telepített Precise puppy így látta az elkészült usb kulcsot.
Kép

A gépen lévő másik frugall módú tahr puppy meg így.
Kép

Mindkét esetben a desktopon megjelent a két usb kulcs ikon, a két usb partíciónak megfelelően, sajnos a képen a nevük kisé nehezen olvasható el. Viszont az jól látható, hogy az sda1 a frugall telepített puppyk home partíciója!
Az usb kulcson a combo telepítéssel kialakított két partíció tartalma így néz ki.
Kép
A syslinux.cfg fájl tartalma ennyi lett csak: -a fájlt a combó telepítő hozta létre-
default vmlinuz initrd=initrd.gz pmedia=usbflash

Az sdb1 partíción lévő combo.txt állomány ennek a cikknek a nyers változatát tartalmazza, azt nem a telepítő hozta létre.
Mivel a cikket az usb kulcsról elindított tahr puppy alól akarom befejezni, így a nyers txt fájlt én mentettem oda.
Tehát kilépünk a gépen frugall módban futó tahr puppyból, és egy újraindítást követően már az usb kulcsról bebootolt tahr puppy fogad minket. Ezzel dolgozunk a továbbiakban.

Kép

A pMount jól láthatóan jelzi nekünk, hogy az usb kulcson lévő rendszer home partíciója itt már az sdb1, ami ugye eleve ki is van szürkítve, és itt az sda1 merevlemez, már mint mountolható/unmountolható disk jelenik meg.

Kép

Ha a usb-n futtatott puppy rendszeren elindítjuk a Rox-filekezelőt, akkor a képen is láthatóan, ha a filekezelőben a home könyvtárba kívánunk belépni, akkor gyakorlatilag az usb kulcs sdb1-es partíciójára fogunk kerülni, ahol a rendszer mentésfiléje, és most már az usb kulcsról való bebootolás miatt az fsckme.flg állomány is található. Ez utóbbi fájl tartalma ennyi csak:
sdb1,vfat,/tahrsave_usb.2fs

Időközben az elkészült usb kulcsos tahr puppy kapott tőlem rendesen, nyúzom azt becsülettel, jó pár programot rátelepítettem, majdnem el is fogyott a szabad helyem, és a személyi tárolóhely vészes fogyása miatt annak méretét az usb kulcson levő szabad hely alapján megnöveltem annyira, hogy ne nyöszörögjön nekem a rendszer, hogy kevés a személyes tárolóban a hely, de azért az usb kulcson is maradt még vagy 55 Megányi hely váratlan esetekre. Persze aki nagyobb méretű usb kulcsot használ, annak nem kell ennyire kicentizni a helyet és az bőven pakolgathat a rendszerére klf. programokat.

A cikk elején említettem a sebességet, nos, normál használatban az usb-re való menetközbeni mentés az néhány másodpercre meg-meg akasztja a rendszert, de a rendszer normális használatából adódó írási, mentési műveletek nem tűnnek zavaróan lassúnak. Egyedül egy dolog van, amire oda kell figyelni, de arra azután nagyon:
A rendszer leálításakor az usb kulcsra ment az ott lévő mentésfájlunkba, ezt a mentés eléggé hosszú másodpercekig szokta végezni, ilyenkor nem szabad kapkodni, főleg nem kihúzni a gépből az usb ulcsot, hanem szépen ki kell várni, amíg a rendszerünk végez a mentésfájlba való írással. És még egy tanács, jó dolog az, és saját magunkon segítünk azzal, ha az usb kulcson lévő saját mentésfájlunkat időnként a saját asztali gépünkre is elmentjük, mintegy vésztartalék gyanánt. Szerintem ezt érdemes megtenni, sok bosszúságtól megkímélhet minket.

Válasz küldése

Vissza: “Driverek, meghajtók, hardware”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: 1 valamint 0 vendég